Beste zonnebrand van dit moment

23 september 2019
539
Zonnebrand

In deze mini koopgids ontdek je de beste zonnebrand van dit moment en lees je over UV-straling UVA en UVB, hypoallergeen en SPF.

» Bekijk het overzicht beste zonnebrand van dit moment

Ultraviolet straling is er altijd, ook als de zon niet volop schijnt. Het is daarom belangrijk je huid goed te beschermen door een crème of moisturizer te gebruiken met Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30.

In Nederland beter bekend als 'zonnebrand'.

Als het goed is, gebruiken we het allemaal zodra de zon achter de wolken vandaan komt.

Deze beschermingsfactor zit in zonnebrandcrèmes en moet onze huid beschermen tegen dat ongewenste kreeftenkleurtje.

Maar wat is SPF precies? En waarom is het zo belangrijk dat we ons er dagelijks mee insmeren?

Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft aan hoe lang een zonnebrandcrème je huid kan beschermen tegen de schadelijke uv-stralen (specifiek UVB-straling) van de zon.

SPF beschermt alleen tegen UVB-straling en niet tegen UVA-straling. Breedspectrum zonnebrand beschermt wél tegen beide. Hieronder lees je meer over de verschillen.

Hoe lang je in de zon kunt zitten, hangt overigens niet alleen af van de SPF, maar ook van bijvoorbeeld je huidtype. Als je bijvoorbeeld tien minuten in de zon kunt zitten zonder te verbranden, zou je met SPF10 deze tijd vermenigvuldigen tot honderd minuten.

Het is daarom belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Als je erachter wil komen welk huidtype je hebt, klik dan hier. De sterktes in een product variëren van SPF1 tot SPF90.

  • Sun protection Factor van 15: Beschermt tegen 93% UV-straling. Je kunt dus 15x langer in de zon blijven tot je verbrand. Goed geschikt voor zonnige dagen waarop je niet continu in de zon verblijft.
  • Sun Protection Factor 30: Beschermt tegen 97% UV-straling. Je kunt dus 30x langer in de zon blijven tot je verbrand. Goed geschikt voor zonnige dagen waarop je vaker buiten verblijft.
  • Sun Protection Factor 50: Beschermt tegen 98% UV-straling. Je kunt dus 50x langer in de zon blijven tot je verbrand. Uitermate goed gschikt voor zonnige dagen waarop je het meerendeel van de dag buiten verblijft.

UV-straling

UV-straling is er in drie varianten: UVB, UVC en UVA.

UVA en UVB straling is áltijd aanwezig (ook op zeer bewolkte dagen) en heeft dus continu invloed op je huid.

Lees ook:  Hoe dit matras je kan helpen om je slaap te verbeteren

UVA is daarbij de grootste boosdoener in het vroeg verouderen van de huid en verhoogt vroegtijdig op huidkanker. Vrijwel alle UV-straling dat in aanraking komt met je huid is het type UVA.

UVA

UVA-straling dringt de bovenste huidlaag door en bereikt de 'dermis', waarop elastinevezels en collageenvezels worden aangetast.

De afname van collegeen in de huid is wat er uiteindelijk voor zorgt dat de huid minder flexibel aanvoelt (en wordt!). Omdat UVA-straling tot diep in de dermis doordringt worden mutaties veroorzaakt waarop huidkanker kan ontstaan.

UVB

UVB-straling is de variant die de buitenste, zichtbare laag van de huid aantast waarop het gewilde 'bronze' kleurtje ontstaat. De eerste fase van verbranding is een rode huid. UVB-straling is ook áltijd aanwezig, maar op bewolkte dagen in mindere maten.

UVB geeft het signaal aan de huid om Vitamine-D te produceren. het is echter niet wetenschappelijk onderbouwd vanaf hoeveel UVB-straling dit precies is.

Waarom is zonnebrand zo belangrijk?

Als je te veel in de zon zit te bakken, ga je dat merken aan de conditie van je huid. Je ontdekt bruine vlekjes, lijntjes en rimpeltjes en een doffe complexie.

Maar dat niet alleen, onbeschermde blootstelling aan de zon kan ook voor huidkanker zorgen. SPF helpt je huid beschermen, maar het geeft je huid ook de kans om zichzelf te herstellen na eerder opgelopen schade.

Overigens vinden we SPF niet alleen in zonnebrandcrèmes. Ook moisturizers en andere verzorgingsproducten hebben vaak SPF toegevoegd, zodat je elke dag beschermd bent tegen uv-stralen. Je koopt dan een 2-in-1 product welke in dit geval een extra goede functie heeft.

→ Lees ook: gezichtsverzorging voor mannen

Wanneer moet je zonnebrand met SPF gebruiken?

Je zou denken dat je alleen hoeft te smeren wanneer het kwik de 25 graden aantikt. Of wanneer de zon maximaal schijnt. Dat is dus niet zo! Uv-stralen zijn er altijd, ook op bewolkte dagen of in een regenbui. Lente, zomer, herfst of winter: we zouden ons altijd moeten beschermen tegen schadelijke uv-straling.

Dat betekent natuurlijk niet dat je elke dag een flinke dot zonnebrandcrème op je gezicht hoeft te smeren.

Maar een dagelijkse moisturizer met toegevoegde SPF30 of hoger is echt geen overbodige luxe. Zo houd je je huid mooi en gezond.

Zonnebrand met SPF

Hoeveel zonnebrand moet ik gebruiken?

SPF 15, 30 of 50 werkt alleen als de crème 'zeer royaal' is aangebracht. Oftewel: flink smeren en vooral niet zuinig zijn.

Lees ook:  Morning head

Alle gebieden zijn belangrijk, maar als je toch moet kiezen breng dan meer creme aan op de neus, schouders, nek en wangen.

Smeer gedurende de dag regelmatig bij, expliciet wanneer je in de zee of zwembad bent geweest.

Let op de houdbaarheisdatum. SPF-formules kunnen hun werking kwijtraken (net zoals vrijwel alle huidverzorgingsproducten). Als je niet zeker bent koop dan nieuwe zonnebrand. Dit is dusdanig belangrijk dat je geen risico wilt lopen.

Hoe kun je SPF het beste gebruiken?

Je kunt SPF op veel verschillende manieren toevoegen aan je huidroutine. Het is het makkelijkst als je elke ochtend een moisturizer SPF30 aanbrengt na het reinigen van je huid. Zonnebrandcrème bewaren we voor de echt zomerse, zonnige dagen.

Bij het aanbrengen ben je niet te zuinig. Je zorgt ervoor dat je gezicht, en elk stukje onbedekte huid, goed ingesmeerd is.

Eigenlijk zou je je elke twee uur opnieuw moeten insmeren, maar als je veel binnenshuis of op kantoor bent, zou je er een hele dag mee moeten kunnen doen.

Let wel op als je veel buiten bent, gaat zwemmen of de neiging hebt snel te zweten. Dan moet je je moisturizer vaker aanbrengen om je huid blijvend te beschermen.

Wat is "Hypoallergeen"?

De betekenis van 'hypoallergeen' is letterlijk 'minder kans op een allergische reactie'. Deze claim tref je tegenwoordig op héél véél beauty- en cosmetica producten, waaronder ook zonnebrand.

Als je last hebt van een gevoelige huid dan is het verstandig specifiek te zoeken naar zonnebrand die hypoallergeen is.

Blijf echter voorzichtig: het is niet zo dat er helemaal geen allergische reactie meer kan ontstan.

Probeer nieuwe producten daarom altijd op je onderarm en wacht een paar uur om te dubbelchecken dat er geen rode plekjes of jeuk ontstaat.

Welke zonnebrand?

Een SPF-sterkte tussen de 15 en 50 wordt het meest aangeraden. SPF15 filtert ongeveer 93 procent, SPF30 blokkeert ongeveer 97 procent en SPF50 beschermt tegen 98 procent van de uv-stralen.

Die verschillen lijken minimaal, maar als je bedenkt dat je een leven lang wordt blootgesteld aan de zon, begrijp je waarschijnlijk wel dat alle kleine beetjes helpen.

Lees ook:  De trends voor het inrichten van je mannenhuis

Verder is het belangrijk dat je rekening houdt met je huidtype, de weersomstandigheden en het tijdstip waarop je je buiten begeeft. Al die factoren spelen een rol in de sterkte die het beste bij jou past.

Om zeker te zijn van een goede bescherming raden we minimaal SPF 30 aan.

Beste zonnebrand

In onderstaand overzicht zie je de meest verkochte unisex zonnebrand van dit moment, gebaseerd op het aantal positieve reviews.

Je koopt zonnebrand o.a. bij Bol met gratis verzending.

MerkSPFLaagste prijs
Australian GOLD10 / 30€17
Garnier HypoAllergeen50€14
Niveau Sun Bronze30+€17
P2020 / 30 / 50€27
Biodermal20 / 50€19

Veel gestelde vragen

Wat betekent factor op zonnebrand?

De Sun Protection Factor (SPF) verteld je de mate van bescherming van het product, vermenigvuldigd met 10. Met factor 10 kun je dus 100 minuten extra in de zon zitten. Let op: dit is afhankelijk van je huidtype! Je bent nooit 100% beschermt tegen UV-straling, ook niet met factor 90.

Wat doen bij zonnebrand?

Zo snel mogelijk schaduw opzoeken en verkoelende middelen zoals een handdoek of water op de verbrandde gebieden gebruiken. Raadpleeg altijd medische hulp als je niet zeker bent!

Hoe lang blijft zonnebrand goed?

Net zoals alle huidbeschermende producten kan zonnebrand 'over de datum' gaan en zijn werking verliezen. De houdbaarheisdatum staat altijd vermeld op de verpakking. Let hier goed op en loop geen risico!

Hoelang moet zonnebrand intrekken?

Zonnebrand is zo'n 15 minuten na aanbrengen actief en beschermt vanaf dat moment de huid tegen UV-straling.

Hoevaak zonnebrand creme smeren?

Breng zonnebrand creme op zonnige dagen áltijd aan. Gebruik een 'royale' hoeveelheid. Na het zwemmen of afdrogen altijd bijsmeren om geen risico te lopen.

Welke factor zonnebrand?

Als je niet weet welk huidtype je hebt of hoe snel je huid verbrand, kies dan minimaal factor 50 op zonnige dagen waarop je veel buiten bent. Lees onze mini gids om meer te lezen over SPF, UV-straling en zonnebrand.

Hoelang doe je met een fles zonnebrand?

Als je het zekere voor het onzekere neemt... zo'n 5 keer. DE meeste flessen zijn rond de 250 ml en je gebruikt per keer zo'n 40 ml zonnebrand voor het hele lichaam. Als je alleen je gezicht insmeert dan doe je zo'n 10-12 keer met een fles van gemiddelde inhoud.

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

4 outfit tips om stijlvol naar kantoor te gaan

De beste wijn voor bij een kaasfondue avond

Waarom wordt eilandhoppen steeds populairder?

Het kiezen van het juiste horloge

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings