Iconische herenkapsels

15 oktober 2016
1976
Iconische herenkapsels

Iconische mannenkapsels: een stukje geschiedenis

De manier waarop je je haar stileert, heeft een lange weg afgelegd sinds de dagen van in model brengen met reuzel (pomade). In deze blog lees je dan ook alles over iconische mannenkapsels.

Twintigste-eeuwse mannenkapsels zijn grotendeels beïnvloed door culturele invloeden, politieke overwegingen en bekende mannen en vrouwen uit de entertainment industrie.

Sommige zijn iconische, geschiedenis makende do's en andere kapsels hebben ronduit hoge onderhoudskosten waarvoor het beter is als een comeback niet gemaakt wordt.

In dit artikel lees je over iconische mannenkapsels die hebben bijgedragen aan de huidige generatie populaire mannenkapsels.

Mannenkapsels van de jaren ‘20

In de jaren 1920 waren mannen waren schoon geschoren en droegen ze hun haar meestal onder een hoed.

Echter, onder de hoed was het haar was kaarsrecht, glad achterovergekamd en met een deel in het midden of opzij dat met het gebruik van Brilliantine een hoogglans was gegeven.

Stijliconen van de dag waren Rudolph Valentino en Fred Astaire, en het was de tijd van 'The Great Gatsby'.

Iconische herenkapsels

Hollywood en zijn mannenkapsels in de jaren 30

Tijdens de jaren 30 was het ondenkbaar voor een man om zijn haar lang te laten groeien.

Lees ook:  Scheiding herenkapsel

Hollywood was van een enorme invloed en mannen stileerden zich naar de mode van de film iconen als Carey Grant, Jimmy Stewart en Clark Gable.

De typische jaren '30 look was netjes en strak rond het oor en stijl naar beneden tot niets over was bij de nek, het omhoog laten overlopen in een langere toplengte dat op zijn plaats gehouden werd met pomade op oliebasis.

Dit is veranderd in wat we tegenwoordig de 'fade' noemen.

Het kwam vaker voor dat kapsels in de achtertuin werden geknipt omdat veel mannen in de post-depressie periode het zichzelf niet konden veroorloven om een degelijke barbier of kapper te betalen.

De zijkanten werder op simpele wijze kortgeknipt en het haar bovenop werd lang gelaten. Destijds werd deze look geassocieerd met armoede. Tegenwoordig is dit een populaire look die onder de noemer Undercut bekend staat.

Iconische mannenkapsels: militaire look van de jaren 40:

De jaren 40 werden vanzelfsprekend beinvloedt door de Tweede Wereldoorlog. Het was de periode van de militaire kapsels die praktisch te knippen waren. Daarbij hadden soldaten vrijwel geen onderhoud aan hun haardos.

Zij hebben de weg voor de hedendaagse versies van crew cuts en de bekende buzz cut gecreerd.

De jaren 40 esthetiek was er een van een brug slaan tussen het eerste deel van de eeuw dat werd gekenmerkt door korte stijlen en het laatste deel van de eeuw met een kenmerk van steeds wildere en experimentelere cultuur en mode.

Lees ook:  Het bouwen van je eigen man cave: ontwerp- en inrichting tips

Gebruikelijke kapsels waren kort aan de zijkanten gecombineerd met langere lokken bovenaan. Een afslag was zeer vaak een kapsel dat strak achterover gekamd werd met pommade, en de stijlen bleef netjes en verfijnd met knikje naar iconen zoals Errol Flynn en Frank Sinatra.

De Pompadour ontstaat tevens in de jaren 40 naar aanleiding van de greasers en rock and roll. Combinaties van deze looks zijn een huidige trend.

Gezichtshaar, aan de andere kant, begon weer tevoorschijn te komen met potloodsnorren en goatees voorop.

→ Lees ook: de mannen kapsels inspiratiegids met onder andere iconische kapsels

Jaren 50: iconische mannenkapsels zoals de pompadour en kuif

De in de jaren 1950 populaire muziek- en filmsterren hadden een grote invloed op de kapsels en mode.

Het gangbare kapsel of 'Ivy League' was een scheiding met een taps toelopende achterkant en zijkanten, denk aan Steve McQueen. Echter, de crew cut begon te dalen in populariteit aan het einde van het decennium.

Mannenkapsels in het begin van de jaren 60

Van The Beatles tot Bob Marley, de psychedelische, typerende jaren '60 betekende een tijd in de muziekcultuur en radicale verandering die weerspiegeld werd in de haarstijl van mannen.

Lees ook:  Een (succes)volle baard groeien

Volledig gegroeide lange kapsels waren erg populair, van een slanke, botte stijl, naar een meer gelaagde shaggy stijl die werd gedragen door Ringo Starr. Langer haar werd steeds populairder in het laatste deel van de jaren '60 en in de jaren '70.

De steeds conservatievere crew cut en een strakke gekamde bovenkant waren nog steeds overblijfsels uit de jaren '50.

De mannen hadden een verscheidenheid aan keuzes om uit te kiezen en gezichtshaar werd steeds populairder in de vorm van de bekende, lange bakkebaarden.

Late jaren 60

De leiders van de mode in het midden van de jaren '60 waren de Britten. De modernisten werden gekenmerkt door hun scherpe, clean cut high fashion stijl.

Deze stijl kent zijn oorsprong uit uit Italië en Frankrijk en is gepopulariseerd door Vespa. De lifestyle en mode van deze groep was volledig tegengesteld aan die van hun rivalen, namelijk de Rockers.

Rockets die droegen ingevette pompadours en leren jassen, luisterden naar rock en reden op motors. Tenminste, dat is het stereotype beeld dat we bij deze tijden hebben.

Tegen het einde van de jaren '60 begonnen mannen hun haar te laten groeien tot het zeer lang was. Bakkebaarden veranderden in volle baarden en hoofdbanden vervingen hoeden.

Dit was het begin van de hippie-beweging, en de rest is geschiedenis (of op zijn minst, tot onze volgende aflevering van de iconische mannenkapsels).

Iconisch herenkapsel jaren 60

Recent

Trends in haarverzorging voor mannen 2024: wat is nieuw en trendy?

Gedeeld woning eigendom: slimme vastgoedinvesteringen in Nederland

Verzorgd en trendy: werkschoenen voor zware werkzaamheden

Alcoholisme herkennen: de uiterlijke symptomen

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings