Een gezonde mond voor een goede gezondheid

1 augustus 2022
281
tandpasta

Een gezonde mond en een goede mondhygiëne is belangrijk voor een goede gezondheid. Veel mensen hebben last van bloedend tandvlees of allerlei andere klachten in de mond zoals bijvoorbeeld ontstekingen. Problemen en ontstekingen in de mond veroorzaken veelal andere klachten in het lichaam. Dus het is heel belangrijk een goede mondgezondheid te hebben. Heb jij last van onrustig en bloedend tandvlees, een slechte adem of slechte smaak? Begin vandaag nog en verbeter je mondgezondheid voor een goede gezondheid.

Risico's bij een slechte mondgezondheid

Gezond tandvlees is de basis van een goede mondgezondheid. Je hebt een grotere kans op het ontwikkelen van verschillende kwalen als je last hebt van een slechte mondgezondheid. Bloedend tandvlees, (chronische) ontstekingen, slechte adem, witte aanslag op de tong, losse of afbrokkelende tanden en kiezen en een grotere kans op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, reuma en depressies. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Voedingspatroon speelt een grote rol

Voeding is heel belangrijk voor een gezonde mond. Wanneer je een gevarieerd voedingspatroon met voldoende vitamines en mineralen tot je neemt heb je minder kans op mondproblemen. Er zijn voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken dus wanneer je veel last hebt van ontstekingen in de mond is dit een absolute aanrader. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn o.a. vis, bladgroente, fruit, blauwe bessen, thee, knoflook en olijfolie. Neem voldoende van deze voedingsmiddelen in om zoveel mogelijk ontstekingen te voorkomen. Eet minimaal 3 keer per week vis. Heb je last van een ontsteking in de mond, elders in het lichaam of heb je last van reuma of hart- en vaatziekten? Eet dan 5 keer per week vis. Lukt dit niet? Neem een voedingssupplement om het aan te vullen. Verminder inname van suikerhoudende producten, deze wakkeren ontstekingen alleen maar meer aan.

Lees ook:  10x wat mannen moeten weten over uiterlijke verzorging

Zorg voor voldoende inname van vocht

Voldoende inname van vocht is belangrijk voor de verwerking van voeding in ons lichaam. Om alle belangrijke functies in het lichaam te vervullen is water nodig. Ook voor een goede mondgezondheid is water dus van belang. We verliezen per dag veel vocht uit ons lichaam dat weer aangevuld moet worden. Denk aan zweten, uitscheiding van ontlasting en urine en uitademing. Dus het is niet zo gek dat ons lichaam extra aanvulling van vocht nodig heeft. Drink ongeveer 2 liter water per dag. Thee, koffie, groente en fruit bevatten ook vocht dus die mogen meegerekend worden. Drink overigens niet teveel koffie per dag, dit onttrekt juist weer vocht uit je lichaam.

Vermijdt stress

Vermijdt zoveel mogelijk stress, stress is namelijk niet goed voor de mondgezondheid. Stress zorgt ervoor dat je lichaam uit balans raakt met alle gevolgen en klachten van dien. Stress heeft invloed op je immuunsysteem en kan verstoord raken waardoor mondproblemen worden veroorzaakt. Factoren die stress activeren zijn roken, verkeerde voeding en te weinig beweging. Zorg dus dat je voldoende beweging krijgt, goede voeding tot je neemt en niet rookt. Dit bevordert de stressvermindering en dus een goede mondgezondheid. Beweging kan zijn elke dag 30 minuten wandelen of ga aan de slag in de sportschool. Zo nodig met een personal trainer voor een optimaal resultaat.

Lees ook:  Hair tonic: wat is het en hoe gebruik je het?

Tips voor een goede mondgezondheid

Voorkom zoveel mogelijk problemen in de mond door het gebit goed te reinigen. Poets het gebit twee keer per dag met tandpasta en reinig tussendoor nog een keer met flossen, ragers of stokers. Enkel symptoombestrijding is niet de juiste manier, zoek ook naar oorzaak van een slechte mondgezondheid. Nog even op een rijtje;

  • Eet voldoende vitamines, mineralen en vezels
  • Eet gevarieerd (ongezouten noten, groente, fruit, vezels, vlees, vis, eieren, eiwitten, gevogelte)
  • Drink genoeg water
  • Neem gezonde vetten (verse vette vis)
  • Verminder inname van suiker
  • Beweeg voldoende
  • Vermijdt stress
  • Zorg voor een goede mondhygiëne
Vraag 1

Antwoord 1

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

4 outfit tips om stijlvol naar kantoor te gaan

De beste wijn voor bij een kaasfondue avond

Waarom wordt eilandhoppen steeds populairder?

Het kiezen van het juiste horloge

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings