Of je nu wil afvallen, aankomen, of juist op gewicht wil blijven: voor iedereen is voeding hierbij enorm belangrijk. Hierbij is het belangrijk om te weten dat ieder lichaam anders reageert op voeding en dus ook dat iedereen andere voeding nodig heeft om zijn of haar doel te bereiken. Omdat je in deze fase een duidelijk doel voor ogen hebt is het ook belangrijk om een voedingsplan op te stellen om dit doel te behalen. Voor een voedingsschema of een voedingsplan kun je terecht bij een diëtist of een voedingsdeskundige óf je kunt dit zelf maken.
Het is natuurlijk het best om je voedingsschema te laten maken door een voedingsdeskundige of een diëtist omdat deze mensen expert zijn op het gebied van voeding. In deze blog lees je alles over voedingsschema’s.
Inhoud
Vetpercentage afvallen, op gewicht blijven of spiermassa aankomen?
Als je een voedingsschema wilt laten samenstellen, is het allereerst belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je precies wil bereiken. Vervolgens kun je samen met je diëtist of voedingsdeskundige gaan kijken naar welk voedingsplan hier voor nodig is. Deze gaan aan de hand van je geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en je caloriebehoefte aan de slag om een voedingsschema voor jou te maken.
Sporten met een voedingsschema
Naast een voedingsschema is het ook heel belangrijk om te sporten. Het maakt hierbij niet uit of je wil afvallen of wil bijkomen. Het soort sport dat je het best kun beoefenen is wel sterk afhankelijk van je doel. Zo kun je bijvoorbeeld het best veel cardio doen als je af wil vallen en het best veel krachttraining doen als je veel spiermassa aan wil komen.
Voor- en nadelen van een voedingsschema
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal grote voordelen aan het hebben van een voedingsschema. Naast het feit dat je het nodig hebt om je doelen te behalen, bespaart het ook nog eens tijd, geeft het rust in je hoofd en kun je je beter richten op een doel.
Er zijn echter ook een paar nadelen aan het hebben van een voedingsschema. Zo is het bijvoorbeeld moeilijker om variatie in te brengen in je voedingsschema. Ook zal je een stukje spontaniteit op moeten offeren. Je kunt namelijk niet meer zomaar bij een leuk restaurant in de stad wat gaan eten. Ook is de kans groot dat je je favoriete snacks zult moeten missen. Deze passen namelijk waarschijnlijk niet in je voedingsschema en hierdoor word je er nog eens extra aan herinnerd. Als laatst is het even wennen om constant je eten klaar te maken. Dit wordt ook wel “preppen” genoemd.
Al met al hopen we je met deze blog geholpen te hebben met extra informatie over het maken van een voedingsschema. Klik hier als je interesse hebt in de food trends. We wensen je in ieder geval veel succes bij het behalen van je doelen!