
Robots zien we steeds vaker, ze worden steeds normaler. In de komende vijf jaar zullen robots nog normaler worden. Dit komt omdat er digitalisering plaatsvindt in magazijnen. De robots kunnen het werk sneller doen en er zijn geen mensen meer voor nodig. Steeds meer bedrijven kiezen dan ook voor robots in hun magazijn. De robots picken en leveren de goederen op een slimme manier. Ze kijken naar de best beschikbare routes op het grid waar ze in zitten en berekenen dit dan vervolgens zelf. Ze werken altijd en ze laden zichzelf op als dat nodig is. Klink ideaal, toch?
Autonoom mobiel
De robots waar over gesproken wordt, zijn autonoom mobiel. Ze worden dan ook voluit de autonome mobiele robots genoemd. Afgekort noemen we dit de AMR’s. AMR’s zijn apparaten die werkzaamheden verrichten en zich door het magazijn kunnen verplaatsen. Ze hoeven daarvoor niet aangestuurd te worden. De AMR’s zijn uitgerust met sensoren en software instellingen. Bovendien hebben ze een digitale plattegrond van het magazijn in zicht. Zo analyseren ze de omgeving. De AMR’s worden nu nog gebruikt voor het verplaatsen van lichte laadeenheden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld magazijnbakken. Toch worden AMR’s steeds geschikter om ook zwaardere dingen te verplaatsen. Er bestaan al AMR’s die ook pallets kunnen verplaatsen.
Aangestuurd
De AMR’s worden aangestuurd door middel van WCS. WCS staat voor Warehouse Control Systeem. Dit systeem is verbonden met het WMS. WMS staat voor Warehouse Management Systeem. Door de software kunnen de mobiele robots op deze manier dus de meest optimale routes bewandelen om dingen te kunnen verplaatsen. Deze systemen moet je hebben als je robots in je magazijn hebt.

Voordelen
Robots kennen vele voordelen. Ze zijn flexibel en hebben een snelle uitvoering. Op basis van de informatie die ze binnen krijgen zijn ze altijd heel snel en nemen ze beslissingen. Obstakels zijn geen probleem, die herkent de robot. Verder is de nauwkeurigheid ook een voordeel. Ze zijn heel nauwkeurig bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Als laatste is de connectiviteit een voordeel. De robots kunnen geïntegreerd worden met overige systemen in het magazijn. Dit wordt nog meer versterkt als er dadelijk 5G technologie is. Robots functioneren op deze manier beter.
Onderhoud
Als je robots hebt dan moeten deze in Europa voldoen aan de standaarden van een bepaalde norm. Die norm is EN 1525. EN 1525 is de norm van veiligheid van gemotoriseerde transportwerktuigen. Ook moeten ze voldoen aan een reeks heterogene normen. Deze hebben betrekking op de veiligheid van de robots afhankelijk van de functionaliteiten die ze hebben. Het onderhoud van robots moet worden opgenomen in het preventieve onderhoudsplan van het magazijn. De leverancier kan incidenten van de robots vaak oplossen of het bedrijf hier een training voor geven. Zo een leverancier is bijvoorbeeld autostore. Denk je er nog over om robots aan te schaffen? Ook dan kun je bij autostore terecht.