Schakelauto of automaat?

4 april 2024
42
automaat

Tegenwoordig wordt de automaat steeds meer populairder tegen over de schakelauto. In Amerika rijdt iedereen al in een automaat. Maar wat zijn de voor- en nadelen van beiden? Je leest het allemaal in deze blog.

Verschil tussen de automaat en een handgeschakelde auto

Er zijn aardig wat verschillen tussen een automaat en een handgeschakelde auto. Je gebruikt bij een automaat geen versnellingspook om in de juiste versnellingen te verplaatsen. Het gaat allemaal automatisch. Er is wel een bedieningspook waarmee je hem op verschillende letters kunt zetten. Als je hem in P zet, dan heb je hem op de parkeerstand staan. De ‘’R” staat voor achteruit rijden. Je zet de bedieningspook in de ‘’ N’’ als je de auto in zijn neutraal wilt zetten. De ‘’ D’’ staat voor drive.

Verschillende soorten automaten

Er zijn meerdere soorten automaten:

  • De semi-automaat: hierbij kun je zelf kiezen om zelf te schakelen of dat de auto automatisch schakelt.
  • De volautomaat: dit is een auto met een koppelomvormer. Deze auto schakelt helemaal vanzelf.
  • Automaat met een dubbele koppeling: Dit is ook een volautomaat, alleen het enige verschil is dat het een dubbele koppeling heeft en ook kortere schakeltijden
  • CVT-automaat: dit is een continu variabele transmissie. Hierbij is de kracht van de moto naar de wielen automatisch en continue. Je voelt daarom geen schokjes bij een hogere snelheid.
Lees ook:  Dit zijn de redenen waarom je een smartwatch wil kopen

Voor- en nadelen van een automaat

Een handgeschakelde auto is fijn om in te rijden. Het biedt ook een aantal voordelen. Zo rijdt een automaat heel comfortabel, omdat je niet hoeft te schakelen. Ook rijden automaten vaak zuiniger dan een handgeschakelde auto. Ook is het rijden in een automaat de auto niet vaak af zal slaan. Daarnaast rijdt het ook veiliger, omdat je alleen maar hoeft te sturen en gas moet geven en moet remmen. Je kun je hierdoor volledig focussen op het verkeer.

Tocht heeft een automaat ook nadelen. Je kunt je misschien wel bedenken dat een automaat een stuk duurder is dan een handgeschakelde auto. Als je een schakelauto gewend bent, zal het even wennen zijn als je in een automaat gaat rijden. Dat geldt ook andersom. Bijvoorbeeld als je na het behalen van je rijbewijs in de automaat van je ouders gaat rijden en dan vervolgens een eigen auto gaat kopen die handgeschakeld is, is dit weer even flink wennen.

versnellingspook

Voor- en nadelen handgeschakelde auto

Er zijn ook voor- en nadelen voor een handgeschakelde auto. Zo heb je bijvoorbeeld controle over de auto. Je zelf gemakkelijk op- en terugschakelen. Je kunt zelf kiezen in welke versnelling je rijdt. Door alles zelf te bedienen in je auto geeft dit een positieve invloed op je rijgedrag. Doordat je zelf aan het schakelen bent heb je ook het gevoel dat je echt aan het rijden bent.

Lees ook:  Een capsule wardrobe voor mannen stel je zo samen!

De nadelen van een handgeschakelde auto zul je misschien vast wel herkennen. Je moet constant je voet op de koppeling houden. Dit kan in sommige gevallen ook lijden tot slijtage. Daarnaast kun je er niet aankomen dat je nooit in een file terechtkomt. Filerijden in een handgeschakelde auto is geen pretje. Je bent constant aan het schakelen en de koppeling aan het op laten kopen. Ook is het zo dat handgeschakelde auto’s stukken minder zuinig zijn. Misschien weet je nu iets beter of je wilt kiezen voor een schakelauto of automaat.

Hoe ziet de toekomst er uit?

In de toekomst zullen we steeds minder schakelauto’s gaan zien. Tegenwoordig is het steeds belangrijker om te letten op de zuinigheid van de auto in verband met het milieu. Veel autofabrikanten schakelen tegenwoordig over naar het produceren van automaten of elektrische auto’s. Het kan daarom zo zijn dat er in de toekomst helemaal geen schakelauto’s meer gaan tegenkomen.

Rijles in een automaat

Tegenwoordig kun je ook gaan rijlessen in een automaat. De rijlessen zijn over het algemeen hetzelfde. Het nadeel hiervan is dat dan nooit in een schakelauto kunt rijden. Daarom is het belangrijk om je vooraf te bedenken of je in de toekomst toch misschien in een schakelauto wilt rijden. Bij het kiezen van je eerste auto zul je toch letten op de kosten.  Als je rijlessen gaat volgen voor een automaat ben je wel sneller klaar. Als je minder lessen nodig hebt, is het uiteindelijk ook goedkoper. Wil jij je rijbewijs halen? Kijk dan bij driving school tilburg.

Lees ook:  Duurzaam verhuizen is dé nieuwe trend

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings