Een goed herstel na inspanning is de sleutel tot succes. Wat je doel ook is, je lichaam heeft rust nodig om beter te kunnen functioneren en om weer aan de slag te gaan na een workout. Een gebrek aan herstel na het sporten ligt vaak snel op de loer. Als je bijvoorbeeld te hard van stapel loopt, krijg je snel last van spierpijn en overbelasting, en is de kans op blessures ook groot. Er zijn tegenwoordig echter vele manieren om je herstel te verbeteren en zelfs te versnellen. Ben jij iemand die vaak in de sportschool te vinden is? Of ben jij voor een specifiek doel aan het trainen? Lees dan eens over deze tips om je herstel te versnellen!
Wat kun je vooraf doen?
Er zijn vele dingen die je zelfs vooraf aan je workout of training kunt doen zodat je herstel beter verloopt. Een eerste en simpel is bijvoorbeeld het doen van een goede warming-up. Door middel van een goede warming-up zorg je ervoor dat je spieren warm zijn en goed voorbereid zijn op je training. Daarnaast mag een goede nachtrust niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Slaap is erg belangrijk voor je herstel, zeker ook voor het sporten. Zelfs als je te veel slaapt, zijn je hormonen in de war. Mensen die regelmatig sporten, zouden zeker ongeveer 8 uur per dag moeten slapen. Ga op tijd naar bed en wordt ’s ochtends fit en uitgerust wakker. Het helpt ook als je elke dag op hetzelfde tijdstip gaat slapen. Het kan even duren voordat je een vast ritme hebt gevonden, maar je zult merken dat je meer energie hebt en een betere training zult krijgen. Daarnaast zou je ook eens sporttape kunnen proberen. Sporttape kan tijdens een training ondersteuning bieden. Bovendien helpt sporttape ook voor een beter herstel.
Wat kun je erna doen?
Net zoals een warming-up voorafgaand aan je wedstrijd is ook een cooling-down ook erg belangrijk voor een goed herstel. Denk aan de juiste rek – en strekoefeningen voor benen, armen en buik. Goede voeding is ook essentieel voor je herstel na de training, zelfs langer na je training. Je lichaam haalt zijn bouwstoffen uiteraard uit je voeding en daarnaast er moet er ook genoeg voedsel genuttigd worden. Het belangrijkste is dat je voldoende eiwitten eet. Eiwitten leveren zogenaamde aminozuren, die het spierweefsel vormen. Eiwitten vind je in veel dierlijke producten zoals in kip, maar ook in vis, zoals zalm. Maar je kunt ook voldoende eiwitten vinden in producten als melk, eieren, pindakaas, kwark en yoghurt, cottage cheese en eiwitshakes. Eet je plantaardig? Denk dan aan plantaardige producten die veel eiwitten bevatten zoals sojabonen, peulvruchten, noten en volkoren granen. Ook het tijdstip van eten is belangrijk. Het eten van veel eiwitrijke producten is vooral zo’n half uur na je training erg goed voor je herstel!