Heb jij er al van gehoord? De speed pedelec is een veel besproken onderwerp en dat is niet voor niets. Het is een elektrische fiets, maar dan net een beetje anders. Deze fiets gaat namelijk tot wel 45 kilometer per uur. Dat is een stuk harder dan de normale elektrische fiets die maximaal 25 kilometer per uur kan halen. Het is dus de ideale vervanging van je auto als je even snel een boodschap moet doen. Wist je dat de speed pedelec 2023 ook wel high speed e-bike of s-pedelec wordt genoemd?
Hoe werkt het?
De speed pedelec is ideaal, want je combineert je eigen spierkracht met een elektrische motor. Je gaat snel vooruit en je hoeft je niet heel erg in te spannen. Als je begint te trappen gaat de motor vanzelf aan, dus je krijgt dan ondersteuning. Stop je met trappen dan gaat de motor vanzelf weer uit. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je per ongeluk weer vooruit rolt terwijl dat niet de bedoeling is. Laadt wel de accu af en toe op, anders heb je na een tijdje geen ondersteuning meer. Wil je wel trapondersteuning, maar niet altijd? Zet dan de slimme sensoren van deze fiets aan. Deze meten in iedere situatie of je trapondersteuning nodig hebt en zo ja hoeveel.
Helmplicht
Deze speed pedelec is leuk, maar er geldt wel een helmplicht wanneer je besluit er eentje aan te schaffen. Waarom? Deze fiets wordt gezien als een bromfiets en als je kijkt naar de snelheid is dat ook helemaal niet zo gek. Niet alleen een helm is verplicht op deze fiets, maar ook een kentekenplaat moet erop worden gemaakt. Verder gelden er dezelfde regels als voor een bromfiets. Fun fact: deze fiets houdt je fit, want in vergelijking met de bromfiets moet je hier wel nog altijd zelf trappen. Dat is dus een win-win situatie, want je hebt en een hoge snelheid en je blijft helemaal fit.
Verzekering
Ook niet onbelangrijk om te vermelden: je hebt een verzekering nodig als je een speed pedelec besluit aan te schaffen. Je hebt hiervoor de WA-verzekering nodig. Heb je deze verzekering dan ben je verzekerd voor schade die je anderen aanbrengt wanneer de aansprakelijkheid bij jou ligt. De kosten van de WA-verzekering verschillen en zijn afhankelijk van factoren als leeftijd, woonplaats en aantal schadevrije jaren. Je kan tussen de €45 en €150 euro per jaar kwijt zijn voor deze verzekering, afhankelijk van de netgenoemde factoren. Ook de verzekeraar waarbij je de verzekering afsluit speelt mee.