De ultieme gezichtsverzorging mannen gids

12 augustus 2019
1192
Gezichtsverzorging voor mannen

In dit artikel lees je alles dat je moet weten over gezichtsverzorging voor mannen en specifiek voor jouw huidtype.

Welke producten het beste werken, welke routines je kunt toepassen in je dagelijkse ritme en we gaan dieper in op de werking van de huid.

Als je deze gids volgt en consistent blijft volgen met de tips die passen bij jouw type huid dan zal jouw huid (en baard) er gegarandeerd gezonder uitzien.

» Bekijk de beste gezichtsverzorging per huidtype of lees verder:


Voorwoord

Je bent nooit te jong of te oud om te beginnen aan een degelijke gezichtsverzorging voor mannen routine of regime.

Een gezonde huid draagt nu eenmaal bij aan jouw zelfvertrouwen en een optimale routine is op lange termijn belangrijk voor de gezondheid van de huid.

Daarbij is het belangrijk om tijdens zonnige dagen extra aandacht te besteden aan het beschermen van de gevoelige gezichtshuid.

UV-straling heeft een uitdrogend effect op de huid en het gebruik van een crème met toegevoegde SPF-factor is daarom noodzakelijk.

Voor mannen met een baard is gezichtsverzorging belangrijk vanwege de onderliggende huid, want een gezonde huid met een eveneens gezonde vochtbalans zorgt voor optimale baardgroei en een gezonde glans.

Veel mannen denken dat het pas nodig is om een goede routine te adopteren zodra problemen zich voordoen. Helaas is het dan meestal al te laat.

Dat is jammer, want het is maar een minimale moeite om je huid gezond te houden. Een dagelijkse gezichtsverzorging routine is daarom ook bedoeld om problemen allereerst op te lossen en in het gevolg te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen.

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, dat met regelmaat wordt verwarmd, gekoeld, geschaafd en verbrand.

En net zoals je aan krachttraining doet, gezond eet en voldoende slaapt om jouw organen gezond te houden, geldt dat ook voor de huid.

In deze gids bespreken we de verschillende huidtypes en hoe je kunt testen welk huidtype jij precies hebt. Ook bespreken we de handelingen die nodig zijn voor een optimale gezichtsverzorging, afgestemd is op jouw huidtype.

Verder krijg je een korte biologie les waarom de huid wel of niet goed reageert op bepaalde zaken en delen we een aantal tips die je vandaag nog toe kunt passen om een gezondere huid te krijgen.

Gezichtsverzorging mannen

De werking van de huid

Je huid speelt een grote rol in bescherming tegen invloeden van buitenaf. Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem zijn werk doet door virussen en bacteriën tegen te gaan, reguleert je lichaamstemperatuur en het is een gevoelig orgaan dat je tijdig waarschuwt voor gevaren.

De huid moet zichzelf daarom continue herstellen. De buitenste laag, de opperhuid (epidermis), is een dunne, eerste beschermingslaag.

De functie van deze laag is het beschermen van huidcellen die je vanaf je geboorte je hele leven lang doorlopend blijft vernieuwen.

In deze opperhuid hopen dode huidcellen zich tevens op. Onder de opperhuid bevinden zich de lederhuid (dermis) en subcutis.

Deze twee lagen zorgen voor de productie van collageen en geven onder andere elasticiteit aan je huid.

Ook bevinden melanocyten zich in deze laag, welke voor de bescherming tegen uv-straling zorgen. In de lederhuid zitten ook de haarwortels, zenuwen, zweetklieren en bloedvaten.

De bloedvaten zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van gifstoffen. Dit is een doorlopend proces en allemaal samen zorgen deze organismen voor het functioneren van jouw huid.

Het is daarom belangrijk om goede zorg te dragen voor je huid en met name je gezicht.

Schematische afbeelding van huidlagen en haartje
1 = opperhuid, 2 = epidermis, 3 = dermis, 4 = subcutis https://nl.wikipedia.org/wiki/Huid

Welk huidtype heb ik?

Huidtypes zijn onderverdeeld in vier verschillende types en in de meeste gevallen zul je een combinatie hebben tussen twee types.

Zodra je jouw huidtype van je gezicht weet, kun je daar op letten bij het kopen van producten.

De vier huidtypes zijn:

 • Normale huid
 • Vette huid
 • Droge en gevoelige huid
 • Combinatie van twee huidtypes

Let op: de producten die je in jouw routine gebruikt moeten specifiek zijn afgestemd op jouw huidtype. Reinigers, scrubs en moisturizers zijn er altijd in meerdere varianten, voor elk huidtype. Let er op dat je deze niet per ongeluk door elkaar gebruikt!

Welke producten bedoeld zijn voor welk huidtype staat ook vrijwel altijd op ver pakking vermeld.

Om je huidtype te bepalen dien je eerst een kleine test te doen om zeker te zijn zodat je straks de routine kiest die bij je past: Reinig je gezicht 's avonds voordat je gaat slapen met een zeepvrije reiniger en gebruik verder geen crèmes of middeltjes.

De volgende ochtend gebruik je een papieren doekje die je strak tegen je voorhoofd en neus drukt.

Je hebt een:

Normale huid: als het doekje schoon blijft en je huid niet vettig is. Je hebt kleine poriën en een stevige huid met voldoende elasticiteit. Je huid voelt niet vettig aan gedurende de dag en is na het scheren niet gevoelig (voelt trekkerig aan). Acne en puistjes heb je vrijwel geen last van.

Lees ook:  Een goede huidverzorging op vakantie

Vette huid: als het doekje vettige plekken heeft en je neus en wangen een milde glans hebben.

Een vettige huid is normaal gezien wat steviger van structuur en minder gevoelig voor chemicaliën. De poriën zijn medium tot groot waardoor je met regelmaat last hebt van mee-eters.

Het voordeel van dit huidtype is dat je minder snel last hebt van rimpels. Je huid heeft een natuurlijke glans. Acne, puistjes en mee-eters heb je met regelmaat last van.

Mogelijke oorzaken vette huid:

 • Hormoonspiegel uit balans
 • Vochtig klimaat
 • Voeding
 • Genetische aanleg

Droge en gevoelige huid: als het doekje blijft droog, maar je huid voelt trekkerig en gevoelig aan. Je voorhoofd en wangen vertonen schilfers en je huid is dun en voelt ruw aan.

Door de kleine poriën lijkt het alsof droge huid glad is, maar het is daardoor juist extra vatbaar voor rimpels.

Mogelijke oorzaken droge en gevoelige huid:

 • De huid is uitgedroogd omdat de vetklieren niet voldoende natuurlijke oliën naar de opperhuid sturen
 • Genetische aanleg
 • Te kort aan vitamine A en vitamine B
 • Last van eczeem
 • Allergische reactie op een verzorgingsproduct
 • Te lang blootgesteld aan koude en droge luchtvochtigheid, voornamelijk in de winter

Combinatie van huidtypes. De T-zone op je gezicht (zie onderstaand) is vettig, waarbij de rest van je gezicht (wangen en kaaklijn) normaal of droog zijn. Gedurende de dag wordt de T-zone extra vettig.

t-zone-bij-mannen
Bron: His Style Diary

Verouderende houd. Je huid begint rimpels en verschijnselen van ouderdom te vertonen.

Dit proces wordt versneld door overmatige blootstelling aan uv-straling zonder bescherming. Lees meer hierover onder preventie.

Je huidtype kan veranderen afhankelijk van stress, leeftijd en seizoen.

De handelingen voor optimale gezichtsverzorging voor mannen

Onderstaand lees je de verschillende handelingen die in elk gezichtsverzorging regime terugkomen. Je past deze alleen anders toe, afhankelijk van je huidtype (zie hieronder voor de routine per huid type).

Let op: gebruik dus altijd cleansers, scrubers, enz die speciaal voor jouw huidtype bedoeld zijn. Welke producten bedoeld zijn voor welk huidtype staat ook vrijwel altijd op ver pakking vermeld.

De handelingen zijn:

 1. Reinigen
 2. Scrubben
 3. Hydrateren

1. Reinigen (cleanse)

Het reinigen van de huid is nodig omdat je huid 's nachts afvalstoffen via de poriën afvoert. Overdag ben is je huid blootgesteld aan afvalstoffen van buitenaf zoals fijnstof, uitlaatgassen, enz.

Hoe reinig ik mijn huid?

 1. Alvorens je begint met reinigen dien je de poriën te openen. Open de poriën door warm te douchen of je huid met warm water nat te maken;
 2. Wrijf vervolgens de geschikte gezichtsreiniger in cirkels op je gezicht. Doe dit voorzichtig, de huid op je gezicht is namelijk erg gevoelig;
 3. Spoel vervolgens het goedje af met koel water. Dit geeft je een fris gevoel en sluit tevens de poriën;
 4. Dep de huid droog, niet wrijven;
 5. Na het reinigen zou je als het goed is een 'schoon' gevoel moeten hebben;
 6. Let op: als je huid strak of trekkerig aanvoelt dan is dit een teken van (te) droge huid. Dit zal uiteindelijk leiden tot extra talg productie (het herstelmechanisme van de huid schiet dan in gang).

Tips voor reinigen / cleansen

 • Was je gezicht niet met reguliere zeep. De ingrediënten zijn gewoonweg niet gemaakt voor de tedere gezichtshuid.
 • Als je een vettige huid hebt dan is een keer per dag reinigen meer dan voldoende. Reinig je vaker, dan gaan de vetklieren extra vet produceren, wat juist resulteert in een extra vette huid.

2. Scrubben (exfoliate)

Door te scrubben worden dode huidcellen verwijderd. Hierdoor krijgen gezonde(re) huidcellen de kans om optimaal te kunnen leven.

Vuil dat dieper in de poriën zit wordt door het scrubben ook verwijderd, waardoor de poriën weer beter kunnen ' ademen ', wat uiteindelijk zorgt voor minder onderhuidse ontstekingen (puistjes).

Hoe scrub ik mijn huid?

 1. Net zoals bij het reinigen werkt scrubben het beste als de poriën geopend zijn. Doe dit door je gezicht warm te maken met lauw water of een handdoek;
 2. Vervolgens wrijf je voorzichtig de scrub over je gezicht of het gebied dat je wilt scheren;
 3. Besteed extra aandacht aan je neus en voorhoofd, gezien dat de gebieden zijn waar de meeste dode huidcellen en verstopte poriën zich bevinden;
 4. Wanneer je klaar bent spoel je de scrub af met koel water en dep je je gezicht droog (niet wrijven!);
 5. Scrubben moet je gematigd toepassen. Zeker niet meer dan drie keer per week en maximaal een keer per dag (zie hieronder de beste routine voor jouw huidtype).

Tips voor het scrubben

 • Scrub vóór het scheren. Haartjes hebben de neiging om in te groeien en mogelijk ontstekingen te veroorzaken. Scrubben voorafgaand aan het scheren vermindert deze kans en zorgt er voor een fijnere scheerbeurt.
Gezicht scrub man

 

3. Hydrateren (moisturize)

Het hydrateren van de huid is het aanbrengen van een vochtinbrengende crème zodat je gezicht doorheen de dag voldoende beschermd is tegen uitdroging.

Lees ook:  Beste neustrimmer koopgids

Het vochtig houden van de huid zorgt op lange termijn voor een sterkere huid, elasticiteit en zelfs het uitstellen van verouderde huid (ook al is dit voornamelijk genetisch bepaald).

Naarmate je ouder wordt produceer je minder collageen (bindweefsel in het lichaam), waardoor je huidcellen minder vocht kunnen vasthouden.

Daarom is het vroeg beginnen met hydrateren een van de belangrijkste zaken voor een goede gezichtsverzorging.

Hoe hydrateer ik mijn huid?

 1. Breng de vochtinbrengende crème of dagcrème aan na het wassen of scrubben én nadat je gezicht droog is (door het deppen);
 2. Neem daarbij zowel je gehele gezicht (neus, T-zone, wangen, kaaklijn, voorhoofd) en hals mee. Let op: de huid onder je ogen (de "kringen") is erg delicaat, ga er dus voorzichtig mee om;
 3. Je hebt overigens maar een gematigde hoeveelheid crème nodig, ook al trekt deze snel in;
 4. Check dat je overal evenveel crème hebt gebruikt;
 5. Geef de crème de tijd om goed in te trekken.

Tips voor het hydrateren

 • Als je een vettige huid hebt. Mannen met een vettige huiden moeten juist expres hydrateren zodat de vetklieren niet proberen in te halen en extra in gang schieten en op deze manier een nog vettere huid veroorzaken.
 • Als je merkt dat je huid aan het einde van de dag weer droger wordt, kun je nogmaals de crème aanbrengen.

Gezichtsverzorging mannen tijdens zonnige dagen

UV-straling is zowel je grootste vriend als vijand. Een 'gezond' kleurtje is voor velen het doel, maar UV-straling is de nummer 1 oorzaak van een verouderde huid.

Dat heeft te maken met dat UV-straling de huid uitdroogt. Als je dus inderdaad een kleurtje wilt krijgen, wees dan niet te gretig en hanteer een langzame aanpak in plaats van binnen een paar dagen je huid aanzienlijk proberen te bij te kleuren.

Aanvullend op bovenstaande drie stappen (schoonmaken, scrubben en hydrateren) kun je op zonnige dagen aanvullend een vochtinbrengende crème met toegevoegde SPF gebruiken.

Wat is de term SPF? De SPF (Sun Protection Factor) staat voor de periode dat je langer in de zon kunt zijn dan wanneer je geen crème met een bepaalde SPF gebruikt. Dus een SPF van 15  = 150 minuten langer in de zon. SPF werkt door de ingrediënten in de crème die uv-straling absorberen. Goed om te weten is dat het niet mogelijk is om 100% uv-bescherming te krijgen door een crème. Zie het dus als een hulpmiddel, geen totaaloplossing.

Bij periodes langer dan 30 minuten in de volle zijn gebruik je dus minimaal een crème met SPF 15. Dergelijke crèmes bevatten overigens chemicaliën, vandaar het advies zonnecrème naderhand altijd weer goed af te spoelen met water.

Zwarte kringen? Gebruik dan oogcrème

'Zwarte kringen' zijn het resultaat van een te korte nachtrust. Onder deze dunne huid onder de ogen bevinden zich kleine bloedvaatjes, waardoor de doorstroming van bloed moeizaam is.

Bloedcellen kunnen daarom ophopen in de huid rondom deze bloedvaatjes (in de 'kring' dus).

Je lichaam probeert tijdens de nachtrust, door middel van enzymen, de bloedcellen weer af te breken, waardoor de blauwe tint ontstaat.

Donkere kringen worden tijdens de dag minder omdat de bloedcirculatie dan weer actiever is dan tijdens het slapen.

Ingrediënten van oogcrème, meestal cafeïne, stimuleren de doorbloeding en afvoer, waardoor de kringen sneller wegtrekken.

Anti-aging crème / anti-rimpelcrème

Er is geen magisch middel dat het natuurlijke proces van de huid tegengaat, maar het is wel mogelijk om je huid zo gezond mogelijk te houden naarmatje je ouder wordt.

Anti-rimpelcreme breng je het beste aan net voordat je gaat slapen omdat je lichaam 's nachts herstelprocessen in gang zet.

Routines afgestemd op jouw huidtype

De verschillende huidtypes hebben ook allen een verschillende routine nodig om de huid gezond te houden. Consistentie is hierbij belangrijk.

Probeer dus om aan een routine vast te houden zodra je bent begonnen. Het is een langzaam proces, maar uiteindelijk zul je merkbaar verschil zien en je huid zal fijner aanvoelen.

Let op: elk huidtype heeft bijhorende producten die gemaakt zijn voor een specifieke huidtype. Gebruik dus een reiniger speciaal voor droge huid, vettige huid of verouderde huid.

Hetzelfde geldt voor scrubs, nachtcrème of vochtinbrengende cremes. Weet daarom van te voren precies welk huidtype je hebt.

Gezichtsverzorging normale huid

 • Reinigen. Altijd 's ochtends, en afhankelijk van hoelang je overdag buiten bent ook 's avonds voor het slapen (en vóór de nachtcrème).
 • Scrubben. Twee keer per week, om de drie dagen.
 • Hydrateren. Gebruik een crème op waterbasis wanneer je huid trekkerig aanvoelt, na lange blootstelling aan zon.
 • Extra. Gebruik met regelmaat een gezichtsmasker voor een diepe reinigen van de porien.

Gezichtsverzorging vette huid

 • Reinigen. Met een reiniger dat AHA (Alfa-hydroxyzuren) bevat. Alfa-hydroxyzuren gaan vettigheid tegen.
 • Scrubben. Drie keer per week om verstopte poriën vrij te maken.
 • Hydrateren. Alleen 's ochtends. 's Nachts de huid natuurlijk laten ademen.
 • Extra. Gebruik klei of fruitpacks regelmatig om de huid extra te voeden.
Lees ook:  Mystieke maskers voor mannen

Verzorging voor een droge en gevoelige huid

 • Reinigen. Met een reinigingsmelk of milde, zeepvrije gezichtsreiniger.
 • Scrubben. Twee keer per week met een lichte scrub.
 • Hydrateren. Met een vochtinbrengende dagcrème. Indien nodig hydraterende oogcrème voor onder de ogen.
 • Extra. Gebruik hydraterende maskers met proteinen.

Gezichtsverzorging combinatie huid

 • Reinigen. Met speciale gezichtsreiniger voor combinatie huid.
 • Scrubben. Drie keer per week om verstopte poriën vrij te maken.
 • Hydrateren. Met een zachte crème in de ochtend. Voor het slapen een reguliere olie of gel.
 • Extra. Kleimaskers helpen bij het hydrateren en voeden.

Gezichtsverzorging acne

Helaas kunnen wij je geen advies geven op dit vlak omdat we niet weten in hoeverre je last hebt van acne en omdat dit per persoonlijk erg verschillend kan zijn.

Het beste is om dit met je huisarts te bespreken die je vervolgens verwijst naar een dermatoloog. Wat we je wel kunnen vertellen is dat de meeste wondermiddeltjes in ieder geval niet werken.

Een goed dieet, actieve levensstijl en hopen dat je hormoonspiegel in balans komt is het beste waar je je op dit moment op kunt richten.

Gezichtsverzorging tips mannen

Ongeacht of je inmiddels een dagelijkse gezichtsverzorging routine toepast of niet, deze tips kun je direct toepassen om de gezondheid van je huid te verbeteren.

 • Vermijd zeep met parabeen (wiki: https://nl.wikipedia.org/wiki/Parabeen) en switch naar een degelijke reiniger. Zeep is slecht voor de huid en bevat schadelijke chemicaliën.
 • Maskers. Maskers zorgen voor een extra diepe reiniging van de poriën en verwijderen overtollig vet en dode huidcellen.
 • Verwijder zonnecrème voordat je gaat slapen. De chemicaliën kunnen irritaties veroorzaken.
 • Probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten gedurende de dag om vuil en vet vanaf je vingertoppen te vermijden.
 • Drink voldoende water: minimaal twee liter per dag, exclusief inname tijdens het sporten. Water voert afvalstoffen en gifstoffen af en reinigt de huid, letterlijk.
 • Gebruik lippenbalsem als je snel uitgedroogde lippen hebt.
Gezichtsmasker man

Geschiedenis van gezichtsverzorging

Een gezonde huid is al sinds de oudheid een streven van de mens. Romeinen hadden een voorliefde voor het bad, waarin zij zichzelf voor langere periodes in oliën en bloemen begaven in de hoop op een stralende huid.

De olie werd gebruikt om de huid te kunnen masseren om de bloedcirculatie te stimuleren. De Egyptenaren staan bekend om het gebruik van Kohl, een mengsel van amandelen, koper en as om zo hun ogen te accentueren.

Zo'n paar duizend jaar geleden begonnen de eerste gezichtsverzorging rituelen en 'producten'  in opgang te komen.

Men gebruikte natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, sesamzaad en bladeren van bloemen om aromatische crèmes te fabriceren, die volgens hen veroudering van de huid moest tegengaan.

De drang naar een gezonde uitstraling zit dus diep in de mens geworteld. Vandaag de dag is de industrie rondom gezichtsverzorging enorm aan het groeien.

Zo erg zelfs dat in 2008, tijdens de crisis, sales in deze markt zelfs toenamen terwijl de rest van de economie het zwaar te verduren had.

Crux Supply Co optimale gezichtsverzorgings set

Samenvatting

De huid is een levend organisme dat gezonde voeding nodig heeft om gezond en vitaal te blijven.

Maar omdat we tegenwoordig blootgesteld worden aan externe factoren waar de mensenhuid niet goed op gemaakt is, is het verstandig om gezichtsverzorging op te nemen in je dagelijkse gang van zaken.

Goede gezichtsverzorging is niet ingewikkeld, maar het heeft wel consistentie nodig om echt de voordelen op lange termijn te kunnen ervaren.

Voordat je een regime toepast is het nodig om te weten welk huidtype je hebt, zodat je daar de producten voor de verschillende handelingen voor kunt kopen. Handelingen in elke routine zijn reinigen, scrubben, hydrateren en voorkomen.

Bijkomende zaken zijn voldoende water drinken, actief sporten voor de bloedcirculatie en een gebalanceerd dieet.

Hopelijk heeft deze gids je nieuwe inzichten gegeven en hebben we je overtuigd om een gezichtsverzorging regime te adopteren. Het is nooit te laat!

Succes!

Als je het verschil wil weten tussen crèmes en lotions, klik dan hier.

Beste gezichtsverzorging voor mannen

Nu je weet hoe de huid werkt en wat jouw huidtype is kun je gericht beginnen aan een gezonde routine.

De formules van onderstaande merken zijn samengesteld op basis van hoogwaardige ingrediënten en worden als beste beschouwd per huidtype.

Je koopt gezichtsverzorging voor mannen o.a. bij Bol en Trendheads.

Beste face wash all round (alle huidtypes)

Baxter Daily Face Wash is een milde gezichtsreiniger voor mannen geformuleerd op basis van een zachte formule welke vrij is van parfum en parabenen.

Verfrist de huid door de gezonde Aloë Vera en en kalmerende Ginseng en bevat kokosextract voor een extra fris gevoel.

Verwijdert overtollige olie en onzuiverheden, zonder de vitale vochtbalans van de gezichtshuid aan te tasten.

Bekijk laagste prijs

Beste gezichtscreme anti-aging

Reinhartt face serum

Anti-aging creme voor mannen met zeer hoogwaardige botanische extracten en ingredienten met een bewezen werking.

Verstevigt de huid, promoot celgroei en vertraagt het ontstaan van rimpels en eerste verschijnselen van oudere huid.

Bekijk laagste prijs

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

Het verschil tussen dun en dik haar

Zo zorg je voor een gezonde en glanzende huid

Ontdek de kunst van stukadoren

Een telefoonhoesje voor iedere man

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings