Chauffeurs opgelet: Alles wat je moet weten over een digitale tachograaf

15 december 2022
151
digitale tachograaf

Het verkeer op de weg neemt elk jaar meer toe. Om ervoor te zorgen dat de verkeersveiligheid op een hoog niveau blijft worden er verschillende maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is een digitale tachograaf. Voor veel mensen zal dit een onbekend product zijn, in deze blog geven we daarom antwoord op de volgende vragen: wat is een digitale tachograaf en wie moet het gaan gebruiken?

Hoe werkt een digitale tachograaf?

Een tachograaf is een apparaat dat gebruikt wordt om de snelheid van alle voertuigen te kunnen meten. Het apparaat meet de gereden kilometers en ook de gemiddelde snelheid daarvan. Die gegevens worden naderhand opgeslagen in een geheugenkaart die ten alle tijden in het apparaat moet zitten. Het doel hiervan is om de snelheidslimiet te kunnen controleren zodat chauffeurs niet langer rijden dan toegestaan is tijdens hun werkdagen.

Welke mensen gebruiken een tachograaf?

Voornamelijk beroepschauffeurs en beroepsmatige chauffeurs krijgen te maken met een digitale tachograaf. Het volledige commerciële transport zal verplicht worden om het apparaat geïnstalleerd te hebben in de voertuigen, denk hierbij bijvoorbeeld aan vrachtauto´s, maar ook speciale bezorgbussen zoals die van PostNL.

Lees ook:  Droogshampoo voor mannen? Jazeker!

Wat is de aanschafprijs van een digitale tachograaf?

De aanschafprijs is heel erg variërend. Doordat er veel verschillende merken en types zijn valt er geen duidelijk gemiddelde te geven. Je kunt er een kopen van honderd euro, maar ook een van duizenden euro´s. Belangrijk om hierbij te weten is dat de bedrijven de kosten volledig op zichzelf moeten rekenen. Denk hierbij aan de installatie maar ook het onderhoud van de tachograaf.

Zijn er andere mogelijkheden dan een tachograaf?

Er zijn ook andere mogelijkheden om de verplichtingen in verband met vervoer te kunnen nakomen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om een aantal chauffeurs te laten rijden zonder gebruik te maken van een tachograaf. In dit geval worden de verplichtingen gecontroleerd door middel van papieren logboeken.

Valt een digitale tachograaf te hacken?

Digitale tachografen kunnen worden gehackt, maar de meeste bedrijven maken gebruik van beveiligingssoftware om dit te voorkomen. Bovendien worden digitale tachografen regelmatig gecontroleerd door overheidsinstanties om te zorgen dat ze niet zijn gehackt.

Meer lezen op Trendsheads? Lees hier onze blog over tips voor het kiezen van de perfecte laptop.

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

Het verschil tussen dun en dik haar

Zo zorg je voor een gezonde en glanzende huid

Ontdek de kunst van stukadoren

Een telefoonhoesje voor iedere man

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings