Baardborstel functie en gebruik

30 januari 2020
392
Baard borstel

Lees over het gebruik van de baardborstel: een onmisbaar instrument voor bebaarde mannen die een verzorgde uitstraling belangrijk vinden.

In dit artikel bespreken we wat een baardborstel is, waar je een baardborstel voor kunt gebruiken en wat het verschil tussen een baardborstel en een baardkam is.

→ Bekijk de beste baardborstels van dit moment of lees verder:

Groei en verzorg de baard die het beste bij je past.


Schrijf je gratis in op onze Masterclass en leer hoe je zelf thuis optimale baardgroei, gezonde glans en een verzorgde uitstraling creëert. In samenwerking met Nederlandse barbiers →


Wat is een baardborstel?

Om je kapsel in model te brengen gebruik je doorgaans een haarkam. Dat is ook mogelijk als je jouw baard in model wilt brengen.

Met een baardborstel kan je op een snelle en fijne manier je baard netjes borstelen.

Voor een optimale verzorging (en vooral groei) is het wenselijk dat je baardverzorgingsproducten gebruikt.

Net zoals de meeste baardolie en baardshampoo, heeft ook een baardborstel een belangrijke functie op het gebied van verzorging.

→ Lees ook: de baardolie top 5 koopgids

Een baardborstel is namelijk een speciale borstel waarmee je:

 • Baardolie gelijkmatig verdeeld voor optimale opname door de baardharen
 • Baard balsem gelijkmatig verdeeld voor een goede verzorging gedurende de dag
 • Baardwax gelijkmatig verdeeld voor een gelijke hold zodat de baard gedurende de dag in model blijft
 • Ongelijke lengtes baardharen zichtbaar maakt voorafgaand aan het trimmen, zodat je niet per ongeluk een stukje inknipt

Een baardborstel heeft daarbij een nogal opvallende vorm. Deze vormgeving heeft echter een belangrijk reden; je houdt de borstel er perfect door vast. Je kunt de borstel perfect bedienen en zodoende je gehele baard in model borstelen.

Baardborstel travel

Daarnaast kenmerkt een baardborstel zich door een bepaalde stugheid. Deze stugheid zorgt, in combinatie met de lengte van de borstel, voor een goede huid stimulering.

Lees ook:  Ronde baard: professionele look

Hierover leggen we je later in dit artikel meer uit.

Waarom een baardborstel gebruiken?

Om meerdere redenen is het aan te raden om een baardborstel te gebruiken. Zoals hierboven reeds gezegd, kan je met een baardborstel baardolie en balsem gelijkmatig over de baard verdelen.

Het voordeel hiervan is dat alle haren in je baard bereikt worden door de olie en balsem. Dit draagt bij aan de verzorging en gezonde conditie van de baard.

Daarnaast zorgt een baardborstel ook voor een perfecte reiniging. Gedurende de dag kunnen de nodige onzuiverheden in je baard vast komen te zitten. Denk hierbij aan fijnstof en etensrestjes.

Met een baardborstel ben je in staat om al deze viezigheden op een snelle en verantwoorde manier te verwijderen.

Tot slot heeft een baardborstel ook nog een ‘lerende functie’ voor alle haartjes van je baard.

Door elke dag je baard in dezelfde richting te borstelen, gaan de hartjes na verloopt van tijd in de gewenste richting groeien. Hiermee wordt jouw baard nog strakker en verzorgder.

Door het borstelen worden de haarzakjes geprikkeld in de onderliggende huid, wat volgens sommigen een positieve werking heeft op de baardgroei-cyclus. Dat is echter anekdotisch en daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Baardroos

Een gevoelig onderwerp en door veel mannen als vervelend ervaren: schilfers.

Schilfers (of baardroos) is het resultaat van overproductie van huidcellen door een micro-organisme genaamd Malassezia, welke gevoed wordt door de talg uit de talgklieren in de onderliggende huid.

Het is dus eigenlijk een heel natuurlijk proces, maar wel met witte schilfers als gevolg.

Je kunt baardroos tegengaan door te exfolieren. En dat kan op twee manieren: chemisch (door bv een scrub te gebruiken) of met een baardborstel.

Met een baardborstel verwijder je namelijk schilfers en maak je de baard vrij van onzuiverheden.

Baardroos is dus eenvoudig te verwijderen, maar als je er aanleg voor hebt dan zal het uiteindelijk terugkomen. Borstel daarom met regelmaat en je zult er bijna geen last van hebben.

Lees ook:  Baardschaar gebruik en top 5

Hoe een baardborstel gebruiken?

Een baardborstel is redelijk makkelijk in gebruik. Je moet echter wel met enkele zaken rekening houden:

 • Gebruik een baardborstel alleen als je baard volledig droog is. Een natte baard is zwaar en natte baardharen zijn broos, waardoor je mogelijkerwijs de haartjes kapot borstelt.
 • Was je baard zo'n 2 tot 3 keer per week met baardshampoo. Je zult merken dat schone baardharen zich veel makkelijker in model laten brengen.
 • Eens in de 3 maanden moet de baardborstel schoongemaakt worden met baardshampoo. Hiermee behoud je de goede kwaliteit van de borstel.

Verschil baardborstel en baardkam

De een gebruikt graag een baardborstel, de ander weer een baardkam. Beide varianten hebben zo hun voor en tegens, waarbij met name de leeftijd van de baard een belangrijke rol speelt.

Baardborstel: een borstel kan je het beste in de eerste 3 maanden van de baard gebruiken. Tijdens deze maanden is het belangrijk dat de baard goed verzorgd wordt en zodoende snel(ler) gaat groeien.

Gebruik een baardborstel in de eerste 3 maanden daarom in combinatie met baardolie en/of balsem.

Baardkam: een kam kan je het beste gebruiken als de baard ouder dan 3-6 maanden is. De baard is dan al behoorlijk volgroeid waardoor ook de styling een belangrijke rol gaat spelen.

Met een baardkam kun je jouw baard perfect in model brengen.

In de eerste 3 maanden is een baard, normaliter, ook nog te kort om een baardkam te gebruiken. Het kan natuurlijk wel, maar een borstel is nét wat fijner in gebruik.

Na deze 3 maanden is de baard lang genoeg om de kam te gebruiken. Met de kam kan je jouw baard stylen met behulp van baardbalsem.

De tip van andere Trendheads is om – na 3 maanden - beide varianten te gebruiken. Met de baardborstel kan je jouw baard goed schoon houden en blijven hydrateren. De baardkam zorgt vervolgens voor het ontwarren en stylen van de baard.

Verschillende soorten baardborstels

Bij het aanschaffen van een baardborstel heb je de keus uit verschillende varianten:

 • Een rond model: dit model is voornamelijk geschikt om je baard enigszins in model te brengen.
 • Een ovaal model: dit is het meest verkochte model. Door de ovale vorm ligt de borstel erg prettig in de hand.
 • Elektrische baardborstel: de beste manier om zeer opstandige haren in model te krijgen. Het hitte element warmt op, waarop haren gegarandeerd recht worden getrokken. Let op: vereist enige handigheid en oefening.
 • Rechthoekig model: geen hele praktische vorm. Qua uitstraling iets ‘mannelijker’ dan een ovaal model
 • Snorren model: deze borstels zijn klein en zijn met name voor de snor geschikt
Lees ook:  Hoe stimuleer je baardgroei op een veilige manier?

Bij de bovengenoemde varianten kan je soms ook nog voor een model met een handvat kiezen.  

→ Lees ook: de baardstijlen inspiratiegids met 250+ foto's

Beste baardborstels

Baardborstels zijn er zoals je hebt gelezen in verschillende vormen varianten. En tegenwoordig is de keuze érg groot

Het is daarom altijd even zoeken welke uiteindelijk het beste bij je past. Met onderstaande overzicht koop je gegarandeerd een kwalitatieve borstel.

MerkModelLaagste prijs
Peter's beardDuo Kitv.a. €19
OAKNatural brushv.a. €35
GuardenzaBamboov.a. €19
Mr. BearTravel sizev.a. €19
BOARDElektronischv.a. €34

Baardborstels kopen doe je o.a. bij Bol en Trendheads, welke geselecteerd zijn op hoogwaardige materialen en de beste prijs-kwaliteit.

Samenvatting

Een baardborstel is een van de fijnste tools in het arsenaal van de goed verzorgde, baarddragende man.

Door het gebruik van een baardborstel wordt de huid en haarzakjes gestimuleerd, waarop de natuurlijke groeicyclus van de baard optimaal is.

Geborstelde haren laten zich tevens makkelijker in model brengen en ongelijke lengtes worden gelijk zichtbaar, wat een vereiste is om de baard zonder problemen te kunnen trimmen.

Baardborstels zijn er in meerdere vormen voor de grip (rond, ovaal, ...) en met verschillende haren zoals b.v. wildzwijn of synthetische haren.

De hardheid van de haren is eveneens bepalend voor de mate van borstelen. Als je een stugge baard hebt dan werkt zal een baardborstel met stevige haren beter werken.

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

Het verschil tussen dun en dik haar

Zo zorg je voor een gezonde en glanzende huid

Ontdek de kunst van stukadoren

Een telefoonhoesje voor iedere man

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings