Sporten: De redenen om het wél te doen!

21 maart 2023
311
sporten

Niet iedereen beweegt genoeg, terwijl sporten juist super gezond is. Je kunt er gezondheidskwaaltjes mee voorkomen, en je gaat beter in je vel zitten. Er wordt aangeraden om zo’n 2,5 uur intensief te bewegen per week, maar als je een kantoor baan hebt is het moeilijk om hieraan te komen. In deze blog ga je lezen waarom het belangrijk is om te gaan sporten. Misschien geeft dit je motivatie om toch eindelijk eens naar de sportschool te gaan!

Gezondheid

Sporten is belangrijk voor je gezondheid. Het heeft positieve effecten op je mentale staat maar ook op je lichaam. Als je een sport doet waarbij je botten je gewicht moeten dragen, zoals hardlopen, blijven je botten sterk. Ook heeft sporten effect op je hart. Het voorkomt dat je aders verstopt raken en verlaagt de bloeddruk. De kans op andere risicofactoren wordt ook verminderd. Als je veel last hebt van je darmen is het ook goed om te sporten, al zul je hier waarschijnlijk niet veel zin in hebben. Beweging heeft een positief effect op de spijsvertering en kan darmklachten verminderen.

Beter slapen

Door fysiek bezig te zijn maak je je lichaam moe. Als je een dag op kantoor hebt gewerkt kun je ook heel moe zijn, maar dat is alleen mentaal. Je lichaam heeft dan nog veel energie over. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt terwijl je wel moe bent. Dus merk je dat je slecht in slaap kunt vallen? Vraag je dan eens af of je wel genoeg beweegt. Met sporten maak je niet alleen je lichaam moe, je bouwt ook conditie op. Je conditie zorgt er ook voor dat je slaapkwaliteit verbeterd.

Lees ook:  Hoe haal je het meeste uit je dag?

Minder last van stress

Als je veel last hebt van stress moet je echt gaan sporten. Tijdens het sporten worden stresshormonen namelijk afgevoerd. Na een half uurtje sporten maakt je lichaam endorfine en serotonine aan, dit zijn gelukshormonen. Deze hormonen zorgen voor een beter humeur. Sporten is dus niet alleen effectief voor je lichaam maar ook je mentale staat.

Verandering gewicht

Veel mensen gaan sporten omdat ze af willen vallen, maar je kunt ook gaan sporten om aan te komen. Een sportcoach bij een sportschool kan je hier makkelijk bij helpen door een schema op te stellen wat past bij jouw doelen. Bij de sportschool in Zevenbergen kun je bijvoorbeeld persoonlijke coaching krijgen. Als je af wilt vallen ga je sporten om calorieën te verbranden. Dit kun je doen met cardiotraining. Maar krachttraining is ook effectief bij het af vallen. Door de krachttraining ontstaat er een snellere stofwisseling in je lichaam, hierdoor gaat je lichaam ook sneller calorieën verbranden. Als je gewicht aan wil komen is krachttraining de basis. Hiermee kun je namelijk spiermassa opbouwen.

Het kan ook zijn dat je gaat sporten met een bepaald doel, bijvoorbeeld een sixpack trainen. Wil je weten hoe je dit doet? Klik dan hier.

Lees ook:  De meest mannelijke auto’s van 2023
sporten

Los van het dagelijkse leven

Tijdens het sporten kun je even ontsnappen aan de realiteit. Je bent lekker geconcentreerd met jezelf bezig en sluit je af van de rest. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om samen met iemand te sporten. Zo combineer je je sociale leven met het werken aan je gezondheid. Anderen kunnen je motiveren om net even een tandje bij te zetten, wat je niet zou doen als je alleen was geweest. Het is dus niet alleen gezellig, het verbeterd ook je prestaties.

Beter werkende hersenen

Als je regelmatig doet sporten gaan je hersenfuncties optimaal presteren. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt vergroot tijdens het sporten. Dit zorgt er weer voor dat de hersenen meer zuurstof krijgen. Dit zorgt voor een verbetering van het concentratievermogen, het geheugen en het leervermogen. Doordat je hersenen nu genoeg zuurstof ontvangen wordt de kans op vermoeidheid ook vermindert, want dit ontstaat meestal door een gebrek aan zuurstof in de hersenen. 

Door de verhoogde bloedtoevoer die ontstaat tijdens het sporten ontstaan er nieuwe verbindingen tussen de hersencellen die het geheugen stimuleren. De hersenen worden door deze nieuwe verbindingen beschermd tegen ziektes zoal Parkinson en Alzheimer. Door regelmatig te sporten kun je je hersenen jong houden. De productie van hormonen en groeifactoren die betrokken zijn bij de verjonging en het herstel van de hersencellen worden namelijk gestimuleerd tijdens het bewegen.

Lees ook:  Naar de sportschool of toch thuis sporten?

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

4 outfit tips om stijlvol naar kantoor te gaan

De beste wijn voor bij een kaasfondue avond

Waarom wordt eilandhoppen steeds populairder?

Het kiezen van het juiste horloge

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings