Eerste hulp bij ondernemen: Mijn factuur wordt niet betaald!

1 maart 2023
273
Factuur niet betaald

Welkom bij onze eerste hulp bij ondernemen gids voor wanbetalende klanten! Vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat iedere ondernemer wel eens tegenkomt: onbetaalde facturen. Het kan een enorm vervelende situatie zijn wanneer je klant de factuur niet betaald. Maar wees gerust, wij hebben een aantal tips voor jou om deze situatie aan te pakken en ervoor te zorgen dat je toch je geld krijgt.

1. Een duidelijke communicatie!

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren met je klant wanneer een factuur niet wordt betaald. Neem contact op en vraag om uitleg. Misschien is er sprake van een misverstand of heeft de klant tijdelijk geen geld beschikbaar. Geef aan dat je begrip hebt voor de situatie, maar ook dat je het geld op korte termijn nodig hebt.

2. Stuur de eerste herrienering

Wanneer de betalingstermijn is verstreken en de factuur nog niet is betaald, stuur dan een herinnering. Doe dit bij voorkeur per e-mail, zodat je bewijs hebt van je verzoek. Houd het vriendelijk, maar stel ook een nieuwe betalingstermijn vast en geef aan wat de consequenties zijn als er niet wordt betaald.

Lees ook:  Hoe kies je de perfecte laptop?

3. Stuur een tweede herrienering

De tweede herinnering is een krachtig middel om je klant aan te sporen tot betaling over te gaan. Maar hoe pak je dit aan? Hier zijn onze tips:

  1. Gebruik een andere toon

Je eerste herinnering was vriendelijk en begripvol, maar nu is het tijd om wat strenger te zijn. Gebruik een toon die aangeeft dat je niet langer kunt wachten op betaling. Laat weten dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te betalen, om verdere consequenties te voorkomen.

  1. Verhoog de druk

In je eerste herinnering heb je een nieuwe betalingstermijn vastgesteld, maar dit heeft blijkbaar niet geholpen. Verhoog nu de druk, maar blijf wel vriendelijk en professioneel. Denk aan het inschakelen van een incassobureau of het doorvoeren van extra kosten.

4. Tijd om een incassobureau in te schakelen!

Is de factuur na bovenstaande stappen nog altijd niet betaald? Dan wordt het tijd om een incassobureau in te schakelen. Hierbij wordt de wanbetaler (de klant of de opdrachtgever die niet betaalt) officieel in gebreke gesteld. Je laat via het incassobureau weten dat de vordering met dwangmiddelen geïnd zal worden en dat de kosten hiervoor betaald zullen moeten worden door de wanbetaler. Kies vooral als beginnende ondernemer bij het inschakelen van een incassobureau voor een incassobureau no cure no pay, zolang het geld niet wordt geïncasseerd betaal je zelf niks.

Lees ook:  Duurzaam verhuizen is dé nieuwe trend

5. Stuur een aanmaning

Als de klant ook na tussenkomst van een incassobureau nog niet betaalt, kun je een aanmaning sturen. Hierin geef je aan dat er nu sprake is van verzuim en dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Ook kun je aangeven dat je overweegt om verdere stappen te nemen, zoals het inschakelen van een deurwaarder.

6. Schakel een deurwaarder in

Je doet het misschien niet graag, maar vergeet niet dat het jouw geld is waar je recht op hebt.

Als de klant na al deze stappen nog steeds niet betaalt, is het tijd om een deurwaarder in te schakelen. Deze kan beslag leggen op goederen of zelfs een rechtszaak beginnen om het geld te innen. Dit is echter een dure en tijdrovende stap, dus bedenk goed of het de moeite waard is.

Zo, dat waren onze tips voor het omgaan met onbetaalde facturen. Onthoud dat communicatie en duidelijkheid hierbij cruciaal zijn. Succes met het innen van je geld, vanaf hier zul je het zelf moeten doen!

Lees ook eens deze blog over populaire banen voor mannen.

Lees ook:  Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

De langdurige voordelen van avontuurlijke vakanties

Wat kun je verwachten als je vader wordt?

De rol van edelstenen in luxe horloges

Italiaanse herenkapsels: een gids

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings