
Hetgeen wat het meeste op valt als je met iemand aan het praten bent, het gebit. Een mooie glimlach kan een gesprek maken of breken. Daarom is het belangrijk dat dit goed in orde is. Buiten dat een verzorgd gebit belangrijk is voor je gezondheid, kan dit je zelfvertrouwen ook een flinke boost geven. Hoe dit werkt lees je verder in dit artikel.
Inhoud
Het verband tussen tandverzorging en zelfvertrouwen
Waarom deze 2 zaken met elkaar verbonden zijn heeft meerdere redenen. Vaak is het zo dat mensen die niet tevreden zijn over hun tanden minder zelfvertrouwen hebben, maar hoe komt dit? Mensen kunnen eigenlijk al heel veel communiceren zonder een woord te hebben gezegd. Neem als voorbeeld een glimlach. Een glimlach kan laten zien dat je het erg naar je zin hebt zonder iets te zeggen. Daarnaast is het erg lastig om je tanden te verbergen als je met iemand aan het praten bent. Wanneer iemand dus onzeker is over zijn gebit kan dit zijn zelfvertrouwen omlaag halen.
De impact van een slecht gebit
Geen verzorgd gebit kan veel impact hebben op je leven. Zoals eerder vernoemd kan dit je zelfvertrouwen beschadigen maar het kan ook andere gevolgen hebben. Zo kan het ook sterke gevolgen hebben op je gezondheid. Slechte hygiëne kan de kans op ziektes vergroten. Tandvleesontsteking kan ontstaan waardoor er bacteriën vrij komen en deze kunnen schade aanrichten aan je lichaam.
Dat slechte mondhygiëne niet goed is voor de gezondheid is nu wel duidelijk, maar hoe weet ik nu wanneer ik dit heb? Er zijn een paar signalen waar je op kunt letten:
- Bloedend tandvlees tijdens het poetsen
- Last van terugtrekkend tandvlees
- Tanden of kiezen veranderen van plaats van of gaan losser zitten
Buiten de gezondheid heeft een slechte mondhygiëne ook impact op je sociale interacties. Zoals eerder vernoemd kunnen mensen die onzeker zijn over hun tanden niet durven te lachen omdat ze bang zijn om hun tanden te laten zien. Daarnaast kan er ook een slechte adem ontstaan bij geen goede mondhygiëne. Dit kan niet prettig zijn voor de gesprekspartner en kan ervoor zorgen dat mensen gesprekken uit de weg gaan.
Hoe voorkom ik een slecht gebit?
Een slecht gebit is te voorkomen. Maar dan moet je er wel een paar dingen voor doen. Het aller belangrijkste is dat je je tanden blijft poetsen. Dit moet minimaal 2 keer per dag. Het liefste maak je ook gebruik van fluoride tandpaste. Deze tandpasta zorgt er namelijk voor dat je tandglazuur harder wordt en dat je minder snel last krijgt van gaatjes. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je tandenborstel regelmatig vervangt voor nieuw exemplaar.
Spoelen. Heel erg belangrijk en vooral om dit dagelijks te doen, ook met fluoride. Daarnaast is het ook goed om dagelijks te flossen na het tandenpoetsen. Met een flosdraad kom je op plekken waar je met een normale tandenborstel niet bijkomt. Ook een rager kan goed helpen om de tandplak tussen de tanden te verwijderen.
Water drinken is over het algemeen heel goed voor je gezondheid, maar ook voor je tanden. Bacteriën komen het vaakste voor in een droge mond. En deze maken de meeste gaatjes. Door voldoende water te drinken creëer je ook meer speeksel. Hierdoor blijft je mond altijd vochtig.
En als laatste de tandarts. Een regelmatig bezoekje aan bijvoorbeeld tandarts in den bosch. Deze kunnen 2x per jaar een routinereiniging doen waardoor je tandplak helemaal wordt verwijderd. Daarnaast zijn het specialisten die geleerd hebben voor dit vak en die je met alle klachten kunnen helpen, ook kunnen ze vragen beantwoorden als je deze nog zou hebben.
Zorg voor je gebit, en vergroot je zelfvertrouwen
Dus hoe vergoot je je zelfvertrouwen nou? Door je gebit goed te verzorgen doormiddel van 2 keer per dag poetsen, spoelen en flossen en daarnaast nog een regelmatig bezoek aan de tandarts. Hierdoor verbeter je niet alleen je glimlach maar zorg je er ook voor dat je gezond blijft en met meer zelfvertrouwen door de dag heen kan.