Parfum mannen: de ultieme gids

5 juni 2019
900

Je leest op dit moment de meest uitgebreide en diepgaande gids over parfum voor mannen dat je álles vertelt dat je moet weten.

Je ontdekt hoe geuren werken, de samenstelling, wat parfum precies is en welke geuren op dit moment het beste worden gedragen.

En het belangrijkste: je maakt een betere keuze de eerstvolgende keer je een nieuw geurtje uitkiest.

» Gelijk naar beste mannelijke geuren van dit moment of lees rustig verder:

Parfum voor mannen: start

Een compliment krijgen over hoe je ruikt bezorgt je ongetwijfeld een goed gevoel en is tevens een van de beste manieren om jezelf te onderscheiden van anderen. De boost in zelfvertrouwen is natuurlijk een hele fijne bijkomstigheid.

Geur is de onzichtbare aanvulling op jouw persoonlijke stijl. Jouw karakter, je uitstraling en hoe jij bent. Geur is een krachtige manier om te zorgen dat mensen jou op een positieve manier herinneren.

Geur is ook een manier om de stemming te beïnvloeden en sterke herinneringen te ontwikkelingen met een plaats of persoon.

De wereld van geuren is complex. Dat heeft te maken met onze biologie want onze reukzin is het krachtigste zintuig en we kunnen zo'n één biljoen geuren onderscheiden. (ter referentie: ons gezichtsvermogen kent maar 7 miljoen kleuren).

Het is daarom niet raar dat er zo enorm veel verschillende geuren zijn.

Dat biedt aan de ene kant mogelijkheden gezien we met wat moeite een geur kunnen vinden waarmee we onszelf kunnen onderscheiden, aan de andere kant kan dat de zoektocht dramatisch lang maken.

Middels deze gids willen we jou helpen bij het vinden van een nieuwe geur. In deze uitgebreide gids lees je achtergrondinformatie over de samenstelling van geur, hoe geuren werken en natuurlijk hoe je een geur kiest die het beste bij je past.

Vervolgens lees je ook hoe je deze geur het beste draagt.

Parfum mannen fougere water

Geur voor mannen: goed om vooraf te weten

Rondom het onderwerp geuren en parfum voor mannen merken we dat een aantal termen door elkaar heen gebruikt worden, wat voor verwarring kan zorgen.

Ter verduidelijking in deze gids:

 • Parfum is de bron van alle geurtypes
 • "Geuren" in het algemeen worden onderverdeeld in verschillende types. De mate van concentratie bepaald het type geur: parfum (sterkste concentratie), cologne, eau de toilette of after shave, eau Fraiche (minst sterke concentratie).
 • Met "geurtje voor mannen" bedoelen we dus een after shave of cologne of parfum of after shave
 • Fragrence = de geur. Dit is de formule van de parfum, cologne of eau de toilette en kan tot 250 verschillende ingrediënten bevatten.
 • De formule is de totale samenstelling van alle geurnoten. Geurnoten samen vormen het geurpalet.
 • Het geurpalet van een parfum, eau de parfum, cologne bestaat uit meerdere geurnoten. Deze geurnoten hebben elk hun specifieke eigenschappen zoals de geur zelf en de levensduur (tijd alvorens de moleculen verdampt zijn en niet meer merkbaar zijn)

Waarom als man parfum dragen?

Een aantal overwegingen:

Het is allang niet vreemd meer om dagelijks op de werkvloer te verschijnen met een geurtje op.

Hoewel het aanbod voor mannen nog steeds aanzienlijk kleiner is dan het aanbod voor vrouwen, beginnen steeds meer mannen een zoektocht naar een favoriete geur.

Met het dragen van een geurtje neemt je zelfvertrouwen namelijk automatisch toe. Voor sommige onbewust, voor andere dé reden om moeite te doen naar het vinden van een passend merk en geur.

Onderzoek laat zien dat het dragen van een geur je aantrekkelijker maakt richting vrouwen. Waar mannen vooral visueel ingesteld zijn, is dat bij vrouwen de reukzin.

Dat komt omdat de reukzin bij vrouwen veel beter is ontwikkeld. Onderzoeken laten zien dat vrouwen beter zijn in het identificeren en onderscheiden van geuren.

Zoals eerder benoemd is onze reukzin sterk ontwikkeld. Dit zorgt dat geur een krachtige manier is om een emotionele connectie met een persoon te vormen en geuren laten ons herinneringen van plaatsen of personen opnieuw beleven.

Lees ook:  Is het rendabel om nu een huis te kopen?

Je herinnert je waarschijnlijk zonder al teveel moeite de parfum van je moeder of de after shave / cologne van je vader van lang geleden.

Geuren zorgen voor een sterke, emotionele herinnering.

Het dragen van een geur laat zien dat je om uiterlijke verzorging geeft. Je eigen kledingstijl, schoenen en sieraden dragen daar ook aan bij, maar dat zijn hulpmiddelen die we kunnen zien.

Een geur werkt aanvullend op jouw eigen stijl en het is belangrijk dat je dit realiseert.

Parfum voor mannen

Wat zijn 'geuren' precies?

Een geur is een complexe cocktail van ingrediënten en extracten uit verschillende bronnen en grondstoffen. Deze zijn er in drie varianten: natuurlijke, dierlijke en synthetische.

Natuurlijke ingrediënten worden geoogst vanuit planten en vervolgens verwerkt in de formule via een destillatieproces. Natuurlijke ingrediënten vormen vaak de basis van de geur.

Dierlijke ingrediënten zoals bijenwas en geurmakers. Deze categorie wordt steeds minder populair omdat er betere alternatieven zijn.

Synthetische ingrediënten worden ook verkregen uit natuurlijke bronnen, maar in een laboratorium worden onnatuurlijke stoffen toegevoegd waardoor bijvoorbeeld de geur wordt versterkt of de houdbaarheid wordt verbeterd.

Het maken en toevoegen van synthetische ingrediënten is noodzakelijk gezien er veel geuren zijn die niet op een natuurlijke manier uit natuurlijke bronnen gehaald kunnen worden.

Dit maakt het ook mogelijk geuren te ontwikkelen die helemaal niet in de natuur voorkomen, maar wel door ons herkend kunnen worden.

Note van de redactie: Er heerst tegenwoordig een stigma rondom het gebruik van synthetische ingrediënten, wat in onze optiek niet helemaal gegrond is. In het verleden is gebleken dat bepaalde synthetische stoffen inderdaad nadelige effecten op bijvoorbeeld de huid hebben, waarvan het gebruik inmiddels sterk is afgenomen.

Het creëren van een nieuwe geur is een creatief proces en er zijn in die zin geen regels aan verbonden. Sommige geuren bevatten 4 ingrediënten, anderen meer dan 100.

Geparfumeerde olie wordt versterkt met alcohol, waardoor de geursterkte langer behouden blijft. Een hogere concentratie oplossing betekend dan ook in een sterkere geur.

Deze sterkte bepaald tevens hoelang de geur merkbaar blijft wanneer deze is aangebracht op de huid.

Tegenovergesteld wordt parfum verdunt met water om de concentratie parfum te verminderen.

Concentratie parfum bepaald naamgeving: verschil tussen parfum, cologne en eau de toilette

Alle geuren voor mannen zijn afgeleid van parfum met de hoogst mogelijke concentratie en heet dan ook "parfum".

De mate van concentratie bepaald hoelang de geur merkbaar blijft na aanbrengen op de huid (hogere concentratie parfum = langer merkbaar).

De pH-waarde van jouw huid heeft invloed op de levensduur van de parfum.

Een hoge concentratie betekend simpel gezegd dat de parfum minder is verdunt met water of alcohol.

Dit heeft vanzelfsprekend invloed op de prijs omdat er van de basis parfum minder gebruikt kan worden.

De sterkte (concentratie) van de parfum bepaald het type geurtje. In Nederland gebruiken we deze vaak door elkaar heen, maar als we naar de 'officiële' benaming kijken dan zien die er zo uit:

 • Parfum: 20-30% concentratie. Dit is de hoogst mogelijke concentratie en wordt gebruikt als basis. Afkomstig uit Latijn "per fumum" (door de rook, erg intens). De hoogste concentratie en duurste geur variant. Kan tot 24 uur merkbaar blijven.
 • Eau de Parfum: 15-25% concentratie. Gebruikt om zowel mannelijke als vrouwelijke geuren te ontwikkelen. 5-8 uur merkbaar. Dit is de meest verkochte vorm van geurtjes voor mannen.
 • Eau de Toilette: 5-15% concentratie. Ongeveer 3 uur merkbaar.
 • Eau de Cologne: 2-4% concentratie. De meest bekende en oudste vorm van geurconcentraties, opgelost in alcohol en water. Ongeveer 2 uur merkbaar na aanbrengen.
 • Eau Fraiche: 1-3% concentratie. Parfum grotendeels verdunt met water. Uurtje merkbaar.

» Lees ook ons uitgebreide artikel: het verschil tussen cologne, parfum en eau de toilette

Alcohol wordt toegevoegd om de levensduur van de parfum moleculen te verlengen en te 'stabiliseren', waarbij water wordt gebruikt om de concentratie van de parfum te verminderen (om bijvoorbeeld van eau de parfum naar eau de cologne te gaan).

Levensduur van geuren: top - middle - bottom notes

Een geur bestaat uit meerdere geurnoten en de levensduur van geurnoten is verschillend. Geurnoten worden ingedeeld in drie klassen, waarbij de 'top notes' het minst lang merkbaar zijn (lees: het snelst verdampen), en de 'bottom notes' het langst merkbaar blijven.

 • Top notes
  • Citrus. Limoen, bergamot, citroen
  • Aroma's. Anijs, citroengras, lavendel
 • Middle notes
  • Bloemig. Jasmijn, rozen
  • Groen. Gras, stenen, bladeren
  • Fruitig. Peer, framboos, appel
  • Pittig. Specerijen, kaneel, peper
 • Bottom notes
  • Houterig. Ceder, mos, patchouli
  • Balsamisch. Vanille, drop, tonkaboon

Top notes geuren

De 'top notes' zijn de geurnoten die je als eerste ruikt na het aanbrengen op de huid. Dit zijn altijd lichte, frisse geurnoten zoals aqua en citrus en zijn maximaal twee uur merkbaar.

Lees ook:  Gezichtsverzorging voor mannen in 3 simpele stappen

Top notes geuren bestaan uit lichte moleculen die snel verdampen zodra deze in contact komen met de buitenlucht. De top notes vormen de eerste impressie van de geur.

Middle notes geuren

De 'middle notes' (ook bekend onder 'heart notes') worden gebruikt om de geur zijn definiërende eigenschappen mee te geven.

De middle notes worden merkbaar nadat de top notes hun sterkte hebben verloren. Deze geuren worden na zo'n twee uur merkbaar en kunnen 3-5 uur aanhouden aanvullend op de eerste twee uur van de top notes.

Intensieve geurnoten zoals specerijen en bloemige jasmijn, ylang ylang en vijg worden gebruikt.

Bottom notes geuren

De 'bottom notes' (ook bekend onder 'base notes') ontwikkelen zich langzaam en worden pas later op de dag merkbaar (er vanuitgaande dat je de geur 's ochtends hebt aangebracht).

Bottom notes zijn de fundering van de geur en bepalen uiteindelijk hoelang de geur merkbaar is, meestal zo'n 8 tot 10 uur. Intense geurnoten zijn bijvoorbeeld cederhout, tabacco, muskues en amber.

Geurnoten parfum mannen

De vier hoofdtypes geuren en onderliggende geurnoten

Alle geuren worden grofweg ingedeeld in vier verschillende hoofdtypes geuren met daaronder de onderliggende geurnoten. Elke parfum, cologne, after shave, eau de toilette, ... is in te delen in een van deze vier types:

 1. Bloemig
  1. Bloemige geuren geven een aangenaam en rustgevend gevoel. Bekende geurnoten zijn lavendel en rozen.
 2. Houterig
  1. Houterige accenten zijn in veel van de geuren aanwezig. Houterige geurnoten zoals leder en ceder voelen warm en droog aan. Mannelijke geuren bevatten over het algemeen veelal donkerdere geurnoten uit de houterige categorie.
 3. Fris
  1. Frisse geuren geven een verkwikkend effect en brengen je in een energieke bui. Geurnoten in frisse parfum voor mannen zijn meestal bergamot (citrus), aqua en grapefruits.
 4. Oriëntaals
  1. Oriëntaalse geuren bevatten vaak dominante geurnoten van bijvoorbeeld vanille, muskus en bloemen.

Samen vormen geurnoten het geurpalet van de geur (parfum, cologne of eau de toilette). Het geurpalet is de definiërende factor van de geur.

Parfum mannen geurtypes

De meeste geuren zijn zo samengesteld dat er tijdens de levensduur van de formule verschillende geuren vrijkomen (van top notes naar bottom notes).

Er zijn ook merken die juist één constante geur gedurende de dag afgeven. Je zult zelf moeten bepalen wat je voorkeur heeft.

De manier van afgifte zegt overigens niets over de kwaliteit van de parfum, het is slechts een manier van differentiëren.

Parfum voor mannen: massa en niche merken

Parfum merken zijn er in twee soorten: designer en niche.

Designer geuren (lees: massa geuren) zijn de geuren en merken die je in de grotere parfumhuizen treft. Denk aan BOSS, Chanel, YSL,  Viktor & Rolf, ...

Niche geuren zijn vaak in kleine aantallen gemaakt voor een eveneens kleiner publiek. Geuren die écht uniek zijn en daarom ook wat prijziger zijn. Meestal niet zomaar verkrijgbaar.

Typerende eigenschappen zijn met de hand geoogste bronnen voor de ingrediënten, speciale combinaties van hoogwaardige extracten en kleine oplages.

In de Trendheads webshop bieden we een aantal geuren aan die wij het lekkerst vinden. Klik hier om naar onze webshop te gaan.

Cologne voor mannen

Het kiezen van een passende geur

Nu dat je weet dat elke parfum, cologne of eau de toilette samengesteld is op basis van top, middle en bottom notes kun je niet zomaar een geur uitkiezen door deze even te testen in de winkel.

Het duurt namelijk veel langer voordat alle geurnoten merkbaar worden.

Als je écht van plan bent om de best mogelijke geur te kiezen dan zul je een aantal keer een parfum moeten proberen en de hele dag laten uitwerken.

Vermijd de kartonnen kaartjes die je krijgt bij parfumhuizen, deze zijn slechts bedoeld om de top notes te herkennen.

Parfum trekt namelijk in op de huid en niet op karton. Probeer maximaal twee geuren tegelijk, op je linkerarm en rechterarm.

Ruik gedurende de dag beide geuren en probeer te achterhalen welke geurnoten je wel of niet lekker vindt. Welke zijn te indringend? Welke brengen fijne herinneringen naar boven?

"Reset" tussendoor je reukzin door een sterke geur zoals koffie of thee te ruiken. Naderhand kun je beter de geurnoten in de parfum onderscheiden.

De mening van anderen is natuurlijk belangrijk, maar laat je niet teveel beïnvloeden. Kies eerst zelf en vraag anderen vervolgens op hun mening.

Onderzoek laat zien dat jij zelf het beste een geur kunt kiezen dat bij je past. Met andere woorden: je hebt zelf een bepaalde manier van weten welke geur het beste bij je past. Noem het een soort van instinct.

Let op: de samenstelling van parfum is niet oneindig lang houdbaar. Verschil in temperatuur en blootstelling aan uv-stralen zorgt ervoor dat de moleculen hun kracht kwijtraken.

Lees ook:  Welke huidverzorging producten voor mannen

Uiteindelijk is de geur binnen een paar uur helemaal uitgewerkt. Gebruik je nieuwe geur dus met regelmaat!

Geur op de goede manier dragen

Draag je teveel parfum dan overheerst jouw aanwezigheid de hele dag. Draag je te weinig dan merkt niemand het op.

Gebruik deze tips om de goede hoeveelheid te gebruiken en aan te brengen.

Algemene tip: less is more! Als je het niet zeker weet, gebruik dan minder. Dat is altijd de veilige keuze. Parfum moet men ontdekken, niet aankondigen.

 1. Spray parfum op droge huid. Laat de parfum verstuiven vanaf zo'n 10 centimeter vanaf de huid.
 2. Begin licht tijdens het testen van een nieuwe geur. De beste plek is de borst.
 3. De hitte van je lichaam heeft invloed op de afgifte van de geurnoten gedurende de dag. De warmste plekken zijn: de borst, nek en binnenkant elleboog. Begin met een van deze plekken en zodra je wat meer ervaring hebt breng je de geur ook aan op de polsen.
 4. Extra sprayen tijdens de dag. De 'top notes' zijn na een paar uur niet meer merkbaar. Deze kun je nogmaals bijsprayen.
 5. Niet wrijven. De geur laten verdampen / sprayen is voldoende, wrijven zorgt ervoor dat lichaamseigen vetten het geurpalet verstoren.
 6. Parfum is niet geschikt voor textiel. De geur is natuurlijk merkbaar, maar heel eventjes en dat is zonde van de parfum. Fougere water is speciaal geschikt om te gebruiken op textiel.
After shave mannen

Samenvatting parfum mannen gids

De wereld van geuren is complex en dat heeft te maken met onze biologie.

Geuren zijn enorm sterk in het maken van herinneringen en het is goed te realiseren dat het dragen van een parfum een manier is om jezelf op een positieve te onderscheiden van anderen.

De moeite nemen om een geur te vinden dat bij je past boost je zelfvertrouwen en is de onzichtbare aanvulling op je persoonlijke stijl.

Een 'geur' is een complexe samenstelling van ingrediënten en extracten, met elk een specifieke levensduur.

Samen vormen zij het geurpalet van de geur, welke is verdeeld in vier hoofdgeuren: oriëntaals, fris, bloemig en houterig.

De beste geur kiezen gebeurd uiteindelijk door instinct: jij weet wat het beste bij je past. Je zult waarschijnlijk wel een heel aantal geuren moeten proberen alvorens je een collectie hebt die je dagelijks met plezier draagt.

Lichaamstemperatuur en hoeveelheid heeft invloed op de werking van parfum. Als je het niet zeker weet, kies dan altijd voor minder.

Beste parfum voor mannen

De "beste" parfum is in dit geval natuurlijk heel subjectief. Maar als we kijken naar het aantal recensies dan kunnen we voorzichtig een selectie maken betreft de "beste".

Je koopt geuren vrijwel overal (tenzij je dus specifiek zoekende bent naar een Niche merk) dus let goed op de laagste prijs.

In onderstaande tabel tref je linkjes naar de scherpste prijzen die we deze periode konden vinden, maar check vooral je eigen favoriete parfumhuis voor de beste prijs.

Tom Ford Ombré Leather

Tom ford ombre leather parfum
Tom Ford Ombré leather

Opwaaiend stof, huid op huid, Ombré Leather onthult zich als een landschap in lagen, waar rotspartijen transformeren in zonsopgang laag aan de horizon.

Parfumnoten: Cardamom, Jasmine Sambac, Black Leather, Patchouli, White Moss, Amber

Koop voor €99,95

CK One Summer

CK one summer heren parfum
CK One summer

Calvin Klein Ck One Summer Edition is de stralende, frisse essence van de zomer!

De energieke unisex-geur verrast met een uitgekiende mix van ingrediënten van over de hele wereld: warme houtsoorten uit Siberië combineren met de oneindig blauwe lagunes van IJsland en zijn perfect in balans door kalmerende matcha-noten.

 • Topnoten: aquatische noten
 • Hartnoten: matcha thee
 • Basisnoten: drijfhout

Koop voor €29,95

Paco Rabanne 1 Million

Paco rabanne one million heren parfum
Paco Rabanne 1 Milly

Een verslavende, verleidelijke krachtige geur die fris begint en langzamerhand overgaat in zijn kruidige en lederen noten.

 • Topnoten: grapefruit, munt en bloed mandarijn.
 • Hartnoten: roos, kaneel en kruidige geurnoten.
 • Basisnoten: leder, hout noten, amber en Indiase patchouli.

Koop voor €69,99

Dior Sauvage

Dior sauvage parfum
Dior Sauvage

Een pakkende frisse compositie, met een onmiskenbaar krachtige naam. Natuurlijke ingrediënten, met uiterste zorg geselecteerd, triomferen in hoge dosis.

De geur heeft houtige invloeden in de basis, waardoor Dior Sauvage ruig en tegelijkertijd fris is.

 • Topnoten: Peper en Calabrische Bergamot
 • Hartnoten: Geranium, Lavendel, Sichuan Peper, Elemi, Roze peper, Vetiver en Patchouli
 • Basisnoten: Ceder, Labdanum en Ambroxan.

Koop voor €109,95

Diesel Only The Brave

Diesel only the brave heren parfum

Only the Brave van Diesel. Deze compositie is gecreëerd voor dappere mannen; Only the Brave!

 • Topnoten: Amalfi citroen en mandarijn
 • Hartnoten: Virginia ceder, Koriander en Viool
 • Basisnoten: Franse Labdanum, Amber, Styrax, Benzoë en Leer

Koop voor €49,95

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings