Verschil tussen after shave, (eau de) cologne, eau de toilette en (eau de) parfum

14 september 2018
862
Verschil after shave cologne parfum eau de toilette

Mannen zijn tegenwoordig steeds bewuster met uiterlijke verzorging bezig. Een vraag die we steeds vaker terug zien komen is: "wat is het verschil tussen verschil tussen parfum en eau de parfum?" Mannen vinden het belangrijk om er goed uit te zien. Wanneer je er goed uitziet, voel je je lekkerder, zekerder en straal je dit ook uit.

Een lekker geurtje mag natuurlijk ook niet ontbreken bij good looking men. Maar wat kies je? Het aanbod in herengeuren is namelijk best groot.

Ga je voor een after shave, eau de toilette, (eau de) parfum of (eau de) cologne? Allemaal ruiken ze lekker, maar wat is nou het verschil tussen al deze geurtjes?

» Lees ook: de ultieme gids over gezichtsverzorging voor mannen

Aftershave

Aftershave bevat het laagste percentage aan geurbestanddelen. Aftershave bevat ongeveer 2% tot 4% aan geurbestanddelen met als hoofdbestanddeel water.

Aftershave is alleen bedoeld voor heren en vanwege het lage percentage concentratie perfect geschikt om te gebruiken na het scheren vanwege het verkoelende effect.

Een aftershave bevat vaak adstringerende stoffen die de poriën van de huid samentrekken en de huid ontsmetten om (scheer)wondjes, irritaties en infecties te voorkomen.

» Bekijk het aanbod premium parfum in de Trendheads webshop

Eau de cologne

Eau de cologne, het klinkt wat oubollig en kent het vast nog wel van je opa of oma. Heel vroeger bestond er alleen maar eau de cologne, maar tot op de dag van vandaag kun je het nog steeds kopen. Wel is er minder keus aan eau de cologne dan andere soorten parfums.

Lees ook:  Huidverzorging na het sporten

Een eau de cologne bevat een laag percentage aan geurbestanddelen. Het bestaat uit ongeveer 3% tot 5% aan geurconcentratie. De rest bestaat uit water en alcohol. Een eau de cologne is meestal licht en fris, maar door het lage percentage aan geurbestanddelen ook weer vrij snel verdwenen.

Verschil after shave cologne parfum eau de toilette

Eau de toilette

Een eau de toilette zien we veel meer in de schappen van een parfumerie liggen dan bijvoorbeeld een eau de cologne.

Eau de toilette bevat ongeveer 5% tot 10% aan geurbestanddelen en is meestal niet te heftig en verdwijnt na een aantal uur weer waarna je hem rustig weer opnieuw kunt gebruiken. Eau de toilette is één van de meest verkochte geuren die we kennen.

Eau de parfum

Eau de parfum bevat een iets hogere concentratie geurbestanddelen, ongeveer vanaf 10% tot 20%. Er is dus wel degelijk een verschil tussen parfum en eau de parfum. Doordat het percentage aan geurbestanddelen iets hoger ligt dan bij een eau de toilette blijft een eau de parfum weer wat langer ruiken, maar is vanwege het hogere percentage ook iets duurder dan eau de toilette.

Een eau de parfum is daarentegen weer iets goedkoper dan een parfum, omdat het percentage van de concentratie bij parfum nog weer wat hoger ligt.

Verschil tussen parfum en eau de parfum

Parfum heeft het hoogste gehalte aan geurconcentratie. Met ongeveer 20% tot 40% geurbestanddelen is parfum het meest geconcentreerd. Er is dus wel degelijk een verschil tussen parfum en eau de parfum. Zo zijn een paar druppels parfum al voldoende om het de hele dag door te ruiken. Parfum heeft de hoogste concentratie geurbestanddelen waardoor dit ook het duurste geurtje is.

Je doet overigens wel veel langer met een parfum, omdat je er maar een aantal druppels van nodig hebt.

Lees ook:  Parfum mannen: de ultieme gids

(Uiteraard kunnen alle geurtjes en merken met elkaar verschillen qua concentratie.)

Wees voorzichtig met parfum bij een gevoelige huid

Een gevoelige huid kan vaak weinig tot geen geur- en/of kleurstoffen verdragen. Wees dus, zeker wanneer je een gevoelige huid hebt, vooral voorzichtig met het gebruik van een geurtje.

Alle geuren zijn een mengsel van geurstoffen in een oplosmiddel van alcohol en water.  Alcohol droogt de huid uit, dus bij een droge en geïrriteerde huid is dit niet aan te raden. Meestal bevatten geuren ook een fixatiemiddel en een kleurstof om de geur er net iets mooier uit te laten zien.

Deze stoffen kunnen irritaties geven aan de huid, hoofdpijn veroorzaken en zelfs moeilijkheden met ademhalen.

Hoe sterker de geurconcentratie van het geurtje, hoe meer problemen ze kunnen veroorzaken. Dus wees voorzichtig! Test eventueel eerst een druppeltje op de binnenkant van je handpalm om te kijken of het een allergische reactie geeft op de huid.

Begin zeker niet met een geur die een hoge concentratie parfum bevat, maar begin juist met een after shave of een eau de toilette met een lagere hoeveelheid geurbestanddelen. Je kunt het geurtje ook alleen een beetje (op afstand) op je kleding sprayen en niet direct op je huid.

Zo voorkom je direct huidcontact en irritaties, maar kun je toch je een lekkere geur dragen.

Verschil after shave cologne parfum eau de toilette

Wist je dat...

  • je maar drie verschillende geuren na elkaar kunt onderscheiden? Wanneer je meer geuren gaat testen, ruik je geen verschil meer. Dus wanneer je een geurtje wilt kopen, ga niet meer dan 3 soorten testen. Kom je er nog niet uit? Ga dan de volgende dag weer opnieuw testen.
  • je niet op strookjes/papiertjes moet testen, maar echt op je huid? Je huid heeft een andere zuurgraad waardoor geurtjes ineens heel anders kunnen gaan ruiken dan op papier.
  • je een geurtje op je polsen moet laten drogen? De meeste mensen gaan de polsen over elkaar heen wrijven of deppen, maar daar verdwijnt de geur juist van.
  • geurtjes vlekken op kleding en sieraden kunnen veroorzaken? Spray dus niet te dicht op je kleding en doe sieraden pas om als het geurtje opgedroogd is.
  • je een geurtje het beste op warme plekken op het lichaam kunt gebruiken? Ellebogen, knieholtes, nek, hals en oorlellen zijn de beste plekken waar de geur het best tot zijn recht komt.
  • een geurtje langer blijft zitten op een goed gehydrateerde huid? Dus na het douchen je huid goed insmeren, met eventueel een bodylotion die past bij het geurtje, voor optimaal resultaat van je geurtje.
  • een heleboel after shave's geen spray hebben? Deze kun je op schone handen sprenkelen en daarna verspreiden op je gezicht en lichaam.
  • je een geurtje altijd koel en donker moet bewaren? Bewaar je de geur in het zonlicht, dan kan de samenstelling van een geur veranderen.
  • je niet te veel moet schudden met een geurtje? Dit verstoord de kwaliteit van de geur en kan bederf van het product in de hand werken.
Lees ook:  Dutchbeards

Tot slot  

Vind je het lastig een geur te kiezen die bij jou past? Laat je goed adviseren in een parfumerie en ruik niet meer dan drie geuren achter elkaar. Vraag eventueel of je een proefmonster van de geur die je overweegt te kopen mag uitproberen om de geur een aantal dagen te gebruiken en te testen hoe de geur op jouw huid ruikt.

» In de Trendheads webshop heb je de keuze uit een selectie premium geurtjes. Klik hier voor ons favoriete geurtje!

Recent

De 10 saaiste (mannen)beroepen

Tijdloze horloges: investeringen die de tijd doorstaan

Baardstijlen inspiratie 2024

De invloed van 5G op de hedendaagse technologie

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings