Snor

30 juni 2017
987
Snor groeien

De snor: iconische lipbeharing

Je zou bij namen als Tom Selleck, Hulk Hogan, Salvador Dali, David Beckham en Guy Fawkes verwachten dat de snor en zijn populaire vormen meer gedragen zou worden onder de Nederlandse man. Waar baarden inmiddels vrijwel volledig geaccepteerd zijn op de werkvloer, zien we de snor tijdens Movember wel wat vaker, maar eigenlijk in verhouding nog steeds niet veel.

Dat is raar, want een snor uitgroeien is een methode waarmee je op een vrij makkelijker manier de verhoudingen in je gezicht kunt veranderen. Dat is handig om jezelf een andere look te geven zonder al teveel ingrijpende procedures. Je kunt ten slotte moeiteloos experimenteren met verschillende snorstijlen.

Voor het groeien van een snor heb je hoofdzakelijk geduld nodig. Maar in tegenstelling tot de baard vereist een snor wat meer onderhoud. Bij de baard kun je altijd schuilen achter een stoppel of stoere, wilde, ruige variant. Wildgroei bij een snor valt echter gelijk op en je dient de beharing op je bovenlip met regelmaat te trimmen. Het reinigen en gezond houden van de haren horen daar vanzelfsprekend ook bij.

Snor inspiratie

De snor werd doorheen de geschiedenis gedragen als een soort van mannelijke trofee. De snor was zelfs verplicht tijdens de dienstplicht in het leger tot begin 20e eeuw.

Note: Ben je hier terecht gekomen vanwege Movember en ben je benieuwd hoe je dit goede doel voor mannen kunt helpen? Lees dan ons artikel over Movember.


In deze gids:


Snor groeien

Of je een snor laat groeien is een keuze waar je achter moet staan en die je waarschijnlijk niet zomaar maakt. Een snor verandert namelijk de verhoudingen in je gezicht. Je kunt een snor laten groeien omdat je gewoon is een keer wat anders wilt, je persoonlijkheid wilt benadrukken, nieuwsgierig bent of omdat een baard groeien je niet goed genoeg lukt. Hoe dan ook heb je geduld nodig en je moet in de beginfase met jeuk om kunnen gaan. Daarbij moet je de tijd willen nemen om je snor goed te verzorgen.

Lees ook:  5 trends in het gebruik van mobiele telefoons

Is een snor iets voor jou?

Het duurt vrij lang om een volle snor te kunnen showen, zelfs als je dikke gezichtsbeharing-genen hebt. Je zult je snorharen zo lang mogelijk moeten laten uitgroeien voordat je een bepaalde stijl uitkiest waarvan je denkt dat ie bij je past. Tussendoor trimmen is ook niet aan te raden en pas zodra je een beginnende bos hebt staan kun je beginnen aan het trimmen. Denk aan een minimale lengte van 1.5 centimeter.

Om iets meer zekerheid te hebben of je überhaupt wel een snor kunt groeien kun je eerst proberen je baard én snor te laten staan. Je snor valt namelijk minder snel op als je deze tegelijkertijd met een baard laat meegroeien. Als de haren op je wangen en kaaklijn met moeite langer groeien dan één centimeter, dan is de kans dat je een volle snor kunt groeien vrij klein.

Als je merkt dat je wél makkelijke baardgroei hebt en na een paar weken de haren stevig doorgroeien, dan zijn je kansen op een respectabele snor aanzienlijk groter.

Snorstijlen

De beginfase van de snor groeien

Een snor groeien vereist geduld. Zodra de haren op je bovenlip wat langer beginnen te groeien kun je met een schaartje wildgroei bijknippen. Let op: daar bedoelen we dus mee afknippen, niet verwijderen.

Het beste is om je de haren onder de neus het langste te laten zodat deze uiteindelijk mooi overlopen naar de haren op je bovenlip. Dit creëert het vollere effect wat je wilt als je voor de Selleck of Handlebar variant gaat.

In de beginfase is het noodzaak om je snorharen gezond te houden door de onderliggende huid te reinigen en de haren zelf te voeden. Het reinigen doe je met een baardzeep en het voeden door middel van baardolie. Meestal begin je met het gebruik van baardzeep en baardolie vanaf zo'n 1.5 centimeter.

Gezonde haren groeien sneller

Snor trimmen

Jeuk

Als je helemaal nieuw bent met het groeien van gezichtsbeharing dan ga je te maken krijgen met jeuk. Hier is weinig aan te doen, behalve je gezicht met regelmaat te reinigen en te verzorgen. Baardolie helpt deels tegen de jeuk. Na een paar weken verdwijnt de jeuk overigens.

Lees ook:  Onderhoud open scheermes

Kies een stijl

Als je merkt dat je makkelijke baardgroei hebt en na een paar weken de haren op je bovenlip dikker ziet worden dan kun je voorzichtig beginnen met het kiezen van een bepaald model snor. De meeste mannen gaan voor een van de toegankelijke stijlen zoals de borstelsnor (Tom Selleck) of penseel-stijl.

Afhankelijk van de stijl die je kiest moet je realistisch blijven over de snelheid van de groei en het type haren. Als je een dikke en volle baard hebt probeer dan een borstelstijl. Heb je wat dunner haar en een sterke kaaklijn dan kan een penseelstreep je goed staan.

Snor trimmen en snor (bij) scheren

Zoals eerder gezegd is het verstandig om pas te beginnen met het trimmen van je snorharen bij minimaal 1.5 centimeter in lengte.

Voor het trimmen van korte snor werkt een schaartje het makkelijkst. Nadat je je snorharen gekamd hebt knip je de verwilderde haren af zodat je wildgroei tegengaat, wat zorgt voor een onverzorgde look. Je snorharen knip je wanneer deze droog zijn, want vochtige haren zijn langer waardoor je anders risico loopt te eindigen met verschillende lengtes.

Bij haren langer dan 1.5 centimeter biedt een Single-edge safety scheermesje voor de snor uitkomst. Deze mesjes hebben een spitse kop wat ze erg makkelijk maakt om de contouren rondom de mondhoeken te scheren.

Scheermes voor de snor

Een single-edge scheermes speciaal voor de snor, €27.95.

Snor onderhouden

Als je als volwaardig snordrager door het leven wilt gaan dan zul je je snorharen moeten verzorgen. Je wilt dat ze een gezonde glans hebben en moeiteloos door blijven groeien. De onderliggende huid is minstens zo belangrijk. Je huid maakt namelijk lichaamseigen olie aan, maar in plaats van dat deze olie op je huid (bovenlip in dit geval) terecht komt, wordt deze olie opgenomen door de snorharen. Daarom is het gebruik van een baardolie met voedende en natuurlijke ingrediënten belangrijk. Baardolie voorziet je huid namelijk voedende bestandsdelen waardoor het vochtniveau op peil is. Je hebt daardoor geen roos of irritaties.

Lees ook:  Caesar cut herenkapsel

Reinigen van de snor

Het ontvetten en reinigen van de snor doe je het beste met een kwalitatieve baardzeep. Gezien gezichtsbeharing, nogal snel vettig en vies wordt was je het beste om de 3-4 dagen je snor.

Speciale baardzeep heeft een milde formule met voedende ingrediënten die zorgen voor gezonde haren.

Verzorgen

Omdat het wassen van de snor met zeep altijd ontvet raden we je aan om na het wassen op te volgen met een voedende baardolie.

Baardolie is bedoeld om de natuurlijke vochtbalans in de snorharen te herstellen zodat maximale groei en glans wordt gestimuleerd. Ook al is de meeste baardzeep voedend, je snorharen zullen bij regelmatig wassen toch uitdrogen. Dit merk je als je snorharen minder vettig aanvoelen. Om dit nadelige effect tegen te gaan kun je baardolie gebruiken.

Baardolie gebruik je dus om een glanzende en een gezonde, natuurlijke look te krijgen. Dit effect is meestal, maar tijdelijk omdat haren uit zichzelf vocht opnemen. Het is daarom dat de meeste mannen een paar keer per dag baardolie opnieuw aanbrengen om hun snor in topconditie te houden.

Baardolie zorgt er tevens voor dat de onderliggende huid gevoed wordt, wat zorgt voor minder jeuk en irritaties.

Stylen en in model brengen

De meeste snorstijlen vereisen enkel het in model kammen en verder een minimale hoeveelheid snorwax. Maar, gezien snorwax tegenwoordig ook voedende eigenschappen heeft én lekker ruikt, kiezen veel snordragende gentlemen er voor om snorwax te gebruiken.

Snorwax

Snorwax is een product met een light hold dat je gebruikt om je snor in model te brengen. Traditioneel werd snorwax gebruikt om wildgroei in toom te houden, tegenwoordig geeft snorwax een frisse reuk af.

Snorwax

Crux Supply Co. snorwax, €9,95 (30 g).

Snorkam

Een goede snorkam heb je dagelijks bij je op zak en gebruik je met regelmaat om opstandige haren in model te kammen. De meest gangbare formaat van een snorkam is zo'n 8 centimeter.

Baxter of California snorkam

Baxter of California snorkam, €17.95

Snorstijlen en modellen

Snorstijlen Snorstijlen Snorstijlen Snorstijlen Snorstijlen Snorstijlen Snorstijlen Snorstijlen

Fawkes snorstijl

Snorstijlen Snor en baardje Snor en wenkbrauen Snor Oostenrijkse stijl Snor en krullen

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings