Tips en trends voor groen wonen

18 maart 2024
65
Groen wonen

Steeds meer mannen omarmen de voordelen van groen wonen. Of het nu gaat om het besparen van geld op energiekosten, het creëren van een gezondere leefomgeving of het verminderen van onze ecologische voetafdruk, de voordelen zijn talrijk. Benieuwd welke tips en trends er zijn voor een groenere woning? In deze blog bespreken we energiezuinige apparaten, slimme waterbesparende systemen en woningisolatie.

Is isoleren verplicht?

Op dit moment is het in Nederland niet verplicht om uw woning te isoleren. Er zijn echter wel verschillende wetten en regels die isolatie stimuleren. Groen wonen geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Nieuwbouw

Sinds 2021 is het Bouwbesluit 2012 gewijzigd. Dit betekent dat nieuwbouw woningen een minimale energieprestatie (EPC) van 0,4 moeten halen. Dit kan worden behaald door verschillende isolatiemaatregelen te nemen, zoals:

 • Duurzame energievoorziening
 • Waterbesparende oplossingen
 • Vloerisolatie
 • Slimme thermostaten

Bestaande bouw

 • Er is geen wettelijke verplichting om bestaande woningen te isoleren
 • Er zijn echter wel verschillende subsidies en leningen beschikbaar om isolatie te stimuleren
 • Vanaf 2023 is het energielabel C verplicht voor alle kantoren
 • Vanaf 2025 is het energielabel C verplicht voor alle scholen
 • Vanaf 2030 is het energielabel C verplicht voor alle woningen

Isoleren is niet verplicht voor bestaande woningen, maar er zijn wel verschillende wetten en regels die isolatie stimuleren. Het is dan ook zeker de moeite waard om te bekijken of isolatie voor groen wonen interessant voor jouw is.

zonnepanelen

Duurzame energievoorziening

Stap over op groene energie door zonnepanelen te plaatsen. Dit helpt de energiekosten te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen. Zonnepanelen op het dak vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Omdat steeds meer huishoudelijke producten elektrisch worden is het plaatsen van zonnepanelen niet onverstandig. Mocht je nu nog op gas koken, is het wellicht interessant om een elektrische kookplaat te kopen. Zodra je minder afhankelijk bent van gas en meer van elektriciteit, is het goed om te weten welke waterbesparende oplossingen er zijn.

Lees ook:  Zo kun je eenvoudig je auto upgraden

Waterbesparende oplossingen

Verminder het waterverbruik door waterbesparende douchekoppen en kranen te installeren. Je kunt ook regenwater opvangen in een regenton en gebruiken om je tuin te besproeien of je auto te wassen. Een waterbesparende douchekop vermindert het waterverbruik per minuut. Douchen is een heerlijk moment van ontspanning, maar wist je dat je hiermee ook een flinke hoeveelheid water verbruikt? De gemiddelde Nederlander doucht zo'n 9 minuten per keer, wat neerkomt op zo'n 60 liter water. Door korter te douchen, kun je dus al snel besparing realiseren op water en gas. Tijdens het gebruiken van producten onder de douche helpt het om de kraan uit te zetten om vervolgens de kraan aan te zetten als je je gaat afspoelen. Dit helpt om groener te wonen

Waterbesparing met afwassen

Mocht je keuken niet voorzien zijn van een afwasmachine, dan kan je ook met handmatig afwassen besparen op je water en gas verbruik. Spoel de vaat eerst koud voor en maak een sopje met heet water en afwasmiddel. Door het voorspoelen met koud water, verbruik je niet alleen minder gas, maar voorkom je ook dat je warme sopje vies wordt. Door het schone sopje hoef je niet de kraan te laten lopen, waardoor je water en gas bespaart.

Waterbesparing afwassen

Vloerisolatie

een effectieve manier om je woning te verduurzamen en te besparen op je energiekosten is met vloerisolatie. Door de vloer te isoleren, wordt warmteverlies via de vloer tegengegaan. Dit zorgt voor een comfortabelere leefomgeving, doordat koude voeten tot het verleden behoren. Bovendien kan vloerisolatie tot wel 15% besparen op je energiekosten.

Lees ook:  Populaire bankstoffen voor 2023

Slimme thermostaten

Een slimme thermostaat kan je helpen om je energieverbruik te optimaliseren door de temperatuur in je huis automatisch aan te passen aan je behoeften. Slimme thermostaten zijn eenvoudig te installeren en te bedienen via een app op je smartphone. Je kunt de thermostaat programmeren om de temperatuur te verlagen wanneer je van huis bent en te verhogen wanneer je thuiskomt.

Groene Duurzame meubels, materialen en inrichting

Kies meubels gemaakt van duurzame materialen zoals bamboe, kurk en gerecycled hout. Vermijd meubels gemaakt van tropisch hardhout of andere materialen die een grote impact hebben op het milieu. Bamboe is een snelgroeiende, sterke en flexibele houtsoort. Kurk is een duurzaam materiaal afkomstig van kurkeik. Gerecycled hout is een milieuvriendelijke optie die afval helpt verminderen. Het is dus erg belangrijk om bewust, maar ook stijlvol te wonen.

LED-verlichting

Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door LED-verlichting. LED-lampen zijn energiezuiniger en gaan langer mee. Ze verbruiken tot 75% minder energie dan gloeilampen en gaan tot 25 keer langer mee, waardoor het direct een duurzame aankoop is. LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren en wattages, zodat je altijd de perfecte lamp kunt vinden voor je woning.

Verrijk je woning met groene planten

Naast een gezellige sfeer brengen groene planten nog veel meer voordelen met zich mee. Ze fungeren als natuurlijke luchtzuiveringsinstallaties, waardoor je een gezonder binnenklimaat creëert. Planten zijn ook bevorderlijk de luchtvochtigheid. Droge lucht kan leiden tot irritatie van de ogen, neus en keel. Groene planten verhogen de luchtvochtigheid in huis, wat gunstig is voor je gezondheid en die van je huisdieren.

Lees ook:  De beste apps voor monitoren zonnepanelen
Duurzame meubels

Andere voordelen van groene planten in je huis:

 • Verminderen stress: studies tonen aan dat planten stress en angst kunnen verminderen.
 • Verhogen concentratie: planten in de werkomgeving kunnen de concentratie en productiviteit verhogen.
 • Creëren een natuurlijke sfeer: planten brengen een stukje natuur naar binnen en zorgen voor een rustgevende sfeer.

Kies altijd voor planten die passen bij de hoeveelheid licht in je huis, geschikt zijn voor de temperatuur in je huis en niet giftig zijn voor huisdieren of kleine kinderen.

Aan de slag

Met deze tips en trends kun je direct aan de slag met het verduurzamen van je huis. Verduurzamen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Begin klein, met eenvoudige stappen die je zelf kunt uitvoeren. Zo bespaar je al snel energie en geld. Maak er een leuke hobby van!

Zie verduurzamen als leuke DIY-projecten. Kijk wat je zelf kunt doen, en waar je hulp nodig hebt. Er zijn online talloze inspiratiebronnen te vinden, met handige tips en tutorials. Zo leer je steeds meer over duurzame technieken en materialen.

Maak er een spel van! Daag jezelf en je familie uit om steeds bewuster om te gaan met energie. Stel doelen, en houd je voortgang bij. Zo maak je van verduurzamen een leuke en leerzame ervaring voor iedereen. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met groen wonen!

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings