Zo haal je je motorrijbewijs

2 april 2024
41
motor

Motor rijden is een erg populaire hobby bij mannen. Sommige vinden het lastig om er aan te beginnen. Wil jij graag je motorrijbewijs halen? Lees deze blog waarin we je een aantal tips geven waar je allemaal rekening mee moet houden.

Vind een fijne rijschool

Het vinden van een goede rijschool is zeker iets waar je moeite in moet steken. Je kunt hier op een paar dingen letten. Als eerste, is het belangrijk dat je een rijschool kiest waarbij je je op je gemak voelt. Het is namelijk niet niks om de eerste keer op een motor te stappen. Dat kan in het begin best spannend zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de rijschool een beetje bij jou in de buurt ligt. Je wordt met motorrijles niet thuis opgehaald, dus je moet iedere keer naar de rijschool toegaan. Kijk ook of er rijscholen in je buurt zijn die pakketten aanbieden. Dit maakt het financieel aantrekkelijker. Veel pakketten bevatten het examen en het x-aantal rijlessen. Ook is het misschien handig om een proefles aan te vragen. Op deze manier kun je kennismaken met je rijschool en kom je er ook achter of motorrijden zeker iets voor je is. Zoek jij nog een rijschool? Ga dan je motorrijbewijs halen in Breda.

Lees ook:  Mancave inrichten: 5 tips

De eerste lessen

Tijdens de eerste rijles zal de rijschool zorgen voor de juiste motorkleding, helm en handschoenen. Kijk wel of je stevige schoenen en laarzen hebt om aan te doen. Tijdens de eerste les stap je achterop bij de instructeur. De les daarna mag je zelf op het voertuig stappen. De eerste lessen zul je gaan rijden op het oefenterrein, waar je ook niet van af zult komen. Hier leer je de motor onder controle te krijgen. Je krijgt in totaal 12 oefeningen en als je die goed beheerst kun je het AVB-examen uitvoeren.

AVB-examen

Nu heb je rijervaring opgebouwd en is het tijd om je eerste examen af te leggen. Van de 12 oefeningen moet je dan 7 oefeningen gaan uitvoeren en die mag je maar 2 keer uitvoeren. Er dienen uiteindelijk 5 oefeningen correct worden uitgevoerd. Er zijn een aantal oefeningen die altijd getoetst zullen worden, zoals achteruit parkeren, langzame slalom, een uitwijkoefening en de noodstop.

Theorie examen

Naast een autotheorie-examen is er ook een motortheorie-examen. Deze moet je zelf aanvragen bij het CBR. Belangrijk hierbij is dat wanneer je het online gaat aanvragen, dat je dan ook meteen de gezondheidsverklaring invult. Deze is verplicht voor zowel je theorie-examen als je praktijk examen. Het voorbereiden op je theorie-examen kan met een oefenboek. Het theorie-examen zelf verloopt eigen hetzelfde als een autorijexamen. Je komt in een ruimte met allemaal kandidaten. Daarnaast moet je 44 vragen van de 50 vragen goed hebben.

Lees ook:  Daten als een pro, doe je zo!
Mannen op de motor

Op de weg rijden

Nu heb je laten zien dat je kan motorrijden en dat je ook genoeg kennis er over hebt. Je kunt nu op de weg gaan oefenen. Je gaat rotondes leren rijden en leren invoegen op de snelweg. Je leert hoe je het beste je eigen veiligheid kunt behouden. Hierbij is het belangrijk om goed vooruit te kijken en dynamisch te rijden.

AVD-examen

Nu kan het echte examen beginnen. Het verloop van het examen van het motorrijbewijs kun je vergelijken met het rijexamen de auto. Bij het CBR lees je eerst de kentekens op. Vervolgens beantwoord je wat technische vragen over de motor. De rit duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens het examen zit de rijinstructeur in de auto en geeft jouw aanwijzingen via de headset. Je wordt getoetst op kijkgedrag, plaats op de weg, toepassen van de verkeersregels. Als je dit goed hebt uitgevoerd, heb je je motorrijbewijs gehaald.

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings