Wat kun je verwachten als je vader wordt?

26 februari 2024
95
vader met baby

Eindelijk komt je droom uit: je wordt vader. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! Maar wat moet je nu allemaal weten over het worden van een vader? Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening mee moet en kunt houden, om zoveel mogelijk te kunnen genieten van jouw rol als vader. Daarover lees je meer in deze blog.

Baby met vader

Vaderschapsverlof opnemen

Wanneer je vader wordt, wil je natuurlijk er voor je kindje en vrouw kunnen zijn, want alleen de moeder laten zorgen voor het kindje is in de eerste zes weken geen doen. Ze kan vaak nog moe zijn van de bevalling, naast dat ze er natuurlijk van moet herstellen. Gelukkig kan jij als vader maar liefst 6 weken er elke dag voor je gezin zijn. Dit zorgt natuurlijk voor een betere hechting met je kind. Daarnaast kun je partner fysiek ondersteunen door het huishouden te regelen of boodschappen te doen. Ook is het niet gek dat jij en je partner samen moeten wennen aan de ouderschapsrol. Het creëren van gezonde gezinspatronen is hierbij belangrijk. Is er bijvoorbeeld meer vaderschap nodig? Dan kan daar rekening mee gehouden worden in de jaren daarna met de verdeling van werk en ouderschap.

Gun jezelf wat tijd

Vader worden is natuurlijk heel erg leuk, maar het kan ook wel eens wat zwaarder vallen. En dat geeft niet, want dat is compleet normaal. Ga er dan de weken voordat je vader wordt ook niet vanuit dat elke dag je goed gaat bevallen. Hierbij is het belangrijk dat je zelf ook de rust neemt en samen met je partner elkaar de tijd gunt om aan de situatie te wennen. Het nemen van rust betekent ook het proberen om rekening te houden met kraambezoekjes met je planning.

Lees ook:  10x wat mannen moeten weten over uiterlijke verzorging

Kraambezoekjes

Wanneer jij vader wordt, wil iedereen het kindje zien. Waarschijnlijk wil jij ook het liefst je kindje aan iedereen laten zien. Het is wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden bij het plannen van kraambezoekjes. Geef bijvoorbeeld aan tussen welke tijden het bezoek welkom is en zorg ervoor dat niet iedereen tegelijk komt. Een ander idee is het geven van een kraamfeest. Dan voorkom je dat je elke week bezoek krijgt

baby

Wat moet je allemaal regelen?

Vier maanden na de geboorte van je baby hoort zij of hij aangemeld te zijn bij een zorgverzekeraar. Verzekeren is gelukkig gratis tot je kind de leeftijdsgrens van 18 jaar heeft bereikt. Wanneer het kindje is geboren, heb je recht op het ontvangen van kinderbijslag. Daarnaast is het ook geen gek idee om je kind in te schrijven bij een kinderopvang. Deze hebben namelijk vaak een wachtlijst. Ook is er een leuke taak voor jou als vader: het klussen van de babykamer.  Daarnaast is het belangrijk om op je werk te regelen hoeveel uren je wil gaan werken na je vaderschapsverlof. 3 dagen na de geboorte dien je geboorteaangifte aan te vragen. Hierbij kun je de achternaam van het kind vastleggen. Op het moment van geboorte van je kind, bedenk meestal al de babynaam. Het maken van een spaarplan voor je kind is ook belangrijk wanneer je kind wordt geboren. Belangrijke spaarmotieven zijn voor de studie en het rijbewijs van het kind. Wil je weten hoeveel de alimentatie bedraagt? Neem contact op met een kinderalimentatie advocaat.

Lees ook:  De 4 beste tips na een scheiding voor mannen

Kinderalimentatie

Op het moment wanneer je gaat scheiden of gescheiden bent, ben je als ouders samen verantwoordelijk voor je minderjarige kind. Op het moment wanneer de moeder het grootste deel van de zorg op zich neemt, ben jij verplicht als vader om alimentatie te betalen aan je ex-partner. De duur van de kinderalimentatie is tot dat het kind 19 jaar wordt. Wanneer deze leeftijd gepasseerd wordt, moeten de ouders bijdragen in de kosten van het onderhoud en de studie. Wil je meer tips lezen over scheiden? Lees dan de 4 beste tips na een scheiding voor mannen.

Tips voor jou als aanstaande vader

  1. Ga mee naar afspraken bij de verloskundige. Het is belangrijk dat je dit samen met je partner doet.
  2. Vraag regelmatig aan je partner of je iets voor haar kunt doen.
  3. Wees betrokken bij allerlei regeldingen die gedaan moeten worden voor, tijdens en na dat je kind wordt geboren. Denk aan het klussen van de babykamer of het regelen van de financiële dingen.
  4. Vergeet de zwangerschap niet vast te leggen. Het is een van de mooiste momenten van je leven die je samen deelt met je partner.
  5. Vraag om advies. Het is logisch dat nadat je vader bent geworden advies wilt horen van anderen. Hoe hebben zij deze periode ervaren? Dit kan er toe leiden dat jij je zekerder gaat voelen tijdens je vaderschap.
  6. Ga eens samen met je partner nadenken over hoe je rol als vaderschap wil gaan combineren met je werk.
  7. Help mee in het huishouden. Naast rust voor jezelf nemen is ook belangrijk om rust aan jouw partner te gunnen.
Lees ook:  Sportvoeding tips voor mannen

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings