Dit zijn de meest populaire hobby’s van mannen!

6 maart 2024
57
populaire hobby's

Als iemand vraagt: 'wat zijn je hobby's?' dan moeten we daar vaak heel lang over nadenken. Iets wat eigenlijk best gek is, want doen wat je leuk vindt. Waarom bestempelen we dat niet als een hobby? In deze blog gaan we daarom kijken naar wat mannen nou écht graag doen in hun vrijetijd. Wat zijn hun favorieten hobby's en wat zijn tegenwoordig de meest populaire hobby's van mannen?

1. Sporten en fitness

Zowel bij mannen als vrouwen is sporten iets waar veel tijd in gestoken wordt. Dat begint bij de mannen al vanaf kleins af aan, ruim 80 procent van de kinderen (van 8 tot 12 jaar) zitten bij een sportverening. Voetbal is hierin het allergrootste met ruim 60 procent. Daarna komen hockey en tennis. Dat percentage daalt overigens wel snel, zo zit nog maar 40 procent van de mannen (van 18 tot 25 jaar) bij een sportverening. De reden? Vanaf deze leeftijd kiezen de meeste ervoor om naar een fitness centrum te gaan óf om zelf te gaan sporten, denk aan hardlopen en fietsen.

Minimaal één keer per week sporten
In totaal sport ruim de helft van alle mannen in Nederland minimaal één keer per week. Onder de 18 jaar is dat voetbal, daarna vooral fitness en hardlopen. De oudere mannen gaan vooral wandelen en fietsen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Lees ook:  Hoe knip je je eigen haar?

2. Doe-het-zelven

Even een kastje zelf bouwen, de bloempot een nieuwe kleur geven of een schommel maken voor de kinderen, steeds meer mannen zijn gaan inzien hoe ontzettend leuk doe-het-zelven wel niet is. Ja, voorheen lagen de ‘normale’ huiselijke klusjes ook bij de man, maar écht iets helemaal zelf maken werd toch nog vaak door de Ikea gedaan. Vooral bij de mannen met een hogere leeftijd, is het hobby bouwen er helemaal ingeslopen. Zo is een man van tussen de 55 en 67 jaar, ongeveer twee uur per week aan het bouwen, klussen, knutselen hoe je het maar wilt noemen.

De reden daarvoor? Tegenwoordig zijn de prijzen natuurlijk ontzettend hoog, veel mensen zijn gaan inzien dat zij het goedkoper kunnen maken. De enige grote kostenpost is het gereedschap kopen, al hoeft dat maar één keer. Ook zijn we in Nederland steeds meer gaan inzien hoe belangrijk een hobby eigenlijk is. Sinds covid-19 zijn steeds meer mensen daardoor een hobby gaan zoeken.

Lees ook: Mancave bouwen? Dit zijn de twee allerbelangrijkste tips!

populaire hobby's

3. Koken

In het buitenland zullen ze er niet zo vrolijk van worden, maar toch staan Nederlanders ontzettend graag in de keuken. En ja, het overgrote deel hiervan zijn vrouwen, maar ook steeds meer mannen zijn gaan inzien hoe leuk koken kan zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat tegenwoordig één op de drie mannen meermaals per week doet koken. Hierin geven ze aan dat vooral in het weekend te doen. Hun specialiteiten? Zelf zeggen ze goed te zijn in gerechten klaar te maken via de barbecue maar ook de Nederlandse pot ligt de mannen goed.

Lees ook:  Een budget opstellen voor verzorgingsproducten

Meer koken en minder uit eten gaan!
Het aantal mannen dat doet koken, loopt overigens synchroon met de dalende lijn van mensen die gaan uiteten. Ook hier kiezen mensen wegens de stijgende kosten er liever zelf voor om het heft in eigen handen te nemen.

4. Gamen

Gamen blijft altijd een van de populaire hobby's van mannen. Jongens van 12 tot 18 jaar oud zetten de lijn direct hoog. De gemiddelde middelbare scholier zit zo’n 14 uur per week achter de Playstation of Xbox. In totaal doet een kleine 75 procent van de jongens aan gamen. Een percentage dat naarmate de leeftijd wel afzakt maar alsnog vrij hoog blijft. En dat is ook helemaal niet vreemd, het is natuurlijk een hele makkelijke hobby om uit te voeren aangezien je er gewoon heerlijk mee op de bank kunt liggen. Mannen tussen de 35 en 45 hebben aangegeven ongeveer twee á drie uur per week te gamen. Hierbij gaat het dan wel voornamelijk over games op de telefoon.

5. Voertuigen en autosport

In Engeland maken ze het een beetje bont, daar heeft een leasemaatschappij namelijk een klein onderzoekje gedaan. Wat blijkt; twintig procent van de mannen geniet meer van zijn auto dan van zijn partner, hiervan denkt twaalf procent zelfs dat hun partner jaloers is op de auto. In Nederland maken we het niet zó gek, althans dat is nooit onderzocht. Wel mogen duidelijk zijn dat auto’s en motoren over het algemeen ontzettend in trek zijn. Wil jij weten hoe je je motorrijbewijs moet halen? Lees dan deze blog. Autosportklasses zoals de Formule 1 pakken record na record wat betreft de kijkcijfers. Zo keken er afgelopen jaar ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders naar hoe Max Verstappen wereldkampioen werd.

Lees ook:  Wat kun je verwachten als je vader wordt?

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings