Het gebruik van videotechnologie bij het voetbal

24 oktober 2022
435
bookmakers

Zowel bij het hockey als bij het voetbal zijn de technologische hulpmiddelen voor de scheidsrechters helemaal ingeburgerd. De VAR (Video Assistent Referee) is eigenlijk niet meer weg te denken uit het huidige voetbal. Maar wat is de VAR eigenlijk en hoe wordt deze gebruikt? Tijdens de wedstrijd wordt er gebruik gemaakt van videoarbitrage waardoor er beslissingen genomen kunnen worden naar aanleiding van overtredingen. De uiteindelijke beslissing ligt echter nog altijd bij de scheidsrechter die op het veld staat.

Hiernaast wordt er wel gebruik gemaakt van de hulpmiddelen om bepaalde situaties te verhelderen als er twijfelachtige omstandigheden zijn. Een voorbeeld hiervan is als de scheidsrechter bijvoorbeeld net de verkeerde kant op kijkt. De videoarbitrage kan bij dergelijke omstandigheden het spel stil laten leggen om de scheidsrechter naar de kant te roepen. De scheidsrechter kan dan de beelden terugkijken. Dit gebeurt echter alleen bij zogenoemde overduidelijke fouten. Toch is het woord van de scheidsrechter hier altijd wet.

Krijgt de VAR altijd gelijk?

Het korte antwoord op deze vraag is nee, de VAR krijgt niet altijd zijn gelijk. De scheidsrechter zal de beelden bekijken en in sommige gevallen zelfs meerdere keren. Desondanks zijn er voorbeelden dat de VAR een mogelijke strafschop ziet en er alsnog geen penalty volgt. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘handsbal’ tijdens de Champions League wedstrijd van AS Monaco tegen PSV in augustus 2022. Hierbij zag de VAR hands en Riep hij de scheidsrechter naar de kant. Deze heeft de beelden van alle kanten bekeken en alsnog besloten de bal niet op de stip te leggen. Het is dus niet zo dat de var altijd gelijk heeft. Alleen als er twijfels zijn over een strafschop, een gele of juist rode kaart of een doelpunt wat (on)terecht is afgekeurd, kan de var ingrijpen.

Lees ook:  4 interessante Android-smartphones die in 2023 gaan uitkomen

Er is ruimte voor interpretatie bij het voetbal

De spelregels laten altijd mogelijkheden voor (menselijke) fouten. Door het gebruik van de VAR kan dit binnen het voetbal teruggebracht worden tot een minimum. Want hoewel er camerabeelden van de hele wedstrijd zijn, zullen er nog steeds foutjes tussen de mazen van het net doorslippen. Soms is het genoeg om met je ogen te knipperen om iets te missen. Fouten maken blijft menselijk, ook met de VAR als hulpmiddel.

Ging die bal nu wel over de lijn of net niet helemaal? Ook dit kan voor situaties zorgen, want bij de wedstrijd PSV tegen Ajax in januari 2022 was ook mét de beelden van de VAR niet met zekerheid te stellen dat de bal vlak voor het doelpunt over de zijlijn was geweest. Omdat het niet 100% vast te stellen was, bleef het doelpunt staan – een reden voor heel veel discussies en ongetwijfeld boze en blije voetballers en fans aan beide kanten. De VAR is niet onfeilbaar, maar het grote grijze gebied dat voetbal had met zijn regels, is sinds het definitieve invoeren in 2018 in ieder geval sterk verminderd.

Lees ook:  Solo reis bestemmingen voor jou

Wanneer werd de VAR voor het eerst gebruikt?

De wereldprimeur tijdens een officiële wedstrijd vond plaats in 2016, tijdens de wedstrijd Ajax tegen Willem II. Pol van Boekel was hier de scheidsrechter en stond vlak bij een overtreding. In eerste instantie is er geel gegeven voor deze overtreding. De ‘video assistant referee’ met Danny Makkelie die meekeek, deed zijn werk echter goed. De overtreding was dermate ernstig dat het geel in rood veranderd werd na het terugkijken van de beelden. Hoewel men vond dat de VAR in de eerste dagen van het voetbal te aanwezig was en hiernaast ook zout legde op alle slakken die er maar mogelijk waren, is het (na enige aanpassingen door de loop van de jaren heen) ingeburgerd in het voetbal en niet meer weg te denken. Voor liefhebbers van voetbalwedden en zelfs de bookmakers zelf kan dit nog wel altijd voor spannende momenten zorgen, net als voor de voetballiefhebbers zelf uiteraard.

Bij heel veel andere sporten wordt al veel langer en veel feller gebruik gemaakt van videobeelden om de wedstrijd goed te kunnen laten verlopen. Bij het voetbal waren er altijd wel de beelden van goed gestijlde voetballers die over het veld renden, maar met betrekking op de regels bleef het voetbal achter op de technologie die toegankelijk was. Over technologie gesproken, wil je een gokje wagen op voetbalgokken.nl middels sportweddenschappen, dan kan de VAR uiteraard ook in je voor- of nadeel werken. Want wat als nou dat ene doelpunt voor jouw team wordt afgekeurd? De bookmakers zullen in ieder geval niet gaan protesteren – dat is voor de voetballers en de fans.

Lees ook:  De nieuwe trend op massagegebied: de massage gun

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings