Welke bril past bij mijn gezicht?

15 april 2017
1985
Welke bril past bij mijn gezicht

Heb je voor het eerst een (zonne)bril nodig of is het weer tijd voor een nieuwe? Dan is het natuurlijk heel spannend om een bril uit te gaan kiezen.

Het uitproberen van verschillende monturen is een leuke beleving en je ziet jezelf ineens op heel andere wijze.


» Weet je de vorm van je gezicht niet precies? Lees dan hoe je jouw gezichtstype kunt bepalen in 3 stappen.


Als je al een bril draagt en toe bent aan iets nieuws, dan is het natuurlijk ook een optie om eens voor heel iets anders te kiezen.

Dit hoeft niet per definitie een heel andere vorm montuur te zijn, maar je kan ook denken aan een ander kleurtje of textuur bijvoorbeeld.

Het uitkiezen van een nieuwe bril is altijd leuk, of het nu je eerste of je tiende bril is. Maar hoe weet je nu precies welke bril het best bij jou past?

In deze gids bespreken we factoren zoals je haarkleur, huidskleur en natuurlijk je gezichtstype die allemaal invloed hebben bij het uitzoeken van een nieuwe bril.

Welke bril past bij mijn gezicht

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het uitkiezen van een bril is het goed om rekening te houden met enkele factoren waar je misschien niet 1-2-3 zomaar aan denkt.

Onder de bekende Nederlanders kennen we enkele persoonlijkheden die een opvallende bril dragen.

Deze bril ziet er bij hen fantastisch uit, denk aan Jamai Loman of Joop Braakhekke, maar dit betekent niet dat zo’n bril jou ook goed staat.

Een bril staat je goed als je rekening hebt gehouden met alle factoren.

Let op: we bespreken in deze gids een aantal richtlijnen. Het is niet zo dat het advies in deze gids specifiek past bij een bepaald gezichtstype. De keuze hierin is vanzelfsprekend helemaal aan jou.

Wij geven alleen maar een advies en voorbeelden.

Zo zijn er monturen die ideaal zijn voor mensen met een lang of smal gezicht, terwijl deze monturen helemaal niet zo mooi staan bij mensen met een rond gezicht en goed gevulde wangen.

Bij het uitzoeken van een montuur moet je rekening houden met drie belangrijke factoren, namelijk: je haarkleur, je huidskleur en je gezichtsvorm.

Natuurlijk vertellen we je hier graag meer over.

Welke bril past bij mijn gezicht

Brillen passend bij je haarkleur

Je denkt er misschien niet zo over na, maar je haarkleur speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een bril. De haarkleur bepaalt voor een deel je uitstraling.

Kijk maar eens hoe je gezicht en uitstraling veranderen als je van heel donker naar heel licht haar gaat, of andersom. Je ziet dat je direct heel anders toont.

Juist hierom is het ook belangrijk om bij het kiezen van een kleur voor je nieuwe bril rekening te houden met de kleur van je haar. Hieronder vind je enkele tips voor de kleurkeuze in combinatie met je haarkleur:

 • Grijs haar: Als je grijs haar hebt, dan is het in de meeste gevallen niet aan te raden om te kiezen voor een bruin of geel montuur. Dit combineert niet mooi en leidt erg af. Zwart kan eigenlijk altijd, maar met grijs haar is het ook erg leuk om juist voor een opvallende kleur te kiezen, zoals bijvoorbeeld groen, marineblauw of rood.
 • Zwart haar: Groen, marineblauw en rood combineren ook heel goed met zwart haar als je lekker op wilt vallen. Ook het zogenaamde ‘dark tortoise’ zal je erg goed staan. Een zwart montuur kan uitstekend, maar de kans bestaat wel dat je er een strenge look van krijgt. De moeite waard om dat even te proberen natuurlijk. Zachte kleuren zijn af te raden, vooral omdat deze in het niet vallen bij je zwarte haar.
 • Rood haar: Er is eigenlijk maar één kleur te noemen die echt niet goed combineert met rood haar, en dat is geel. We hebben het dan wel over alle tinten geel. Met rood haar kan je beter kiezen voor koper, kaki, crème, chocoladebruin of zeegroen.
 • Blond haar: Blond is een haarkleur die veel kan hebben. Je kan denken aan pastelkleuren, aan titanium of grijs, aan groen, rood of bijvoorbeeld koraal. Een zwart of heel donkerbruin montuur wordt voor de meeste blonde mensen afgeraden, omdat het erg hard kan maken in het gezicht.
 • Bruin haar: Bruin haar vraagt om warme kleuren. Hierbij maakt het niet uit of je lichtbruin of donkerbruin haar hebt, of iets dat hier precies tussenin zit. Het is goed om warmte in je gezicht te brengen met de kleur. Hierbij kan je denken aan legergroen, okergeel, mahonie, dieprood, bruin, roze of goud.
Welke bril past bij mijn gezicht

Brillen afgestemd op je huidskleur

Mensen met een donkere huid hebben over het algemeen zwart of grijs haar, en deze mensen kunnen dan ook op basis van de haarkleur een keuze maken uit de beschikbare kleuren voor het montuur.

Lees ook:  Welke accessoires heb je nodig voor verschillende herenkapsels

Bij mensen met een lichtere huid, die ook de meest verschillende haarkleuren kunnen hebben, ligt dit iets anders. Mensen met een lichte huid hebben een bepaalde kleurtype in de huid.

Dit kan een koel kleurtype zijn of een warm kleurtype. Ook de kleur van je ogen speelt hierin een rol, dan wel kleiner dan het kleurtype van de huid.

Een huid met een koel kleurtype

Mensen met een koel kleurtype hebben een blauwe, rode of roze ondertoon in de huidskleur. Deze mensen hebben vaak van zichzelf asblond, blauwzwart, zilvergrijs of as-bruin haar.

Het is goed om een kleur te kiezen die hier goed mee combineert, zoals bijvoorbeeld zilvergrijs, blauw, blauwgrijs, roze, zilver of zwart. Alle kleuren met een blauwachtige ondertoon passen uitstekend.

Een huid met een warm kleurtype

Mensen met een warm kleurtype hebben over het algemeen een olijfkleurige of gelige ondertoon in de huidskleur en hebben van zichzelf haarkleuren zoals goudblond, kastanje, loper of goudbruin.

Deze mensen kunnen het best kiezen voor een montuur in een kleur met een oranje of gele ondertoon. Hierbij valt te denken aan bruin, goud en koper.

Welke bril past bij mijn gezicht

Welke bril past bij mijn gezichtsvorm?

Je gezichtsvorm is de belangrijkste factor bij het maken van een keuze voor een bril. Hierbij gaat het niet om het kiezen van een kleur van het montuur, maar om de vorm van het montuur.

Lees ook:  De leukste sieraden trends van 2023

Heb jij een gezicht waar ronde glazen heel goed bij passen, of heb je juist een gezichtsvorm waarbij je het best kan kiezen voor een ovale vorm?

Er zijn veel verschillende gezichtsvormen en bij iedere gezichtsvorm zijn er monturen te vinden die net even beter staan dan andere monturen.

Hieronder vind je een overzicht van de gezichtsvormen, waarbij we tips geven als het gaat om het kiezen van een montuur.

Bril ovaal gezicht

Als je een ovaal gezicht hebt, dan heb je eigenlijk heel veel geluk. Dit is een gezichtsvorm waar je vrijwel alle kanten mee op kan. Het gezicht is in de meeste gevallen symmetrisch en dit is uitstekend voor een bril.

Je kan je gezichtscontouren nog versterken door te kiezen voor een vlindermontuur of een rechthoekig montuur. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de verhouding tussen de breedte van je gezicht, op het breedste punt, en de breedte van het montuur.

Deze moeten ongeveer gelijk zijn. Als we toch een montuur moeten noemen dat het minst goed past bij een ovaal gezicht, dan moeten we toch wel zeggen dat een extreem groot montuur niet aan te raden is.

Bril voor ovaal gezicht

Brillen passend bij een ovaal gezicht:

 • Rechthoekig montuur
 • Vlinder vorm
 • Aviator bril

Brillen vierkant gezicht

Bij een vierkant gezicht zijn de kaaklijn, de jukbeenderen en het voorhoofd ongeveer even breed.

Je kan kiezen voor een rechthoekig model, maar dit soort monturen zullen je wel snel een strenge uitstraling geven.

Dit is een kwestie van proberen. Ovale en ronde monturen zullen je erg goed staan. Ook is het goed om te kiezen voor een minder opvallend montuur, zoals een montuur zonder randen of met erg dunne randen.

Bril voor vierkant gezicht

Brillen passend bij een vierkant gezicht:

 • Ovaal frame
 • Rond frame

Bril rechthoekig gezicht of langwerpig gezicht

Mensen met een langwerpig gezicht hebben vaak een smaller gezicht. Deze mensen zijn al snel geneigd om ook een erg smal montuur te kiezen, maar dit is niet aan te raden.

Het is juist goed om te kiezen voor een wat breder montuur. Zo zorg je voor een betere balans in het gezicht. Je kan goed kiezen voor een rond montuur, maar ook vierkante modellen zullen je erg goed staan.

Bril voor rechthoekig gezicht

Brillen passend bij een rechthoekig gezicht:

 • Rechthoekig montuur
 • Ovaal montuur
 • Vierkant / brede vorm

Bril driehoekig gezicht

De gezichtsvorm waarbij het voorhoofd groter is dan de jukbeenderen en een smalle kin.

Om de nadruk juist minder op het voorhoofd te leggen raden we brillen aan waarbij het glas en montuur onderaan de bril wat breder is en die een neutrale kleur hebben.

Montuur voor driehoekig gezicht

Brillen passend bij een driehoekig gezicht:

 • Frame waarbij onderkant breder is
 • Dun montuur
 • Wayfarer bril

Bril diamantvormig gezicht

Mensen die een diamantvormig gezicht hebben omschrijven dit zelf ook wel vaker als een driehoekig gezicht.

Het is goed om te weten dat je een goede balans in je gezicht kan vinden door te kiezen voor een montuur die breder dan de kaaklijn is.

Lees ook:  Blacked out

Specifieke modellen die je goed zullen staan zin de half-frame monturen en de cat-eye monturen. Monturen zonder rand zorgen voor een zachtere uitstraling.

Aan vorm kan je ook heel goed kiezen voor een montuur met afgeronde hoeken of een ovaal montuur.

Leuk feitje: een diamantvormig gezicht komt het minst voor van alle gezichtstypen.

Bril diamantvormig gezicht

Brillen passend bij een diamantvormig gezicht:

 • Ovaal frame
 • Cat-eye frame

Bril hartvormig gezicht

Als je een hartvormig gezicht hebt, dan is het gezicht aan de bovenkant breder dan aan de onderkant, bij de kin.

Specifieke modellen van monturen die dan zeker aan te raden zijn, zijn de pilotenbril en de zogenaamde cat-eye bril. Ook een Wayfarer is een uitstekende keuze.

Wil je voor een goede balans in je gezicht zorgen, dan is het aan te raden om te kiezen voor een montuur dat wat breder is dan dat je voorhoofd op het breedste punt is.

Het is niet aan te raden om te kiezen voor een bril met een rijk gedecoreerde bovenlijn. Brillen zonder randen of met slechts halve randen zullen je ook erg goed staan.

Bril voor hartvormig gezichtstype

Brillen passend bij een hartvormig gezicht:

 • Piloten bril
 • Cat-eye bril
 • Wayfarer model

Bril rond gezicht

Ronde gezichten worden eigenlijk nog ronder met een ronde bril. Dit is niet prettig, vooral omdat je gezicht er ook boller van gaat tonen, waardoor men al snel het idee krijgt dat je de bril te klein gekocht hebt.

Beter is het om te kiezen voor een hoekig montuur. De hoeken zorgen ervoor dat het gezicht juist slanker lijkt. Het is goed om de breedte van het montuur iets breder te houden dan het breedste punt van je gezicht.

Het staat het mooist wanneer de onderkant van het montuur precies boven de jukbeenderen uitkomt. Half-frame brillen zijn ook een uitstekende keuze.

Bril voor rond gezicht

Brillen passend bij een rond gezicht:

 • Hoekig montuur
 • Half-frame montuur
 • Rechthoekig montuur

Kies je bril altijd zelf

Tot slot willen we je aanraden dat het belangrijk is om je bril zelf te kiezen. Dit klinkt heel logisch, maar in de praktijk werkt het toch vaak anders.

Natuurlijk is het altijd leuk om iemand naast je te hebben om je te adviseren, maar uiteindelijk moet jij de keuze maken.

Het gebeurt vaker dat iemand volledig uitgaat van de mening van iemand anders, waardoor men achteraf sneller spijt krijgt van de keuze. Dit is erg zonde, zeker omdat je toch wel wat langer met de bril wilt doen. Kan je niet direct een keuze maken en blijf je twijfelen over twee modellen?

Dan is het goed om even de tijd te nemen om er zelf over na te denken. Dan maak je een betere keuze dan wanneer je het gevoel hebt dat je direct moet kiezen. Met alle bovenstaande tips kan jij zeker een fantastische bril voor jezelf uitkiezen!

Succes!


Relevante artikelen:


Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings