Een (succes)volle baard groeien

13 mei 2019
3421
Baard groeien en baard stimuleren

Lees de beste tips om baardgroei te stimuleren, natuurlijk te laten groeien en laat je inspireren door lookbooks met de baardstijl trends van dit moment.

Dit is de meest gelezen en volledige gids omtrent baardgroei die je op dit moment kunt lezen.

We adviseren deze gids rustig door te lezen zodat je kunt beginnen aan een feilloze groeiperiode richting jouw nieuwe, favoriete baardstijl.

Beslismoment

Een baard is het boegbeeld van mannelijkheid en in sommige regio's van de wereld is er zelfs een sterke associatie met macht.

Wat de reden ook is, er komt ongetwijfeld een moment in je leven waarop je beslist om een baard te kweken.

Misschien ben je nieuwsgierig hoe je er uit ziet met een baard, of je wilt gewoon een keer wat anders.

Maar als het eindresultaat een glorieuze baard moet zijn dan is het niet een kwestie van een paar maanden je gezichtsbeharing laten groeien en hopen dat alles goed komt.

Sterker nog, een gezonde baard vereist een aantal cruciale stappen en vanzelfsprekend een flinke dosis geduld.

Daarbij is het helaas geen zekerheid dat de ultieme, stoere baard die je voor ogen hebt uiteindelijk bij jouw gezicht en karakter past.

Om je in ieder geval goed op weg te helpen hebben wij deze gids voor je samengesteld. 

In deze gids lees je alles over de beste manier betreft het groeien van een baard en je leest ook wetenschappelijk onderbouwde inzichten en supplementen waardoor je een op een natuurlijke manier je baard sneller kunt laten groeien.

We geven je waardevolle tips voor tijdens het groeiproces die je kunnen helpen om jouw baard-doelstellingen te behalen.

Als je nog niet eerder een baard hebt geprobeerd te kweken dan raden we je zeker aan om de tips en adviezen te lezen.

Om de tocht naar die glorieuze manen net wat dragelijker te maken hebben we tevens een lookbook vol inspiratie voor je samengesteld die je onderaan deze gids kunt bekijken.

Als je een baard gevonden hebt waarvan je denkt dat deze bij je past dan neem je de foto's het beste mee naar je barbier ter referentie, mocht je je baard tijdens het groeiproces bij een barbier laten trimmen.

Baard groeien

Baard laten groeien: toewijding en afspraak met jezelf

Het groeien van een baard vereist een bepaalde toewijding. Deze tocht is eigenlijk zelfs een test van jouw karakter en voor sommige personen een manier van zelf-ontdekking.

Het is dus niet zomaar te bereiken, maar de pay-off uiteindelijk is groot en geeft je een geweldig gevoel.

De reden dat veel mannen problemen hebben om door te zetten met het groeien van een baard is omdat ze opgeven op het moment dat er nog niet zichtbare progressie gaande is.

Er komt namelijk een periode waarin je niet van je baard af kunt blijven vanwege jeuk, geïrriteerde huid en kale plekken.

Deze vervelende bijkomstigheid is helaas voor veel mannen al voldoende om te vroeg te stoppen en weer glad te scheren.

Als je toch de beslissing hebt genomen en je wilt er de volle 100% voor gaan dan kan het helpen om inspiratie te zoeken en het einddoel voor ogen te hebben.

Wat vaak helpt is het stellen van een begindatum en een minimaal aantal weken waarin je de afspraak met jezelf maakt echt niet te scheren, ongeacht de irritaties of opmerkingen uit je directe omgeving.

Waarom een baard laten groeien?

Om de vraag anders te stellen: waarom géén baard groeien? Hoewel stoppelbaarden en gladgeschoren gezichten 'de norm' zijn, is het tegenwoordig prima om een baard te groeien, ongeacht je beroep of achtergrond.

Het is in die zin makkelijk om de beslissing te nemen om een baard te laten groeien.

Maar het is ook net zo makkelijk om tegen jezelf in te gaan en er voor te kiezen om weer te scheren -- en dat gaat je ongetwijfeld nog een aantal keer gebeuren alvorens je echt de commitment aangaat en wél doorzet.

De meest populaire redenen om een baard te laten groeien zijn:

 • Om er ouder uit te zien
 • Om van een babyface af te komen
 • Omdat het bij je persoonlijkheid past
 • Om minder te moeten scheren
 • Vrouwen vinden het mannelijk
Baard groeien

Groeit je baard sneller als je scheert?

Neen. Met regelmaat scheren heeft geen invloed op snelheid van de baardgroei.

Je haren worden er ook niet dikker, voller of harder van. De reden dat veel mannen dit wel voor waar aannemen is omdat de meeste mannen beginnen met scheren tijdens de pubertijd.

En het is juist in deze periode dat haargroei versneld vanwege de veranderingen in de hormoonspiegel, maar dat heeft echter weinig met scheren te maken.

De haarzakjes worden ook niet gestimuleerd door het scheermes of iets dergelijks.

Wat is de snelheid van baardgroei?

De snelheid waarmee haren groeien is ongeveer 1,5 centimeter per maand. Dit verschilt per persoon, maar dat verschil in snelheid zal minimaal zijn.

Bij sommige mannen lijkt baardgroei sneller te gaan dan bij anderen, maar dit heeft dan te maken met:

 • De kleur van de haren. Donkere haren geven de illusie dat de baard dikker en voller is
 • De dikte van de haren. Dunne haren geven een minder 'volle' look
 • De dichtheid van de haarzakjes. Meer haarzakjes zorgt voor een 'vollere baard' met minder evenveel haren.

Vanaf welke leeftijd begint bij mannen de baardgroei?

Bij de meeste mannen begint gezichtsbeharing in de laatste fases van de pubertijd, tussen de 17 en 20. Een volle baard zal pas merkbaar zijn vanaf begin twintig.

Lees ook:  10 essentiële baard tips

Tot welke leeftijd groeit een baard bij mannen?

Net zoals alle haren op je lichaam blijft ook je gezichtsbeharing rustig doorgroeien. De snelheid en kleur zal echter minder worden naarmate je ouder wordt.

Baardgroei

Stoppen met scheren

Dus je hebt besloten om een woeste baard te kweken. Maar, iets dat je niet hebt kun je ook niet onderhouden.

Klinkt logisch, maar als je een echte baard wilt laten groeien moet je gewoonweg niet meer scheren.

Dat betekend dus ook dat je niet in de verleiding moet komen om een klein stukje te scheren of om je haren iets korter te scheren.

Een andere reden is dat de haarzakjes tijdens een scheerbeurt geïrriteerd kunnen raken waardoor groei op die plekken gehinderd kan worden.

Zodra je beslist een baard te groeien, scheer dan minimaal één maand helemaal niet.

Veel mannen vinden de wildgroei aan nieuwe haren vervelend. Het jeukt en je wilt al gauw een stukje bijscheren omdat niet alle haartjes netjes met de richting van de haren meegroeien.

Dit wordt écht afgeraden omdat dit tijdens het hele groeiproces zichtbaar is. Op een later moment bijknippen is namelijk makkelijker.

Na de eerste week niet scheren

Als het de eerste keer is dat je een baard laat groeien dan zullen de eerste 7 dagen nogal... apart zijn. De haartjes zien er 'afgeraffeld' uit en de jeuk begint toe te nemen.

Wat je ook zult merken is dat je huid waarschijnlijk rood en uitgedroogd zal zijn. Dit komt omdat eerdere scheerbeurten ervoor gezorgd hebben dat je haren afgesneden zijn, en deze haartjes schuren op dit moment langs je huid. 

Als de jeuk te intens is kun je eventueel al een keer wassen met baardshampoo, wat de huid zal kalmeren. Behalve geduld en volharding kun je verder weinig doen in deze fase.

Na de eerste vier weken van baardgroei: beslissingsmoment

Na een maand niet scheren zullen je gezichtsharen lang genoeg zijn om ze in model te kunnen brengen.

Dit is tevens een beslismoment: je kunt er voor kiezen om je haren bij te knippen of hier en door stukjes wat strakker te maken, of als je voor de volle, ruige baard gaat dan laat je ze rustig doorgroeien.

Een baard meet je maanden, niet in centimeters.

Definieer de neklijn

Wat je wel sowieso wilt doen is het definiëren van een zichtbare neklijn om een zogenaamde 'neckbeard look' te vermijden.

Dit is de lijn waar je baardharen stoppen en overgaan in je nek.

Omdat het een kunst is om een strakke neklijn te scheren raden we je aan om dit door een professionele barbier te laten doen, zeker als het je eerste poging is tot het groeien van een baard.

Over het algemeen worden de wangen niet getrimd of bijgeknipt om zo een natuurlijke look te behouden tijdens het groeiproces.

Mocht je wel zelf de neklijn willen bijwerken, pak dan je wijsvinger en middelvinger samen en leg deze boven je adamsappel.

Trek vervolgens een denkbeeldige lijn van oor tot oor. Dit is dan de neklijn.

Als je alles beneden deze lijn trimt dan is het resultaat een nette en verzorgde baard. Tijdens het groeiproces blijf je overigens de haren beneden deze lijn trimmen.

Baard trimmen: de neklijn
Foto: Birchbox

Kale plekjes

Een van de dingen dat je zult merken en dat je moet weten is dat gezichtsbeharing niet hetzelfde is als de haren op je hoofd.

Vrijwel elke man heeft 'last' van kale plekjes die tijdens het groeiproces zichtbaar worden. De haarzakjes op deze plekken zijn iets minder actief dan de rest en hebben daarom een achterstand.

Dit valt gelijk op, maar geen nood: na verloop van tijd groeien de kale plekjes vanzelf dicht vanwege de lengte van de haren van de omliggende haarzakjes.

Je genen bepalen waar de kale plekjes ontstaan en daar kun verder helaas weinig aan doen. Geduld loont en is de enige manier!

Baard groeien

Baard verzorgen en onderhouden

Na de eerste periode van vier weken niet scheren zijn de haartjes als het goed is lang genoeg om je zichtbare gezichtsbeharing te geven.

Het is vanaf dit moment dus belangrijk om je baardharen ook goed te verzorgen en te onderhouden.

Om je baard goed te kunnen verzorgen moet je investeren in een aantal essentiële tools.

Als je er voor kiest om niet naar de barbier te gaan maar zelf te trimmen dan heb je een degelijke trimmer nodig + de nodige tutorials op YouTube om te leren omgaan met het apparaat.

Baardolie en baardshampoo zijn belangrijk om het trimmen makkelijker te maken en om de huid onder je baard gezond te houden.

Daarbij zul je merken dat je baard meer vuil opneemt dan de Swiffer in de kast, dus het schoon houden van je baard is absolute noodzaak.

Onderstaand lees je kort hoe je je baard kunt onderhouden en verzorgen. Uitgebreide informatie lees je in de specifieke gidsen.

Baardkam

Het verschil tussen de mannen met baard van nu en met die van een tijd terug is het verschil in hygiëne.

Vroegâh werden baarden doorgaans alleen gegroeid en verder niet gekamd of onderhouden, wat een negatieve associatie opleverde.

Vandaag de dag is het aanbod in baardverzorgingsproducten voor de baard gelukkig meer dan genoeg, zodat je geen excuus hebt om erbij te lopen als een...

Een van de belangrijkste producten is een baardkam. Dus geen gewone kam waarin de tanden te nauw op elkaar staan!

Verder is het goed om te weten dat je je baard het beste kamt nadat je een vochtige crème of baardolie hebt gebruikt.

Op deze manier breken de haren minder snel. Daarbij komt dat er merkbaar verschil is in hoe makkelijk je je baard in model kunt brengen door middel van te kammen.

Een van de belangrijkste zaken om te onthouden bij het groeien van een baard is dat je je haren niet moet kammen als de haren nog nat zijn. Dit resulteert namelijk in uitval van je haren waardoor er plekjes kunnen ontstaan.

Neem voor het kammen van je baard rustig de tijd en werk van boven naar beneden.

Baardkam van Baxter

Baard trimmen

Baardharen groeien eenmaal beter wanneer je ze met regelmaat trimt. Door de dode punten te trimmen krijg je een fijne baard die makkelijker te onderhouden is en die er natuurlijk uitziet.

Afhankelijk van de snelheid waarmee je haren groeien raden we aan minimaal elke twee weken je baard te trimmen met een degelijke baardtrimmer. En als het je zelf niet lukt dan bij een barbier.

Lees ook:  Volle baard: klassiek en tijdloos

» Lees ook: stap-voor-stap gids baard trimmen voor een nette uitstraling

De huid onder de haren

De huid die normaal gezien voldoende daglicht en verzorging kreeg, heeft zich sinds de groei van je baard moeten aanpassen.

Zorg er daarom voor dat je tijdens het trimmen baardshampoo en een conditioner gebruikt. Op deze manier exfolieer je dode huidcellen en tegelijkertijd maak je je baard schoon en vrij van vetten.

Een gezonde huid = een gezonde baard.

Het is aan te raden om je baard minimaal een keer, liefst twee keer per week schoon te maken met een baardshampoo (of baardzeep zoals sommige fijner vinden, dit is geheel persoonlijk) op basis van natuurlijke ingrediënten om groei te stimuleren.

Shampoo en conditioner met artificiële ingrediënten kunnen irritaties en dus jeuk (rode plekjes) veroorzaken, dus deze doe je het beste vermijden.

Jeuk

Mocht je jeuk ervaren dan kan het helpen om je huid te hydrateren met een natuurlijke baardolie.

Dit is overigens maar tijdelijk, want je huid past zich aan naar je nieuwe baardgroei en uiteindelijk stopt de jeuk vanzelf.

Mocht je er echt nog last van hebben dan zou je extra dikke baby olie kunnen proberen (let op: je haren krijgen ook een glans-boost). De jeuk-fase houdt maximaal 3-4 weken aan.

» Lees ook: ons uitgebreide artikel over baardolie met waardevolle tips waar je op moet letten en onze top 10 beste baardolie.

Baardroos

Baardroos (schilfers) word veroorzaakt door een micro-organisme genaamd Malassezia, welke gevoed wordt door de natuurlijke lichaamseigen olie (talg).

Wanneer dit gebeurt zal de celproductie in onderliggende huid extra gestimuleerd worden en teveel huidcellen resulteert uiteindelijk in de witte schilfers.

Dit ga je tegen door te exolieren met bijvoorbeeld een baard borstel of een milde scrub. Hoewel baardroos dan tijdelijk niet meer zichtbaar is, is de kans aanwezig dat het terugkomt.

Dit is bij de merendeel van de mannen een 'probleem'.

Baard afscheren

Besloten om je baard toch te scheren? Gebruik dan eerst de baardtrimmer tot 1-2 centimeter, om vervolgens met een scheermesje glad te scheren.

Baard groeien

Baardgroei versnellen en stimuleren

In dit deel delen we onze bevindingen op het gebied van baardgroei bevorderen en of het überhaupt wel mogelijk is om je baard inderdaad sneller te laten groeien door middel van extra middeltjes en / of voedingssupplementen.

We merken dat er enorm veel tegensprekende artikelen op internet te vinden zijn, dus om het je wat makkelijker te maken hebben we de marketing bullshit alvast voor je gefilterd.

Je leest dus onze conclusie nadat we een berg materiaal naast elkaar hebben gelegd en vergeleken.

Is dit dan de definitieve kennis betreft baardgroei stimuleren? Misschien wel, misschien niet. Het is in ieder geval wat ons het meest logisch leek. Hopelijk heb je er wat aan!

Baardgroei versnellen

Lichaamsbeharing wordt geregeld door hormonen

Sommige mannen hebben veel borsthaar waar anderen weer behaarde benen hebben. Dit verschil komt door de hoeveelheid androgenen die tijdens de pubertijd worden aangemaakt.

Elk lichaam heeft zogenaamd 'vellushaar' (onzichtbare haartjes).

Vellushaar dat wordt gevoed door androgenen verandert op sommige plekken in 'terminaal haar' (de haren die je nu overal op je lichaam hebt).

De aanmaak van androgenen wordt dan weer beïnvloed door twee mannelijke hormonen, namelijk testosteron en dihydrotestosteron.

 • Testosteron zorgt voor de dikte van de haren en stimuleert de haarzakjes
 • Dihydrotestosteron zorgt voor het aantal haarzakjes en de dichtheid van de haarzakjes

Dit is overigens ook de reden dat vrouwen geen gezichtsbeharing hebben. Vrouwen hebben namelijk te weinig van deze hormonen in het lichaam om gezichtsbeharing te stimuleren, ondanks vrouwen ook haarzakjes in het gezicht hebben.

Baardgroei is genetisch bepaald

Of het weggelegd is voor jou om een baard te laten groeien ligt aan je genen.

Of je een volle baard kunt laten groeien (dus zonder white patches of kale plekjes) is genetisch bepaald en daar kun je verder weinig aan doen.

Maar ook dit kom je pas te weten als je beslist om je gezichtsharen te laten staan.

Mocht je al eerder geëxperimenteerd hebben met het groeien van een baard en je merkt dat je gezegend bent met de goede genen dan moet je op z'n minst een keer in je leven geprobeerd hebben.

Misschien is het niets voor jou, misschien kies je er voor om je baard nooit meer te scheren.

De snelheid waarmee je haren groeien is afhankelijk van zowel je genen als testosteron in je lichaam.

Levensstijl

Een gezonde levensstijl staat direct in verbrand met de kwaliteit van je gezichtsharen. Denk hierbij aan zaken zoals een dieet met voldoende vitaminen en proteïnen, stress en nachtrust.

Vitaminen en mineralen zorgen voor gezonde haarzakjes. Als deze dus ontbreken in je dieet zal je baard droog worden en er ongezond uitzien.

Net zoals de rest van je lichaam hebben je haarzakjes voldoende voedingsstoffen nodig om goed te functioneren.

Als aanvulling op je dieet kun je ervoor kiezen om bepaalde vitaminen bij te slikken die baardgroei stimuleren (= baardgroei versnellen).

Meer hierover lees je in het stuk supplementen. En last but not least: een goede nachtrust. De consensus (op dit moment in ieder geval..) is dat 6 uur per nacht het minimale is dat je nodig hebt.

Bloeddoorstroming en cardio

Met regelmaat cardio of krachttraining doen bevorderd de bloedsomloop in je lichaam. Dit betekend dus ook dat de haarzakjes in je lichaam hier baat bij hebben.

Krachttraining

Weerstandstraining is een van de betere manieren om baardgroei te stimuleren. Door de inspanning geef je je lichaam een waardevolle testosteron boost.

Nachtrust

Nachtrust is belangrijk voor het groeien van een baard. Goede nachtrust zorgt voor minder stress.

En minder stress zorgt voor een mooie baard. De wetenschap dicteert minimaal 6 uur nachtrust voor volwassenen.

Stress

Stress is letterlijk een killer. Het werkt de groei van haren tegen en bij veel mannen zorgt het zelfs voor haaruitval, dus ook op je gezicht! De reden hiervoor is omdat stress het stresshormoon cortisol aanmaakt.

Van cortisol is bewezen dat het de aanmaak van dihydrotestosteron tegengaat.

Baardgroei versnellen

Alcohol

Een paar biertjes of jagerbombs zijn prima, maar onderzoek heeft aangetoond dat teveel alcohol de productie van testosteron en dihydrotestosteron onderdrukt. Dit heeft dus direct invloed op je baardgroei.

Vermijd onnatuurlijke shampoos en crèmes.

Veel 'huidverzorgings' producten zoals gezichtscrème, douchegel en shampoos bevatten BPA (de verpakking) en parabenen. Deze stoffen zijn zogenaamde antidrogenen en hebben een negatieve invloed op de aanmaak van testosteron.

Lees ook:  Zwarte baard: tijdloos en krachtig

Baardgroei versnellen door evenwichtig dieet

Onderstaand nog een keer snel de meest voor de hand liggende bronnen voor mineralen en vitaminen.

Als je je hier in wilt verdiepen raden we de app MyFitnessPal aan, waarin je precies je macro's en voedingsstoffen kunt registeren en meten.

Voeding dat je helpt bij het groeien van een baard:

Proteïnen

 • Blanke kipfilet
 • Eieren
 • Vis
 • Bonen
 • Kwark

Noten (goede vetten)

 • Walnoten
 • Pinda's
 • Cashewnoten
 • Zonnebloemzaden

Fruit

 • Appels
 • Sinaasappels
 • Aardbeien
 • Papayas
 • Citroen

Groenten (hoog ijzergehalte)

 • Sla
 • Spinazie
 • Broccoli

Supplementen die baardgroei versnellen

Lang verhaal kort:

Zijn er supplementen die baardgroei stimuleren? Ja. 

We hebben het dan overigens over supplementen die wetenschappelijk bewezen zijn te werken.

Denk hierbij aan amino zuren, serine en micronutriënten (vitaminen uit plantaardige bron die in kleine hoeveelheid voorkomen).

Neofollics baardgroei serum

Het baardgroei serum van het Nederlandse Neofollics is op dit moment een van onze favoriete, nieuwe merken.

Het serum is op basis van 7% Neoxyl , een ingrediënt met een wetenschappelijk bewezen werking.

Resultaat varieert natuurlijk per persoon, maar veel mannen laten weten na 3 weken een toename in baardgroei te zien.

Dit serum is een krachtige formule en activeert haarzakjes zonder bijwerkingen.

Neofollics baardgroei serum
Koop Neofollics shampoo €29,95. Niet goed geld terug garantie.

Minoxidil

Minoxidil is het enige, plaatselijke haargroeimiddel dat vanaf 3 maanden en binnen de 12 maanden resultaat oplevert.

Het zorgt er namelijk voor dat de haarzakjes beter voedingsstoffen en hormonen opnemen, wat vanzelfsprekend een erg positief effect (kan) opleveren.

Net zoals biotine vermindert Minoxidil haartuitval en zorgt voor nieuwe haren. Let wel op: deze nieuwe haren kunnen ook een andere kleur krijgen dan je oorspronkelijke haarkleur.

Monixidil breng je tweemaal daags aan op de plekken waar je haargroei wilt stimuleren en laat het opdrogen.

Resultaat verschilt natuurlijk weer per persoon, maar over het algemeen is Minoxidil eigenlijk de enige échte manier om baardgroei te versnellen.

Aangeraden is om het middel te gebruiken als je jonger bent dan 40 jaar.

Het goedje is te koop in schuim emulsie of lotion in zowel 2% als 5% sterkte. Let op als je de 5% gebruikt, deze heeft namelijk meer kans op bijwerkingen. Zodra je stopt met Minoxidil kunnen je nieuwe haren ook weer verdwijnen.

Voordelen:

 • Na drie maanden effect
 • Maximale effect na 12 maanden
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Huid kan droog aanvoelen
 • Mogelijk andere haarkleur
 • Zodra je stopt is er een kans dat je 'nieuwe' haren niet meer bijgroeien
Baardgroei stimulant: Minoxidil
Voorbeeld bij man voor en na gebruik Minoxidil

Biotine

Biotine is gelijk aan vitamine B8 en is nodig om de voedingsstoffen uit voeding goed op te kunnen nemen. Dit resulteert in een gezonde huid en dus ook haren.

Het is niet zo dat Biotine haargroei stimuleert, echter is het wel aangetoond dat een te kort aan Biotine zorgt voor haaruitval.

Supplementeer Biotine daarom als je denkt te kort te hebben. Biotine komt van nature voor in noten en zuivel.

Let op: de aanbevolen hoeveelheid Biotine per dag voor volwassen is 40 microgram

Biotine B8 vitaminen boost

Dermaroller

Het gebruik van een Dermaroller stimuleert bij de meeste mannen baardgroei.

Een Dermaroller prikt namelijk microscopisch kleine gaatjes in het gebied waar je de roller gebruikt, waardoor:

 • De bloedcirculatie gestimuleerd wordt, wat weer helpt om voedingsstoffen en hormonen naar het haarzakje te vervoeren
 • Je lichaam ziet de kleine gaatjes als beschadigd weefsel, waardoor er keratine en proteïnen naar het gebied wordt gestuurd om ter reparatie (zelfde gebeurd bij spierpijn, waar er micro-scheurtjes in je spieren aanwezig zijn)

Een Dermaroller werkt het beste in combinatie met Minoxidil.

» Een kwalitatieve Derma roller koop je gewoon bij bol.com v.a. €19.

Handige baard producten

In tegenstelling tot bovenstaande producten zijn er ook praktische instrumenten beschikbaar die je helpen bij optimale baardgroei. We bespreken ze kort.

Baardborstel

Een baardborstel is een van de beste manieren om optimale groeicyclus te behalen.

Bij gebruik van een baardborstel worden de haarzakjes in de onderliggende huid namelijk gestimuleerd, wat een positief effect heeft op de algemene groei.

Daarnaast gebruik je een baardborstel ook om ongelijke lengtes zichtbaar te maken alvorens je de baard trimt.

En het verwijderen van dode haarpunten zorgt eveneens voor een betere groei.

Tot slot wordt een baardborstel ook om te ontklitten, waardoor baardolie en baardshampoo beter worden opgenomen met als gevolg dat de werking van deze producten optimaal is.

» Lees ook: baardborstel tips en top 5 getest

Baardschaar

Het gebruik van een hoogwaardige baardschaar stelt je in staat je eigen baard te trimmen zodat je met een verzorgde uitstraling de deur uit staspt.

Gebruik een baardschaar altijd na het borstelen van de baard om ongelijke lengtes zichtbaar te maken. Ga voorzichtig te werkt zodat je niet per ongeluk stukjes inknipt.

Baardverf

Werken je genen tegen en beginnen de eerste grijze haren zichtbaar te worden of ben je niet helemaal tevreden over je natuurlijke baardkleur?

Baardverf of baardkleuring is speciaal gemaakt om een geleidelijke overgang te creëren tussen de kleur van de verf en jouw natuurlijke kleur.

Op deze manier kun je jouw baardkleur lichtjes veranderen van tint.

» Lees ook: tips voor het gebruik van baardverf en stap voor stap kleuren

Samenvatting

Om een baard te kweken moet je allereerst met jezelf de afspraak maken om echt de commitment aan te gaan. Denk daarbij ook goed waarom je precies een baard wilt groeien.

Past een baard goed bij je karakter, of wil je van die babyface af?

Begin vervolgens aan een periode van vier weken waarin je niet scheert of trimt.

Na de eerste vier weken van baardgroei zijn je haren lang genoeg om over te gaan naar de volgende fases: trimmen en onderhouden.

Het verzorgen van je baard doe je het beste door 'm te kammen met een baardkam, nadat je baardolie hebt gebruikt zodat de haartjes minder snel breken.

Je baard trimmen doe je om dode haarpunten te verwijderen waardoor de haren beter groeien.

Om de baard schoon te houden en om de huid onder de baard voldoende zorg te geven gebruik je baardshampoo en een conditioner. Dit ritueel doe je het beste twee keer per week.

Kale plekjes zijn helaas genetisch bepaald. Maar geen reden tot paniek: uiteindelijk is de rest van je baard lang genoeg zodat de kale plekjes bedekt worden.

Baardgroei kun je stimuleren door een goede nachtrust, voeding en levensstijl.

Qua supplementen heb je de keus uit bijvoorbeeld Minoxidil, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de groei van haren bevorderd.

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings