Baard onderhouden: De beste tips en adviezen!

24 juni 2020
733
baard onderhouden

Dit is een praktische en korte gids omtrent baard onderhouden voor de moderne man.

Niet alleen voorzien we je van de allerbeste tips om je baard te onderhouden, maar krijg je ook alle adviezen over de producten die je kunt inzetten om een gezonde baard te krijgen en te behouden.

We adviseren dan ook deze gids in alle rust door te lezen zodat je diverse oplossingen kunt doornemen en de tips en producten die het beste bij jouw wensen aansluiten kunt inzetten op weg naar je perfecte baard!

Baard onderhouden: Van nul tot baard

Laten we vooral eens bij het begin beginnen, wel zo makkelijk! Je bent je waarschijnlijk aan het oriënteren op een geweldige baard en bent op zoek naar inspiratie hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen.

Óf, scenario twee, je hébt al een baard en je bent op zoek naar de allerbeste tips om je baard te onderhouden. Goed nieuws, voor beide scenario’s zit je hier goed!

Een baard onderhouden is namelijk niet alleen leuk, maar geeft ook nog eens enorm veel voldoening.

Wanneer je vanuit het niets wilt beginnen met een baard te laten groeien, is het belangrijk dat je een klein beetje achtergrondinformatie hebt over hoe een baard eigenlijk groeit.

En waar je op moet letten en welke hulpmiddelen allemaal in je arsenaal kunnen zitten om de korste weg naar succes te bewandelen.

Stoppelbaard

Het begin van de baard

Wist je dat... een gemiddelde man over 25.000 gezichtshaartjes beschikt en dat deze gemiddeld een halve millimeter per dag groeien?

Je wilt er het liefste wel voor zorgen dat die halve millimeter per dag de juiste kant op groeit.

De eerste dagen is het misschien nog lastig om dat in de goede banen te leiden, maar dat verandert snel genoeg!

Lees ook:  Baardstijlen inspiratie 2024

Waar gaat het vaak mis?

Er zijn een aantal redenen waarom mannen toch besluiten hun baard weer af te scheren, maar het heeft vrijwel nooit als oorzaak dat ze toch liever zonder baard door het leven willen gaan of het niet mooi meer vinden.

Vrijwel altijd ligt één van de volgende oorzaken er aan ten grondslag:

 • Er ontstaan irritaties op de huid
 • De huid voelt droog aan
 • De baardharen zijn gespleten
 • Er blijven kale plekken in de baard
 • De baard oogt onverzorgd of onhygiënisch

Alhoewel ieder voor zich moet bepalen in welke mate deze oorzaken gerechtvaardigd zijn om tot het afscheren van je baard over te gaan, is het verstandig om te weten dat deze zaken makkelijk op te lossen zijn, wanneer je hier even de tijd voor neemt.

De verandering en optimalisatie van de markt in baardverzorgingsproducten is dermate groot dat een baard onderhouden eigenlijk heel eenvoudig is geworden.

Laten we eens kijken wat er zoal te verkrijgen is.

baard onderhouden met producten

Baard onderhouden met juiste producten

Een baard onderhouden gaat naast voldoende tijd, liefde en zorg ook gepaard met de producten die ervoor zorgen dat je baard voldoende gevoed wordt, mooi in model blijft en schoon is en blijft.

Onderstaand lees je alle must-haves die we aanraden om je baard helemaal perfect te krijgen en door je baard te onderhouden ook in topconditie te houden.

 • Baardshampoo of baardzeep
 • Baard conditioner of baard verzachter
 • Baardolie
 • Baardbalsem en baardwax

Baardshampoo of baardzeep

Het wassen van je baard zorgt ervoor dat je baard niet vies en vettig wordt en dat hij mooi schoon blijft. Dat is niet alleen voor jezelf prettig, maar ook voor je directe omgeving.

En voordat je direct begint met de shampoo die je al in huis hebt in je baard te smeren tijdens het douchen: niet doen!

Het meerendeel van deze shampoo’s bevatten namelijk chemicaliën die schadelijk zijn voor je baardharen. Deze werken namelijk anders dan je hoofdhaar.

Ga in plaats daarvan op zoek naar een natuurlijke en voedende baardshampoo of baardzeep om twee keer per week je baard mee te wassen.

Lees ook:  GilletteLabs Heated Razor

Ideale baardshampoos zijn Rustic en OAK, maar je kunt je ook oriënteren op andere soorten.

→ Lees vooral ons artikel over baardshampoo eens rustig door!

Baard conditioner of baard verzachter

Naast het schoonhouden van je baard wil je bij een baard onderhouden ook zorgen voor een juiste voeding van de baard. Een baard conditioner is de oplossing hiervoor en draagt bij aan een zachte en verzorgde baard.

Naast een juiste voeding, draagt een goede conditioner ook bij aan een minder geirriteerde huid en zorgt bovendien voor een gezonde glans.

Een juiste baard conditioner bestaat uit natuurlijke ingrediënten, waaronder aloë vera, vitamine B5 en groene thee-extracten.

Baardolie

Het meest bekende verzorgingsproduct voor mannen met baarden is toch wel baardolie. Een baardolie is het beste te gebruiken nadat de baard is gewassen met een natuurlijke shampoo of zeep.

De olie verdeel je vervolgens het beste over de baard met behulp van een baard borstel.

Afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken kun je baardolie wel meerdere keren per dag gebruiken.

Verder heeft het als groot voordeel dat baardolie vaak voorzien is van een natuurlijke geur wat door het biologische productieproces tot stand komt.

→ Lees ook: de top 5 baardolie van dit moment

baardolie

Baardbalsem en baardwax

Nadat je je baard optimaal verzorgd hebt, is het tijd voor de styling! Met behulp van baardbalsem of baardwax kun je je baardharen helpen om beter in model te raken.

Je baardharen hebben namelijk de vervelende eigenschap om hun eigen kant op te groeien, net als je hoofdhaar.

Net als bij de verzorgingsproducten kies je opnieuw het liefste voor een natuurlijke variant. Vermijd in ieder geval producten die petroleum bevatten. Petroleum heeft namelijk een verhoogde kans tot het irriteren van je huid.

Ook een baardbalsem of baardwax breng je het beste aan met een baardborstel.

Warm de balsem op in de palm van je hand en masseer hem vervolgens diep in je baard van boven naar beneden voor een optimaal resultaat.

baard onderhouden met verzorging

Baard onderhouden met optimale verzorging

Je baard onderhouden doe je natuurlijk niet alleen met de juiste cosmetische producten, maar onderhoud je ook door een optimale verzorging.

Lees ook:  Blonde baard: speels en energiek

Belangrijke elementen in de optimale verzorging is het regelmatig kammen van je baard en de juiste baardschaar voor het trimmen.

Kammen van je baard

Het regelmatig kammen van je baard heeft een aantal voordelen. Niet alleen zorgt dagelijks kammen ervoor dat je baard er netjes en verzorgd uit ziet, er is nog meer! Regelmatig kammen van je baard zorgt voor:

 • Een betere doorbloeding van je gezicht, waardoor je baardgroei wordt gestimuleerd
 • Actievere haarzakjes die de kans op een vollere baard vergroten
 • Een optimale verdeling van baard conditioner, baardolie of baard balsem
 • Het bijdragen aan de groeirichting van je baardharen

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit onmisbare instrument? Neem dan even een kijkje bij ons artikel over de baardkam.

Je vindt er niet alleen alle ‘ins en outs’ qua informatie over de baardkam, maar je vindt er ook de beste baardkam van dit moment.

Trimmen van baard met baardschaar

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het trimmen van je baard over te laten aan een professional. Maar, wanneer je zelfverzekerd en handig genoeg bent, kun je dit natuurlijk ook zelf thuis doen.

Je zult dan wel de juiste tools hiervoor moeten aanschaffen. Zie het als een eenmalige investering in een stuk kwaliteit, in plaats van dat je voor de goedkoopst mogelijke oplossing gaat.

Een goede baardschaar helpt enorm wanneer je uitstekende haartjes wilt wegknippen of bij lastige plekken zoals rondom de mond moet komen.

→ Lees ook: onze uitgebreide stap voor stap baard trimmen videogids

Conclusie

Om tot die perfecte baard te komen is discipline, routine, geduld en een combinatie van de juiste kwalitatief hoogwaardige producten vereist.

Een baard onderhouden is een dagelijks terugkerend patroon en vereist een zekere mate van commitment.

Tegelijkertijd zorgt het onderhouden van je baard ervoor dat je direct resultaat ziet en dat je met een baard rondloopt die gezien mag worden door anderen.

Met de juiste producten en de juiste toegewijdheid ligt die perfecte baard voor letterlijk elke man binnen handbereik.

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings