Dit zijn dé beroepen van de toekomst

4 mei 2022
419
beroepen van de toekomst

Misschien moet je als scholier een beroepskeuze gaan doen. Of ben je na enkele jaren op zoek naar een nieuwe uitdaging. Welk scenario bij jou ook van toepassing is, het is altijd fijn om te weten welke beroepen jou in de toekomst meer zekerheid bieden. Wij geven een overzicht van de meest gevraagde banen, waarin je in de toekomst vrijwel zeker werk zult vinden.

De arbeidsmarkt verandert natuurlijk altijd. Door de jaren heen zijn er beroepen die zijn verdwenen en hiervoor zijn weer nieuwe beroepen in de plaats gekomen. Op basis van verschillende trends kun je een aanname doen welke beroepen enorm gewild zijn en welke na verloop van tijd misschien helemaal niet meer nodig zijn. Het is natuurlijk belangrijk om een baan te vinden die bij jou past, maar toch is het fijn om te weten hoe het is gesteld met de werkgelegenheid binnen een bepaalde sector.

Digitale beroepen

Steeds meer in de wereld wordt gedigitaliseerd. Het is dus niet meer dan logisch dat beroepen die te maken hebben met digitalisering in de lift zitten. De kans op een baan als ICT’er, programmeur of security analist wordt dus alleen maar groter. Ook binnen bepaalde traditionele beroepen vind er verandering plaats door digitalisering. Neem bijvoorbeeld een marketing bureau. Het beroep marketing komt al vele jaren voor. Echter door digitalisering stappen steeds meer bedrijven over op online marketing.

Lees ook:  Dit zijn de 5 beste betaalde beroepen in Nederland

Robotica en technologie

Misschien heb je er wel eens van gehoord: het ‘Internet of Things’. Deze term wordt gebruikt om de trend te beschrijven waarbij zowat elk apparaat wordt verbonden met het internet: de verlichting in huis, je alarm, de thermostaat en ga zo nog maar even door… Om dit fenomeen verder te ontwikkelen zijn IoT-specialisten nodig. Ben jij geïnteresseerd in digitalisering van technologieën? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou! Anders kan werken aan de nieuwste gehoorapparaten wat voor jou zijn!

Ook binnen de robotica is een hoop werk te vinden. Met name ingenieurs worden veel gezocht. Deze baan is een samenstelling van een pure ingenieur en een softwareontwikkelaar. Bij deze baan ontwikkel en programmeer je robots voor allerlei doeleinden.

Manuele beroepen

Ondanks de digitalisering van een hoop dingen zijn er nog een hoop beroepen die de komende 50 jaar zeker nog niet zullen verdwijnen. Neem bijvoorbeeld werk dat precies met de hand wordt uitgevoerd. Doordat deze beroepen nauwkeurig moete worden uitgevoerd en vaak een oplossing van een probleem betreffen, kunnen deze niet zomaar even geautomatiseerd worden.

Lees ook:  Zo zorg je ervoor dat je er later goed bij zit

Voorbeelden hiervan zijn beroepen in de bouw en gebouwonderhoud, zoals: schrijnwerker, tegelzetter, dakdekker, loodgieter of cv-specialist. Ieder gebouw ziet er anders uit en vergt dus het inzicht van een specialist. Hetzelfde geld voor tuinaanleg- en onderhoud.

De zorgsector

Een ander iets dat robots nooit zouden kunnen vervangen is de persoonlijke connectie met een persoon. Dit aspect is bij meerdere beroepen belangrijk, waaronder in de zorgsector. Artsen zullen altijd nodig zijn. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer mensen die een opleiding volgen tot arts, omdat er grote tekorten zijn in de zorg. De grootste tekorten zijn te vinden bij verpleegkundigen en verzorgenden, zowel in ziekenhuizen als in de thuiszorg.

Ook de vraag naar fysiotherapeuten is groot. Door de hoge leeftijd van een groot deel van de Nederlandse bevolking, zijn er steeds meer mensen met mobiliteitsproblemen en andere fysieke gebreken. Een fysiotherapeut kan hulp bieden aan deze mensen.

Leraren

Tot slot blijven leraren onvervangbaar. Hoewel er tegenwoordig steeds meer lessen online worden gegeven en steeds meer online modules worden ingezet, blijft de interactie tussen docent en leerling onvervangbaar.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal beroepen waar een enorme vraag naar is. In sommige sectoren zal deze vraag alleen maar blijven toenemen. Terwijl het in andere sectoren steeds moeilijk wordt om aan werk te komen. Wil je dus zekerheid op werk, kies dan een van de bovenstaande beroepen!

Lees ook:  Is het rendabel om nu een huis te kopen?

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

De langdurige voordelen van avontuurlijke vakanties

Wat kun je verwachten als je vader wordt?

De rol van edelstenen in luxe horloges

Italiaanse herenkapsels: een gids

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings