Betekenis symbolen op huidverzorgingsproducten

10 oktober 2018
824
Betekenis symbolen verpakking huidverzorging

Wanneer je het etiket van een huidverzorgingsproduct bestudeert zie je allemaal symbolen, ingrediënten en teksten staan.

Huidverzorgingsproducten moeten uiteraard aan allemaal eisen voldoen (ook om haaruitval tegen te gaan) die zijn vastgesteld in de Europese wetgeving. Dit vraagt om de nodige symbolen en teksten.

Dit alles is nodig om de kwaliteit en veiligheid van een product te waarborgen. Maar wat is de betekenis van al die informatie en symbolen die vermeld staan op huidverzorgingsproducten?

Welke informatie staat er op het etiket?

Soms is het abracadabra wat er allemaal op het etiket van een huidverzorgingsproduct vermeld staat.

De voorkant van een product is meestal wel duidelijk, daar staat het merk van het product op, wat het product is en waarvoor het bedoeld is.

Soms staat de inhoud ook op de voorkant van een product vermeld.

Op de achterkant van het product staat meestal de gebruiksaanwijzing vermeld, maar ook de inhoud van het product, de fabrikant of importeur, land waar het product geproduceerd is, contactgegevens en streepjescode vind je op de achterkant.

Lees ook:  Baard trends: 4 tips voor een volle baard

Daarnaast kun je ook claims vinden op de verpakking.

Deze claims moeten controleerbaar en onderbouwend zijn voor organisaties, anders mogen deze claims niet vermeld worden op etiketten.

Deze genoemde claims moeten voldoen aan de Europese wetgeving.

Betekenis symbolen verpakking huidverzorging

Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst vertelt je precies welke ingrediënten het desbetreffende product bevat. Ideaal wanneer je wilt weten welke stoffen er in een product zitten.

Handig wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor een bepaalde stof. Soms worden er ook nanomaterialen gebruikt in een product.

Dit zijn chemische stoffen of materialen die op zeer kleine schaal in het product zijn verwerkt.

Dit moet wel vermeld worden op de ingrediëntenlijst en wordt met het woordje 'nano' omschreven. (Lees meer over ingrediënten in laatste alinea)

Gebruiksaanwijzing

De gebruiksaanwijzing op het etiket vertelt je precies hoe je het product moet gebruiken. Het is belangrijk dat je deze gebruiksaanwijzing ook opvolgt voor een optimaal en vooral goed resultaat.

Doe je het op een andere manier, dan is het maar de vraag of het uitpakt zoals je wil dat het uitpakt. De gebruiksaanwijzing is er niet voor niets!

Inhoud van het product

De inhoud van het product kan worden aangeduid met inhoudsmaten zoals cl, ml, l etc. Soms staat er ook +/- bij de inhoud vermeld.

Lees ook:  Onmisbare basisverzorging voor mannen

Dat betekent dat ongeveer de aangegeven hoeveelheid in het product zit, het kan dus iets afwijken.

Producten hebben ook een batch-nummer, dit is een serienummer. Mocht er iets aan de hand zijn met een product van een bepaalde serie, dan zijn deze producten snel te achterhalen.

Betekenis symbolen verpakking huidverzorging

Wat betekenen de symbolen op het etiket?

Het etiket bevat naast alle bovengenoemde informatie ook symbolen. Als je niet weet wat deze symbolen betekenen kan het zijn dat je het product niet volgens de regels gebruikt.

Dat is uiteraard niet strafbaar, maar kan soms wel heel vervelend uitpakken.

Huidirritaties en huidproblemen liggen bijvoorbeeld op de loer. Wat betekenen deze symbolen en waar moet je precies op letten?

Geopende potje met deksel en cijfers

Achter op het etiket staat een geopend potje met deksel en cijfers, deze geeft aan hoelang het product houdbaar is na opening van het product.

De cijfers die vermeld staan bij het potje staan voor het aantal maanden dat het product na opening houdbaar is.

Wanneer het potje ongeopend vermeld staat, is het houdbaar tot de datum die op het product vermeld staat.

Lees ook:  Dutchbeards

Staat er geen datum op het product vermeld, dan is het langer dan dertig maanden houdbaar, tenzij er een zandloper vermeld staat op de verpakking.

Wat betekent een zandloper op het etiket?

Een zandloper op het etiket geeft aan dat het product ongeopend korter houdbaar is dan dertig maanden.

Meestal staat er ook bij vermeld tot wanneer het product dan houdbaar is. Staat er helemaal niets op het etiket over de houdbaarheid vermeld, dan is het product onbeperkt houdbaar.

Betekenis handje wijst in open boek

Wanneer je de afbeelding met handen in een boek tegenkomt betekent dit een waarschuwing. De verpakking is te klein om alle belangrijke informatie op het etiket te vermelden.

De rest van de informatie en ingrediënten zitten bijgevoegd op een bijlage die vast zit aan het product.

Deze kun je meestal gemakkelijk openen door een hoekje van de bijlage los te halen. Het kan ook zijn dat er een aparte folder voor gemaakt is waar alle informatie wordt beschreven.

Let dus goed op wanneer je precies wilt weten welke ingrediënten in een product zitten.

Lees ook: uitgebreide gids over gezichtsverzorging voor mannen

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings