Donkere kringen onder ogen

27 augustus 2020
826
donkere kringen onder ogen

Waarom krijg je donkere kringen onder je ogen? En wat kun je er tegen doen?

Lees over verschillende oplossingen en ontdek producten die je helpen om donkere randen onder je ogen te verminderen.

→ Bekijk top 5 oogcrème voor donkere kringen

Donkere kringen en zichtbare wallen onder je ogen. Gebroken nachten zijn vaak moeilijk verborgen te houden. Ze laten zich al gauw duidelijk zien in je gezicht.

Met name wanneer je wat meer op leeftijd komt, verraden je ogen het wanneer je even wat minder slaapt, wat minder gezond eet of wat minder rust hebt kunnen pakken.

Donkere kringen onder ogen

Waarom je donkere kringen onder ogen krijgt, is voor elk mens weer verschillend. De huid rondom je ogen is, net als je ogen zelf, enorm kwetsbaar.

Niet alleen omdat de opperhuid hier twee- tot vijfmaal dunner is dan op je rest van je gezicht. Maar ook omdat deze huid extreem vaak wordt gebruikt.

Wist je dat je wel tienduizend keer per dag met je ogen knippert? Een noodzakelijk kwaad, want voor een stukje huid wat het met minder collageen en elasticiteit moet doen is dat een behoorlijke opgave.

Naast het dagelijkse gebruik van de huid rondom je ogen hebben ook zaken als UV-straling, genetische aanleg, ongezond eten, te weinig slaap en stress levert al gauw problemen rondom je ogen op.

Signalen van vermoeidheid en veroudering duiken dan ook het snelste rondom je ogen op. Voornamelijk wanneer je je huid niet goed verzorgt.

Kringen onder ogen

Wanneer mensen het hebben over wallen onder hun ogen, bedoelen ze negen van de tien keer eigenlijk de donkere kringen onder ogen.

Die donkere kleur wordt vaak veroorzaakt door een slechte nachtrust of door gebrek aan vocht als je te weinig drinkt.

Hierdoor worden de blauwige bloedvaatjes onder je huid zichtbaarder omdat de huid rondom je ogen dunner wordt.

Wallen zijn iets anders dan kringen onder ogen. Ze zien eruit alsof je onderste ooglid is opgezwollen of dat er een stukje huid onder de ogen zit, veelal ontstaan door een te veel aan huid of vocht.

Lees ook:  Onmisbare mannen verzorgingsproducten voor je eerste date

Sommige mensen hebben een kleine oogkas, waardoor het vet onder het oog niet goed in de kas past.

Dat vet gaat uitbulken en vormt een wal. Naarmate je ouder wordt, zakt je huid uit, wat de wal nog prominenter maakt.

Net als bij donkere kringen onder ogen speelt genetische aanleg een belangrijke rol in de ontwikkeling van wallen.

Toch zijn er vaak ook andere factoren in het spel, zoals te veel zout of alcohol en te weinig slaap.

→ Lees ook: gezichtsverzorging mannen

Donkere kringen onder ogen verwijderen

Wil je donkere kringen onder ogen verwijderen? Gelukkig is het nooit te laat om de huid rond je ogen beter te verzorgen.

Een handig stappenplan voor je dagelijkse routine om donkere kringen onder ogen te verwijderen:

 1. Masseer het gebied rondom  je ogen wanneer je wakker wordt. Dit doe je van binnen naar buiten, om de bloedsomloop te stimuleren. Zorg dat je bij het masseren niet te veel kracht gebruikt: te hard wrijven kan de bloedvaatjes beschadigen, waardoor je alsnog donkere kringen krijgt.
 2. Gebruik een koud watje of kompres op je oogleden. Ook dat stimuleert de bloedsomloop, waardoor overtollig vocht makkelijker kan worden afgevoerd.
 3. Zorg ervoor dat je de huid rondom je ogen elke avond even met een nat doekje afneemt, zodat vuil zich niet kan ophopen.
 4. Breng in zowel de ochtend als in de avond een speciale crème aan voor de contouren van je ogen. Reinig je gezicht goed voordat je de crème opsmeert, zodat je huid het zo goed mogelijk kan absorberen.
 5. Leg je kussen wat hoger als je gaat slapen. Zo voorkom je dat lymfevocht zich ophoopt rondom je oogkassen.
 6. Gebruik oogcrème die speciaal gemaakt is voor de dunne huid onder de ogen. Let daarbij op producten met natuurlijke ingrediënten.

Blauwe kringen onder ogen

Een goede huidverzorgingsroutine is niet altijd voldoende in de strijd tegen je blauwe kringen onder ogen.

Het voornaamste is dat je de aanleiding van die wallen en blauwe kringen onder ogen aanpakt. Ongezonde gewoonten veranderen, dus. Door een paar aanpassingen te doen zal je de donkere kringen onder ogen verminderen. Een paar tips:

 • Beweeg meer. Je voelt je niet alleen fitter, maar je bloedcirculatie knapt er ook van op. En een betere bloedcirculatie is ideaal voor je huid, ook die rondom je ogen.
 • Drink weinig tot geen alcohol en drink vooral voldoende water.
 • Reduceer de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt. Zout zorgt er namelijk voor dat je vocht vasthoudt. Vermijd ook voedsel dat bol staat van de geraffineerde suikers en verzadigde vetten.
 • Stop met roken. Roken beschadigt je bloedvaten, waardoor ze meer opvallen en blauwe kringen onder je oogkas veroorzaken.
 • Zorg voor minstens 8 uur slaap per dag. Wanneer je vermoeid bent, vertraagt je bloedcirculatie. En dat kan weer tot blauwe kringen leiden.
Lees ook:  Dutchbeards

Donkere kringen ogen

Er bestaan nog meer bekende oplossingen voor donkere kringen ogen. Naast het drinken van genoeg water is het belangrijk om voeding te consumeren dat collageen ondersteunt.

Collageen is een lijmvormend eiwit en een onderdeel van het bindweefsel in het lichaam.

Met andere woorden zorgt het voor een strakke huid. Door te letten op de ingrediënten van je voeding kun je de aanmaak van collageen ondersteunen en de kans op het ontstaan van bekende wallen onder de ogen verminderen.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om juist ingrediënten te gebruiken die hyaluronzuur bevatten. Deze stof stimuleert de aanmaak van collageen. Kies uit de onderstaande lijst en de donkere kringen onder je ogen behoren tot de verleden tijd.

 • sinaasappels
 • broccoli
 • aardbeien
 • spruitjes
 • kiwi’s
 • bloemkool

Donkere kringen onder ogen oorzaak

We zetten de belangrijkste oorzaak van donkere kringen onder je ogen even op een rij.

 1. De erfelijke vorm. Dit staat bekend als de familiaire periorbitale hyperpigmentatie oftewel afgekort FPOH. Dit is tevens de vorm die het moeilijkst te behandelen is. We zien deze vorm het vaakst bij hindoestaanse mensen.
 2. De verworven vorm. De belangrijkst oorzaak hiervan is terugkerende ontstekingen en zwellingen onder ogen. We zien dit bijvoorbeeld bij hooikoorts en contactallergie voor cosmeticaproducten. Door frequent wrijven onder de huid wordt de huid daar donkerder. Deze vorm staat ook bekend als “post-inflammatoire hyperpigmentatie, afgekort PIH
 3. Verlies van bindweefselvolume in de ooghoeken waardoor er een diepe traangoot ontstaan. Deze vorm is zowel erfelijk als ook een uiting van huidveroudering.
 4. Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herken je aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen.
 5. Verslapping van de huid onder de ogen en daardoor wallenvorming. Ook deze vorm is zowel erfelijk bepaald als een gevolg van het ouder worden.
 6. Combinaties van 1,2,3,4 en/of 5

Het is niet altijd een aanwijsbare reden waarom je precies last hebt van donkere kingen onder ogen.

Toch is een gezonde levensstijl en een goede verzorging van je lichaam en gezicht cruciaal.

Zwarte kringen onder ogen

In ernstigere gevallen kunnen zwarte kringen onder ogen een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, zoals hypothyreoïdie of aandoeningen aan de lever.

Lees ook:  Een budget opstellen voor verzorgingsproducten

Deze zwarte kringen onder ogen zien er doorgaans nog donkerder uit dan de blauwe of donkere kringen onder ogen.

Als je langere tijd rondloopt met zwarte kringen is het een goed idee om langs te gaan bij de huisarts en je bloed te laten onderzoeken op mogelijke ziektes.

Zorg daarnaast dat je genoeg water drinkt, niet te weinig en te veel slaapt, je alcoholgebruik binnen de perken houdt en niet te lang naar beeldschermen aan het staren bent.

donkere kringen onder ogen

Top 5 oogcreme voor donkere kringen onder ogen

Als je met bovenstaande gewoonten nog steeds last hebt van wallen onder de ogen dan kun je de hulp inschakelen van speciale producten.

Zalfjes en crèmes speciaal voor wallen onder de ogen zijn samengesteld op basis van lichte en huidvriendelijke extracten die de delicate huid repareren en energie geven, meestal door toegevoegde cafeïne.

Premium producten bevatten een cocktail aan vitamines en mineralen. Wij adviseren altijd om voor kwalitatief hoogwaardige producten te gaan, om je huid die ondersteuning te geven die het verdient.

Best seller: Baxter of California under eye cream

Baxter under eye complex oogcreme voor mannen

Best seller oogcrème voor mannen van Baxter of California. Hydraterende en versterkende oogcrème voor mannen dat wallen en kringen onder de delicate huid rondom de ogen vermindert. Cocktail van zeewier, cafeïne en vitamine E. Koop voor €29

L'oreal men expert energy boost

Oogcreme mannen hydra energetic van L'oreal

Voor mannen met een intensieve levensstijl. Geef je huid een energieboost met deze anti-fatigue oogcreme van L oreal. De formule is verrijkt met Vitamine C en Cafeïne en zorgt voor een frisse blik elke ochtend! Koop voor €9

Raw naturals eye roll-on stick

Raw naturals eye roll-on stick tegen zwarte kringen en vermoeide ogen

Ga zwarte kringen en vermoeide ogen effectief tegen en ervaar een direct verfrissend gevoel met deze praktische roll-on stick van Raw naturals. 100% natuurlijke ingrediënten en geschikt voor elk huidtype. Koop voor €17

Biodermal oogcreme

Biodermal oogcreme voor mannen

De Biodermal Oogcrème verzorgt de kwetsbare huid rondom de ogen en beschermt deze tegen de eerste tekenen van huidveroudering. De huid rondom de ogen is zeer dun en kwetsbaar en laat vaak ook de eerste tekenen van huidveroudering zien. Koop voor €15

BarberPro oogmaskers

Barberpro oogcreme man

Speciale masker voor oogcontour onder het oog Barber Pro.br /br /Deze hydrogelpleister voor het onderste gebied van de ogen met actieve kool, vulkanische as en zeecollageen bestrijden fijne lijntjes, rimpels en verminderen het uitzicht van donkere kringen. Koop voor €9

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings