We bespreken: haarverlies en kaalheid bij mannen

29 april 2020
1320
Kaalheid bij mannen

In dit artikel lees je over kaalheid bij mannen en waarom mannen kaal worden vanuit een wetenschappelijke onderbouwing.

Je leest over de 7 fases van kaal worden en je bekijkt voorbeelden van elke fase zodat je tijdig actie kunt ondernemen indien nodig.

We bespreken tevens aspecten zoals vanaf welke leeftijd mannen kaal worden en over andere oorzaken naast genetische aanleg.

Tot slot bespreken we medicaties en behandelingen die effectief zijn om haarverlies tegen te gaan.

Opmerking redactie. Haarverlies is een gevoelig onderwerp en tot op de dag van vandaag is er nog steeds veel onduidelijk over.

We hebben daarom uitsluitend gebruik gemaakt van erkende bronnen om een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de oorzaak en mogelijke oplossingen.Waarom worden mannen kaal?

Alle mannen worden naarmate zij ouder worden kaal (lees: ervaren haarverlies) en dat heeft te maken met genetische aanleg.

Specifiek heet dat Alopecia androgenetica, wat bij zowel mannen als vrouwen voorkomt en wordt ook wel de 'klassieke mannelijke kaalheid' genoemd.

Bij sommige mannen is dit vanaf jongs af aan merkbaar, bij anderen pas op veel latere leeftijd (en in uitzonderlijke gevallen vrijwel niet te zien).

De reden voor mannelijke kaalheid is een genetische aanleg voor overgevoeligheid voor Dihydrotestosteron (DHT), een biologische stof gerelateerd aan testosteron.

Elke haar op het hoofd heeft een groeicyclus, welke gestimuleerd wordt door het haarzakje waarin de haar zicht bevindt.

Haarzakjes zijn gevoelig voor DHT en nemen met het ouder worden af in grootte, wat zorgt dat de levensduur van de haren ín het haarzakje korter wordt.

Uiteindelijk stoppen de haarzakjes met het produceren van haren.

Het verliezen van haren (en in beginstadium dunner worden van haren) gebeurd voornamelijk op drie plekken:

 • De kruin (achterop het hoofd)
 • Gebied rondom de slaap (met als resultaat 'inhammen')
 • Dunner wordende haren vanaf het voorhoofd

Wat opvallend is aan haarverlies is dat het altijd op één plek begint en vervolgens groter wordt, zonder plekken over te slaan.

Dit is te vergelijken met een olievlek die steeds groter wordt. Het lijkt dus een 'aanstekelijk' effect te hebben met als resultaat dat er geen individuele haren overblijven.

Lees ook:  Chauffeurs opgelet: Alles wat je moet weten over een digitale tachograaf

Onderzoek heeft aangetoond dat haarzakjes en haren op de hoofdhuid anders zijn dan alle andere haren op het mannelijke lichaam.

Haren op de hoofdhuid groeien in setjes van 2 tot 5, waarbij de 'primaire' haar van elke set vanaf de geboorte aanwezig is. De andere haren in elke set worden zichtbaar (of niet) vanaf het 2e en 3e levensjaar.

Recent onderzoek heeft laten zien dat zodra de primaire haar van het haarzakje zijn functie begint kwijt te raken, kaalheid begint en vanuit daar verder uitbreid naar omliggende haarzakjes.

Kaalheid mannen

De fases van kaal worden

Zoals je hierboven hebt gelezen begint kaalheid altijd kleinschalig en neemt naar verloop van tijd toe in grootte.

De progressie en mate van kaalheid wordt vastgesteld aan de hand van het Norwood classificatie systeem.

Dit systeem bestaat uit 7 fases dat elk de impact en patroon van haarverlies meet.

De Norwood schaal

De Norwood schaal (ook wel bekend als Hamilton-Norwood) is op dit moment het beste en meest gebruikte systeem dat de mate van kaalheid bij mannen meet.

Kaalheid bij mannen neemt in vrijwel alle gevallen in een van 7 verschillende patronen en fases toe.

Dit systeem geeft snel en makkelijk een referentie naar welke schaal de kaalheid zich op dit moment bevindt.

Wereldwijd wordt door onderzoekers en dokters ook andere classificaties en systemen gebruikt om kaalheid bij mannen aan te duiden. De Norwood schaal wordt echter het meeste gebruikt en dient als basis om te bepalen welke behandeling wordt ingezet.

De 7 fases van kaal worden

De Norwood schaal bestaat uit 7 fases en elke fase meet de 'ernst' van het kaal worden.

 • Eerste fase. Geen afnemende haarlijn en nog geen zichtbaar verlies van haren.
 • Tweede fase. Lichte afname van de haarlijn rondom de slaap
 • Derde fase. De eerste, zichtbare afname van de haarlijn dat zonder twijfel aangeduid kan worden als "kaal worden". De haarlijn neemt zichtbaar af rondom de slaap (zowel links als rechts), waardoor een V / U / M patroon ontstaat. De plekken zijn vrijwel helemaal kaal.
 • Derde fase "vertex". De haarlijn rondom de slaap blijft hetzelfde zoals in fase 2, met bijkomstigheid van verlies van haren bovenop het hoofd bij de kruin.
 • Vierde fase. De afname van de haarlijn is beter zichtbaar rondom de slaap en in fase vier begint ook afname van de haren bovenop het hoofd (ook de "vertex" genoemd).
 • Vijfde fase. Haargroei in gebieden rondom de slaap en bovenop het hoofd neemt verder af en is beter zichtbaar.
 • Zesde fase. De kale gebieden rondom de slaap verbinden met het kale gebied bovenop het hoofd.
 • Zevende fase. De laatste en meest 'ernstige' fase van haarverlies. Er is slechts een klein gebied zichtbaar aan de achterkant van het hoofd dat de zijkanten met elkaar verbindt.
Lees ook:  Welk gezichtstype heb ik?
Fases van kaal worden bij mannen
Bron: Healthline

Hoe wordt kaalheid bij mannen gediagnoseerd?

Kaalheid bij mannen wordt vastgesteld door te kijken naar de medische achtergrond in combinatie met een fysieke check.

De specialist bekijkt de hoofdhuid om het patroon te achterhalen om zodoende de fase van haarverlies vast te stellen.

Bij onzekerheid kan een monster van de hoofdhuid worden genomen welke beoordeeld wordt door een dermatoloog.

Vanaf welke leeftijd worden mannen kaal?

Kaalheid bij mannen is een veel voorkomend fenomeen.

Haarverlies treft het merendeel van alle mannen ergens in een levensfase, en bij sommige onder ons al in de tienerjaren.

 • Zo'n 25% van alle mannen krijgt te maken met haarverlies nog voor het 21e levensjaar
 • Zo'n 66% van alle mannen heeft haarverlies rond het 35e levensjaar
 • Zo'n 85% van alle mannen heeft haarverlies rond het 50e levensjaar

Oorzaken van kaal worden

Genetische aanleg (de geërfde gevoeligheid voor DHT) is de grootste factor in (vroegtijdig) kaal worden bij mannen, maar het is niet de enige oorzaak.

Omgeving en hormonen spelen tevens een rol.

 • Stress. Zoals je weet de oorzaak van veel kwalen, en zo ook voor haarverlies. Stress als effect van langdurig onder druk staan of een schok ervaren.
 • Voeding. Een te kort aan ijzer en belangrijke mineralen is belangrijk voor het gezond fungeren van de haarzakjes. De beste bronnen zijn van natuurlijke afkomst zoals groene groentes, maar het extra bijnemen van een multi-vitaminen kan natuurlijk geen kwaad.
 • Roken. Hoewel onvoldoende overtuigend onderzoek, is het aannemelijk dat roken invloed kan hebben op in ieder geval de gezonde functie van haarzakjes

Zaken zoals stress en voeding zullen op zichzelf niet zorgen voor kaalheid, maar het genetische proces versnellen.

Haren groeien in gezonde haarzakjes, waarna de haren in het haarzakje uitvallen na een aantal jaar.

Zodra DHT de overhand begint te krijgen, krimpt het haarzakje, met als gevolg dat haren minder lang kunnen groeien en daardoor dunner en kleiner worden alvorens deze uitvallen.

Uiteindelijk wordt haarverlies zichtbaar omdat de haarzakjes in een gebied te weinig nieuwe haren produceren.

Kaalheid mannen

Effectieve behandelingen

Door de jaren heen zijn er talloze behandelingen op de markt gekomen die helpen haarverlies tegen te gaan en sommige zelfs 'verloren' haren terug te laten groeien.

We bespreken kort de behandelingen met een bewezen werking.

Let op: bespreek een actieplan altijd met een specialist!

 • Haartransplantatie FUT (Follicular Unit Transplantation) haalt een gebied met huid weg achterop het hoofd (waar op dat moment haargroei is) en wordt verdeeld in kleine stukjes welke vervolgens ingebracht worden op gebieden waar geen haargroei actief is.
 • Haartransplantatie FUE (Follicular Unit Extraction) haalt individuele, gezonde haarzakjes weg uit de schedel en verplaatst deze naar plekken waar geen haargroei meer is.
 • Laserbehandeling. Stimuleert bloedcirculatie rondom en in de haarzakjes. Dit is een van de minst ingrijpende methodes en wint op dit moment populariteit.
 • Minoxidil is een vrij te verkrijgen medicijn dat haargroei stimuleert na verloop van maanden. Neem contact op met een specialist alvorens je overweegt dit medicijn te gebruiken, er zijn namelijk nadelige effecten mogelijk bij gebruik.
 • Micropigmentatie, oftewel hoofd tattoos. Een nieuwe behandelmethode waarbij een tattoo optisch het beeld creëert van een geschoren hoofd.
Lees ook:  5x haarverzorging voor mannen tips

Kaal haar met baard

Als je last hebt van haarverlies of kaal bent, is het natuurlijk ook mogelijk om te gaan voor de kaal haar met baard look. Dit is een zeer mannelijke en stoere look en een geweldige uitkomst voor mannen die geen haar meer óp hun hoofd kunnen laten groeien, maar nog wel een baard! Kijk hieronder naar voorbeelden van hoe je deze stijl rocken!

Samenvatting

Kaal worden is een fenomeen waar de meeste mannen mee te maken krijgen in een van de levensfases en begint voor 25% van alle mannen al vóór het 21e levensjaar.

Kaalheid bij mannen is de oorzaak van genetische aanleg, waarbij een overgevoeligheid voor DHT de oorzaak is.

Het tegengaan van haarverlies is lastig omdat het genetisch bepaald is. Wel zijn er behandelingen en medicatie met bewezen werking, waarbij sommige ingrijpender zijn dan anderen.

Als je het idee hebt dat haarverlies bij je begint of als je last hebt van de fysieke of mentale problemen, neem dan contact op met je huisarts en een specialist.

Iedereen gaat anders om met kaal worden en het is belangrijk dat je het voor jezelf kunt accepteren.

Veel gestelde vragen over kaalheid bij mannen

Waarom worden mannen kaal?

Haarverlies bij mannen heeft te maken met genetische aanleg en een overgevoeligheid voor DHT. Er zijn meerdere oorzaken voor vroegtijdig haarverlies en in onze gids lees je alles over de fases van haarverlies bij mannen, de oorzaken en effectieve behandelingen.

Wat te doen tegen kaal worden?

Iedereen gaat anders om met vroegtijdig haarverlies. Er zijn verschillende, effectieve behandelingen die haarverlies afremmen of zelfs kunnen teruggeven. Het is belangrijk om een actieplan samen met een specialist te bespreken. In deze gids lees je de oorzaken, fases en behandelmethoden.

Op welke leeftijd worden mannen kaal?

85% van álle mannen krijgen de maken met haarverlies in één van hun levensfases, waarvan 25% van alle mannen vóór het 21e levensjaar te maken krijgt met haarverlies. Lees onze diepgaande gids over oorzaak, fases en effectieve behandelingen.

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings