Stoppelbaard inspiratie en advies

9 juli 2019
1314
Stoppelbaard

In dit artikel bespreken we hoe je een stoppelbaard kweekt en in model houdt, welke lengte stoppelbaard het beste bij je past en hoe je het beste de stoppelbaard kunt trimmen met een baard trimmer, of manueel met scheermes en schaar.

Stoppelbaard lookbook

Groei en verzorg de baard die het beste bij je past.


Schrijf je gratis in op onze Masterclass en leer hoe je zelf thuis optimale baardgroei, gezonde glans en een verzorgde uitstraling creëert. In samenwerking met Nederlandse barbiers →


De stoppelbaard is inmiddels een van de meest populaire baardstijlen aller tijden.

Dat is niet zo heel raar gezien een stoppelbaard door het grotendeel van de mannen te groeien is en het is tevens een van de meest gangbare en meest geaccepteerde baardstijlen.

De stoppelbaard is er in drie varianten:

  • Korte stoppelbaard, bekend als "5-o'-clock shadow" (1 - 2 mm)
  • Medium lange stoppelbaard, bekend als 'medium stubb" (2 - 4 mm)
  • Lange stoppelbaard, bekend als "long stubb" (5 mm)

De lengte die het beste bij je past is afhankelijk van je persoonlijke situatie en hoeveel tijd je wilt investeren in het onderhouden van de stoppelbaard.

Lange stoppelbaard

Geschiedenis van de stoppelbaard

De stoppelbaard wordt tegenwoordig gezien als een combinatie tussen klassiek, hip en eigenwijs.

De meest bekende vorm, de "5-o'-clock shadow", heeft zijn naam gekregen door mannen die zichzelf 's ochtends lieten scheren en later op de dag alweer de eerste tekenen van een baard hadden staan.

Een ongeschoren look is inmiddels een prima geaccepteerde manier van jezelf laten zien.

Dat is lange tijd niet zo geweest en gladgeschoren heeft het grote deel van de vorige eeuw de voorkeur gehad.

Pas sinds de jaren 80 zien we een verandering op het gebied van een ongeschoren uitstraling en bekende zangers en acteurs omarmen deze rebelse, mannelijke look

Tegenwoordig kiezen veel mannen voor een stoppelbaard vanuit praktische redenen: elke dag scheren vraagt nu eenmaal een bepaalde investering van tijd.

Lees ook:  Andrélon Restyle gum review

En ook al is nat scheren een heerlijk moment voor jezelf, elke dag hetzelfde ritueel werd veel mannen teveel want de huid lijdt onder het scheermes.

Op microscopisch niveau wordt de huid door het scheermes of scheerapparaat geschaafd en dit heeft idealiter minimaal een paar dagen de tijd nodig om te herstellen.

Mannen die baardgroei hebben en ervoor kiezen om de paar dagen te scheren hebben automatisch een stoppelbaard. Welke variant is afhankelijk van het type baardgroei.

Stoppelbaard

Voordelen van deze baardstijl

Een stoppelbaard is ideaal voor mannen:

  • Met een gevoelige huid
  • Die last hebben van een 'jonge uitstraling'. Deze baardstijl creëert in vrijwel alle gevallen een stoere, mannelijke look
  • Te weinig tijd / zin om regelmatig te scheren
  • Die een gedefinieerde kaaklijn hebben
  • Die geen gedefinieerde kaaklijn hebben

Deze korte baardstijl is de perfecte oplossing voor mannen die wel een baard willen groeien maar niet all-the-way willen gaan.

Net zoals het groeien van een volle baardstijl legt een stoppelbaard de nadruk op mannelijke eigenschappen van het gezicht.

Mannen met een gevoelige huid zijn eveneens prima kandidaten voor een van de drie varianten.

Trim om de paar dagen met een elektrisch scheerapparaat of baard trimmer op voldoende afstand van de huid en je creeert vanzelf een medium lange of lange stoppelbaard.

Welke stoppelbaard past bij mij?

Afhankelijk van jouw type baardgroei kun je experimenteren met verschillende varianten. Je hebt maximaal een week nodig om het een en ander uit te proberen.

Over het algemeen past een stoppelbaard het beste bij ovale, vierkante, rechthoekige en diamantvormige gezichtsvormen.

Maar dat zijn slechts richtlijnen en je moet vooral voor jezelf uitmaken of deze baardstijl bij je past.

» Lees ook: de ultieme baardstijlen gids met 250+ foto's

Als je zware baardgroei hebt

In dit geval heb je waarschijnlijk al voldoende aan een 5-o'-clock shadow. De baardgroei is dekkend genoeg en je hebt dus niet perse extra lengte nodig om plekjes op te vullen. Om de dag scheren is voldoende met een maximale lengte van 1 mm tot 2 mm.

Lees ook:  Kaal + baard advies en inspiratie

Als je lichte baardgroei hebt

In veel gevallen gaat lichte baardgroei gepaard met kale plekjes. Een medium of lange variant is daarom aan te raden om de plekjes vulling te geven. Denk aan een lengte van 2 mm - 4 mm.

Het beste is om te experimenteren welke lengte jou het beste staat en waar je jezelf goed bij voelt. Dit kun je al binnen een week doen.

Als je ongelijke baardgroei hebt

In dit geval groei je een lange stoppelbaard door een week niet te scheren en trim je vervolgens naar één of twee lengtes korter. Dit zorgt dat ongelijke lengtes gelijk getrimd worden.

Als je een gevoelige huid hebt

Kies dan voor een lange variant zodat je minder vaak hoeft te scheren of te trimmen en gebruik gedurende de dag baardolie of een milde balsem voor de gevoelige huid.

Opteer voor het gebruik van een baard trimmer zodat de scheerkop de huid helemaal niet raakt waardoor geen trekkerige huid kan ontstaan na het trimmen.

Stoppelbaard

Stoppelbaard trimmen

De manier van trimmen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en er zijn drie manieren. Voorafgaand aan het trimmen is het belangrijk dat de baard schoon is, bijvoorbeeld door gebruik van een milde baardshampoo.

Na het wassen dient de baard droog te zijn (deppen, niet wrijven) omdat natte haren zichzelf niet makkelijk laten afscheren.

Wat we vaak adviseren bij langere varianten is om een baardkam of baardborstel te gebruiken om de baardharen dezelfde richting in de kammen.

Dit zorgt ervoor dat je tijdens het trimmen alle baardharen in precies dezelfde lengte trimt, zonder per ongeluk een kaal plekje te trimmen.

Experimenteer met verschillende lengtes. Langere lengte om de wangen geeft de algemene uitstraling een betere dichtheid.

Trim meerdere keren op dezelfde lengte en gebruik het scheermes om de neklijn te definiëren. Richtlijn is tot aan de adamsappel.

Baard trimmen: de neklijn
Foto: Birchbox

Met een scheermes en schaar

De traditionele manier van trimmen. Tijd intensief maar wel heel fijn om te doen. Maak gebruik van een open scheermes of shavette voor het definiëren van de neklijn.

Een baardkam in combinatie met een baardschaar helpt je bij het trimmen van grotere gebieden zoals de wangen en kaaklijn.

Lees ook:  Bruine baard: mysterieus en verfijnd

Met een baard trimmer

Baard trimmers zijn voor de meeste mannen de beste oplossing voor het in stand houden van de ideale stoppelbaard. De meeste modellen bevatten een instelbare scheerkop en kwalitatieve mesjes voor stugge en lichte baardgroei.

» Tip: baard trimmers zijn er vandaag de dag in enorm veel uitvoeringen. Lees daarom onze koopgids beste baard trimmer waarin wij jou stap voor stap begeleiden naar een baard trimmer die het beste bij je past.

→ Must read: de beste baardtrimmers van dit moment

Met een elektrisch scheerapparaat

Fabrikanten van elektrische scheerapparaten zijn natuurlijk goed ingesprongen op de huidige baard trend. Braun en Philips hebben voldoende opties beschikbaar specifiek voor korte en medium lange baarden.

Om je op weg te helpen lees je in deze koopgids beste scheerapparaat onze top 5 van best geteste apparaten voor de stoppelbaard.

Stoppelbaard onderhouden

Het fijne aan deze baardstijl is dat je kunt kiezen hoe vaak je 'm bijwerkt, met maximaal een week tot anderhalve week.

Ga je voor de 5-o'-clock shadow dan scheer je om de dag. De medium lange stoppel geeft je 4-5 dagen de ruimte en een lange stoppelbaard laat je prima zien door een week niet te scheren.

Afhankelijk van het typebaardgroei is het belangrijk wildgroei in de gaten te houden. Een stoppelbaard ziet er al snel onverzorgd uit omdat de lengte zo kort is (en langere baardharen dus gelijk opvallen).

Verder is het belangrijk om de onderliggende huid goed te verzorgen. Als je om de paar dagen scheert helpt het gebruik te maken van een voedende after shave balsem of hydraterende moisturizer voor mannen.

Een gezonde, onderliggende huid heeft namelijk invloed op de algemene gezondheid van de baard, waaronder glans en baardgroei.

Veel gestelde vragen

Hoe stoppelbaard trimmen?

Dat kan op drie manieren: met een scheermes, een elektrisch scheerapparaat of een baardtrimmer. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de lengte kies je de beste methode. Lees ons artikel om te ontdekken welke het beste werkt voor jouw stoppel.

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

De langdurige voordelen van avontuurlijke vakanties

Wat kun je verwachten als je vader wordt?

De rol van edelstenen in luxe horloges

Italiaanse herenkapsels: een gids

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings