Hoe kun je een stropdas knopen als een pro?

16 januari 2023
415
stropdas binden

Voor de een is een stropdas knopen simpel terwijl een ander uren voor de spiegel staat te worstelen. Laten we eerlijk zijn: het vergt de nodige oefening voor je je stropdas zo vlot kunt knopen als ‘stropdassenkoning’ Jan-Peter Balkenende, maar met de juiste tips ben jij straks ook een professional.

Welke stropdas knopen soorten zijn er?

Om het hele verhaal nog iets ingewikkelder te maken, zijn er ook nog verschillende manieren waarop je je stropdas kunt knopen. We nemen er graag een paar met je door.

Windsor knoop

De enkele Windsor knoop is een van de moeilijkste knopen om te maken, dus wanneer je deze onder de knie hebt, kan er eigenlijk nog maar weinig misgaan. Deze wijze van een stropdas binden is populair geworden door koning Edward VIII, wiens titel ook ‘hertog van Windsor’ was. Dat deze soort bekend is in koninklijke kringen, betekent ook dat hij dus vooral gebruikt wordt bij speciale gelegenheden. Windsor kragen of Italiaanse kragen zijn doorgaans iets breder, wat handig is voor het maken van stropdas knopen voor de Windsor knoop.

Hoe maak je de dubbele Windsor knoop?

Lees ook:  Smart casual: wat is de dresscode

Dit doe je al in een paar stappen, maar je moet er wel geduld voor hebben. Sla het bredere gedeelte van de stropdas over het dunnere deel. Vervolgens haal je het dikke deel als een sjaal onder het dunne deel door, langs je hals. Daarna steek je het dikke gedeelte onder het dunne gedeelte. Als het goed is, heb je nu een V-lus. Hier sla je het dikke deel door via de voorkant. Daarna moet je het brede deel vastpakken en over je vingers leggen. Vervolgens haal je dit deel achterlangs door de lus. De laatste stap is om het dikkere gedeelte door de lus te halen die bij je vingers zit. Daarna is het een kwestie van strak trekken en klaar is kees.

Enkele Windsor knoop

Ga je voor een makkelijkere optie? Maak dan een halve knoop. Deze staat ook bekend als de enkele Windsor knoop. Deze is iets luchtiger en kun je dus prima maken met stoffen die niet al te dik zijn. Deze knoop is klassiek en is dus geschikt als je een stropdas voor een bruiloft moet knopen. Ook deze keer werk je alleen met de dikke kant van de stropdas. Hang de das om je nek en sla het dikke deel over het dunnere gedeelte. Vervolgens haal je via de voorkant het dikke gedeelte door de V-lus die zich bij je hals heeft gevormd. Vervolgens leg je het dikke gedeelte over je vingers. Breng via de achterkant het dikke gedeelte door de V-lus. Vervolgens haal je het dikkere gedeelte door de lus bij je vingers. Trek nu de stropdas weer aan en je bent ready to go!

Lees ook:  Wit hemd, rode stropdas!
stropdas knopen

Tips voordat je begint met stropdas knopen

Voor je gaat experimenteren met verschillende stropdas knopen, is het verstandig om de hele outfit klaar te leggen. Misschien blijkt de stropdas niet te passen bij je hemd of pak van mooie kledingmerken en blijk je alle moeite voor niks te hebben gedaan. Knoop je stropdas ook niet op het laatste moment, want juist dan ga je foutjes maken en zit je stropdas slordig. Ook is het belangrijk om je stropdas netjes op te bergen.

Voor welke gelegenheden moet je een stropdas kunnen knopen?

We noemden net al dat een stropdas kunnen knopen belangrijk is wanneer je bijvoorbeeld naar een bruiloft gaat. Of je nu zelf de bruidegom bent of een gast, een stropdas is altijd geschikt bij nette kleding. Ook wanneer je een zakelijke afspraak hebt, kan het kunnen knopen van een stropdas jou professioneler laten overkomen. In dat geval is smart casual misschien wat voor jou. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog!

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

4 outfit tips om stijlvol naar kantoor te gaan

De beste wijn voor bij een kaasfondue avond

Waarom wordt eilandhoppen steeds populairder?

Het kiezen van het juiste horloge

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings