10 Tips om de huid optimaal te beschermen tegen de zon

13 juli 2018
926

Yess... het is zomer en we mogen weer volop genieten van het goudgele geluk aan de horizon. Instant geluk noemen we dat. Maar dat goudgele fijne warme zonnetje kan ook de nodige schade aanrichten, zeker aan je huid. Dus het is ontzettend belangrijk je huid goed te beschermen in de zon.

Wij hebben 10 tips voor je om de huid optimaal te beschermen tegen zonnebrand. Geniet van het goudgele geluk!

» Lees ook: de beste zonnebrand van dit jaar

Zonlicht geeft positieve energie, maar kan ook huidschade aanrichten

Wat worden toch allemaal weer blij als de zon gaat schijnen. Zonlicht geeft ons een flinke dosis positieve energie en verbetert ons humeur. Het hormoon endorfine is hier verantwoordelijk voor.

Maar de zon heeft ook een keerzijde natuurlijk, de zon kan schade aanrichten aan de huid wanneer de huid te lang (en onbeschermd) wordt blootgesteld aan het goudgele geluk.

Je huid wordt namelijk blootgesteld aan UVA- en UVB-straling. Beide stralingen brengen schade aan je huid. UVA-stralen zorgen ervoor dat je huid sneller uitdroogt en veroudert en UVB-stralen laten je huid rood worden en verbranden.

Dat wordt optimaal beschermen dus!

Zonnebrand beschermen huid

1. Zon verstandig

Het is van belang dat je precies weet hoe je op een verantwoorde manier kunt genieten van de heerlijke warme zonnestralen. Laat je huid langzaam wennen aan de sterke zonnestralen, zo bouw je alvast een laagje op.

Lees ook:  Welke huidverzorging producten voor mannen

Vermijdt zonlicht tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Dan is de zon het krachtigst, maar ook voor en na deze tijd moet je ervan bewust zijn dat de zon krachtig genoeg is om de huid te laten verbranden. Zon verstandig dus!

2. Zonnebrandproduct

Smeer je altijd zorgvuldig in met een zonnebrandproduct die past bij jouw huidtype. Smeer je altijd een half uur voor blootstelling aan de zon in.

Heb je een gevoelige huid kies dan een sensitive zonnebrandproduct waar zo min mogelijk parfum en andere stoffen in verwerkt zitten.

Deze bestanddelen kunnen namelijk voor extra huidirritaties zorgen, zeker gecombineerd met de zon.

» Lees ook: welk huidtype heb ik?

Wanneer je snel verbrandt kies dan een zonnebrandproduct met hoge beschermingsfactor 50. Wanneer je niet snel verbrandt, een donkere huid hebt en al aardig gewend bent aan de zon kun je factor 30 gebruiken. Koop wel elk jaar een nieuw zonnebrandproduct.

Na een jaar loopt de beschermingsfactor terug doordat het product continu open is geweest en blootgesteld is aan de zon.

Zonnebrand met hoge SPF

3. Smeer dik en regelmatig

Smeer royaal met een zonnebrandproduct. Je mag je huid lekker dik insmeren om zonnebrand zoveel mogelijk te voorkomen. Smeer ook regelmatig! Herhaal het insmeren om de 2 uur.

Dat is van belang omdat je door transpiratie, zwemmen en afdrogen een groot deel van je bescherming verliest. Denk niet dat je met een hoge beschermingsfactor niet bruin wordt, wat dan is een absolute fabel!

Je houdt juist langer je kleur vast doordat het geleidelijk aan bruin wordt.

Heb je een zonnebrandproduct die beweerd waterproof te zijn? Ook dat is een fabel, het kan namelijk nooit een 100% waterproof garantie hebben. Smeer je zelfs met een waterproof product elke 2 uur opnieuw in, je verliest door het zwemmen en/of douchen echt enorm veel bescherming.

Lees ook:  Top 5 natuurlijke producten voor de uiterlijke verzorging van mannen

Kies een zonnebrandproduct die afgestemd is op jouw huid, smeer je goed in en herhaal dit regelmatig.

4. Vergeet kwetsbare plekken niet in te smeren

Meestal smeren we ons lekker in met een zonnebrandproduct, maar vergeten we al snel de belangrijke en kwetsbare plekken. Onze voeten, neus en oren verbranden juist heel snel, doordat de huid op deze plekken dun is. Vergeet niet te smeren dus!

Kwetsbare plekken huid

5. Gebruik een lippenbalsem met beschermingsfactor

Vergeet ook je lippen niet! Gebruik een lippenbalsem met beschermende factor. Het voorkomt droge lippen en verbranding van je lippen. Zo blijven ze optimaal gehydrateerd.

6. Draag een hoed, pet en zonnebril

Het is van belang dat je in de volle zon een hoed, pet en zonnebril met uv-filter draagt. Een hoed of pet beschermt tegen uitdroging en verkleuring van je haar en verbranding van je hoofdhuid.

Een zonnebril biedt bescherming voor je ogen en voorkomt rimpeltjes en kraaienpootjes door knijpen van je ogen tegen de zon.

Tevens zorgen een hoed, pet en zonnebril ervoor dat je minder snel last krijgt van een zonnesteek. Ook niet onbelangrijk! Ben jij dus zo veel buiten aan het sporten? Houd je dan zeker aan deze tips!

Huid beschermen tegen de zon

7. Draag beschermende kleding

Draag beschermende kleding, ook al is het erg warm. Een shirt beschermt je extra tegen de felle zon. Er is ook speciale uv-kleding verkrijgbaar. Wanneer je een hele lichte huid hebt en gaat zwemmen is het verstandig om een shirt te dragen. Smeer je altijd in met een zonnebrandproduct, ook als je een shirt draagt.

8. Een parasol is onmisbaar

Wanneer je toch op het heetst van de dag in de zon vertoeft, ga dan onder een parasol zitten.

Lees ook:  Handen wassen!

Denk overigens niet dat je dan optimaal beschermd bent, want dat is niet het geval. Zelfs onder de parasol kun je flink verbranden.

Datzelfde geldt voor bewolking, je denkt dat de zon er niet is, maar hij is zelfs zo krachtig dat hij door de wolken heen schijnt.

Smeer je daarom altijd voordat je naar buiten gaat royaal in met een zonnebrandproduct om je huid optimaal te beschermen tegen zonnebrand.

9. Vermijdt alcohol

Het klinkt misschien wat vreemd. Wat heeft alcohol met zonnebrand te maken zul je denken?

Zon en alcohol zijn niet de beste maatjes. Alcohol zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden, waardoor je huid sneller kan gaan verbranden.

Daarnaast onttrekt alcohol vocht aan je lichaam waardoor je huid sneller droog wordt, dus ook sneller verouderd.

Tevens kan alcohol ervoor zorgen dat je lichaam uitdroogt en je zelfs niet lekker wordt. Drink liever water om je hoofd koel te houden en je vochtgehalte op peil te houden. Daar worden jij en je huid blij van!

10. Smeer je huid altijd in na het zonnebaden

Heb je een dagje lekker genoten van de warme zon? Dat is genieten! Smeer je wel altijd na het zonnebaden en douchen royaal in met een verkoelende aftersun of een verzorgende bodylotion.

Dit zorgt ervoor dat de huid lekker soepel en elastisch blijft en tegelijkertijd gevoed wordt. Zo kan de huid kalmeren en herstellen van de warme zonnestralen.

→ Lees ook: de gezichtsverzorging mannen gids en zo zorg je voor een gezonde en glanzende huid.

Geniet van het goudgele geluk en zon verstandig!

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings