Welke huidverzorging producten voor mannen

18 juni 2018
626
Verschil crème en lotion

In dit artikel lees je welke huidverzorging producten voor mannen het beste is en waarom je specifiek handcrème, gezichtscrème óf bodylotion zou gebruiken voor optimale verzorging, in tegenstelling tot één formule voor alles.

Waar vrouwen een stuk minder eigenwijs in zijn en de noodzaak al veel eerder van inzagen, beginnen mannen inmiddels ook vaker en meer aandacht te besteden aan hun huid. Gelukkig, want de huid is het grootste orgaan van het lichaam dat opvallend genoeg de minste aandacht krijgt. De huid dient daarbij als beschermingsmechanisme tegen schadelijke invloeden van buitenaf en een gezonde huid geeft de indruk van een gezonde levensstijl.

Je kunt je huid op drie manieren verzorgen zodat de functie optimaal blijft: met handcrème, gezichtscrème en bodylotion. Maar wat is het verschil tussen deze drie en waarom zou je deze specifiek afstemmen voor handen, gezicht en lichaam?

huidverzorging mannen

Waarom is de huidverzorging voor mannen zo belangrijk

Twee belangrijke feiten zorgen ervoor dat onze huid een aparte status inneemt. Allereerst is het het enige orgaan dat voor iedereen zichtbaar is. Daarnaast is het ook ons grootste orgaan. Een volwassen man sjouwt algauw dagelijks zo’n elf kilo met zich mee.

Je huid produceert van nature lichaamseigen vetten en oliën en dient als beschermlaag tegen negatieve invloeden van buitenaf. Een gezonde huid die optimaal fungeert weert schadelijke bacteriën, beschermt je huid tegen UV-straling en is daarbij elastisch. Vooral elasticiteit is belangrijk want de mate waarin is bepalend hoe snel jouw huid rimpels zal vertonen.
Je huid is net zoals de rest van je lichaam en vereist vitamines en mineralen om zijn beschermende functie te kunnen uitvoeren. De beste manier om een gezonde huid te behouden is door een eveneens gezond voedingspatroon en levensstijl aan te houden. Maar in de praktijk blijkt dat over het algemeen lastig en je huid heeft daar het meeste last van.

Ongeacht je (on)gezonde levensstijl neemt de functie van de huid naarmate je ouder wordt vanzelf af. Dat verschilt per persoon en heeft alles te maken met jouw genetische aanleg. Dit natuurlijke proces kun je niet stoppen, hoogstens minder snel laten gebeuren. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met een routine voor een goede huidverzorging.

Lees ook:  Top 5 natuurlijke producten voor de uiterlijke verzorging van mannen

Om je daarbij te helpen kun je gebruik maken van crèmes en lotions die je huid een vitamine boost geven en voor optimale hydratatie zorgen. Het is belangrijk om te weten dat de formules van handcrème, gezichtscrème en bodylotion sterk van elkaar verschillen omdat deze alle drie een ander doel vervullen.

Onze huid is niet overal hetzelfde en juist om die reden bestaan er verschillende soorten lotions. Naast de bodylotion kennen we ook lotion voor je handen en voor je gezicht. Om er echt wat aan te hebben, is het belangrijk dat je de juiste lotion kiest. Hieronder lees je waarom.

Producten uiterlijke verzorging man

Crème of lotion?

Over het algemeen kun je zeggen dat een crème wat dikker van samenstelling is dan een lotion. Niet voor niets zit crème vaak in een potje. Lotion bevat meestal wat meer water dan crème en is daardoor vaak heel wat beter smeerbaar.

Ben je een man met een normale huid, dan is een lotion voor je dagelijkse verzorging een uitstekende keuze. Met de juiste lotion voorkom je droogheid en andere ongemakken.

Bodylotion

Bodylotion zorgt voor een optimale vochtbalans in de huid na het gebruik van zeep. Zeep ontdoet je huid van vuil maar tevens ook van lichaamseigen vetten (anders reinigt zeep namelijk niet). Bodylotion wordt daarbij beter geabsorbeerd door een huid die schoon is.

Bodylotions zijn speciaal geformuleerd om de voedende bestandsdelen langzaam in de huid te laten trekken na gebruik. Dit zorgt voor een hydraterende werking en op lange termijn een optimale vochtbalans in de huid.

Bodylotion is het dikst en vaak ook het sterkst van de drie. Je kunt bodylotion het best gebruiken na een douche of bad. Natuurlijk weet je dat je lichaam vocht nodig heeft, maar dat ook voortdurend verliest, o.a. door transpiratie.

Heb je na het douchen wel is last van jeuk of een trekkerige huid? Dan gebruik je waarschijnlijk een te agressieve zeep voor jouw huidtype. Wat helpt is om een body wash te gebruiken met een milde formule op basis van verzorgende extracten. Naderhand gebruik je een luchtige bodylotion, bijvoorbeld de Smooth Body Cream op een droge huid en laat je deze even intrekken.

Lees ook:  5 haarverzorging tips om jouw haar gezond te houden

En natuurlijk: water is het allerbelangrijkste hulpmiddel voor een gezonde huid. 2 Liter per dag heb je minimaal nodig.

Handcrème

Het huidoppervlakte op je handen is sterk en dikker. Je handen hebben daarbij heel wat te verduren en staan vrijwel continue in contact met de buitenwereld. Omdat je je handen vaak gebruikt, worden deze tevens (hopelijk) het meest gewassen. Zeep verwijdert zoals je weet de lichaamseigen vetten, wat resulteert in uitgedroogde handen. Je handen (en voeten) beginnen daarom als eerste tekenen te vertonen van ouderdom met als resultaat minder elasticiteit en kloven.

Handcrème is speciaal ontwikkeld op basis van Vitamine A, Vitamine E en natuurlijke vetten zoals Jojoba, Avacado en noten. Het is ook om de reden dat de textuur van handcrème dikker is. De beste handcrèmes voor mannen vind je hier.

Gezichtscrème

Je gezichtshuid is het meest gevoelige en delicate gebied op je lichaam. Dat heeft ook een praktisch voordeel: je gezichtshuid absorbeert crème veel makkelijker.

Gezichtscrème is qua textuur de lichtste variant omdat dikkere cremes en lotions de porien te snel verstoppen, met als resultaat een extra vettige huid, acne en mee-eters.

UV-straling en wind zijn de grootste oorzaken van een uitgedrogode huid en het is daarom belangrijk om gezichtscreme te gebruiken met een SPF (Sun Protecion Factor).

» Lees ook: gezichtsverzorging mannen, een uitgebreide gids voor jouw specifiek huidtype

De SPF (Sun Protection Factor) staat voor de periode dat je langer in de zon kunt zijn dan wanneer je geen crème met een bepaalde SPF gebruikt. Dus een SPF van 15  = 150 minuten langer in de zon. SPF werkt door de ingrediënten in de crème die uv-straling absorberen.

Goed om te weten is dat het niet mogelijk is om 100% uv-bescherming te krijgen door een crème. Zie het dus als een hulpmiddel, geen totaaloplossing. Meer tips voor een goede huiverzorging op vakantie vind je hier.
Weet ook dat de gezichtshuid van mannen en vrouwen verschillend is. De aanmaak van testosteron zorgt voor meer lichaamseigen olien, wat op lange termijn voor meer elasticiteit zorgt, maar ook voor meer uitslag en acne. De mannenhuid is daarbij 20% dikker, waardoor lotion en crème wat minder goed wordt opgenomen.

Lees ook:  10 essentiële baard tips

Het gebruik van een scheermes werkt de natuurlijke werking van de huid tegen. Je scheert niet alleen dode huidcellen weg maar ook huidcellen die vocht proberen vast te huiden om het vochtgehalte op peil te houden. Gebruik daarom na het scheren of baard trimmen altijd een after shave balsem met voedende ingrediënten. Vermijd producten met alcohol. Dit geeft je ongetwijfeld een verkwikkend effect maar je huid droogt er snel van uit.

Huidverzorging UV-straling

Product aanbevelingen

Gezichtscrème

Zoals je hopelijk duidelijk is heb je een goede gezichtscreme nodig om je huid te voorzien van de nodige hyratatie. Baxter of California is inmiddels een van de meest populaire moisturizers die je kunt kopen en is speciaal gemaakt om je huid te hydrateren, maar geen vettige glans achter te laten.

 • Inhoud: 120 ml
 • Prijs: € 17,95
 • Geur: geurvrij
 • Ingrediënten: Aloë vera, groene thee-extracten
 • Huidtypes: alle
 • Vrij van synthetische ingrediënten of geurstoffen
Baxter of california oil free moisturizer

» Bekijk de Baxter of California oil-free moisturizer

Handcrème

Voorkom droge handen en probeer de unieke Wormwood Absinthium handcrème van Prospector Co. Deze frisse handcrème is samengesteld op basis van Absinthium, natuurlijke shea boter, komkommer en trekt snel in de huid.

Je zult merken dat deze crème een intensieve werking geeft en droge plekken merkbaar minder uitgedroogd aanvoelen. De toegevoegde Aloe Vera in combinatie met Absinthium geven een aangename en frisse geur.

 • Inhoud: 236 ml
 • Prijs: € 17,45
 • Geur: Fris, bosachtig, aards
 • Ingrediënten: Aloë vera, groene thee-extracten
 • Huidtypes: alle
 • Matte finish
Prospector Co wormwood handcreme

» Bekijk de Prospector Co. Wormwood absinthium lotion in de Trendhead webshop.


Photo credit: Christin Hume, Ahmed Zid

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

4 outfit tips om stijlvol naar kantoor te gaan

De beste wijn voor bij een kaasfondue avond

Waarom wordt eilandhoppen steeds populairder?

Het kiezen van het juiste horloge

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings