Mannen let op: verhoogde kans op gehoorschade na je 30ste

26 december 2022
146
gehoorschade

Eén miljoen Nederlanders hebben last van gehoorschade. Gehoorschade is dus een ontzettend groot probleem in ons land. Het Erasmus MC en VeiligheidNL hebben hiernaar onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat 13% van onze bevolking last heeft van een gehoorverlies van maar liefst meer dan 35 decibel. Dit zorgt voor grote persoonlijke gevolgen. Naast dat het ervoor zorgt dat je mentale gezondheid achteruit gaat, kan ook het risico op dementie toe nemen. Op het moment dat je een gematigd gehoorverlies hebt verdriedubbeld (x3) het de kans op dementie. Daarnaast kan het ook je geheugen aantasten, het voeren van gesprekken minder leuk maken waardoor je volledige sociale leven eronder lijdt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met gehoorschade 20% minder deelnemen aan sociale activiteiten. Een ontzettend groot probleem, wat veel mensen niet weten.

Beschermen van je oren

Er is een manier om je oren te beschermen, namelijk: otoplastieken. Otoplastieken zijn simpelweg niet veel anders dan oordoppen. Deze kleine siliconen of kuntstofachtige oordoppen zullen ervoor zorgen dat je oren beschermd zijn tegen harde geluiden. Dit kun je gebruiken op bijvoorbeeld je werk, maar ook binnen je eigen woonomgeving. Hiermee zul je direct doofheid, oor schade en slechthorendheid kunnen aanpakken. Wel is het belangrijk om de otoplastieken te laten aanmeten bij een expert. Oordoppen werken namelijk pas optimaal op het moment dat ze precies gevormd zijn naar je gehoorgang. Ook blijkt uit een onderzoek dat jaarlijks je gehoorgang met 0,2 millimeter verschuift. Daardoor wordt ook aangeraden om een jaarlijkse controleren te doen, al is het maar voor de zekerheid. Je hebt nou een maal maar één paar oren, probeer er daarom zo zuinig mogelijk op te zijn.

Lees ook:  Wallen onder ogen oorzaak en dé oplossing

Zijn otoplastieken flexibel?

Ja, doordat ze gemaakt zijn van siliconen zit het ontzettend zacht en fijn in je oor. Anders dan bij normale oordoppen kun je met otoplastieken gewoon je oren blijven bewegen. Mocht je de kunststof variant hebben dan is het wel iets harder en gladder. Het voordeel hiervan is dat deze variant langer schoon blijft en ook beter past in het oor van mensen die liever een harder dempingsniveau hebben.

Kan ik otoplastieken makkelijk onderhouden?

Op het moment dat je lang gebruikt wilt maken van één set otoplastieken dan is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hier is dan ook overnagedacht waardoor je het zelf heel gemakkelijk kunt doen. Het is onmogelijk om geen oorsmeer op de oordoppen te krijgen, maar dat is ook geen ramp. Aangezien je het gemakkelijk met een doekje ervan af zult krijgen. Doe dit dan ook elke keer na gebruik, anders zal de effectiviteit van de oordoppen snel verminderen. Belangrijk is überhaupt om je oren goed schoon te houden, ook dit zal zorgen voor een beter gehoor. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van wattenstaafjes of laat je oor eens in de zoveel maanden uitspuiten bij de huisarts. Dit alles zal zorgen voor een betere gehoorkwaliteit!

Lees ook:  De nieuwe trend op massagegebied: de massage gun

Meer lezen op Trendheads? Lees hier een blog over tips om uit je comfortzone te stappen.

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

Het verschil tussen dun en dik haar

Zo zorg je voor een gezonde en glanzende huid

Ontdek de kunst van stukadoren

Een telefoonhoesje voor iedere man

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings