Wat is de oorzaak van haaruitval en wat kun je ertegen doen?

1 maart 2023
281
de oorzaak van haaruitval

Niet alleen oudere mannen en vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval, het kan iedereen overkomen. Dat je dagelijks haar verliest is normaal, pas als er hele bosjes haar uitvallen en je haar een stuk dunner wordt zou er iets meer aan de hand kunnen zijn. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je haaruitval kunt krijgen maar gelukkig zijn er ook genoeg oplossingen. In deze blog vertellen we je meer over de oorzaken en oplossingen van en voor haaruitval.

Oorzaken van haaruitval

-          Stress

We weten onderhand dat stress niet goed is voor ons lichaam en onze gezondheid. Wanneer je langere tijd onder spanning staat kan dit ook invloed hebben op de gezondheid van je haar. Probeer dus wat tijd vrij te maken voor jezelf, uit te rusten en voldoende te bewegen.

-          De verandering van het seizoen

Het kan zijn dat je aan het einde van de zomer opmerkt dat je meer haar verliest en meer last hebt van haaruitval. Wanneer de haaruitval tijdens de overgang van seizoenen verergert, hoeft dit dus niet een probleem te zijn en hoef je je niet direct zorgen te maken.

Lees ook:  5 trends om de tijd te doden

-          Kapsels en petten

Wist je dat het veel dragen van petten ook haaruitval of verdunt haar tot gevolg kan hebben? Hetzelfde geldt voor mutsen en helmen. Ook kapsels die veel druk uitoefenen op het haar kunnen voor meer haaruitval zorgen doordat de haarwortels uit de huid worden getrokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extensions of een strakke paardenstaart.

-          Vitaminetekort, schildklier of infectie

Haaruitval kan in sommige gevallen duiden op een onderliggend probleem. Zo kan een slecht werkende schildklier haaruitval als gevolg hebben maar ook bepaalde infecties en auto-immuunziektes kunnen leiden tot haaruitval. Soms kan dit met medicatie opgelost worden. Denk je dat je haaruitval hebt door een vitaminetekort? Ga dan naar de huisarts en laat je bloed testen om te zien of je tekorten hebt.

-          Erfelijkheid

Haaruitval kan erfelijk bepaald zijn, dit zien we vooral terug bij mannen maar kan ook zeker bij vrouwen voorkomen. Erfelijke haaruitval is een gevolg van een natuurlijk lichaamsproces dat de haarzakjes zwakker maakt en uiteindelijk geen nieuwe haren meer produceert. Helaas is hier weinig tegen te doen maar er zijn wel manieren om de haaruitval af te remmen of te verbergen.

Lees ook:  5 keukentrends voor huisvaders

Wat kun je doen bij haaruitval?

Een gezond en evenwichtig eetpatroon is ontzettend belangrijk voor mooie en sterke haren. Voorkom stress en neem eventueel extra vitamines en mineralen die haaruitval tegen kunnen gaan. Ook zijn er aangepaste shampoos op de markt tegen haaruitval en helpt bijvoorbeeld een hoofdhuidmassage tegen uitvallende haren. Is jouw haaruitval erfelijk bepaalt en wil je dit graag verbergen? Dan kun je kiezen voor professionele pruiken en haarstukjes die ervoor zorgen dat niemand ziet dat jouw haar dunner of minder is geworden.

Je kunt ook bepaalde haar producten gebruiken die haaruitval tegen gaan. Sommige hair tonics helpen hier goed tegen. Wil jij meer weten wat een hair tonic is en hoe je het gebruikt? lees dan nu onze blog hierover!

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings