De superfuncties van baardbalsem [Top 5]

22 oktober 2020
511
Baard balsem

Ga jeuk en baardroos effectief tegen met baardbalsem.

In dit diepgaande artikel lees je alles dat je moet weten over baard balsem en waarom dit handige product steeds vaker gebruikt wordt door de moderne man (met baard).

→ Gelijk naar beste baard balsem van dit moment of lees verder:

Introductie / Ingrediënten / Waarom gebruiken / Hoe gebruiken / Samenvatting

Groei en verzorg de baard die het beste bij je past.


Schrijf je gratis in op onze Masterclass en leer hoe je zelf thuis optimale baardgroei, gezonde glans en een verzorgde uitstraling creëert. In samenwerking met Nederlandse barbiers →


Introductie en geschiedenis

Baardbalsem zou je kunnen omschrijven als een soort van conditioner voor je baard.

Baardbalsem heeft een dubbele functie; het zorgt voor hydratatie en het houdt de baard in model, hierdoor zorgt het dus voor de styling van je baard.

Baardbalsem hydrateert de onderliggende huid overdag en houdt de baard steeds in perfecte conditie.

Het volume in de baard komt vanzelf, maar het hebben van een mooi model niet. Zodra je een baard zijn gang laat gaan, zal hij dat ook doen.

Dit heet 'wildgroei' en de baard groeit werkelijk alle kanten op. Laat je de baardharen gewoon groeien dan zul je ook met een droge huid te maken krijgen en wellicht zelfs met baardroos.

Om dat te voorkomen heb je dus baardbalsem. Daarnaast kun je met baardbalsem ook de baard enigszins modelleren. 

De baard had lang een sociale-culturele betekenis

Modelleren of het scheren van de baard was vroeger iets wat je niet zomaar deed, al gebeurde het al tijdens de eerste Egyptische dynastieën.

De baard had heel lang een sterk sociaal-culturele betekenis. Dit geldt in bepaalde gevallen nog steeds waar het scheren van de baard net als het verzorgen van de baard beschouwd wordt als heiligschennis. 

Romeinen zagen dat anders, die zagen met name het scheren van de baard als jeugdigheid, terwijl de Macedonische tijdperk uitging dat een baard stond voor wijsheid. 

Tegenwoordig is dat natuurlijk weer anders. De baard is terug in al zijn gedaantes.

→ Lees ook: de beste baardstijlen van dit jaar

De volle baard, de sik en de ringbaard; ze zijn er allemaal weer. Waarbij het grootste verschil met vroeger tijden is dat de baard tegenwoordig goed wordt verzorgd.

De baard wordt hedendaags in model gebracht en gehouden in tegenstelling tot vroeger wordt de baard en de onderliggende huid steeds in conditie gehouden.

Dat konden de Egyptenaren en de Romeinen nog niet (hoewel het aannemelijk is dat olijfolie werd gebruikt om de huid gezond te houden. Olijfolie wordt namelijk veelal als carrier olie en ingrediënt gebruikt in huidverzorging vanwege de verzorgende eigenschappen).

Welke carrier oliën zit er in de baardbalsem?

Carrier olie wordt ook wel dragende olie of plantaardige olie genoemd. De olie wordt onder meer toegepast om essentiële oliën en andere substanties dunner te maken. Daarom kan het op de huid aangebracht worden.

De olie bevat dus geen geconcentreerd aroma, iets wat essentiële oliën juist wel hebben.

Carrier oliën verdampen niet, iets wat bijvoorbeeld etherische olie wel weer doet. Nog een kenmerk van carrier olie is dat ze zo natuurlijk mogelijk zijn.

Om die reden wordt ook vaak koude persing gebruikt bij het produceren van de olie. Binnen carrier olie heb je nog weer olie met verschillende eigenschappen.

Zo is olie van de druivenpit erg dun en is een olie als bijvoorbeeld olijfolie weer dikker. Voordeel van carrier olie is dat je ze gemengd kunt dragen.

Zo kun je alle goede eigenschappen tegelijk gebruiken. Als je denkt aan carrier olie dan kun je denken aan zoete amandelolie, avocado olie, abrikozenolie, zonnebloemolie, jojoba olie, sesamolie, raapzaad olie en rozenbottel olie.

Lees ook:  Originele moederdag cadeaus

Baardbalsem beschikt vaak in elk geval over jojoba en arganolie. Dit zijn twee natuurlijke ingrediënten en hebben een voedende waarde waardoor ze zowel voor de huid als het haar goed zijn. 

baard balsem ingredienten

Er is vaak ook shea butter in baardbalsem verwerkt

Verder vind je vaak ook shea butter als ingrediënt in de baardbalsem.

Dat is precies het ingrediënt dat gebruikt wordt om het haar te stylen.

Hoe meer er ook van dit ingrediënt in de balsem zit, hoe steviger het model en hoe langer de baard ook in model zal blijven.

Voor veel mensen is en blijft de keuze tussen een balsem of een olie voor de baard nogal eens een lastige. Weet dan in elk geval dat de textuur van balsem veel sterker is als die van baardolie. 

Waarom baard balsem gebruiken?

Baard balsem wordt gebruikt om een wilde baard te temmen en om de onderliggende huid te verzorgen.

  1. Baard stylen. Baard balsem heeft een bepaalde mate van hold, waardoor je opstandige baardharen makkelijker in model kunt brengen. Vanwege de natuurlijke ingrediënten wast de balsem ook weer makkelijk uit.
  2. Huid hydrateren. Tijdens het groeiproces nemen de baardharen lichaamseigen vetten afkomstig uit te talgkliertjes op, waardoor de onderliggende huid uitdroogt, met jeuk en baardroos als gevolg.

Zo droogt je onderliggende huid niet uit en krijg je geen baardroos

Je moet weten dat het begin van elke haar, onder de huid begint in een haarzakje.

Daar zitten ook de kleine talgklieren. Deze kliertjes maken oliën aan die ervoor zorgen dat je huis steeds in conditie blijft en dat je huid niet uitdroogt.

Als de haarzakjes harder beginnen te werken - als de baard begint te groeien - hebben ze uiteraard ook meer voeding en hydratatie nodig.

Op het moment dat jij je baard laat groeien, nemen de baardharen de geproduceerde olie op. Die komt dus niet langer op je huid terecht. Je onderliggende huid zal nu uitdrogen. Gevolg? Een jeukende baard en vaak baardroos.

Met baardbalsem voorkom je dit proces. Je krijgt dan niet te maken met jeuk en ook niet met baardroos en dat is maar beter ook. 

Gebruik van baard balsem

Zo blijft de onderliggende huid in perfecte conditie

Baardbalsem is een hulpmiddel dus dat er steeds voor zorgt dat de onder de baard liggende huid in goede gezondheid te houden.

Op deze manier houd je ook steeds goede controle over de baardgroei.

Baardbalsem wordt ook wel gezien als een soort van supplement voor het perfect in conditie houden van de huid. 

Hoe gebruik je baardbalsem?

Nu je weet wat baardbalsem is en waarom je het moet gebruiken is het zaak de balsem op de juiste manier aan te brengen, anders heb je er nog niet veel aan.

Het moet vaste prik worden, het gebruik van baardbalsem.

Combineer het met activiteiten als bijvoorbeeld douchen en tandenpoetsen. Idealiter breng je het aan na het douchen.

De poriën staan dan nog open. Zorg wel dat de baard goed afgedroogd is voor je de balsem aanbrengt. Haal uit het potje met balsem dat je hebt een stuk dat net zo groot is als je nagel.

Wrijf het goed in je handen en wel zo dat je overal op je hand balsem voelt. Vervolgens wrijf je het in je baard. Vergeet nu ook geen plek en wrijf het tot aan de wortel toe in de baard.

Wat is het verschil tussen baardbalsem en baard olie?

Hoewel veel mensen baardolie en baardbalsem gemakkelijk over een (baard)kam scheren, zijn het in essentie toch twee verschillende producten. 

Baardolie is vloeibaar en is een intensievere manier om de baardharen en onderliggende huid te verzorgen. Baardolie heeft echter geen hold, waardoor je opstandige haren niet in model kunt brengen.

Lees ook:  Sea salt spray review: de beste zoutspray + reviews

Baardolie bestaat vooral uit voedende ingredienten en de olie komt tot stand door het mengen van basisolie, essentiële olie mengsels en in bepaalde gevallen ook geurende oliën. 

→ Lees ook: de beste baardolie van dit moment + alle belangrijke ingrediënten

Zoals we al hebben gesteld bestaat baardbalsem ook voor een gedeelte uit voedende olie. Baardbalsem verzorgt immers de baard en de huid onder de baard ook.

Groot verschil is echter dat aan balsem altijd een product als bijvoorbeeld boter of wax is toegevoegd. Soms is dat ook bijenwas.

Door deze toevoeging van wax heeft baardbalsem ook de styling kwaliteiten zoals eerder al benoemd. Je houdt je baard er ook mee in model of in een bepaalde hold dus. 

baard balsem functie

Wat is het verschil tussen baardbalsem en baard wax?

Ook tussen baardbalsem en baard wax zit wel degelijk verschil. Want dat wordt ook niet altijd door de mensen onderkend.

Balsem is in elk geval altijd zachter dan de wax voor in de baard. Balsem bevat bovendien geen water, maar het kan wel vetten bevatten. Net als in baard wax zit in baardbalsem ook iets van wax.

Dit is echter slechts in geringe hoeveelheid, veel minder in elk geval dan in baard wax. Baard wax is een middel dat je steeds de controle geeft over je baard.

Het is een stylingproduct, zoals we wax en ook gel gebruiken voor het haar op ons hoofd.

De wax voor de baard is zo sterk dat ook wind en regen geen enkele invloed heeft het model van de baard. Wax heeft nog een eigenschap. Het biedt ook extra voeding. 

Voor welke lengtes is baardbalsem geschikt?

Al bij een kleiner baardje kun je prima baardbalsem gebruiken. De hoeveelheid die je van de balsem gebruikt is afhankelijk van de lengte en de dikte van de baard.

Ben je het moment van stoppels net ontgroeid, dan volstaan balsem ter grootte van de helft van je nagel.

Is je baard al van meer volume, dan pak je balsem ter grootte van een nagel. Je kunt eventueel twee of drie keer per dag balsem aanbrengen.

In principe kun je baardbalsem voor elke baard gebruiken.

Voor een vollere baard gebruik je wat meer  balsem dan voor een sik of het bekende ringbaardje.

Ook zit er uiteraard verschil in de toe te passen hoeveelheid als je het hebt over een volle baard afgezet tegen een stoppelbaard en een kabouter baard.

Dat leer je vanzelf ook wel aanvoelen, aanvoelen hoeveel balsem je baard nodig is. 

De beste baard balsem van dit moment

Je kunt baardbalsem prima kopen bij de betere barbier. Je weet wel, daar waar je de baard bij laat knippen en stylen. Deze specialist kan je ook nog de juiste balsem aanreiken. Want hij wordt immers geacht er verstand van te hebben.

Ook online is baardbalsem op heel veel verschillende plekken te koop en dat aantal neemt nog steeds toe. Met de opmars van de baard is er uiteraard ook de opmars van baardbalsem. Er komen steeds meer aanbieders met hun speciale balsem op de markt.  

Onderstaand tref je onze top 5, welke je koopt bij o.a. bol en natuurlijk onze eigen Trendheads webshop.

Met baardbalsem blijft je baard gezond en in model

En zo kun je dus tegenwoordig prima je baard onderhouden en zorg je ervoor dat een baard geen nare gevolgen heeft voor de huid.

Die zal door het gebruik van baardbalsem (en ook baardolie en baardwax) niet uitdrogen vanwege de extra voeding die er is.

Wat vroeger ook niet mogelijk was, kan met baardbalsem wel; de baard in model brengen en zorgen dat het model bovendien de gehele dag standhoudt.

Hoe men vroeger gereageerd had op het feit dat de baard in model gebracht kon worden, is echter maar de vraag.

Lees ook:  Perfecte kerstcadeaus onder de €20

Voor de moderne man van nu is daar echter niets mis mee. Integendeel. Want elke man die een baard heeft of heeft gehad die weet dat als je de baard maar laat doen wat ie wil, de haargroei in je gezicht echt alle kanten opgaat.

En niet vanzelf de goede kant, zo weten de meeste mannen wel. 

Juist in de moderne tijd is subtiliteit en verzorging een kenmerk van de moderne man. De baard past daar prima bij. Baardbalsem helpt daarbij, Als geen enkel ander middel. Laat dat duidelijk zijn. 

Samenvatting

De baard is weer helemaal terug. Je ziet steeds meer mannen met baarden en daar is niets mis mee, mits de baard maar goed verzorgd wordt.

Dat is noodzakelijk ook. Doe je er niets aan dan zal de baard elke kant op gaan groeien, is er geen land mee te bezeilen. Laat je de baard zijn werk doen, dan zal je huid het zwaar te verduren krijgen.

De huid zal uitdrogen. Dat veroorzaakt jeuk aan de huid en kan voor baardroos zorgen.

Om dat te voorkomen gebruik je baardbalsem. Baardbalsem is veelzijdiger dan baardolie en baard wax.

Eigenlijk kun je stellen Baardbalsem het beste product op de markt is. Balsem houdt de baard in model en zorgt voor de broodnodige voeding die voorkomt dat de onderliggende huid uitdroogt.

Wel is het zo dat baardolie beter voedt en wax de baard beter in model houdt. Het aanbrengen gaat als volgt.

Je zorgt dat je balsem ter grootte van een nagel uit het potje haalt. Je wrijft dit uit totdat het overal op je handen zit.

Vervolgens masseer je en wrijf je het in je baard.  Dat doe je grondig. Je wrijft het overal, tot aan de wortel toe in.

Zorg dat je zeker weet dat je geen plekje vergeten bent als de balsem van je handen in je baard uitgewreven is. 

Veelgestelde vragen over baardbalsem

Wat is baardbalsem in het kort?

Eigenlijk kun je best stellen dat baardbalsem zowel baardwax als baardolie is. Of beter; een prima combinatie ervan. Het is gelijk aan wax prima om je baard mee in model te brengen en te stylen en bovendien zorgt het voor een gezondere huid door voor de broodnodige voeding te zorgen. Daardoor droogt de huid minder snel uit. En zo blijf je ook gevrijwaard van baardroos.

Waarom moet ik baardbalsem gebruiken?

Je kunt baardbalsem om verschillende redenen gebruiken. Ten eerste is dat om je huid te voeden. Als je baard begint te groeien kan het lichaam op den duur niet genoeg natuurlijke olie meer produceren. Normaliter zorgt dat voor uitdroging en dus jeuk aan de baard. Dat kan vervolgens weer baardroos opleveren. Met baardbalsem voorkom je dat. Ten tweede gebruik je het om de baard te stylen. Baardbalsem heeft een redelijke hold in elk geval.

Hoe gebruik ik baard balsem?

Baardbalsem krijg je doorgaans in een potje geleverd. Zorg dat je een stuk balsem ter grootte van ongeveer je nagel uit het potje haalt. Wrijf dit uit in je handen en wel zo dat het overal verspreid op je handen zit. Vervolgens wrijf en masseer je het in je baard. Doe dit grondig en zorg dat je niets van de baard overslaat. Wrijf het er tot aan de wortels toe in. Je moet zeker weten dat je geen plekje op de baard overslaat.

Wat is het verschil van balsem en olie?

Olie zorgt vooral voor voeding van de baard en is dus vloeibaar. Met olie kun je de baard echter niet stylen. baardbalsem daarentegen, voedt ook de onderliggende huid en heeft daarnaast eigenschappen die maken dat je de baard prima in model kunt brengen en ook in model kunt houden. Balsem heeft namelijk een heel aardige hold.

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

4 outfit tips om stijlvol naar kantoor te gaan

De beste wijn voor bij een kaasfondue avond

Waarom wordt eilandhoppen steeds populairder?

Het kiezen van het juiste horloge

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings