Groen dak: dé duurzame trend

12 mei 2023
267
groen dak: dé duurzame trend

Misschien heb je ze al vaker gezien want groene daken zijn in opkomst. Dit komt doordat dit soort daken veel voordelen met zich mee brengen. Een groen dak is een dakbedekking met begroeiing zoals planten, struiken of gras. Je helpt het milieu met een groen dak, maar ook je gezondheid en uiteindelijk je portemonnee. In deze blog lees je waarom een groen dak dé duurzame trend is op dit moment en welke voordelen het met zich mee brengt.

Energiebesparing

Als je een groen dak legt op je huidige dak heeft dat een isolerende werking op je huis. In de winter houdt het dak de warmte vast en in de zomer zorgt het voor verkoeling in je huis. Dit betekent dat jij minder vaak je huis moet verwarmen of te koelen, wat resulteert in energiebesparing. Daarnaast draag je bij aan het verminderen van CO2 uitstoot en dit is goed voor het milieu.

Wateropslag

Een groen dak kan tot wel 70% regenwater vasthouden. Je draagt bij aan het verminderen van wateroverlast omdat het water naar het riool wordt vertraagd. Daarnaast zorgen de planten op je duurzame dak dat het water wordt opgenomen. Vervolgens gaat het verdampen en zorgt het voor een betere luchtkwaliteit.

Lees ook:  Welke veranda trends passen het beste bij uw tuin?

Je draagt bij aan biodiversiteit

Als je een groen dak plaatst, draag je bij aan de biodiversiteit in je woonplaats. Een duurzaam dak biedt leefruimte voor vlinders, vogels, bijen en andere insecten. Ze kunnen op je dak zorgen voor een natuurlijke bestuiving van de planten en gewassen. Net zoals wateropslag zorgt biodiversiteit voor een betere luchtkwaliteit en een vermindering van fijnstof. Gebruik bijvoorbeeld Sedumplanten en geniet van de nieuwe beestjes die je mag verwelkomen.

Vermindering van geluid

Een voordeel van een groen dak is dat het isolerend werkt en daardoor ook geluid van buitenaf verminderd. Doordat er planten en gewassen op je dak liggen wordt het geluid verminderd en komt het minder goed binnen. Vooral als je in een drukke stad woont kan een duurzaam dak je heel erg helpen om met minder geluid te leven in je huis.

Investering, maar uiteindelijk kostenbesparend

Het aanleggen van een duurzaam dak is een hele investering in je huis. Daardoor zou je het waarschijnlijk niet meteen doen, maar voor de toekomst gaat een groen dak ervoor zorgen dat je bespaart op je kosten. Je legt een groen dak op je huidige dak, waardoor de levensduur van je huidige dak tot wel twee keer verlengd kan worden. Hierdoor moet je minder snel een nieuw dak leggen en dat bespaart je uiteindelijk veel kosten.

Lees ook:  Een zwembad in je achtertuin: een must-have voor de zomer

Conclusie

Een groen dak heeft velen voordelen voor het milieu, maar ook voor jezelf en uiteindelijk de besparende kosten die je maakt. Je draagt bij aan duurzaamheid met het aanschaffen van een groen dak én je huis ziet er ook nog eens milieuvriendelijk uit. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over deze daken? Zoals bijvoorbeeld of je in aanmerking komt voor een subsidie. De laatste ontwikkelingen over de subsidie op sedum vind je hier.

Vond je deze blog leuk om te lezen? Lees dan ook "5 tips om je huis te verduurzamen" of "Woontrends voor mannen"

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

Het verschil tussen dun en dik haar

Zo zorg je voor een gezonde en glanzende huid

Ontdek de kunst van stukadoren

Een telefoonhoesje voor iedere man

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings