Is het rendabel om nu een huis te kopen?

30 september 2022
623
Huis kopen

Iedereen kan zich natuurlijk de berichten in het nieuws nog wel herinneren. De prijzen gingen letterlijk en figuurlijk door het dak. Met als hoogtepunt januari dit jaar. Toen waren de koopwoningen 22% duurder dan in januari 2021. Of het momenteel rustig genoeg is op de woningmarkt om een huis te kopen lees je in dit artikel!

Waarom zijn huizen zó duur?

Om met de deur in huis te vallen. De grootste oorzaak is het grote tekort aan huizen. Dat heeft twee redenen, namelijk: Nederland heeft een snel groeiende bevolking (met een snel groeiende eetlust, daar leggen we hier meer over uit). Hierdoor zie je dat er momenteel ontzettend veel 25 tot 35-jarige zijn. Die willen natuurlijk allemaal een huis kopen via Copaan. Er is dus meer vraag dan er aanbod is, hierdoor stijgt de prijs dus ook. Daarnaast zitten we ook in een stikstof crisis. Hierdoor kunnen er vrijwel geen nieuwe huizen bij gebouwd worden. Maar ook het personeelstekort in de bouw helpt hier niet aan mee. Lees ook eens deze blog als je toch op zoek bent naar de laatste trends in de nieuwbouw.

Lees ook:  Tips voor het kiezen van de ideale koffiemachine

Samenvattend

De bevolking zal dus blijven groeien, hierdoor stijgen de prijzen. Maar door de stikstofcrisis en het personeelstekort kan er (vrijwel) niets bijgebouwd worden.

Huis kopen

De prijs van een gemiddelde woning is aan het schommelen. In juni was de koopsom: 455.242 euro daarna was er een grote stijging in juli met wel 3,3% toen lag de gemiddelde koopsom op 470.723 euro. Hierna is in augustus er een kleine daling geweest van 0,2% vergeleken met juli. De koopsom lag toen op 469.980 euro. Als je in 2020, maar ook in 2021 had verteld dat de koopsom zó hoog zou zijn had vrijwel niemand je gelooft. Het is dus heel uitzonderlijk.

Huis kopen in Limburg

Wel zit er momenteel een dalende lijn in de prijzen. De woningmarkt is dus aan het afkoelen. Hierdoor begint het kopen van een huis via Copaan steeds interessanter te worden. Dat is het vooral in Limburg. Daar kost momenteel een woning gemiddeld (maar) 348.928 euro. Dat is kijkend naar het gemiddelde van Nederland dus goedkoop.

Huis kopen in Utrecht

Niet schrikken, maar in provincie Utrecht ligt de koopsom zo rond de 620.856 euro. Het is dus per provincie zeer verschillend. Dat is dus ook belangrijk om op te letten tijdens de zoektocht naar een huis.

Lees ook:  Beste scheermesjes van dit moment

Conclusie

Er zijn drie oorzaken waarom er in de afgelopen periode zulke hogen prijzen waren op de huizen: De stikstofcrisis, bevolkingsgroei en het personeelstekort. Steeds meer mensen willen een huis, maar er worden vrijwel geen nieuwe huizen gebouwd. Dit zorgde voor een prijsstijging in heel Nederland. In Utrecht schoten de prijzen het meeste omhoog. Daar betaal je momenteel ook het meeste voor een woning. Groningen, Zeeland en Limburg zijn daarentegen de goedkoopste provincies. Daar zakken de prijzen de afgelopen periode ook het meest.

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings