Interessante ontwikkelingen in de woningmarkt

13 januari 2023
6
Ontwikkelingen in de woningmarkt

Zoals je vast en zeker wel op Funda in Maastricht kunt zien, is de woningmarkt constant in beweging en zijn er bijna altijd wel nieuwe ontwikkelingen waarop de term “wonen” als het ware verandert. Van demografische trends tot aan technologische innovaties, er zijn ontzettend veel factoren die de woningmarkt beïnvloeden. In deze blog gaan we het hebben over een aantal van de meest interessante ontwikkelingen die zich op dit moment binnen de woningmarkt plaatsvinden.

De smart homes

We gaan dit lijstje aftrappen met een van de grootste ontwikkelingen in de markt en dat is de groei van slimme huizen. Met de opkomst van de zogenaamde internet of things technologie is het voor huiseigenaren mogelijk om hun huis te bedienen via een app, hun stem of dat alles automatisch gaat. Dit heeft betrekking op bijvoorbeeld de verwarming, de lichten, de beveiliging en zelfs de entertainment systemen. Slimme huizen bieden dus echt een grote hoeveelheid efficiëntie en comfort. Veel instanties die huizen bouwen zijn bezig met het aanbieden van slimme huizen als standaard. Blijkbaar is hier dan toch een bepaalde hoeveelheid vraag naar. Tenslotte kun je er ook nog voor kiezen om je huidige huis up te graden met slimme technologie. Misschien heb je binnenkort wel een smart home.

Lees ook:  Oppas werk. Een alsmaar groeiende trend binnen de bijbanen. 

Duurzaamheid

Ik denk dat iedereen deze ontwikkeling in de woningmarkt wel had verwacht, namelijk de duurzaamheid van huizen. Duurzaamheid is tegenwoordig echt een van de belangrijkste trends binnen de woningmarkt. De consumenten zijn steeds meer bezig met het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en zijn op zoek naar woningen die gebouwd zijn met duurzame materialen of beschikken over zonnepanelen, een hybride waterpomp en ga zo maar door. Huizenbouwers spelen hier natuurlijk ook op in door huizen aan te bieden die gemaakt zijn met duurzame materialen zoals hout van duurzame bosbouw. Daarnaast zijn dit soort huizen ook nog voorzien van zonnepanelen en een geothermische verwarming. Nieuwbouw is over het algemeen ontzettend duur, maar je kunt er ook voor kiezen om als bestaande huiseigenaar je huis te verduurzamen.

De micro woningen

Naast de opkomst van de smart homes en de duurzaamheid binnen woningen is er nog een trend die steeds vaker voorkomt. We hebben het natuurlijk over Micro woningen. Micro woningen zijn kleine woningen die zijn ontworpen om een betaalbare en efficiënte woonruimte aan te bieden voor voornamelijk stedelijke bewoners. Er is in Nederland een woningnood en dit proberen ze te verminderen door middel van de micro woningen. In steeds meer steden worden dit soort woningen dan ook gezien als de oplossing van dit probleem.

Lees ook:  De woontrends van 2023

Wonen op afstand

Een andere ontwikkelingen die we zien binnen de woningmarkt is de groei van wonen op afstand. Dit komt met name door de opkomst van de digitale technologie en de stijgende populariteit van het thuiswerken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te verhuizen naar gebieden waar het goedkoper is om te wonen of misschien is het op een bepaalde plek veel rustiger met meer natuur. Hun werk doen ze dan simpelweg via thuis. In Nederland zien we daarom ook een groei in de vraag naar huizen die liggen in landelijke gebieden of kleine steden. Dit kan natuurlijk ook leiden tot veranderingen in de vraag naar huizen in grotere steden.

Zoals je ziet zijn er toch wel een aantal interessante ontwikkelingen in de woningmarkt. We zien een groei van slimme huizen, terwijl ook de duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor de consumenten. Microwoningen worden echt gezien als de oplossing voor het tekort en woningen. Tenslotte zien we ook een toename van het wonen op afstand en het werken vanuit thuis.

Lees ook: De tuintrends van dit moment en over de interieurtrends van 2022.

Lees ook:  8 trendy en unieke activiteiten om te doen deze zomer

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

De ultieme gids voor mannen op zakenreis

Een mannen vakantie plannen met je vriendengroep

De meest mannelijke auto’s van 2023

5 manieren om nieuwe carrière skills te leren vanuit huis

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings