Korte baarden: praktisch en voor elke man

8 maart 2021
1107
Korte baard met lang haar

In dit artikel tref je inspiratie aan voor korte baarden.

Een korte baard classificeert zich als een praktische en makkelijke baardstijl die door elke man prima te dragen is.

De baard is hip en dat geldt zeker voor de korte baard. Sterker nog, de korte- of stoppelbaard geldt als een van de meest populaire baardstijlen van dit moment. Heel verwonderlijk is dat overigens ook weer niet.

De korte baard is altijd erg populair geweest. De meeste mannen kunnen gemakkelijk een korte baard kweken en het is ook een van de meest gangbare en ook geaccepteerde baardstijlen.

De korte baard kennen we eigenlijk in drie verschillende varianten overigens. We bespreken er hier alles over.

De korte variant is tussen de 1 en 2 millimeter

Drie varianten dus, waarvan de korte baard - de 5 o’-clock shadow- is doorgaans tussen de 1 en 2 millimeter. Verder onderscheiden we de medium korte baard, ook welk medium stubb genoemd.

Deze baard heeft een lengte van tussen de 2 en 4 millimeter. De langste uitvoering van de korte baard staat bekend als long stubb en heeft een lengte van vijf millimeter.

Wat de voor jou perfecte baard is hangt af van de vorm van je hoofd maar zeker ook de tijd die je in het onderhoud van de baard wilt steken.

→ Lees ook: welke baard past bij mijn gezicht?

Heel lang was glad de norm

Kies je voor een korte baard, dan kies je voor een baard met een geschiedenis. De baard wordt gezien als een combinatie van de stijlen eigenwijs, hip en klassiek.

Leuk om te vermelden is dat de benaming 5-o’-clock te danken is aan mannen die zichzelf elke ochtend lieten scheren maar bij wie de eerste contouren van de baard later op de dag al weer zichtbaar waren.

Overigens was het gedurende lange periodes van de vorige eeuw niet gebruikelijk om een baard te hebben. Glad was de norm, met een baard, hoe kort dan ook, viel je echt op. Tegenwoordig is de ongeschoren baard echter alom geaccepteerd. 

Acteurs en artiesten met korte baarden

De korte baard deed zijn intrede pas echt in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Omdat bekende artiesten en acteurs kozen voor de korte baard, werd deze baard al snel bijzonder populair.

Lees ook:  Baardverf tips voor optimaal resultaat

Behalve dat een korte baard een bepaalde uitstraling geeft, kiezen veel mensen ook voor de korte baard vanuit praktische overwegingen. Een grote groep mannen wil niet de tijd nemen om zich elke ochtend opnieuw te scheren.

Je kunt ook vanuit medisch perspectief voor een korte baard kiezen. Het is een feit dat nat scheren iets is dat niet heel erg goed is voor de huis. Op microscopisch niveau wordt de huid door ofwel een scheermes of door het gebruik van een scheerapparaat geschaafd.

De kleine schaafwondjes hebben vaak toch wel enkele dagen nodig om volledig te herstellen.

Korte baarden

Het soort baardgroei

Om een stoppelbaard te krijgen hoef je eigenlijk niets te doen, je scheert je gewoon een aantal dagen niet en de korte baard is een feit.

Hoe die korte baard eruit ziet is vooral afhankelijk van het soort baardgroei dat je hebt. De korte- of stoppelbaard heeft een aantal voordelen. Zo is het goed voor mannen met een gevoelige huid bijvoorbeeld.

Ook als je een ietwat jeugdige uitstraling hebt, kun je door het kweken van een korte baard zorgen dat je een heel andere en vooral meer stoere look krijgt. De korte baard kost je bovendien minder tijd dan wanneer je besluit elke dag te gaan scheren.

Ook als je een gedefinieerde kaaklijn hebt is een korte baard ene uitkomst, zoals het dat ook kan zijn als je dit juist niet hebt. Anderen zeggen dat de korte baard voor twijfelaars is.

Voor mannen die wel een baard willen, maar eigenlijk ook weer niet. Hoe dan ook, een korte baard is wel mannelijk. In welke variant dan ook. Moeilijk is het ook allemaal niet, heb kweken en houden van een korte baard. 

Voldoende afstand van de huid

Heb je een korte baard gekweekt, dan trim je om de paar dagen met behulp van een elektrische scheerapparaat of met een speciale baardtrimmer de baard, waarbij je voldoende afstand houdt van de huid. Zo ontstaat als vanzelf een korte baard die medium of lang genoemd kan worden.

Zoals gezegd kun je kiezen voor verschillende soorten korte baarden. De wijze van baardgroei bepaalt voor een groot deel hoe de korte baard er voor jou uit zal zien. Verder kun je zelf prima experimenteren.

Lees ook:  Baard trimmen stap voor stap

Het duurt steeds niet langer dan een week voor je naar hartenlust met je korte baard kunt experimenteren.

Is jouw gezichtsvorm ovaal, vierkant, rechthoekig of meer diamantvormig, dan staat een korte baard eigenlijk altijd wel.

Dat is echter aan jezelf, want uiteindelijk bepaal je natuurlijk helemaal zelf of je al dan niet je baard laat staan. 

Zware baardgroei

Ben jij iemand met zware baardgroei? Dan is een 5-o-clock shadow waarschijnlijk een type baard dat bij je past.

De baardgroei dekt dan al voldoende. Extra lengte is vaak niet eens nodig om kale plekjes op te vullen. Kies je hiervoor, dan is eens per twee dagen scheren vaak wel voldoende.

Daarbij kies je voor een lengte van tussen de 1 en 2 millimeter. Heb je lichte baardgroei, dan heb je vaak wel kale plekjes.

Kies je voor een medium of een langere uitvoering van de korte baard, dan kun je zo die plekjes opvullen. Hierbij houd je een lengte aan van tussen de 2 en de 4 millimeter.

Ook nu geldt dat je zelf gewoon moet proberen wat de beste look voor je is en waar jij je uiteraard goed bij voelt. Ook dit doe je al binnen zeven dagen. 

Geen irritaties na het scheren van korte baarden

Je hebt ook nog een categorie mannen die ongelijke baardgroei hebben. Je realiseert een korte baard heel simpel door je gewoon een week lang niet te scheren.

Daarna trim je de baard naar 1 of 2 lengtes korter terug.

Op die manier worden ongelijke lengtes toch op een gelijkmatige lengte getrimd namelijk. Mannen die te kampen hebben met een gevoelige huid kunnen beter kiezen voor een langere variant.

Dan hoef je immers minder vaak te scheren en te trimmen. Bij een gevoelige huid kun je ook prima een baardolie of een milde balsem gebruiken gedurende de dag. Bovendien is het verstandig om een speciale baardtrimmer te gebruiken.

Dan namelijk komt de scheerkop in het geheel niet in aanraking met de huid en heb je dus geen last van irritaties aan de huid na het scheren. 

Milde baardshampoo

Belangrijk is uiteraard ook hoe jij je stoppelbaard precies gaat trimmen. Ook nu speelt persoonlijke voorkeur weer een rol. Doorgaans worden drie manieren omschreven als het gaat om het trimmen van de korte baard.

Lees ook:  Philips Series 5000 BT5515/15

In eerste instantie dient de baard vooral schoon te zijn. Je kunt daar prima een mildere baardshampoo voor gebruiken.

Vervolgens maak je de baard schoon. Dat doe je door te deppen, probeer niet te wrijven. Natte haren namelijk, zijn minder gemakkelijk te scheren.

Heb je een langere korte baard dan die je er verstandig aan om een baardkam of een speciale borstel te gebruiken.

Kam de haren allemaal in dezelfde richting. Alleen dan kun je de korte baard op lengte trimmen en voorkom je dat je onverhoopt een plekje kaal scheert.

Je trimt de korte baard vervolgens verschillende keren op dezelfde lengte. Met een scheermes kun je vervolgens de neklijn definiëren. Houd de adamsappel daarbij als richtlijn. 

Open scheermes voor korte baarden

Je kunt ook op de traditionele manier je korte baard trimmen. Dat is dus met een scheermes en een schaar. Het kost je wel meer tijd maar is aan de andere kant ook weer leuk om te doen.

Je gebruikt bij voorkeur een open scheermes of een zogenaamde shavette voor de neklijn.

Het apparaat dat echt ideaal is voor het trimmen van de korte baard is natuurlijk de baardtrimmer.

Vaak beschikken deze speciale trimmers over een scheerkop die je in kunt stellen en de mesjes zijn kwalitatief uitstekend voor zowel de stugge als de lichte baardgroei. Ook de moderne scheerapparaten zijn ingericht op het trimmen van de korte baard. 

Let op wilde haren

Heb je de korte baard eenmaal staan, dan is het vooral een kwestie van het goed bijhouden van de baard. Bij de korte baard in de 5-o’-clock shadow uitvoering is scheren om de dag wel voldoende.

De medium lange baard verzorg je om de vier dagen en kies je voor de langere variant dan is eens per week scheren al voldoende. Uiteraard houd je wel de wildgroei goed in de gaten.

Vanwege het feit dat een korte baard kort is, vallen wilde haren meteen op. Dan ook ziet je korte baard er meteen onverzorgd uit. Vergeet vooral niet om ook de huid te verzorgen.

Als je de baard scheert, gebruik dan ook meteen een voedende after shave balsem. Is de huid gezond, dan heeft dat zeker invloed op de gesteldheid van de baard.

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings