Nat scheren stap-voor-stap gids (update)

12 juni 2019
910

Je leest op dit moment de meest waardevolle en diepgaande gids rondom nat scheren, geschreven in samenwerking met Nederlandse barbiers

Zij delen praktische tips, technieken en do's & dont's zodat jij thuis hetzelfde, perfecte scheerresultaat krijgt als in de stoel.

Ontdek tevens de verschillende technieken, scheermessen en producten.

→ Bekijk onze stap-voor-stap videogids of lees verder:


Mindset en uitstraling

Of je een aversie tegen gezichtsbeharing hebt of met regelmaat het frisse gevoel van een gladgeschoren huid wilt ervaren, het is van belang dat je goed scheert om zodoende met een nette uitstraling voor de dag te komen.

Het moment en de manier waarop je scheert heeft namelijk invloed op de gezondheid van je huid. En zoals met de meeste belangrijke zaken in het leven is een goede voorbereiding onmisbaar.

Dat geldt ook voor het nat scheren, waarbij je huid na elke scheerbeurt een herstelfase nodig heeft.

Zo'n 70% van alle mannen prefereert nat scheren als scheermethode, ondanks dat nat scheren meer tijd in beslag neemt, de leercurve hoger is en initieel ook duurder vanwege een aantal investering dat je moet doen kwalitatieve producten.

Het frisse en fijne gevoel als gevolg van een goede scheerbeurt is gewoonweg veel belangrijker.

Als scheren niet het meest verkwikkende moment van je dag is dan doe je het verkeerd.

Nat scheren hoort een relaxt moment voor jezelf te zijn. Een moment waarop je tot rust komt, even met jezelf bezig bent en in een goede mindset komt om aan een productieve dag te beginnen.

Om jou ook deze fijne ervaring zonder problemen te kunnen geven hebben we deze gids samengesteld.

Je leest alles over de verschillende types scheermessen en scheerkwasten en wat hun precieze functie is.

Door het professionele advies van de Nederlandse barbiers begeleiden we je stap voor stap naar de perfecte scheerbeurt zonder irritaties.

Hopelijk kunnen we jou overtuigen om te beginnen met nat scheren!

Goed om te weten: er is een verschil tussen nat scheren en traditioneel scheren.

Traditioneel scheren is een vorm van nat scheren, maar dan op de klassieke manier, namelijk met een open scheermes of double-edge scheermes, scheerzeep en een scheerkwast. Nat scheren is de manier van scheren op elke manier anders dan droog scheren met een scheerapparaat. Tegenwoordig wordt bij nat scheren meerdere nieuwere producten zoals pre-shave olie, scheergel en scheerschuim gebruikt.

Waarom nat scheren

Omdat het een fijne, comfortabele ervaring is. De warme handdoek, het vlijmscherpe scheermes, het masserende effect van de scheerkwast en verzorgende oliën maken het nat scheren een relaxt moment van de dag. J

e huid is verzorgd en je voelt je goed. Maar normaal gezien was de barbier hier verantwoordelijk voor...

Vandaag de dag is het assortiment aan kwalitatieve scheerproducten groot genoeg om je ook thuis te kunnen voorzien van een net zo fijne ervaring. Daarbij scheelt het je uiteindelijk ook een hoop geld, omdat de scheermesjes een stuk goedkoper zijn dan de traditionele scheersystemen.

En er is nog een belangrijke reden waarom glad scheren zo populair is. Onderstaand zie je het verschil in haartjes tussen glad scheren en droog scheren:

Verschil nat scheren en droog scheren

Nat scheren is aanzienlijk goedkoper

Vanuit een investeerders perspectief is de investering in nat scheren een sound investment. De initiële investering heb je namelijk na drie maanden al terugverdient (afhankelijk van hoe vaak je scheert) en dat zonder risico. Win-win situatie dus.

Waar de kosten bij aanschaf van de basis benodigdheden voor het nat scheren hoger liggen, spaar je bij het kopen van vervangbare scheermesjes je geld uit.

Het verschil tussen nat scheren met een open scheermes of Double-Edge safety razor en Fusion of Mach 3 scheersystemen zijn de patenten.

Patenten kosten geld vanwege Research & Development en in dit geval een hele berg marketing.

De mesjes van beide systemen gaan ongeveer 5 scheerbeurten mee voordat ze minder scherp worden. Het verschil zit 'm in dat de Double-Edge scheermesjes veel goedkoper in aanschaf zijn.

 • Double-Edge scheermesjes kosten omgerekend €0.6 per mesje
 • Mach 3 / Fusion scheermesjes kosten omgerekend €2.5 per cartridge / mesje

De initiële investering van het scheermes is natuurlijk hoger, maar dit verschil heb je met 2-3 keer scheren per week binnen de 3 maanden uitgespaard. 

Wat je minimaal nodig hebt voor een traditionele scheerbeurt:

 • Open scheermes of double-edge scheermes. Te koop vanaf €24.95.
 • Scheerzeep. Te koop vanaf €9.95.
 • Scheerkwast. Te koop vanaf €19.95.
 • After shave. Te koop vanaf €14.95.

Al met al slechts een investering van zo'n €70 (omgerekend €23 per maand) wat je vanaf drie maanden uitspaart.

Nat scheren stap voor stap

Onderstaande stappen leggen je precies uit wat je kunt doen om een perfecte scheerbeurt voor elkaar te krijgen. We gaan er trouwens vanuit dat je inmiddels de benodigdheden in huis hebt.

Meer hierover lees je in het stuk benodigdheden voor de beste ervaring. Dit zijn alleen de stappen waarin je de scheermessen, scheerkwasten, oliën en after care producten gebruikt.

1 Scheer bij voorkeur 's ochtends

's ochtends scheren heeft het voordeel dat je rond het einde van de dag een 5 o'clock shadow hebt staan, wat ideaal is voor een formeel diner of date diezelfde avond.

Daarbij is het zo dat je huid 's ochtends iets meer ontspannen is dan 's avonds. Dat heeft de maken met de stress van overdag en de nachtrust van de nacht ervoor.

As je jezelf aan een gezichtsverzorging routine houdt (dat zou je wel moeten namelijk) dan kun je het nat scheren het beste na het reinigen en scrubben doen. Op deze manier is je huid vrijgemaakt van onzuiverheden (dat 's nachts via de poriën naar buiten zweet) en opgehoopte dode huidcellen zijn dan grotendeels al verwijderd.

Lees ook:  Hoe pak jij je scheerspullen veilig in voor de verhuizing?

→ Must read: onze diepgaande gezichtsverzorging mannen gids, afgestemd op jouw huidtype

2 Warm water om de huid soepel te maken en poriën te openen

Om zo min mogelijk irritaties te krijgen na het scheren is het noodzaak om je huid soepel te maken door middel van warm water.

Dit kan door een warme scheerhanddoek (fijne structuur) of om direct na het douchen te scheren.

Dit heeft twee voordelen, namelijk dat de haarzakjes minder weerstand bieden tijdens het scheren en dat de aftershave naderhand beter je huid in kan trekken als de poriën open staan.

Gezichtsverzorging voor mannen

3 Pre-shave olie (optioneel)

Sommige barbiers en fanaten geven de voorkeur aan het gebruik van een pre-shave olie, nog vóór het gebruik van scheerschuim. Pre-shave olie heeft meerdere functies die bijdragen aan een fijnere scheerbeurt:

De olie brengt een laagje aan op de haartjes dat ervoor zorgt dat scheerschuim net ietsjes minder goed wordt opgenomen door de haartjes.

Op deze manier blijft het schuim dus beter schuimen omdat het vochtgehalte min of meer hetzelfde blijft omdat deze niet wordt geabsorbeerd door de haartjes.

Het effect hiervan is natuurlijk erg minimaal, maar voor de echte die hards helpen alle kleine beetjes.

Omdat het scheerschuim nu optimaal werkt, zal het scheermes ook de haartjes beter kunnen snijden, wat dus resulteert in een extra gladde scheerbeurt met minder irritaties en rode plekken (razor cuts).

Breng de pre-shave olie in gematigde hoeveelheid en eerlijk verdeeld aan op de gebieden die je wilt scheren.

4 Bepaal de natuurlijke groeirichting van de haren

Voordat je scheerschuim aanbrengt is het goed om te weten wat de natuurlijke groeirichting is van de gebieden dat je wilt scheren.

Tegen de richting van haargroei in scheren kan voor de onervaren scheerder namelijk voor ingegroeide haren zorgen, waardoor de haren of niet worden afgeschoren of ze worden er uit 'getrokken' doordat ze vast komen te zitten tussen het scheermes.

Hoe dan ook, je wilt deze irritaties voorkomen. Tegen de richting in scheren kan voor de beginnende scheerder het verschil maken tussen een gladde en een pijnlijke scheerbeurt.

Voel met je vingertoppen je kaaklijn, wangen, nek en kin. De richting die het meeste weerstand geeft is niet de natuurlijke richting van de baardgroei.

Blijf tijdens het scheren steeds de groeirichting bepalen door te voelen zodat je met de minste weerstand blijft scheren.

5 Gebruik van scheerzeep (optioneel scheerschuim of scheergel)

Na het bepalen van de groeirichting van de haren breng je, afhankelijk van jouw voorkeur, scheerzeep, gel of schuim aan op de gebieden die je wilt scheren.

Scheerzeep heeft de voorkeur omdat er geen chemicaliën aanwezig zijn, wat vanzelfsprekend alleen maar beter voor de huid is. Scheerzeep schuimt ook niet vanzelf, dus je zult een scheerkwast en scheermok nodig hebben.

Begin met het nat maken van de scheerkwast. Zwaai vervolgens het meeste vocht uit de scheerkwast en begin met het maken van schuim in de scheermok door de scheerkwast rustig te mengen tot er een luchtig en opgeklopt mengsel ontstaat ("Lather" in het Engels).

De helft van de scheerkwast laten schuimen is voldoende. Masseer vervolgens het schuim rijkelijk over je gezicht waardoor de haren omhoog gaan staan.

Je zult ook merken dat de scheerzeep nog meer zal gaan schuimen door de beweging die je maakt.

Laat het schuim vervolgens nog even inwerken. Op deze manier komt het scheermes beter in contact met de haren, wat zorgt voor een gladder resultaat.

Wil je een traditionele scheerbeurt, kies dan voor scheerzeep dat opgeklopt moet worden met een scheerkwast tot een romig schuim.
Scheerschuim aanbrengen

6 Scheer met de groeirichting mee

Scheer in rustige bewegingen en telkens in één baan in de natuurlijke richting van de haargroei.

Als je een gebied gemist hebt, breng dan weer scheerschuim aan en maak dan dezelfde beweging nogmaals over het gebied.

Hou met een hand de huid strak terwijl je met je je andere hand het scheermes bedient.

Op deze manier maakt het mes beter contact met de strakgetrokken huid, waardoor er minder sneetjes en ingegroeide haren meegetrokken worden.

Bij de eerste paar keer scheren raden we aan om het mes niet al te hard tegen de huid aan te drukken.

Je zult merken dat een subtiele tegendruk al voldoende is voor een prima scheerresultaat. Zie ook nat scheren tips.

Nat scheren man

7 Tegenscheren (optioneel)

Deze stap is optioneel en bedoeld voor de ervaren scheerder of professionele barbier. Om het meest gladde scheer resultaat te krijgen kun je na de eerste keer scheren, het gehele gebied nogmaals in tegengestelde richting scheren.

Je scheert dus juist tegen de natuurlijke groeirichting van de haren in en wordt ook wel 'tegenscheren' genoemd.

Nadat de meeste haren afgeschoren zijn breng je wederom rijkelijk scheerschuim aan op je gezicht. Vervolgens scheer je tegen de richting in.

De meeste mannen doen dit telkens per geschoren baan, maar het kan ook in een keer nadat je het hele gebied hebt geschoren.

8 Koud water om af te spoelen en poriën te sluiten

Verwijder de laatste restjes scheerschuim met koud water of een koude scheerhanddoek en om de porien weer te sluiten. Om je huid droog te maken dep je het beste een handdoek tegen je huid. Niet wrijven!

9 After care

Bovenstaande handelingen hebben allen een bepaald effect op de (gevoelige) huid op het gezicht:

 • Het schoonmaken van de huid verwijderd vuil maar ook vet dat van nature wordt aangemaakt door de talgklieren.
 • Door gebruik van het scheermes 'snij' je altijd over de huid, waardoor de huid op microscopisch niveau geschaafd wordt.
 • Het scheerschuim heeft ondanks alleen natuurlijke ingrediënten vrijwel altijd een uitdrogend effect.

Om de huid zo snel mogelijk te herstellen gebruik je het beste een balsem of after shave zonder alcohol om de huid voldoende te hydrateren. Als het nat scheren binnen je gezichtsverzorging routine valt dan is dit de laatste stap voor het hydrateren.

Mocht je jezelf gesneden hebben dan kun je een aluinstift of aluinblok gebruiken. Aluin is een sulfaat dat bloedstelpend werkt doordat het zich bindt aan de eiwitten van het bloed. Wordt van oudsher gebruikt bij het scheren.

Nat scheren videogids

Benodigdheden voor nat scheren

Zoals we eerder gezegd verteld is er de bijkomende kostenpost bij het nat scheren. Als je ervoor kiest om zelf thuis deze methode toe te passen dan wil je natuurlijk wel zo dicht mogelijk in de buurt komen van de kwaliteit en efficiëntie zoals bij de barbier in de stoel.

Om dat voor elkaar te krijgen bespreken we in dit stuk de nodige tools die je dient aan te schaffen zodat je thuis de perfecte scheer ervaring kunt beleven.

Lees ook:  Rode baard: weldadig en stoer

Wat je minimaal nodig hebt voor een traditionele scheerbeurt:

 • Een scheermes (double-edge, shavette of open scheermes)
 • Scheerzeep
 • Scheerkwast
 • After shave

Wat je minimaal nodig hebt voor een volledige, authentieke scheerbeurt:

 • Een scheermes (double-edge, shavette of open scheermes)
 • Pre-shave
 • Scheerzeep
 • Scheerkom / scheermok
 • Scheerkwast
 • 2x scheer handdoeken (warm en koud)
 • After shave
 • Aluinstift (tegen wondjes)

Scheermessen

Betreft het kopen van een nieuw scheersysteem en na verloop van tijd ook scheermessen raden we aan om niet te besparen op kwaliteit.

Een bot mes scheert niet fijn en trekt tijdens het scheren de haren uit in plaats van af te snijden.

Dit levert je irritaties en vervelende ingegroeide haren op die kunnen gaan ontsteken. Mesjes worden nu eenmaal vrij snel bot. Vervang ze daarom met regelmaat.

Er zijn verschillende factoren die je in overweging kunt nemen bij de aankoop van een nieuw scheersysteem:

 • Tijd. Hoe vaak per week wil je scheren en hoeveel tijd mag elke scheerbeurt kosten? Ben je bereid een kwartier eerder op te staan?
 • Kosten per scheerbeurt. Teruggerekend naar de kosten van de scheermesjes en hoelang deze bij normaal gebruik meegaan.
 • Leercurve. Ben je bereid om te oefenen met een bepaald type scheermes?
 • Ervaring en resultaat. Biedt het mes jou de gewenste ervaring en eindresultaat?

Safety razor, single edge en double edge (krabber)

Vandaag de dag nog steeds een van de meest populaire scheersystemen sinds zijn uitvinding in 1880. De safety razor, in Nederland ook wel een 'krabber' genoemd, is een scheersysteem dat werkt met vervangbare scheermesjes.

De reden achter de naam komt omdat de mesjes beschermd zitten onder de 'kop' van het scheersysteem, wat het dus een veilig scheersysteem maakt.

De meest bekende variant is de Double-Edge (DE) safety razor dat werkt met vervangbare mesjes aan twee kanten.

Deze variant zorgt voor een erg fijne scheerervaring en bovendien glad resultaat. Een extra voordeel is dat de vervangbare mesjes prima betaalbaar zijn.

Daarbij is het zo dat de overige onderdelen van het systeem zoals de heft en kop een lange levensduur hebben. Je vervangt dus alleen maar de mesjes.

De reguliere versie is bedoeld voor mannen met een lichte tot normale baardgroei. Als je zware baardgroei hebt dan kies je het beste voor een safety razor met open kop, waarbij de ruimte tussen de kop en scheermes groter is.

Verder heb je nog de keuze uit een verlengd handvat, schroef of -vlindersluiting en open of gesloten kop.

 • Tijd: gemiddeld.
 • Kosten per scheerbeurt: laag.
 • Leercurve: gemiddeld
 • Ervaring en resultaat: erg goed.
Muhle Hexagon double-edge scheermes

» Bekijk het aanbod hoogwaardige scheermessen in de Trendheads webshop

Straight razor (open scheermes)

De straight razor, cut throat razor oftewel open scheermes is een scheersysteem dat bestaat uit twee delen: het mes zelf en het handvat waarin het mes in ingeklapt kan worden.

Het scherpe mes zorgt voor het meest gladde scheerresultaat vanwege de afstand op de huid.

Het mes zelf is niet te vervangen en dient daarom regelmatig geslepen te worden. Deze scheermethode is voor de echte fanaat of professionele barbier.

Het resultaat is geweldig en uiterst glad, maar vereist oefening. Omdat je maar eenmalig een investering hoeft te doen is een open scheermes de meest kosteneffectieve oplossing.

Het openscheermes werd voornamelijk gebruikt voor het zetten van contourlijnen of het bijwerken van de bakkebaarden, maar kan prima ingezet worden voor het scheren van het gezicht.

Het open scheermes is een eenmalige investering waar je jarenlang profijt van hebt.

 • Tijd: gemiddeld.
 • Kosten per scheerbeurt: extreem laag.
 • Leercurve: hoog.
 • Ervaring en resultaat: uitstekend.
Dovo Bismarck open scheermes

Let op: Een open scheermes dien je met regelmaat te onderhouden wil je er levenslang plezier van hebben. Het richten, polijsten en slijpen zijn de drie fases van het onderhoudsproces waar je extra producten voor nodig hebt.

De aanschaf van een degelijk open scheermes is een eenmalige investering om de best mogelijke scheerbeurt te kunnen ervaren.

Shavette

Een shavette is vrijwel identiek aan een open scheermes, behalve dat in het geval van een shavette het scheermes wél vervangen kan worden.

Dit haalt de nood voor het handmatig slijpen weg (wat ook vanuit een hygiënisch oogpunt voor sommige een reden is om een shavette te gebruiken), maar verhoogt wel weer de kosten per scheerbeurt, wat overigens minimaal is want vervangbare scheermesjes zijn nog steeds de meest goedkope manier van nat scheren.

Een shavette gebruikt dezelfde scheermesjes als een open scheermes en safety razor, waarbij een helft van het scheermes in het heft van de shavette kan opgeborgen worden.

Het scheerresultaat is afhankelijk van de type scheermesjes die gebruikt worden.

 • Tijd: gemiddeld.
 • Kosten per scheerbeurt: laag.
 • Leercurve: hoog.
 • Ervaring en resultaat: uitstekend.
shavette scheermes

» Bekijk het aanbod hoogwaardige shavettes

Cartridge scheersysteem

Het cartridge systeem is bedoeld om snel, veilig en makkelijk te kunnen scheren. De mesjes zijn achter elkaar geplaatst in een 'cassette' en de cassette is in zijn geheel te vervangen.

De meest populaire variant is de Gillette Mach 3, met 3 mesjes. Deze cassette kun je gebruiken om zowel met de haargroei mee als tegen gemakkelijk te kunnen scheren, zonder al teveel irritaties.

Bij gemiddeld gebruik gaat één cassette zo'n 4-5 scheerbeurten mee, wat de prijs per scheerbeurt vrij hoog maakt.

 • Tijd: snel.
 • Kosten per scheerbeurt: hoog.
 • Leercurve: laag.
 • Ervaring en resultaat: acceptabel.
Gilette 3 scheersysteem

Scheermesjes

Double-Edge safety razors en shavettes gebruiken hetzelfde type scheermesjes, namelijk double-edge scheermesjes.

Dit type scheermesje is de wereldstandaard en kun je vrijwel overal kopen. Bij het gebruik voor een shavette wordt het mesje door midden gebroken, welke vervolgens in de shavette wordt geplaatst middels een holder.

Scheermesjes zijn er in 5 schalen wat de scherpte aanduidt. Scherpte 1 is het minst scherp en scherpte 5 is het meest scherp. Vergis je niet, schaal 1 is ook héél scherp! Schaal 1-3 wordt aangeraden voor beginners of mannen met een lichte baardgroei.

Ben je gevorderd of heb je zware en stugge baardgroei, kies dan voor een scherpte 4 of 5.

Je zult merken dat je met een bepaalde scherpte fijner scheert. Dit moet je even testen en uiteindelijk vindt je een scherpte en merk dat bij je past.

Double-edge scheermesjes

→ Lees ook: de beste scheermesjes top 3

Scheerkwasten

Een goede voorbereiding is belangrijk voor de beste scheerervaring. Het gebruik van de scheerkwast is daar een belangrijk onderdeel van. De functie van de scheerkwast is tweeledig:

 • Door het inzepen van de kwast en aanbrengen op de huid wordt de huid gemasseerd waardoor de haren rechtop gaan staan en op deze manier het mes de haren dichter op de huid kan afsnijden;
 • De scheerkwast verdeeld de scheerzeep gelijkmatig waardoor de haren zachter worden, waardoor het scheermes makkelijker over de huid glijdt.
Lees ook:  4 benodigdheden voor het verzorgen van een baard

Er zijn een drietal verschillende soorten scheerkwasten met elk hun specifieke eigenschappen en prijskaartje.

Als je beginnende nat scheerder bent dan is een synthetische scheerkwast meer dan voldoende.

Naarmate je groeit in je scheercarriere kun je naar eigen wens opteren voor duurdere en hogere kwaliteit scheerkwasten.

Dassenhaar

Dassen haren zijn de fijnste haarsoort voor het gebruik van scheerkwasten. De haartjes van de das zijn erg zacht, hebben een goed schuimend vermogen en maken daarom ook de beste scheerkwast. Er zijn twee types dassenharen: de silvertip en de graudas. De graudas heeft een grijze tint, vandaar de naam 'grau'.

Mühle Liscio scheerkwast
Scheerkwasten van de zilverdas

Varkenshaar

Scheerkwasten bestaande uit varkensharen zijn stugger dan de variant van dassenharen. Varkensharen zorgen voor minder schuim maar wel weer voor een betere massage tijdens het aanbrengen van het scheerproduct. De haren worden wel iets zachter naarmate het gebruik.

HJM scheerkwast varkenshaar

Synthetisch

Tegenwoordig vrijwel niet meer van echte haren te onderscheiden. De synthetische namaak scheerkwasten drogen sneller op omdat de haartjes geen absorberende eigenschappen hebben, maar dit hoeft niet voor al teveel hinder te zorgen. De haartjes gaan erg lang mee en zijn tevens bijna net zo zacht als de dassenharen.

Scheerkwast syntetisch

Onderhoud scheerkwast

We adviseren je om je scheerkwast met enige regelmaat te onderhouden door de scheerkwast een paar minuten in een glas met water en afwasmiddel te weken. Zodra het afwasmiddel is ingetrokken en de vettigheid uit de haren heeft geweekt, spoel je de scheerkwast weer schoon.

Vervolgens laat je de scheerkast een halfuurtje in verdund keuken azijn staan om helemaal te reinigen.

Scheerproducten

Scheerschuim

Het meest populaire en praktische scheerproduct dat je kunt kopen. Scheerschuim staat onder druk in een spuitbus en is direct bruikbaar.

Scheergel

Scheergel begint pas te schuimen zodra het in aanraking komt met met je handen. Is vooral goedkoop.

Scheerzeep

Verkrijgbaar als solide blok dat niet uit zichzelf schuimt. Door gebruik te maken van een natte scheerkwast zal de scheerzeep beginnen te schuimen waarna je het kunt verdelen over je gezicht.

scheerzeep

Pre- shave olie

Bedoeld voor de gevoelige huid en werkt als extra 'glijmiddel' tijdens het scheren. Pre-shave olie verzacht de haren waardoor het scheermes makkelijker door de haren kan snijden.

Deze oliën bevatten natuurlijke, geconcentreerde ingrediënten die geen irritaties kunnen veroorzaken. Pre-shave olie wordt ook slecht opgenomen door de huid waardoor poriën juist niet dichtslibben.

Pre-shave olie

After shave

After shave helpt bij het tegengaan van bacteroeien en trekt de huid samen, waardoor je de prikkende sensatie krijgt.

Omdat after shave een hoog alcohoolpercentage bevat droogt het de huid uit. Shaving balm en olie zijn betere keuzes als je een hydraterende oplossing zoekt.

After shave

→ Bekijk alle after shave in Trendheads webshop

Razorpit

De 'Razorpit' is een gepatenteerd systeem dat speciaal gemaakt is voor cartridge scheersystemen.

Gezien de prijs per scheerbeurt bij dergelijke systemen hoog is, is de Razorpit een manier om de mesjes langer mee te laten gaan en de kosten dus iets te drukken.

Na elke scheerbeurt laat je huid dode huidcellen, keratine en kleine haartjes achter op de scheermesjes.

De Razorpit zorgt door middel van een wrijvingstechnologie dat deze restanten worden verwijderd waardoor het mes langer scherp blijft.

Na elke scheerbeurt wrijf je een klein hoeveelheid scheerschuim op de Razorpit om vrvolgens je scheermes een aantal keer over het oppervlak te strijken.

Spoel daarna zowel hets cheermes als de Razorpit weer schoon. Je kunt er alle cassettes mee schoonmaken.

Razorpit

Boldking abonnement

Boldking is een nieuwe speler in de wereld van nat scheren en is de afgelopen jaar steeds populairder geworden.

Met Boldking ontvang je elke maand of twee maanden supersterke en praktische scheermesjes, afgestemd op jouw huidtype (normaal of gevoelig).

Op de Trendheads redactie zijn we er erg over te spreken, vooral omdat het een merk is dat traditionele standaarden wilt verbreken en tegelijkertijd zeer scherp geprijsde mesjes levert.

→ Lees ook onze boldking review

Boldking nat scheren

Tips en advies voor nat scheren

 • Neem de tijd. Vooral een issue bij mannen die jaren lang elektrisch hebben geschoren. Je wisselt van scheertechniek met als doel een beter resultaat. Omarm deze verandering en neem er rustig de tijd voor.
 • Teveel druk op het scheermes. Een veelgemaakte maar begrijpbare fout. Door het scheermes harder tegen de huid te drukken zou je denken dat je de haren daardoor ook dieper raakt. Dit is echter niet waar omdat een scheermes gemaakt is om te werken op vlakke oppervlaktes. Als je het mes te hard in je huid drukt ontstaat er dus een oneffen oppervlak, waardoor je niet in één beweging alle haren afsnijdt.
 • Gebruik speciale scheerzeep. Normale zeep is te agressief en verwijdert de natuurlijke oliën waardoor je huid tijdens het scheren stroef aanvoelt en waardoor de haren zich ook minder makkelijk laten afsnijden.
 • Scheerschuim is over het algemeen van lagere kwaliteit.
 • Scheren op plekken zonder scheerschuim. Het is makkelijk om even snel een stukje 'droge' huid te scheren. Maar dit resulteert vrijwel altijd in een minuscuul wondje, of zelfs een snee. Daarom: gewoon even scheerschuim opnieuw aanbrengen en dan pas scheren.
 • Halen / banen twee keer scheren. Gerelateerd aan de tip hierboven. Zorg dat je niet teveel overlap hebt tijdens het scheren, anders scheer je namelijk droge stukken huid twee keer.

Nat scheren met gevoelige huid

 • Scheer alleen met scherpe mesjes. Botte mesjes scheren slecht waardoor je meerdere keren dezelfde baan moet scheren. Dat is funest voor een gevoelige huid.
 • Laat scheerschuim inwerken. Geef het schuim even de tijd om goed op de haren in te werken. Soepele haren = betere scheerbeurt = minder erge aanval op de gevoelige huid.
 • Geen reguliere zeep gebruiken. Zeep droogt je huid uit. Gebruik daarom een hydraterende zeep, afgestemd op jouw huidtype zowel vóór het scheren als na het scheren.
 • Niet wrijven maar deppen. Je gezicht na het nat scheren droog maken doe je het beste door droog te deppen en niet te wrijven. Wrijven verhoogd de kans op ontstekingen en acne.
Gezichtsverzorging mannen

Samenvatting

Wij vinden dat iedere man het relaxte moment van een traditionele scheerbeurt een keer moet ervaren.

We hebben daarom een selectie hoogwaardige scheermessen geselecteerd voor de Trendheads webshop.

Merken zoals Feather, Merkur, Rockwell en Edwin Jagger zijn genormeerde namen en produceren scheermessen van uitzonderlijk hoge kwaliteit voor zowel beginner als ervaren nat scheerder.

We hopen dat je geïnspireerd bent en nat scheren een keer wilt proberen. Het is echt een momentje voor jezelf zodat je de dag goed kunt beginnen.

Crux Supply Co Deluxe scheerset

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings