Baard FAQ meest gestelde vragen en antwoorden

12 augustus 2019
660
Veelgestelde vragen baard

We krijgen regelmatig vragen van Trendheads rondom de baard. Gezien wij jou graag helpen met het creëren van een uitstraling die bij je past, lijkt het ons zinvol de meest gestelde vragen samen te vatten in één overzicht: de baard FAQ.

De baard FAQ bevat uiteenlopende vragen rondom het verzorgen en stijlen van de baard. Altijd praktisch om even door te lezen, wellicht zit er wat tussen waar je iets aan hebt.


In deze FAQ:

 1. Kan ik reguliere shampoo ook voor de baard gebruiken?
 2. Wat is de beste manier om een andere baardstijl te proberen?
 3. Kan ik iets doen tegen een kale plek in mijn baard?
 4. Hoe kan ik de impact van chloor op mijn baard vanwege het zwemmen minimaliseren?
 5. Is er een niet schuimend product zodat ik mijn baard kan trimmen met een scheermes?
 6. De beste manier om zachte baardharen te krijgen?
 7. Kan ik mijn baard sneller laten groeien?
 8. Welke baardstijl past bij mij?
 9. Mijn baard wordt op een ongelijke manier grijs?!
 10. Is baardolie eigenlijk wel gezond om te gebruiken?
 11. Welke baard producten heb ik nodig?

Kan ik reguliere shampoo ook voor mijn baard gebruiken?

Neen! Beter gezegd: ja, dat kan natuurlijk, maar we adviseren dat zeker niet te doen. Vanuit kosten perspectief is het logisch om dezelfde shampoo te gebruiken, maar er zijn belangrijke verschillen in formules tussen shampoo en baardshampoo.

Shampoo voor de haren is specifiek gemaakt om talg weg te wassen.

Talgklieren in de hoofdhuid maken lichaamseigen vetten aan, wat helpt de haren een (natuurlijke) glans te geven. Dat is ook de reden waarom je haren glanzen na een aantal dagen niet reinigen.

Daar is niets mis mee, maar we gebruiken shampoo om onze haren en hoofdhuid weer fris te krijgen. De formules van shampoo voor de haren zijn daarom agressiever en wassen de olie weg.

De baard daarentegen heeft deze lichaamseigen vetten hard nodig om te groeien én een natuurlijke glans te krijgen en te behouden.

Elke baarddragende man krijgt te maken met een uitgedroogde, onderliggende huid omdat de baardharen de lichaamseigen vetten opneemt in plaats van de huid zelf.

Baardzeep is daarom geformuleerd op basis van zachte ingrediënten die de haren schoonmaken, maar niet ontdoen van de lichaamseigen vetten en olie.

Baardzeep bevat tevens natuurlijke ingrediënten die door de baardharen worden opgenomen, welke, net zoals baardolie, een positieve invloed hebben op de baardgroei.

» Lees ook: alles over baardshampoo

Hoe kan ik van baardstijl veranderen?

"Zolang ben ik nog niet bezig om mijn baard te laten groeien. Ik vind het wel gaaf om telkens een soort metamorfose te ondergaan. (elke keer weer een andere kop) Kan ik naast/samen het dagelijks gebruik van baard olie ook nog andere producten gebruiken?"

Het groeien van een baard is inderdaad een stukje zelfontdekking. Erg leuk proces in ieder geval!

Baardolie is zoals je wellicht weet gemaakt om de onderliggende huid te voorzien van goede vochtbalans t.b.v. optimale groei en een gezonde glans.
→ Lees ook: de beste baardolie van dit moment

Baardolie is om die reden ook het meest populaire product om een baard te verzorgen en prima om mee te beginnen.

Lees ook:  Een (succes)volle baard groeien

Baardolie is overigens niet gemaakt om een plofbaard tegen te gaan; er zit namelijk geen hold in om de stugge haren in model te houden.

Om een opstandige baard in model te brengen is baard wax en baard balsem gemaakt. Baard wax bevat bijenwas en is specifiek gemaakt om hold te geven gedurende de dag. Balsem geeft ook hold in combinatie met conditionerende eigenschappen, zie het als een soort conditioner voor je baard.

Naarmate je baard langer wordt is een baardschaar handig om uitschieters bij te knippen.

Uiteindelijk zul je je baard willen trimmen en de neklijn definiëren. We hebben daar een gids voor geschreven met handige info: baard trimmen stap voor stap

Hoe krijg ik een volle baard?

Over het algemeen heb ik een volle baard, met uitzondering van hier en daar kale plekjes. Is er een manier de kale plekjes wél vol te krijgen?

Er zijn helaas geen natuurlijke middeltjes waarmee je baardgroei zodanig kunt stimuleren dat een kale plek wordt opgevuld. Je hebt echter wel een aantal opties:

 1. Laat de baard langer groeien zodat de lengte van de omliggende baardharen de kale plek uiteindelijk bedekken.
 2. Een baardstijl uitkiezen waardoor de plek wat minder opvalt, zoals bijvoorbeeld een chin strap of Van Dyke, zie baardstijlen en modellen voor inspiratie
 3. Gebruik maken van baardolie zodat je huid in ieder geval voorzien is van de nodige hydratatie waardoor de baardgroei van de rest van je baard optimaal is.

Kale plekjes zijn helaas genetisch bepaald. Je kunt eventueel kiezen voor gebruik van Biotine,maar dat is geheel op eigen risico en is geen natuurlijk middel. Je moet jezelf dan afvragen of het je dat waard is.

Hoe ga ik een doffe baard tegen als gevolg van chloor?

"Ik ben actief met sport bezig, met name zwemmen. Het agressieve chloorwater maakt mijn baard dof en broos."

Maak minimaal gebruik van baardolie om de baardharen en onderliggende huid optimaal te hydrateren voor én na het zwemmen.

Chloor is echter een agressief middel om bacteriën tegen te gaan, wat in dit geval ook de natuurlijke talg in de baardharen en huid aanvalt en oplost. Dit maakt je baard broos en "vaag" (glansloos).

Er zijn geen middeltjes die je kunt gebruiken die de werking van chloor tegengaan. Wat je de eerstvolgende keer wél kunt doen om de negatieve invloed van chloor zo veel mogelijk tegen te gaan:

 • Maak je baard van te voren nat met natuurlijk water. Haren die al nat zijn kunnen minder vocht opnemen dat gemengd is met chloor uit het zwembad.
 • Na een zwemsessie z.s.m. je baardharen droog maken en baardolie gebruiken zodat de huid en haren gelijk gevoed worden.
 • Natte haren breken sneller. Daarom je haren droog deppen, niet wild wrijven. Zelfde tip voor de de haren op je hoofd.
 • Om de baardharen een extra boost te geven kun je een baard balm gebruiken o.b.v. crème textuur (dus niet de zeep variant). De crème trekt langzaam in je baardharen en geven daarom langere tijd de voedende werking tijdens de dag. Deze gebruik je dan afwisselend met een baardolie (om de dag bijvoorbeeld). Een aanrader is de Storm Proof baard balm van RAW Naturals. 100% natuurlijke ingrediënten en erg fris.
 • Zorg dat zowel de balm en olie gelijkmatig worden verdeeld over je volledige baard en vooral: ook in contact komt met de huid. Als dit met je vingers niet goed lukt dat biedt een baard borstel of baard kam uitkomst om te verdelen.

Zwem-ze!

Is er een product dat niet schuimt zodat ik mijn baard kan trimmen met een scheermes zonder een fout te maken?

Jazeker. Sommige scheercrème en pre-shave zijn speciaal ontwikkeld om niet op te schuimen tijdens het scheren zodat je ten alle tijden perfect ziet wat je doet. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk te ver of teveel scheert.

Lees ook:  Baardschaar gebruik en top 5

Baxter of California super-close scheercrème is precies ontwikkeld om niet op te schuimen en moeiteloos een supergladde scheerbeurt te geven of de baard te trimmen.

Hoe krijg ik zachte baardharen?

Zachte baardharen zijn het resultaat van: een gezonde onderliggende huid + gezonde haarzakjes + gezonde baardharen. Als deze drie in balans zijn volgen zachte baardharen automatisch.

Haarzakjes zijn gezond zodra het vochtgehalte in de onderliggende huid in balans is. Talgkliertjes in de huid produceren vetten welke gezond zijn voor de huid, waardoor de haarzakjes optimaal kunnen functioneren.

Tijdens de groeifase worden deze vetten echter opgenomen door de baardharen in plaats van door de huid.

De talgkliertjes moeten daarop extra hard gaan werken, wat nadelig is voor de gezondheid van de haarzakjes.

Om dit effect tegen te gaan wordt baardolie en baard balsem gebruikt. Deze producten met natuurlijke ingrediënten voorzien de onderliggende huid van voldoende hydratatie zodat de talgkliertjes op hun normale manier kunnen werken.

We adviseren baardolie om de dag te gebruiken en 2-3 keer de baard te reinigen met baardzeep. Schone baardharen nemen baardolie namelijk beter op dan vettige baardharen.

Tip: Het is belangrijk dat haarzakjes ongehinderd baardharen kunnen groeien. Het is verstandig om daarom regelmatig de baard te ontklitten met gebruik van een baardkam of baard borstel.

→ Lees ook: hoe gebruik ik een baardkam het beste?

Baardgroei versnellen?

Een van de meest gestelde vragen met een van de meest 'vervelende' antwoorden: neen.

Iedereen is anders en elke baard groeit op zijn eigen manier. Sommige groeien uit zichzelf vol en dik, andere zijn niet te temmen. Sommige groeien ongelijk, of zelfs in twee verschillende kleuren. Of je hebt te maken met kale plekjes.

Wat je wel kunt doen is je baard optimaal laten groeien. Optimale groei is de combinatie van verschillende factoren:

 • Minimale stress in je dagelijkse leven. Stress heeft invloed op de hormoonspiegel en hormonen hebben invloed op o.a. baardgroei (teveel stress zorgt zelfs voor haaruitval!).
 • Voldoende nachtrust voor de algemene gemoedstoestand.
 • Goede conditie en gezond lichaam. Regelmatige inspanning zorgt voor een betere bloedsomloop, wat weer zorgt dat haarzakjes optimaal vitamines en mineralen krijgen.
 • Je baard verzorgen en onderhouden: regelmatig trimmen, baardolie gebruiken voor de haren en onderliggende huid.
 • Een afspraak met jezelf. Kies jouw ultieme baardstijl, houd een dagboek bij en blijf trouw aan je afspraak totdat je doel is gehaald.
 • Gezond dieet met voldoende mineralen en eiwitten.
 • Matig alcohol consumptie! Alcohol is giftig en je lichaam geeft prioriteit aan het afbreken van alcohol.
 • Vermijd producten met onnatuurlijke ingrediënten.

» Lees ook: baard groeien: de ultieme gids

Welke baardstijl past bij mij?

Elke baardstijl die je maar wilt! We hebben in het verleden geschreven over welke baardstijl past bij bepaalde gezichtstypes. Het is belangrijk om te weten dat we slechts richtlijnen benoemen.

Jij bent wie je bent en het is helemaal aan jou een baardstijl te kiezen en de groeiperiode lekker zelf door te gaan. Kies vooral een baardstijl waarvan jij denkt dat deze bij je past.

... maar als je dan toch advies wilt:

 • Ronde en ovale gezichtsvormen willen meestal wat langer lijken zodat de nadruk minder op de bolle vorm ligt. Kies daarom voor langere baardstijlen en eveneens langere haarstijlen zoals bijvoorbeeld slicked back en een medium kuif.
 • Langere gezichtsvormen vragen het tegenovergestelde. Probeer daarom horizontale lijnen te creëren zoals een snor en een kortere baardlengte.
 • Als je te maken hebt met een niet-zo-prominente kaaklijn of kin, dan kies je voor een volle baardgroei en lange baardstijl.
 • Hoekige en prominente kaaklijnen worden als mannelijk en dominant gezien. Toch liever iets minder aanwezig? Kies dan voor een medium lange baardstijl die de kaaklijn verdoezeld.
 • Mocht je kaal zijn: omarm allereerst deze stijl! Vervolgens groei je een 2-3 dagen stoppelbaard, welke je uitstraling complimenteert.
Lees ook:  Baard trends: 4 tips voor een volle baard

Mijn baard wordt op een ongelijke manier grijs!?

Dat gebeurt bij vrijwel alle mannen en het beste is om deze verandering te omarmen.

Grijze haren worden zichtbaar wanneer de pigment cellen in haarzakjes stoppen met het aanmaken van melanine.

Melanine is het pigment dat de haren kleur geeft. Naarmate we ouder worden verliezen haarzakjes op een geleidelijke (en ongelijke) manier de functie om melanine aan te maken.

Dit is een natuurlijk proces en er is niets tegen te doen. Zelfs als je alle tips van vraag #7 toepast, je ontwikkelt met de tijd toch een grijze baard.

Je kunt de baard kleuren met speciale baardkleuring. Let wel: net zoals alle kleuring zul je deze kleur ook moeten uitgroeien tegen het tempo dat je baard groeit. Of je scheert de baard na het kleuren volledig glad en je begint opnieuw.

Is baardolie eigenlijk wel te gebruiken met mijn huidtype?

Baardolie is in vrijwel alle gevallen te gebruiken in combinatie met de verschillende huidtypes. Let er goed op dat je in ieder geval baardolie gebruikt zonder onnatuurlijke toevoegingen.

Net zoals elk cosmetica product kan het voorkomen dat een ingrediënt een allergische reactie veroorzaakt, bijvoorbeeld door verwerkte noten of olijfolie. Dat is voor iedereen verschillend en over het algemeen komt dat vrij weinig voor.

 • Gevoelige huidtypes. Probeer bij gebruik van nieuwe cosmetica altijd een kleine hoeveelheid op je handen om te testen of er iets gebeurd. Als je huid geen reactie geeft dan kun je er vanuit gaan dat de huid onder de baard ook geen irritatie zal geven.
 • Vettige huidtypes. Baardolie is van nature vettig, maar dat betekend niet dat baardolie niet geschikt is voor een vettige huid. In dit geval werkt de olie aanvullend op de vettige huid en zal geen nadelige gevolgen hebben. We adviseren een gematigde hoeveelheid olie te gebruiken.
 • Uitgedroogde huidtypes. Baardolie helpt zeer goed bij droge huidtypes en voorziet de huid juist extra van voedzame stoffen en ingrediënten.
 • Normale huidtypes. Prima te gebruiken in combinatie met baardolie.
 • Combinatie huidtypes. Prima te gebruiken in combinatie met baardolie.

Je gebruikt de juiste hoeveelheid baardolie als je vingers na het aanbrengen droog zijn

→ Lees ook: diepgaande gids over baardverzorging

Welke baard producten heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van je doelstellingen, budget en overtuiging.

In principe kunnen alle producten voor de baard aanvullend op elkaar gebruikt worden. Je kunt baardolie gebruiken nadat je baardzeep hebt gebruikt.

Baard balsem gebruik je bijvoorbeeld afwisselend met baardolie. Snorwax is gemaakt om tijdelijk extra hold te geven. Voor het trimmen heb je de keuze uit kammen, borstels en styling razors.

Kortom: je kunt veel baard producten gebruiken, vraag is of je dat zelf wilt.

Wat je minimaal nodig hebt is hoogwaardige baardolie en baardzeep. Dat zijn de twee essentiële producten voor een gezonde groei en glans.

Baardzeep gebruik je om de baard te ontdoen van de baardolie. Baardolie geeft je baard een gezonde glans en optimale groei.

Als je liever geen olie gebruikt maar toch je baardharen wilt verzorgen dan is baard balsem een goed alternatief.

Mocht je een langere baardstijl voor ogen hebben dan is het goed om regelmatig je baard te trimmen. Doe je dat thuis, gebruik dan een baardkam en baardschaar qua trim tools, klik hier voor onze video over het trimmen van een korte baard. Je kunt er ook voor kiezen dat bij de barbier te laten doen.

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings