Handen wassen!

29 maart 2020
596
Handen wassen

Ontdek de beste (vaste en vloeibare) handzeep van dit moment voor optimale bescherming tegen onzuiverheden en ziekteverwekkers, samengesteld op basis van recensies, testers, ingrediënten en kwaliteit.

» Bekijk beste handzeep van dit moment of lees verder:

Goed om te weten over handen wassen

Handzeep. Voor de een slechts een accessoire in de buurt van een waterbron, voor de ander een onmisbaar product voor algemene hygiëne.

Hoewel vaak vergeten (of overgeslagen) in de dagelijkse routine is handzeep onmisbaar in huis, op de werkplek of onderweg.

Je gebruikt je handen namelijk om te functioneren en de handen komen daardoor continu in contact met allerlei onzuiverheden en ziekteverwekkers.

Met de komst van COVID-19 is het intensief reinigen van de handen noodzakelijk geworden. Mede om die reden hebben we een overzichtelijke koopgids geschreven zodat je een goede keuze maakt zodat je vaker en met minder tegenzin de handen zult wassen.

Rivm

Onderstaande informatie wordt geadviseerd door het RIVM.

Bacteriën, virussen en ziekteverwekkers zijn overal om ons heen aanwezig. Sommige verspreiden via de lucht, andere via huid op huid contact.

Gezien de situatie waarin we ons op dit moment bevinden leggen we de nadruk op handen wassen, omdat ziekteverwekkers het makkelijkst via de handen worden verspreid.

Door de handen regelmatig en grondig met water en zeep te wassen minimaliseer je de kans dat jijzelf of iemand in je directe omgeving aangestoken wordt.

In tegenstelling tot wat we op dit moment vaak horen is het niet zo dat een virus via de huid binnendringt. Onze huid biedt namelijk uitstekende bescherming tegen virussen. Virussen dringen het lichaam echter wél makkelijk binnen via slijmvlies (mucous membrane), welke je treft in de mond en neus. Handen wassen wordt dus geadviseerd om zodoende een virus minder makkelijk door te geven als we aan ons gezicht zitten.

Om de verspreiding van ziekteverwekkers zo goed mogelijk tegen te gaan adviseert het RIVM om minimaal 20 seconden de handen te wassen. Reinig daarbij grondig de vingertoppen, tussen de vingers, handpalmen en polsen.

Ziekteverwekkers kunnen na het wassen op de handdoek terecht komen. Was de doek daarom regelmatig en zorg dat je een schoon stapeltje in de buurt hebt.

Hoe vaak handen wassen?

Op dit moment: zo vaak mogelijk en minstens voor elke belangrijke activiteit zoals eten bereiden, na een bezoek aan het toilet, na contact met (huis)dieren en na het buitenspelen.

Hoelang handen wassen?

Het is allereerst belangrijk de handen op de goede manier te wassen (bekijk de video in dit artikel). Het RIVM adviseert minimaal 20 seconden en net zolang tot de handen schoon zijn.

Sieraden omhouden tijdens het handen wassen?

Onzuiverheden en bacteriën blijven makkelijker op sieraden zitten, dus het is beter om deze tijdens het wassen af te doen. Als dat niet lukt was je de sieraden gewoon mee.

Warm of koud water handen wassen?

Het gebruik van warm of koud water heeft geen invloed op de effectiviteit van de zeep. Belangrijk is dat je grondig reinigt en minimaal 20 seconden waarbij je de onderkant, achterkant en tussen de vingers schoonmaakt.

Zeep of ontsmettingsmiddel tegen een virus?

Volgens Britse onderzoekers* is vloeibare handzeep het beste om jezelf te beschermen tegen virussen.

Handgel en reinigers op basis van alcohol werken ook, maar minder goed dan handzeep.

Dit kon het onderzoeksteam concluderen door verschillende testmethodes uit te voeren, waaronder laboratorium studies en tests op mensen.

*Foddai AC, Grant IR, Dean M. Efficacy of Instant Hand Sanitizers against Foodborne Pathogens Compared with Hand Washing with Soap and Water in Food Preparation Settings: A Systematic Review. J Food Prot. 2016 Jun;79(6):1040-54

Reiniger op basis van alcohol?

Desinfecterende formules bevatten alcohol en vanaf 70% alcohol werkt de zeep of reiniger daadwerkelijk desinfecterend.

Een lager alcohol percentage is ook mogelijk als er aanvullende ingrediënten zijn gebruikt. De werking is dan net zo goed als bij een percentage van 70%.

Hoe weet je of een product op basis van alcohol desinfecterend werkt? Door het etiket te checken op een virusclaim.

Een virusclaim herken je aan de 11-cijferige code op het etiket, afgesloten door de letter "N". Het kan ook een 5-cijfere combinatie zijn met de landcode "NL" ervoor.

Als je het niet zeker weet dan bekijk je de website van CTGB.

Handgel: hoe of wat?

Handgel is de beste oplossing als er geen waterbron in de buurt is. Maar let op: met handgel lijken en voelen de handen schoon, maar omdat onzuiverheden en bacteriën niet worden weggespoeld helpt het dus aanzienlijk minder goed dan vloeibare handzeep.

Lees ook:  Betekenis symbolen op huidverzorgingsproducten

De functie van handgel wordt versterkt als je regelmatig handen wast met regulier zeep.

We adviseren daarom op dit moment geen handgel te gebruiken tenzij je echt geen andere opties hebt of onderweg bent (dan is iets beter dan niets...)

Vaste zeep of vloeibare zeep?

Indien je eerder een zoektocht bent begonnen naar een nieuwe zeep weet je inmiddels dat de keuze enorm is.

Van budget merken tot zeer luxueuze opties, handzeep is er voor iedereen maar de zoektocht naar de perfecte keuze is lastig.

En dan heb je ook nog eens de keuze uit vaste vorm (blokken zeep) of vloeibare formules.

Welke is beter? Met oog op hygiëne adviseren we op dit moment vloeibare zeep omdat je deze na gebruik volledig weg wast. Vaste blokken zeep werken qua functie net zo goed, maar na gebruik blijven onzuiverheden en bacteriën op het blok aanwezig.

Beste antibacteriële formules

Deze selectie is de beste keuze als je op dit moment voorkeur geeft aan extra bescherming middels formules die daar speciaal voor zijn geformuleerd.

Dettol wasgel

Verzachtende verzorging en intensieve reiniging van Dettol. Anti-bacteriele formule gaat effect verspreiding van bacteriën tegen. De huid wordt tegelijkertijd zacht.

Bevat aangename lavendel geur en druivenextract. Vanzelfsprekend dermatologisch getest. Goedkoopste prijs v.a. €9.49

Medex

Hydraterende formule van medex verfrist en verschoond +30% extra in de standaard uitvoering. Laagste prijs v.a. €22

Unicura Balans (nieuwe formule)

Met de nieuwe Unicura balans formule reinig je de handen effectief. Unicura handzeep is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik en ondersteunt en beschermt. Laagste prijs v.a. €9.95

Alcohol desinfectie

Formules op basis van alcohol zijn ideaal voor onderweg en gaan effectief bacteriën tegen.

Victoria 70%

Maakt handen schoon zonder uit te drogen. Hydraterende formule op basis van Vitamine A en Vitamine E. Goed voor onderweg of wanneer er geen vloeibare zeep beschikbaar is. Koop voor €7

Medic gel 70%

70% Medic gel formule, geparfumeerd. Koop voor €17

Beste Unisex handzeep

Onderstaande selectie handzeep is geschikt voor unisex gebruik en maakt elke wasbeurt een waar genoegen. Geniet van de lekkerste geuren en merken.

Kick ass Vanille

We rise by lifting others! Zachte handzeep ruikt heerlijk naar kumquat & bourbon vanille. De 100% gerecyclede plastic fles heeft een vrolijk, kleurrijk etiket. Deze vegan zeep is vrij van sulfaten en kleurstoffen. Koop voor €17

Atelier Rebul Herbal

Natuurlijke handzeep gemaakt van kokoswater en essentiele olien, exclusief sulfaten. Hydraterende en voedende formule, inclusief probiotics. Koop voor €30

Lees ook:  Hoe maak je een voedingsschema?

Marius Fabre Marseille zeep

Handen wassen marius handzeep

Al meer dan 100 jaar een begrip: Marseille zeep van Marius Fabre welke sinds de vorige eeuw gefabriceerd wordt in de traditionele zeepmakerij van Marius.

Deze zachte, voedende en vloeibare formule is zeer zacht voor de huid en droogt niet uit bij regelmatig gebruik. Ideaal voor de keuken en badkamer. Koop voor €30

Best sellers

De best seller lijst bestaat uit merken die zeer veel worden verkocht. Het is een mix van luxere merken en een aantal 'standaard' merken. Je herkent er ognetwijfeld een heel aantal van.

Ritual of Sakura

Vanzelfsprekend een Rituals best seller in deze lijst: Sakura handzeep gemaakt van rijstmelk en kersenbloem.

Verzorgt en hydrateert de handen met de zeepvrije en natuurlijke formule. Sakura is het Japanse teken voor zuiverheid. Koop voor €9.90

Marcel's Green soap

Heerlijke zeep van Nederlandse bodem: Marcel's Green soap Patchouli en Cranberry. Koop voor €13

Beste zeepblokken

Toch de voorkeur voor een vaste variant? Dan maak je met onderstaande selectie een goede keuze.

Baxter of California Charcoal bar

Baxter of California introduceert de nieuwe 3-in-1 soap bar speciaal gegoten om je handen, gezicht en lichaam intensief te reinigen. Het zwarte blok zeep bevat Kaolin, bentoniet klei én houtskool schilfers.

De combinatie van deze 3 klei soorten reinigt onzuiverheden, olie en verstopte poriën intensief.

Baxter of California Flora & Cassis

Upgrade je persoonlijke verzorging  met de premium vitamine soap bars van Baxter of California. De zeep met vitamines van Baxter geven je een extra frisse ervaring bij gebruik en verzorgt je huid optimaal.

L:A Bruket 009 lemongrass

Zeep is bij L:A BRUKET niet zomaar een zeep. De Bar Soap Lemongrass is een premium blok zeep samengesteld op basis van hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten.

Natuurlijk en organisch

Deze selectie is gemaakt voor jou als je de voorkeur geeft aan zoveel mogelijk natuurlijke en organische ingrediënten en toevoegingen.

Savon d'alep

Zuivere, volledig natuurlijke zeep van hoogwaardige kwaliteit. 6x blokken zodat je in elke ruimte voldoende zeep hebt. Koop voor €23

El Hamra

Gemaakt van bio olijfolie en uitsluitend biologische ingredienten. El Hamra zeep is gemaakt met fijne parfums en maken van elke wasbeurt een heerlijke ervaring. Koop voor €17

Afrikaanse zwarte zeep

100 grams zwarte, 100% natuurlijke blokken Afrikaanse zwarte zeep.

Boordevol gezonde ingredienten en vitamines (vitamina A, vitamine E). Geeft de huid een gezond gevoel en maakt optimaal schoon. Koop voor €13

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

De langdurige voordelen van avontuurlijke vakanties

Wat kun je verwachten als je vader wordt?

De rol van edelstenen in luxe horloges

Italiaanse herenkapsels: een gids

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings