De invloed van huidverzorging op baardgroei

5 december 2018
776
Invloed huidverzorging op baardgroei

Je hebt ongetwijfeld genoeg goede redenen waarom je een baard draagt.

Misschien geeft een baard je net die stoere uitstraling die bij je past, of bedek je op een mooie manier bepaalde eigenschappen van je gezicht.

Wellicht is je vriend(in) van mening dat een baard een mooie aanvulling is op je karakter.

Wat de reden ook is; je draagt zorg voor je baard en je wilt er zo lang mogelijk van genieten.

Om dat te doen is het belangrijk om stil te staan bij een belangrijk aspect van optimale baardverzorging: de onderliggende huid.

Hoe (baard) haren groeien

Om de noodzaak van huidverzorging op baardgroei beter te begrijpen kijken we eerst naar hoe haartjes groeien.

Haargroei in het algemeen (lees: baard, kapsel, lichaam) is een proces dat sterk verweven is met de algemene gezondheid van de huid waarin de haarzakjes zich bevinden.

Haarzakjes functioneren als volgt:

 1. Haren groeien vanuit de bodem van een haarzakje. Haarzakjes liggen onder de huid en bevatten een zenuw, mini-spiertje (om je kippenvel te geven), talgkliertjes en bloedvaatjes.
 2. Zuurstof en voedingsstoffen worden via de bloedvaatjes aangevoerd en voeden het haarzakje
 3. De haren groeien vanuit het haarzakje door de huid en scheiden ondertussen vetten en oliën uit om de groei zo soepel mogelijk te laten verlopen

Vooral de laatste stap is belangrijk. Optimale haargroei kan namelijk alleen gebeuren als het vochtgehalte van de huid waarin het haarzakje ligt optimaal is. Dat gebeurd als de vetten en oliën tijdens de groei (stap 3) ongehinderd blijven en niet worden opgenomen door bijvoorbeeld baardharen.

Lees ook:  Online geld verdienen met jouw kapperszaak!

Dat is dan ook de reden dat baardolie tijdens het groeiproces van essentieel belang is. Baardolie vult namelijk het natuurlijke proces van deze vetten en oliën aan, waardoor de onderliggende huid niet uitdroogt.

→ Lees ook: waarom baardolie onmisbaar is + top 5

Ongeacht je huidtype doe je er goed aan om een voedende crème of baardolie te gebruiken tijdens het groeiproces, zelfs als je een vettige huid hebt.

Baardharen zijn stug en dik en zullen tijdens het groeien altijd de lichaamseigen vetten opnemen.

Als je dit proces te lang niet verzorgd dat krijg je last van baardroos en uiteindelijk jeuk omdat de onderliggende huid helemaal is uitgedroogd.

Invloed huidverzorging op baardgroei

Huidverzorging voor mannen met een baard

Als het doel is om een gezonde baard te krijgen én te behouden dan zijn er op vier stappen die je nodig hebt voor een gezonde huid.

Zoals boven beschreven is hydratatie belangrijk, maar je wilt je (baard)haren en huid natuurlijk af en toe ook grondig reinigen:

 • Onderliggende huid en gezicht reinigen. Het reinigen van je gezicht en onderliggende huid zorgt ervoor dat onzichtbare onzuiverheden die de poriën verstoppen worden aangepakt. Waarom is dit belangrijk? Omdat een vochtinbrengende crème of baardolie niet goed in de huid kan trekken als de poriën verstopt zitten. De meeste gezichtsreinigers hebben een milde formule dus je kunt prima de onderliggende huid wassen met het schuim van de gezichtsreiniger. Dit lukt echter alleen bij korte baardlengtes en wanneer je baard wat voller is gebruik je het beste reguliere baardzeep om je baard en huid schoon te maken. Baardzeep bestaat eveneens uit milde ingrediënten en is speciaal gemaakt om op een milde manier te ontdoen van baardolie, zonder de baardharen dof te maken
  • Routine: Om de dag dag reinigen met een milde reiniger
 • Scrubben. Dode huidcellen bevinden zich overal op je huid en dat neemt met de dag toe. Dat is een natuurlijk proces en niet erg, maar je zult vast gemerkt hebben dat de huid onder je baard snel schilfert. Dode huidcellen en talg wordt namelijk makkelijker door je baard tegengehouden / opgenomen met schilfers als resultaat. Scrubben maakt allereerst de huid schoon waarop je met een zeep het vuil wegspoelt.
  • Routine: 1 keer per week scrubben, inclusief de huid onder de baard. Let op: als je een droge huid hebt moet je je huid altijd hydrateren na het scrubben.
 • Hydrateren. Baardharen nemen zoals je weet de lichaamseigen vetten van de huid op tijdens het groeiproces. Als je niet tijdig het vochtgehalte in de onderliggende huid op peil brengt krijg je te maken met baardroos als gevolg van een uitgedroogde huid. Voldoende hydratatie is daarom van essentieel belang voor zowel huid als optimale baardgroei. Tijdens de koudere maanden droogt de huid extra snel uit vanwege onnatuurlijke hitte van verwarming en airco in de trein, auto en thuis.
  • Routine: minimaal één keer per dag hydrateren, in de wintermaanden vaker met een neutrale gezichtscreme
  • Als je aanleg hebt voor een droge huid gebruik je een intensieve gezichtsolie
 • Beschermen tegen UV. UV-straling is altijd aanwezig, ongeacht de zon wel of niet zichtbaar is. De beschadigende kracht is natuurlijk minder als de zon niet schijnt, maar je doet er goed aan jezelf altijd te beschermen door een crème te gebruiken met minimaal SPF 15 verwerkt in de formule. Tegenwoordig bevatten steeds meer huidcrèmes standaard SPF, zo niet dan gebruik je deze een halfuur nadat je de huid hebt gehydrateerd.
Lees ook:  Huidverzorging gids voor mannen

Samengevat

Een gezonde huid heeft positief effect op de baardharen met gezonde glans, geur en groei van de baard zelf. Met bovenstaande 4 simpele stappen heb je voldoende om beide optimaal te verzorgen en te beschermen. Wil je meer weten over huidverzorging voor mannen? Lees dan hier verder over de beste huidverzorging producten voor mannen.

Liever geen 4 stappen routine? Kies dan minimaal voor het hydrateren van huid en baard. Hydrateren heeft het meeste invloed op de gezondheid (vochtgehalte) van de onderliggende huid en daarmee op de baardgroei.

→ Lees ook: de meest populaire baardstijlen van dit moment

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings