De beste voeding voor sterke lokken

27 maart 2024
161
sterke lokken

Als jij vaker deze website bezoekt kunnen we er van uitgaan dat je houd van je haar. Van een strakke buzzcut tot weelderige lange lokken, er zijn onwijs veel stijlen om uit te kiezen. Voor veel van ons is haar dan ook deel van wie we zijn als persoon. Er zijn heel veel goede middeltjes om je haargroei te versterken, maar wist je dat jouw dieet ook een grote invloed heeft op jouw haargroei en de gezondheid van je lokken? In dit artikel bespreken we de voedingsstoffen die jij moet opnemen in je dieet voor sterke lokken en gezond haar.

Het belang van voeding voor gezond haar

Als jij je haar sterk en gezond wilt houden, is het belangrijk om te weten hoe cruciaal voeding wel niet speelt in jouw haargroei. Onze haarzakjes hebben namelijk de juiste voedingsstoffen nodig om hun werk goed te kunnen doen. Zouden ze deze stoffen niet (voldoende) krijgen, dan kunnen we dat terugzien in dof, broos haar en zelfs haaruitval. Dit is waarom het belangrijk is om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan deze voedingsstoffen. Hieronder hebben we een lijstje gezet met deze essentiële voedingsstoffen en wat ze inhouden.

Lees ook:  Herenkapsels trends 2023

Essentiële voedingsstoffen voor sterke lokken:

Eiwitten: Eiwitten zijn de bouwstenen van je haar, omdat ze helpen met het produceren van het hoofdbestanddeel van je haar; keratine. Eet daarom voldoende eieren, vis en mager vlees om de goede hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen.
IJzer: De volgende stof om voldoende van binnen te krijgen, is ijzer. IJzer zorgt er namelijk voor, dat zuurstof naar de haarzakjes wordt getransporteerd. Haarzakjes hebben zuurstof nodig om je haren sterk en gezond te houden. Een gebrek aan ijzer- en dus zuurstof, kan leiden tot haaruitval. Eet daarom genoeg rood vlees, linzen en spinazie om voldoende ijzer binnen te krijgen.
Omega-3 vetzuren: De stoffen die zorgen voor hydratatie van de hoofdhuid en het verminderen van ontstekingen, zijn de omega-3 vetzuren. Het is daarom een kei in het bevorderen van haargroei. Heb jij hier wat extra help bij nodig? Eet dan wat extra vette vis zoals haring, makreel of zalm!

De vitamines

  • Vitamine A: Vervolgens hebben we vaak wat hulp nodig bij het produceren van talg. Talg is een natuurlijke conditioner van de hoofdhuid, en word gestimuleerd door vitamine A. Om meer vitamine A binnen te krijgen, is het handig om voldoende (zoete) aardappelen, boerenkool en wortelen aan je dieet toe te voegen.
  • Vitamine C: Dan hebben we nog een beschermer nodig van de haarzakjes. Hier komt de krachtige antioxidant vitamine C in het spel. Vitamine C zal de haarzakjes beschermen tegen schade door vrije radicalen. Om hier voldoende van binnen te krijgen, zijn aardbeien, citrusvruchten en paprika’s goede bronnen van vitamine C.
  • Biotine: En als laatste hebben we biotine (vitamine B7). Biotine is net zoals eiwitten verantwoordelijk voor de productie van keratine. Eet daarom dus voldoende noten, eieren en zaden om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Neem zo eens een kijkje op noototheek.nl voor een heerlijk assortiment aan hoge kwaliteit noten en zaden.
Lees ook:  Voorbereid het sandalenseizoen in!

Het belang van hydratatie voor gezond haar

Niet alleen is voeding belangrijk voor je haar, maar voldoende hydratatie is ook een belangrijke factor. Ons hele lichaam heeft water nodig om fatsoenlijk te functioneren, en je hoofdhuid is hierin geen uitzondering. De haarzakjes hebben voldoende water nodig om gezond haar te kunnen groeien. Zorg daarom dat je genoeg water drinkt op een dag. Hoeveel water je precies moet binnen krijgen per dag hangt af van meerdere factoren zoals, lichaamsgewicht, de hoeveelheid fysieke activiteit etc. Het gemiddelde komt uit op 8 glazen per dag, wat gelijk staat aan 2 liter water. Probeer dit goed aan te houden.

Voedsel voor hydratatie: Daarnaast kan je ook komkommer, tomaten, avocado’s en papaja’s eten, omdat deze groentes en fruit veel water en gewenste voedingsstoffen bevatten voor de haargroei.

Gezond haar is niet alleen te verkrijgen door shampoos en middeltjes. Het begint namelijk van binnenuit. Bevorder zo je haargroei door een rijk dieet te volgen aan ijzer, eiwitten, vetzuren, vitamines en omega-3. Als je dan ook nog voldoende water drinkt, kan jij jouw haar gezond houden en langer genieten van je sterke lokken.

Lees ook:  Opscheer herenkapsel

Recent

Hoe je als man geld kunt besparen, 3 tips!

Thuiswerken met kinderen? Deze tips kan je goed gebruiken!

Mannen en hun liefde voor auto’s

Waarom beginnen er mensen met roken?

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings