Wat extra te besteden hebben als student

12 maart 2024
176
Wat extra te besteden hebben als student

De wereld waarin we leven wordt alsmaar duurder. Het ene moment woon je nog thuis bij je ouders en voor je het weet bevind jij je in het werkleven en doe jij je best om jezelf te kunnen ondersteunen. Maar wat doe je dan als je een student bent die op kamers woont? Je moet naar school en kan dus niet fulltime werken, maar je moet toch je woning en levenskosten kunnen betalen. Veel studenten besluiten dus om een lening van DUO aan te vragen. Hiermee betalen ze de basis en houden vaak geen extra centje over voor vrije tijd. Ben jij nu een student die wat extra te besteden wilt hebben? Lees dan hier een paar handige tips om wat financieel stabieler in je schoenen te staan!

Inkomsten en uitgaves in kaart brengen

Om te beginnen is het erg belangrijk om te weten hoeveel geld we te besteden hebben per maand en hoeveel onze noodzakelijke uitgaven / vaste lasten zijn. Denk hierbij aan boodschappen, huur, gas-water-licht, internet etc. Schrijf het allemaal uit en vermeld ook waar de inkomsten precies vandaan komen. Studiefinanciering moeten we uiteindelijk gaan terugbetalen en in sommige situaties kunnen we financiële steun van onze ouders ontvangen. Dit is belangrijk om in gedachte te houden.

Lees ook:  Sporten: De redenen om het wél te doen!

Houd je budget in balans
Veel studenten kiezen er ook voor om een bijbaantje te nemen en dat te combineren met school voor een extra zakcentje. Doe jij dat ook? Noteer dat dan goed. Nu je een gedetailleerd overzicht hebt over je financiële situatie, kan je realistische doelen gaan stellen over hoeveel jij te besteden hebt aan luxe dingen zoals uitgaan, abonnementen, etc. Zorg ervoor dat je budget altijd in balans is. Zo heb jij altijd wat extra te besteden als student.

Verdien extra geld met een bijbaantje

Qua bijbaantjes zijn er veel verschillende opties om uit te kiezen als student. Veel studenten kiezen er zo bijvoorbeeld voor om te gaan werken in de horeca. De reden hiervoor, is omdat de horeca gelegenheden vaak pas sluiten in de late avond. Het is dus erg makkelijk te combineren met zelfs de meest uiteenlopende schoolroosters. Ook zijn er veel die ervoor kiezen om freelancewerk te doen, maaltijden te bezorgen, klusjes te doen of te babysitten.

Wat extra te besteden hebben als student

Bespaar op studiekosten

Nu je weet wat je te besteden hebt, is het vaak slim om te zoeken waar je op kunt besparen. Denk hierbij aan het kopen van een refurbish laptop model in plaats van een nieuwe. Een refurbished laptop kan namelijk net zo veel als een nieuw model en zal je makkelijk door je studentenjaren slepen. Ook studieboeken kunnen goedkoper verkrijgbaar zijn tweedehands. In sommige situaties zou je ze zelfs kunnen lenen bij de bibliotheek.

Lees ook:  5 Manieren waarop vrouwen hun uiterlijk aanpassen

Maak gebruik van studentenkortingen

Een andere handige tip, is om gebruik te maken van studentenkortingen. Op veel plekken krijg je namelijk met het laten zien van je geldige studentenkaart, korting. Denk hierbij aan kledingzaken, bioscopen en horeca gelegenheden. Niet iedere organisatie bied deze korting aan, dus zoek uit bij welke zaken je hier wel gebruik van kan maken. Erg handig als je met vrienden een keertje uit wil gaan, maar niet veel zakgeld meer hebt. Zo bespaar je op uitgaan en heb je als student wat extra te besteden aan andere dingen zoals kleding of hobbies.

Gratis voorzieningen
Daarnaast bieden veel steden ook goedkope- of zelfs gratis activiteiten aan voor studenten. Denk hierbij aan sportfaciliteiten en culturele evenementen. Maak ook gebruik van de voorzieningen op de campus, zoals de bibliotheek of het fitnesscentrum.

Minimaliseer woonkosten

Zoals ik al zei, alles wordt duurder. Zo zeker ook de woningmarkt. Woonkosten zijn vaak erg lastig te betalen als je op jezelf woont. Al helemaal voor mensen die geen fulltime baan hebben. Je zou zo als student kunnen gaan zoeken naar huisgenoten om de kosten te delen. Ook is het slim om te weten, dat de huurprijzen van accommodaties buiten het centrum van de stad goedkoper zijn dan in het centrum. Een andere interessante oplossing is om te fungeren als huisoppas in ruil voor er gratis te mogen wonen. Zoek goed uit wat de beste oplossingen zullen zijn voor jouw specifieke situatie.

Lees ook:  Dit is de sport trend van 2023

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings