Zo verminder je kale plekken in de baard

27 maart 2021
1205
Kale plekken baard

Deze gids gaat in op een vervelende bijkomstigheid van baardgroei: kale plekken.

Lees tips over baardgroei stimuleren op de natuurlijke manier en met hulp van speciale producten en behandelingen.

Lees deze gids in alle rust even door zodat je diverse oplossingen kunt doornemen en de oplossing die het beste bij jouw wensen aansluit, kunt inzetten op weg naar een volle(re) baard!

Weinig tijd? Wij adviseren je om het veilige en zeer effectieve Neofollics baardgroei serum te proberen. Bewezen resultaat binnen 3 maanden, gratis verzending vanaf €35, niet goed geld terug garantie.

Neofollics baardgroei serum
kale plekken baardgroei

Kale plekken baard: Hoe ontstaan ze?

Het vinden van plekken en kale plekken in je baard kan een van de meest demoraliserende en teleurstellende gevoelens zijn die een man kan hebben.

De meeste baardstijlen worden aangetast door een gebied met kale plekjes.

Kale plekken in baarden komen veel voor, vooral rond de wangen, waardoor het onmogelijk lijkt om een baard te houden. Zelfs je baard verven werkt niet.

Als zodanig hebben mannen, in plaats van zo'n baard te houden, de neiging om alles af te scheren.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit effect bij veel mannen voorkomt. Je bent dus niet alleen!

En zoals voor heel veel dingen in het leven: er zijn altijd oplossingen voorhanden! Maar laten we eerst even een blik werpen op de verschillende mogelijke oorzaken.

Genetica bepaalt baardgroei

De baard- en haargroei wordt in belangrijke mate genetisch bepaald. Het nadeel van  genetica is dat je er heel weinig aan kunt doen.

Als je een baard hebt die lichtgekleurd of fijn is, zullen kale plekken erop meer opvallen en in sommige gevallen, als de genen zo sterk zijn, zullen die plekken misschien nooit met haar gevuld worden.

Lees ook:  Uniforme baard: succes in lengte

Ook al kun je weinig aan je genen veranderen, er zijn natuurlijk genoeg opties om toch een vollere baard te krijgen!

Leeftijd en dikte van baard

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de dikte van een baard. De meeste mannen beginnen gezichtshaar te ontwikkelen wanneer ze de puberteit bereiken.  

Als je net bent begonnen met het laten groeien van je baard, of je nu in de twintig bent of jonger, is de kans groot dat het haar niet vol en dik zal zijn.

Tijd geven om te groeien is het enige dat het kan helpen om goed te groeien en de plekken te vullen.

Medium lange stoppelbaard

Alopecia areata

In zeer zeldzame gevallen kan een vlekkerige baard het gevolg zijn van onderliggende medische aandoeningen zoals Alopecia Areata.

Dit is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen cellen, in dit geval de haarzakjes, aanvalt.

Wanneer dat gebeurt, valt het haar uit, waardoor ronde plekken ontstaan ​​die merkbaar of onmerkbaar kunnen zijn.

Slechte bloedsomloop in je wangen

De bloedcirculatie beïnvloedt hoeveel haar op je gezicht groeit. Het gebied rond de wangen heeft bijvoorbeeld een zwakkere bloedsomloop dan het gebied rond de kin en de mond.

Daarom is het veel gemakkelijker om een ​​sik of een snor te laten groeien dan een baard. Als je last hebt van een extreme bloedcirculatie, is de baardgroei daarom fragmentarisch.

Levensstijl (stress, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging of slaap)

Een tekort aan mineralen en vitamines, een lage slaapduur, slechte slaapkwaliteit, stress en caloriearme diëten kunnen je hormoonproductie ernstig verstoren.In dit geval begint het endocriene systeem af te nemen. 

Wanneer dat gebeurt zullen DHT en testosteron ook afnemen. Aangezien dit de hormonen zijn die zowel de baardgroei als de dichtheid reguleren, kan dit absoluut een effect hebben op het last hebben van kale plekken of niet.

Baardgroei stimuleren – Natuurlijke oplossingen

Zoals gezegd zijn er voldoende oplossingen voorhanden om met natuurlijke oplossingen de kale plekken in je baard aan te vliegen.

Veel van deze oplossingen vinden hun oorsprong in een goede persoonlijke verzorging of een goede baardverzorging. We zetten de verschillende natuurlijke oplossingen tegen kale plekken voor je op een rij:

 • Een gezonde levensstijl
 • Geef je baard de tijd om te groeien
 • Stijl je baard strategisch
 • Vitaminesupplementen
 • Je baard kleuren met baardverf
 • Je baard gelijk trimmen

De punten afzonderlijk behoeven niet al teveel uitleg. Een gezonde(re) levensstijl bevordert in elk opzicht je bloedcirculatie en je productie van testosteron, in beide gevallen belangrijk voor die perfecte baard.

Lees ook:  Baard trimmen stap voor stap

→ Lees ook: onze uitgebreide gids over baardolie voor optimale groei

kale plekken baard

Verder is het van groot belang dat je je baard écht even de tijd geeft om tot volle wasdom te komen.

Wanneer je zorgt dat je baard wat langer wordt, krijg je de optie om je baard strategisch te kammen.

Je zorgt er dan voor dat je langere haren over de kale plekken heengekamd worden.

Tot slot werken vitaminesupplementen voor een juiste en evenwichtige balans óf baardverf om je baard lichter of donkerder te maken samen met het gelijk trimmen van je baard voor de laatste puntjes op de verzorgdende ‘i’.

Baard laten groeien kale plekken – Alternatieve oplossingen

Alternatieve of "onnatuurlijke" oplossingen tegen een baard met kale plekken zijn de volgende opties.

 • Neofollics baardserum
 • Minoxidil / Biotine
 • Micro-naalden (Micro-needling)
 • Hormoontherapie
 • Implantaten

Neofollics baardgroei serum

Maak kennis met een van de meest geavanceerde baardgroeiserums die je op dit moment kunt kopen.

Het Neofollics Hair Technology baard serum geeft elke man de kans om baardgroei op een veilige manier te stimuleren.

De haargroei stimulerende baardserum van Neofollics is gemaakt van natuurlijke, wetenschappelijk bewezen ingrediënten die de baard haren sneller laten groeien.

Niet activeerde haarzakjes in de huid worden gestimuleerd en geven na 3-4 weken zichtbaar resultaat vanwege 7% puur Neoxyl, wat dit serum uniek maakt in zijn werking.

Minoxidil / Biotine

Minoxidil is van oorsprong een middel tegen hoge bloeddruk, maar is later in doel bijgesteld omdat patiënten een royale haargroei ervan kregen. Hetzelfde geldt overigens voor Biotine.

Het zijn één van de weinige middelen die als alternatieve oplossingen wordt aangeboden die ook daadwerkelijk positieve ervaringen heeft opgebracht.

Micro-naalden (Micro-needling) + dermarollers

Micro-needling is een techniek die vaak wordt gebruikt om de groei van gezichtshaar te stimuleren. Micro-needling werkt door kleine gaatjes in de huid te prikken.

Hierdoor denkt het lichaam dat er een blessure in dat gebied is en stuurt het hormonen om de blessure te herstellen.

Neofollics baardgroei dermaroller
koop neofollics dermaroller €19,95

Hormoontherapie

Studies hebben aangetoond dat kale plekken in je baard het gevolg kan zijn van hormoontekort en daarom wordt hormoontherapie aanbevolen.

Hormoontherapie vindt over het algemeen plaats middels  hormonale crèmes, pillen en injecties.

Wanneer wordt vastgesteld dat je haarwortels hormoonresistent zijn, dan kan jouw arts hormoonbehandelingen voorschrijven om de effecten van de hormonen op zowel de haarzakjes als de wortels te versterken.

Implantaten

Wanneer voor je gevoel écht helemaal niets heeft gewerkt, kun je altijd nog overwegen om haarimplantatie (of baardimplantatie) toe te laten passen.

Lees ook:  Stoppelbaard inspiratie en advies

Het is in het recente verleden zeer succesvol gebleken, voor mannen die uiteindelijk op geen enkele andere manier hun baard op specifieke plekken konden laten groeien.

Het grootste nadeel: de procedure is vrij prijzig en kan je tussen de € 2.000 en € 5.000 kosten.

Samenvatting: Wat je wel en niet moet doen tegen kale plekken

Zoals je kunt zien betekent kale plekken in een baard niet direct dat je droom om een perfecte volle baard direct over de schutting moet gooien, integendeel.

Er zijn gelukkig voldoende oplossingen voorhanden, of je nu voor een natuurlijke of alternatieve aanpak wilt gaan.

We zetten dan ook kort nog even de belangrijkste punten voor je op een rij:

 • Begin niet met het scheren van je baard in de hoop dat deze weer voller zal teruggroeien. Als je een vlekkerige baard hebt, is de enige oplossing om hem de tijd te geven om te groeien.
 • Koop geen baardgroeiproducten zoals groeiolie of -shampoo omdat ze niet werken zoals ze worden geadverteerd en niet te vergeten dat sommige van hen schadelijke producten bevatten die je niet aan jouw huid wil blootstellen.
 • Zorg ervoor dat je baardverzorgingsproducten zoals baardolie en balsem gebruikt, zelfs met een vlekkerige baard.
 • Knip je baard gelijkmatig af om de illusie te wekken van een dichte baard, zelfs als deze enkele kale plekken bevat.
 • Zorg voor een gezonde en evenwichtige levensstijl, zodat je baard de ultieme voeding krijgt om te kunnen groeien. En geef dit proces tijd en aandacht.
 • Wanneer alle alternatieven niet tot het gewenste effect leiden heb je altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor haarimplantatie of baardimplantatie. Er is dus áltijd een laatste redmiddel om niet baardloos door het leven te hoeven gaan!

Hiermee zijn we alweer aan het einde gekomen van onze uitgebreide informatie en uitleg over kale plekken in je baard.

Zoals je hebt gezien is er altijd ruimte voor verbetering en zijn er talloze opties die je kunt inzetten om tot die ultieme baard te komen! Als je op zoek bent naar inspiratie voor je baard, klik dan hier.

Vond je dit artikel over baardgroei interessant?

Download baardstijlen inspiratiegids

Dan is onze inspiratiegids een must-have voor jou. We hebben de mooiste en meest inspirerende foto's in ultra-hoge kwaliteit voor je samengevat in één gids:

 • Gratis te downloaden
 • Baardstijlen voor alle lengtes en groeiperiodes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je barbier
 • 27 pagina's met gegarandeerd de mooiste portretfoto's
 • Een mix van de meest glorieuze baardstijlen

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings