Kort herenkapsel

16 april 2017
2074
Korte herenkapsels

In deze gids lees je alles over korte herenkapsels zoals tips, inspiratie en ontdek je of een kort herenkapsel bij je past.

» Bekijk hier een overzicht van alle klassieke herenkapsels die nog steeds gedragen worden:

Korte herenkapsels

Jong of volwassen, dun of dik haar, kalend of niet, ... er is een grote kans dat jij, net zoals zoveel andere mannen, op zoek bent naar een kapsel dat je zelfvertrouwen geeft en als het even kan ook nog eens in de smaak valt bij de vrouwen.

Ook al is het lastig om zomaar een nieuw kapsel te vinden dat bij je past. Er zijn gelukkig wel voldoende opties waar je goed mee kunt experimenteren.

De korte kapsels die wij in dit artikel bespreken zijn bedoeld voor mannen van alle leeftijden. Korte kapsels kunnen voldoende variatie brengen. We bespreken kapsels met een haarlengte van tussen ongeveer de 2 - 10 centimeter.

Korte kapsels voor mannen zijn tegenwoordig erg gewild: je hebt er geen last van en – afhankelijk van het kapsel dat je uitkiest – kan je elke dag beginnen met een iets andere haardracht.

Zakelijk, casual of sexy

Bovendien kan je bij een kort herenkapsel diverse kanten uit: zakelijk, casual of juist sexy. Dit kan je al bewerkstelligen door wat gel of wax te gebruiken, of door je haar een keer naar één kant van je hoofd te kammen.

Maar je handen zijn vaak ook al genoeg om er een beetje warrige look mee te creëren.

Korte kapsels zorgen tevens voor weinig irritatie. Bij lang haar heb je al vaak dat het haar in de oren gaat kriebelen of tijdens wind in de ogen waait en langs je gezicht striemt.

Lang haar vergt bovendien net iets meer verzorging dan kort haar. Gemillimeterd haar is ook niet voor iedereen weggelegd, omdat er dan regelmatig (soms zelfs elke drie tot vier weken) een bezoek moet worden gebracht aan de kapper en er vrij weinig model in gemillimeterd haar is in te brengen.

Een nadeel van kort haar is dat je iets vaker naar de kapper moet dan wanneer je lang haar zou hebben – maar minder vaak dan bij gemillimeterd haar.

Een ander nadeel is dat je vaak wel een kam mee moet nemen als je weggaat. Bij aankomst kan het nodig zijn om je kapsel even snel weer in model te brengen, doordat de wind of regen ermee aan het spelen is geweest.

Inspiratie korte kapsels

1. Korte fringe

De korte fringe is het perfecte kapsel als je toe bent aan wat anders, maar je geen volledige transformatie wilt ondergaan.

De fringe kan in diverse lengtes geknipt worden, van kort tot halflang en past bovendien bij elk gezichtstype.

Bijzonder aan de fringe is bovendien dat het één van de weinige korte kapsels is die je kan inzetten om bepaalde delen van je gezicht te accentueren of als je juist bepaalde gezichtskenmerken wat wilt camoufleren of naar de achtergrond wilt dirigeren.

Er zijn drie soorten fringe, namelijk de korte, halflange of lange versie en de hoekige versie. De hoekige fringe en de korte fringe vallen beide onder de korte kapsels en zijn voornamelijk geschikt voor mannen met een langwerpig, ovaal of rond gezicht.

Lees ook:  Italiaanse herenkapsels: een gids

Daarnaast zijn er bij de fringe diverse volumes te bereiken. Zo kan je ervoor kiezen om de haren dicht bij je voorhoofd te houden, of ze hoog in de lucht te brengen met een soort kuif.

2.Warrige look

Ook kan je een warrige look krijgen wat doet denken aan een stormachtige fietstocht of als je net uit je bed komt. Met de korte fringe kan je alle kanten op, en geen look is te gek of te normaal.

Zo kan je met de fringe prima naar je werk, maar met een beetje wax of gel kan je ook een sexy of sportieve look creëren.

De fringe is een kapsel waarbij het haar vooral naar voren gekamd gedragen wordt, waarbij het haar het voorhoofd deels bedekt. Bij de korte fringe zullen de haren niet lager dan de wenkbrauwen komen.

Een groot voordeel van de korte fringe is dat je ’s morgens niet lang voor de spiegel hoeft te staan om je haar goed in model te krijgen: met een paar minuten ben je al klaar.

» Lees ook: uitgebreide gids met tips en inspiratie over de fringe herenkapsel

3.De scheiding

Hoewel we de scheiding langere tijd weinig in het straatbeeld hebben gezien bij mannen, is de scheiding weer helemaal hip.

Kapsels met een scheiding zijn ideaal voor elke gelegenheid, of je nu naar kantoor moet of dat je graag een avondje wilt stappen.

Bij de scheiding is er een duidelijke zichtbare lijn op het hoofd zichtbaar (de scheiding), waarbij de haren van elkaar gescheiden zijn. Hierbij vallen de haren respectievelijk naar links en naar rechts op het hoofd. Diagonale scheidingen zien we vrijwel niet.

De scheiding is een kort en trendy kapsel dat snel in model te brengen is. De scheiding wordt ook wel de comb-over, business haircut of side part genoemd en is een van de klassieke herenkapsels die nu weer vaak gezien worden.

Het kapsel past bij mannen en jongens van alle leeftijden. Wist je dat de scheiding ook goed te combineren is met lang haar?

De scheiding valt vooral goed bij mannen met een vierkant, ovaal of diamantvormige gezichtstype. Maar in principe past het bij elke vorm gezicht. De lengte van de korte scheiding is zo’n 5 tot 10 centimeter.

Wanneer de haren korter worden geknipt, zullen er eerder stekels ontstaan. Op het moment dat het haar langer dan 10 centimeter is, zal er veel pomade of wax nodig zijn om het haar in model te brengen en te houden.

Vaak wordt er bij de scheiding vanaf de nek ook opgeschoren met de tondeuse, waarbij gebruik gemaakt wordt van stand 3 tot 6.

» Lees ook: uitgebreide gids met tips en inspiratie over de scheiding herenkapsel

4.De kuif

De kuif is één van de meest iconische kapsels aller tijden en wordt ook wel brush up of quiff genoemd. Dit kapsel is vooral bekend door Elvis.

Tegenwoordig is de kuif wat veranderd ten opzichte van de jaren 50 van de vorige eeuw, maar is nooit uit de mode geweest. De kuif is daarom ook een klassiek en tijdloos kapsel dat elegantie, verfijndheid en een tikkeltje brutaliteit uitstraalt.

Er zijn diverse soorten van de kuif, namelijk de moderne, korte kuif, de klassieke kuif, de undercut-kuif en de scheiding in combinatie met de kuif.

Lees ook:  Sea salt spray review: de beste zoutspray + reviews

De moderne kuif geeft je voornamelijk een retro gevoel. Dit terwijl de klassieke kuif wat meer bedoeld is voor de iets langere haren. De scheiding in combinatie met een kuif is wel wat gewaagd, maar je valt er wel erg door op.

Of wat dacht je van de undercut-kuif, waarbij de rest van het kapsel geschoren of erg kort geknipt is.

De kuif past het beste bij mannen met een ovaal, hartvormig, driehoekig of rechthoekig gezicht.

Als je een kort kapsel hebt of wilt hebben, dan is de kuif met kort haar zeer geschikt. Deze brush up is wat minder opvallend, en is daardoor ook een zeer geschikt kapsel voor het werk of andere ‘nette’ gelegenheden.

Bovendien is deze kuif zeer makkelijk – binnen een paar minuten – in model te brengen.

» Lees ook: uitgebreide gids met tips en inspiratie over de kuif herenkapsel

5.Ivy League

De Ivy League is een variant op de buzz cut en wordt wel omschreven als een haarstijl die net en vlot is. De Ivy League is dan ook zeer geschikt voor een zakelijke uitstraling. Ook is het een geschikt kapsel is voor in de vrije tijd of voor feesten.

Dit kapsel geeft je dan ook een elegante look en de Ivy League kan op verschillende manieren gestyled worden. Dat is ook de reden waarom de Ivy League veelzijdiger is dan de andere varianten van de buzz cut.

Bij dit kapsel kun je de haren bij het voorhoofd in een kleine pompadour stijlen. Dit terwijl het haar op de rest van het hoofd korter geknipt is.

De pompadour is vergelijkbaar met een kleine kuif, van hooguit 1 tot 2 centimeter lang. De rest van het kapsel is kort, haast gemillimeterd, en er zijn dus geen stekels of een opvallende kuif aanwezig. Wel is het zo dat er scheiding hoort bij dit kapsel.jaa

» Lees ook: uitgebreide gids met tips en inspiratie over de Buzz cut herenkapsel

6.French crop

De French crop is een kort herenkapsel die erg praktisch is, maar desondanks weinig in Nederland wordt gezien. steeds vaker in het straatbeeld van Nederland, omdat dit kapsel in andere landen al veel populairder is.

Dit korte herenkapsel wordt ook wel French cut genoemd, en je kan er zelfs met weinig werk goed uitzien. De French crop is een kort kapsel dat geschikt is voor mannen en jongens van alle leeftijden.

Bij dit kapsel is het haar bovenop het hoofd langer dan het haar langs de zijkanten. Hierbij is het haar bovenop 2 tot 3 centimeter lang, aan de zijkanten maximaal een centimeter.

De bedoeling van de French cut is dat het langere haar recht naar voren of iets naar een zijkant in model gebracht wordt. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een kam of de handen.

Met de kam wordt een fijnere, nettere look gecreëerd, terwijl je met de handen en vingers juist een warrigere, sexy look verkrijgt.

» Lees ook: uitgebreide gids met tips en inspiratie over de french crop herenkapsel

Caesar cut herenkapsel

7.Caesar cut

De Caesar cut is een kort, makkelijk en bovendien erg bijzonder kapsel voor heren. Het is een klassiek herenkapsel dat al duizenden jaren bekend is en gedragen kan worden door jongens en mannen van alle leeftijden.

Lees ook:  5 x de meest trendy nieuwe mannen kapsels 2024

Hoewel de Caesar cut overeenkomsten vertoont met de French cut, zijn deze kapsels niet hetzelfde. Waar het haar bij de French crop bovenop het hoofd langer is dan aan de zijkanten, heeft het haar bij de Caesar cut overal op het hoofd dezelfde lengte.

De Caesar cut dankt zijn naam aan Julius Caesar, een zeer beroemde generaal uit de geschiedenis. Caesar kamde zijn haren naar voren, waardoor er een korte pony ontstond.

De zijkanten en de bovenkant van het haard werd naar dezelfde lengte geknipt. Steeds vaker worden er mannelijke beroemdheden gespot die een Caesar cut kapsel hebben. Bekende personen met dit kapsel zijn bijvoorbeeld Antonio Banderas, George Clooney en Gerard Butler.

Dit schitterende korte kapsel voor heren is vooral geschikt voor mannen met een ovaal, langwerpig of diamantvormig gezicht. Caesar cuts komen voor in verschillende lengtes, variërend van 1 tot 8 centimeter. Het kapsel behoeft weinig tijd om in model gebracht te worden.

Een kam is vaak al voldoende en eventueel kan je wat wax of crème gebruiken. Wanneer je de wax of crème gebruikt, breng je een klein beetje hiervan aan op het nog vochtige haar en breng het in model.

caesar cut herenkapsel

» Lees ook: uitgebreide gids met tips en inspiratie over de caesar cut herenkapsel

8.Stekels / spikes

Een ander, welbekend kapsel voor heren en jongens is de look met stekels (ook wel spikes genoemd). Dit kapsel kan voorkomen in verschillende lengtes, maar vaak wordt het haar geknipt in een lengte van 1 tot 4 of 5 centimeter.

Wanneer de haren langer zijn, zal er veel meer tijd uitgetrokken moeten worden voor het in model brengen van het haar.

Stekels worden vooral gedragen door jongens en wat jongere mannen. Oudere mannen worden vrij weinig gezien met spikes. Wie dit kapsel heeft, modelleert het haar bovenop het hoofd naar boven, waardoor er stekels ontstaan.

Vaak wordt hiervoor een wax of een crème gebruikt, bij iets langer haar kan gel in combinatie met haarlak een betere optie zijn.

Dit kapsel is vooral geschikt als je wilt uitgaan, maar is iets minder geschikt voor op het werk – zeker als het gaat om een kantoorbaan waarbij je in contact komt met klanten.

Om een betere en opvallendere look te creëren met stekels, kan je de kapper ook vragen om highlights in jouw haar te laten zetten. Sommige plukken haar worden in een lichtere tint geverfd, waardoor de stekels meer op zullen vallen.

Wanneer je nog rebelser over straat wilt gaan, kan je de stekels ook in een aparte kleur laten verven. Denk hierbij aan groen, rood, paars of zwart.

Deze kleurkeuze wordt vaak gekozen door middelbare scholieren en jongvolwassenen die graag anders willen zijn dan de leeftijdsgenoten of die gewoon graag in de spotlights staan en daarbij ook graag opvallen.


Videogids: zelf je haren knippen met een schaar

Er is een groeiende groep mannen die er voor kiezen om zelf thuis hun korte kapsel te knippen.

Redenen die we vaak horen zijn onder andere:

  • Geld uitsparen
  • Korte herenkapsels vereisen regelmatig bezoek aan de barbier of kapper
  • Zelf experimenteren
  • Met je partner samen iets nieuws leren

Om je op weg te helpen deelt barbier Randy zijn beste tips en techniek. Hiermee leer je stap voor stap hoe je zelf thuis je haren kunt knippen. Klik hier of bekijk de video hieronder:

Vind een beautyprofessional 
bij jou in de buurt!

Recent

De invloed van TV en films op mannenkapsels

Vette locaties om een gala te houden per provincie

Welke galalocaties in Limburg zijn uniek?

Alles over trendy dreadlocks

© Trendheads - 2024
Made with
Web Wings