Welk kapsel past bij mijn gezicht?

18 april 2017
2
Welk kapsel past bij mijn gezicht

En hoe wil je het vandaag geknipt hebben?

Wanneer je naar de kapper of barbier gaat kun je deze vraag als vervelend ervaren.

Tenminste, als je niet van tevoren een gameplan hebt waarin je duidelijk hebt hoe en wat jij precies wilt.

Je kunt jouw kapper natuurlijk zelf met een voorstel laten komen, wat in de meeste gevallen ook goed uitpakt.

De kracht van een goed kapsel zit 'm in het feit dat het je uitstraling positief kan veranderen.

We kennen allemaal wel een succesverhaal van iemand in onze vriendenkring of collega's die er na het bezoek aan de kapper ineens veel beter (en jonger?) uitzag.

Een haarstijl waarvan je denkt "Dat past écht goed bij hem".

Het vinden van zo'n transformatieve haarstijl heeft overigens niets te maken met geluk.

Met een beetje onderzoek en een aantal praktische richtlijnen zoals in deze gids vergroot je je kans om een haarstijl uit te zoeken die past bij je gezicht.Even er van uitgaande dat jouw kapper ook naar de eigenschappen van je gezicht kijkt zoals vorm, proporties alsook de structuur van je haar en je kaaklijn. Of je kunt zelf jouw wensen voorleggen als je goed voorbereid bent.

Het kiezen van een nieuw kapsel kan een uitdaging zijn als je niet goed weet welk kapsel het beste bij jouw gezichtstype past. Speciaal voor jou hebben we daarom dit artikel geschreven waarin we verschillende trendy herenkapsels kiezen die het beste passen bij jouw gezichtstype.

Zo kun je jouw kapper de eerstvolgende keer een aantal voorbeelden laten zien van hoe je jouw kapsel wilt hebben.

Kapsels passend bij gezicht

Opmerking: dit artikel geeft een aantal richtlijnen op basis van input dat we hebben gekregen van kappers en barbiers. Het is natuurlijk niet zo dat een bepaald kapsel specifiek bij een aantal gezichtsvormen past.

De keuze hierin is vanzelfsprekend helemaal aan jou. Wij geven alleen maar een advies en voorbeelden.

Weet je niet zeker welk type gezicht je hebt? Lees dan hoe je jouw gezichtstype kunt bepalen.

Het vinden van inspiratie voor je nieuwe kapsel op basis van jouw gezichtstype

Dus je bent uitgekeken op je huidige coupe. Waar vindt je dan de inspiratie voor je nieuwe look?

De makkelijkste manier om inspiratie te vinden is door Trendheads magazine te lezen. Je vind inspiratie voor kapsels en baarden van alle lengtes en groeiperiodes.

→ Bekijk: de mannen kapsels inspiratiegids met alle trendy stijlen van nu de Trendheads inspiratiegids te downloaden.

Liever via social media inspiratie ontvangen? Volg ons dan via Instagram, waar we dagelijks inspiratie delen.

Je hoeft tegenwoordig weinig moeite te doen om geïnspireerd te raken als het aankomt op fashion en vanzelfsprekend de laatste trends betreft herenkapsels.

Films en series zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor het neerzetten van personages die veelal uitgroeien tot stijliconen.

Beroemdheden, sport en bijhorende cultuur zorgen ervoor dat wij beïnvloed worden.

Daarbij zijn ontelbaar veel online bronnen die je kunnen helpen, zoals onder andere natuurlijk onze eigen uitgebreide artikelen over alle soorten herenkapsels die boordevol inspiratie staan met de meest uiteenlopende trendy stijlen.

Als je eenmaal een stijl hebt gevonden waar jij je aan durft te wagen raden wij aan deze gewoon mee te nemen naar je kapper of barbier. Er is geen betere manier om je kapper duidelijk te maken wat je wilt door hem een aantal voorbeelden te laten zien.

Lees ook:  Styleguide mannenkapsels

De kapper zal zelf aangeven wat wel of niet mogelijk is.

Kapsels voor een ovaal gezicht

 • Vorm: Lengte van het gezicht is groter dan de breedte van de jukbeenderen. Voorhoofd is breder dan de kaaklijn. De kaaklijn is rond in plaats van 'scherp'.

Een ovaal gezichtstype wordt door het merendeel van de vrouwen gezien als het ideale gezichtstype. Dat is natuurlijk geheel subjectief, maar je hebt geluk want met een ovaal gezicht kun je de meeste kanten op qua kapsels.

Door de symmetrie en goede verhoudingen kun je met een ovaal type gezicht de meeste trendy kapsels uitproberen zonder met een slecht gevoel bij de kapper naar buiten te stappen.

Er zijn natuurlijk wel een aantal kleine zaken waar je het beste op let om je gezicht het beste tot zijn recht te laten komen. Het beste is om je voorhoofd zoveel mogelijk vrij te houden waarmee je je haren automatisch naar achter kamt.

Je wilt daarom kapsels die naar voren vallen vermijden, zoals pony bangs of fringes. Teveel haar op het voorhoofd verzacht namelijk de ovale eigenschappen en zorgen voor een gezicht dat juist ronder oogt.

Het meest gekozen kapsel is de klassieke, kortere cut: kort op de zijkanten en langer op de bovenkant, en met regelmaat een duidelijke scheiding.

Een glad geschoren gezicht gaat prima gepaard met een ovaal gezicht omdat je geen oneffenheden of ongelijkheden probeert te verbergen. Een baard is dus optioneel.

Met een ovaal gezicht kun je vrij experimenteren met haarstijlen baardstijlen; vrijwel alles zal je goed staan!

 

Ovaal gezichtstype

Kapsels passend bij een ovaal gezichtstype:

Kapsels die misschien niet zo goed zullen staan:

 • Een fringe (oftewel pony / bangs)

Kapsels voor een vierkant gezicht

 • Vorm: alle afmetingen in het gezicht van ongeveer gelijk. De kaaklijn is scherp en plaats van rond (meer definitie)

Een vierkant gezichtstype wordt beschouwd als het meest mannelijke gezichtstype vanwege een sterk zichtbare kaaklijn en gelijke verhoudingen.

Net zoals bij een ovaal gezicht heb je veel keus en kun je met weinig kapsels de verkeerde keuze maken. Zowel lange als korte stylen zullen je goed staan.

Als je moeite hebt met kiezen dan zijn haarstijlen die lengte toevoegen richting een ovaal gezichtstype altijd goed. Denk dan aan een kuif of french crop, welke stijlen dat perfect doen.

Let er wel even op dat hoe korter je gaat, hoe meer je in de buurt komt van de buzz cut (militairen look). Maar dat hoeft op zich geen probleem te zijn natuurlijk.

Klassieke, clean-cut kapsels complimenteren een vierkant type gezicht het beste. Denk daarbij aan korte zijkant en lagen.

Een lichte stoppelbaard legt daarbij de nadruk op je sterke kaaklijn zonder de scherpe hoek te verbergen.

Vierkant gezichtstype

Kapsels passend bij een vierkant gezichtstype:

Kapsels die misschien niet zo goed zullen staan:

 • Geen! Je kunt alles proberen vanwege de symmetrie in je gezicht! Lucky you!

Kapsels voor een rechthoekig / langwerpig gezicht

 • Vorm: combinatie tussen rond en vierkant. De lengte van het gezicht is langwerpig, waar het voorhoofd, jukbeenderen en kaaklijn gelijke afmetingen hebben.
Lees ook:  Caesar cut herenkapsel

Het langste type van alle gezichtstypes, dat ergens tussen een ovaal en vierkant gezicht invalt. Dit type vereist kleine extraatjes in het kapsel om er voor te zorgen dat het gezicht niet nog langer lijkt dan nodig.

De beste oplossing is een haarstijl die zowel op de bovenkant als de zijkanten niet te lang en niet te kort is, zoals een klassieke scheiding en een fringe kapsel.

Omdat een rechthoekig gezichtstype langer oogt is het belangrijk om de zijkant niet té kort te maken.

Zorg er ook voor dat je je haren bovenop je hoofd langer laat, maar niet te lang. Dit zorgt er namelijk voor dat je de lengte van je gezicht benadrukt. Probeer een stijl dat niet te kort op zowel de zijkant- als bovenkant is.

Om er voor e zorgen dat je gezicht ook niet smaller lijkt dat het is kun je haar het best op de zijkanten laten vallen en deels over het voorhoofd.

Een baard is tenslotte geen aanrader omdat je daarmee het accent legt op de lengte van je gezicht vanwege je baardlijn tot aan je wangen. Probeer daarom een korte stoppel tot lichte baard.

Rechthoekig gezichtstype

Kapsels passend bij een rechthoekig gezichtstype:

Kapsels die misschien niet zo goed zullen staan:

Kapsels voor een driehoekige gezicht

 • Vorm: variatie aan vormen van de kin, met een gedefinieerde kaaklijn

Vanwege een smaller voorhoofd en brede kaaklijn dien je met een rechthoekig gezicht het tegenovergestelde te doen in vergelijking met een hartvormig gezicht.

Een langer kapsel met volle zijkanten en volume werkt het beste voor dit type gezicht, zoals french crops, een kuif en fringes.

Je kaaklijn is waarschijnlijk een prominente eigenschap van je gezicht. Kies daarom een lichte stoppelbaard of ga voor een clean-shaven look. Vermijd volle baardstijlen zodat je je kaaklijn niet te veel laat opvallen.

Driehoekig gezichtstype

Kapsels passend bij een driehoekig gezichtstype:

Kapsels die misschien niet zo goed zullen staan:

Kapsels voor een gezicht met diamant vorm

 • Vorm: Met een smalle kin en brede jukbeenderen is het diamant type gezicht een van de minder voorkomende gezichtsvormen.

Om deze eigenschappen het beste naar voren te laten komen in je haarstijl zijn er een aantal kleine aanpassingen nodig in je dagelijkse kapsel.

Kapsels die grotendeels over je voorhoofd vallen zullen je vrijwel altijd goed staan, zoals een crop of fringe.

Langer haar dat je achter je oren kunt doen legt extra de nadruk op de diamantvormige structuur van je gezicht.

Let wel op met het kort maken van de zijkanten. Omdat je jukbeenderen breed zijn kan het bij te korte zijkanten je oren groter laten lijken en dat wil je over het algemeen juist vermijden.

Om je smalle kin wat breder te laten lijken kun je een het beste een stoppelbaard (5-o-clock shadow) laten staan.

Diamantvormig gezichtstype

Kapsels passend bij een diamantvormig gezicht:

Kapsels die misschien niet zo goed zullen staan:

Kapsels voor een hartvormig gezicht

Breed aan de bovenkant van het gezicht en smaller bij de kin. Met een zeldzaam hartvormig gezicht kun je een paar optische illusies toepassen zodat de verhoudingen iets beter naar voren komen.

Lees ook:  Hoe haal je het meest uit je kappersbezoek?


Voorkom bijvoorbeeld kapsels die strak op het hoofd zitten aangezien deze jouw smalle kin alleen maar extra accentueren. Een middelmatige of lange lengte met een golvend patroon zullen je waarschijnlijk het beste staan. Deze halen namelijk de nadruk van je voorhoofd af.

Qua gezichtsbeharing zal een stevige baard je goed staan omdat deze je smalle kin en kaaklijn deels verbergen. Je kaaklijn zal daarom juist voller overkomen.

Hartvormig gezichtstype

Kapsels passend bij een hartvormig gezichtstype:

Kapsels die misschien niet zo goed zullen staan:

Kapsels voor een rond gezicht

 • Vorm: jukbeenderen en lengte van het gezicht zijn gelijk

Een rond gezichtstype met een ronde kin en geen duidelijke lijnen of hoeken heeft het meeste baat bij een kapsel dat extra definitie aan je zicht toekent.

Haarstijlen die lengte aan de bovenkant (zoals een kuif, pompadour, french crop) toevoegen of aan de onderkant zoals een baard zijn uitstekende keuzes.

Houd het kort aan de zijkanten, want haarstijlen met de nadruk op de zijkanten maken alles nog ronder.

Vermijd de stoppelbaard, want deze baardstijl legt juist de nadruk om de kaaklijnen (die je minder hebt bij een ronde gezichtsvorm).

Omdat een rond gezicht weinig ‘harde’ hoeken heeft moet je dit compenseren met een kapsel dat juist deze eigenschappen tegengaat.

Een stijl met voldoende lengte aan de bovenkant en strak aan de zijkanten.

Rond gezichtstype

Kapsels passend bij een rond gezichtstype:

Kapsels die misschien niet zo goed zullen staan:

Jouw kapper geeft advies

Het is vanzelfsprekend dat jouw kapper je helpt bij het uitkiezen van een nieuw kapsel. Als het goed is kijkt hij naar jouw gezichtsvorm, structuur, verhoudingen en wat er op dit moment 'trendy' is als het aankomt op herenkapsels.

Twee algemene richtlijnen welke de kapper zal adviseren:

 1. Kies een haarstijl waarmee je een ovaal gezichtstype creeert. Ovale gezichtstypes zijn ideaal vanwege de symmetrie en goed verdeelde proporties. Ronde gezichtstypes kiezen daarom beter een kapsel dat het gezicht langer maakt en driehoekige gezichtsvormen een haarstijl die het voorhoofd breder maakt zodat het minder hoekig is.
 2. Denk aan een combinatie met een baardstijl. Een baard voegt lengte toe aan het gezicht, dus langwerpige gezichtstypes ogen nóg langer. Maar een baard kan er ook voor zorgen dat ronde gezichtstypes juist langwerpig ogen door bijvoorbeeld een sik te groeien.

Als dit niet zo is dan raden wij je aan om een keer een echte barbier op te zoeken. Deze ambacht heeft inmiddels een comeback gemaakt  en elke stad heeft tegenwoordig wel een typische barbier, inclusief kappers die alle ruige stijlen graag bij je knippen.

En als je er toch bent, geniet dan gelijk van een straight razor shave.

Meer inspiratie nodig?

Herenkapsel inspiratiegids

Dan is onze inspiratiegids een must have voor jou. We hebben de meest populaire herenkapsels van dit moment voor je samengevat in één ultieme inspiratiegids van ultra-hoge kwaliteit:

 • Gratis te downloaden
 • Kapsels voor alle haarlengtes en haartypes
 • Ideaal om als referentie mee te nemen naar je kapper
 • 25 pagina's met gegarandeerd de mooiste portretfoto's
 • Op een ander moment verder lezen
 • Samengesteld door haarsnijders
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Klaar om binnen 1 minuut je nieuwe stijl te ontdekken?

Recent

Welk soort ondergoed past het beste bij mij?

Waarom Limburg een populaire vakantiebestemming is geworden

Stoere baby namen voor je zoon

Onderhoudsvriendelijke tuinoptie voor heren: kunstgras

© Trendheads - 2023
Made with
Web Wings